HANS ZIMMER - MAN OF STEEL (2013)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Templar

Re: HANS ZIMMER - MAN OF STEEL (2013)

#871 Post autor: Templar » śr kwie 17, 2013 20:27 pm

Agent pisze:Jesli chodzi o fabule i sam film to pewnie MoS bedzie kilka poziomow wyzej od Irona 3 - ale jesli chodzi o muzyke, to wydaje mi sie, ze technicznie Iron 3 jednak bedzie lepszy (ale chcialbym sie mylic).
No póki co to IM3 się zapowiada lepiej, a po tych pierwszych opiniach, że w filmie jest sporo humoru to nawet bardzo dobrze się zapowiada, a MoS zapowiada się na kolejną nudę jak Superman Returns.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#872 Post autor: Paweł Stroiński » śr kwie 17, 2013 20:27 pm

Michał Turkowski pisze:Będzie miał Hans ciężki orzech do zgryzienia żeby w kategoriach super-bohaterów pobić score Tylera
Zobaczymy. Tyler zawsze może popaść w pewne typowe dla siebie rozwiązania, które jednak mogą być nużące. No, i fakt wydania tego w 76 minutach (choć dwie edycje Man of Steel są raczej niepokojące). Zobaczymy, jak to będzie.

Poza tym, dla mnie liczy się to, by nie było kopii z Batmanów (przynajmniej ciągle) i by ten score pasował do filmu. Hans miewał ostatnio faile w kontekście, więc mam nadzieję, że bardziej przemyślany score (tak jak Incepcja i TDKR, a nie np. Sherlock 2, którym to na szczęście, już teraz widać, nie będzie).
Agent pisze:Wydaje mi sie, ze w przypadku podkladu muzycznego z 3 trailera Man of Steel jest podobnie jak z trailerem The Dark Knight Rises. Pewnie slyszymy zapozyczone ze scoru jakies rozwiazania muzyczne, ale niekoniecznie musi to byc melodia z filmu.
Choc musze przyznac, ze skoro Hans taka droga idzie przy scorze MoS (melodyjnosc, dostojnosc, epickosc) to ja jestem na tak no ale jestem ciekaw finalnej muzyki (i tematu glownego).

Zimmer nie mówił mi, że będzie wykorzystywał orkiestrę w większym stopniu, tylko że nie oprze go na elektronice.
Bedzie ostra walka miedzy Man of Steel i Ironem 3 8)
Ktoś z produkcji tego trailera mówił: "Mamy tutaj cały score, więc spróbujemy wykorzystać temat". Może aranżacja nie będzie w filmie, ale melodia raczej tak. Mam taką nadzieję, bo Hans zrobił tutaj coś, czego od bardzo, bardzo dawna nie pisał, jeśli w ogóle - heroiczny temat jest w skali durowej, a nie mollowej.

Ważnym elementem jest to, że (Williams czy nie) Hans nie chciał kopiować Coplanda w tym score, dlatego, że na tę kliszę w muzyce filmowej skarżył się zaraz po Oscarze za Króla lwa (na oficjalnej konferencji prasowej zaraz po otrzymaniu nagrody), czyli już 18 lat temu. Kilka lat później, kiedy Malick myśląc o score do TTRL zaproponował Americanę, Hans się ostro sprzeciwił, mówiąc "nie, to nie ja, ja czegoś takiego pisał nie będę". Największą zatem zagwozdką było dla niego pewnie w takim razie napisanie czegoś odpowiednio amerykańskiego w brzmieniu, odpowiednio heroicznego (bo bym był BARDZO rozczarowany - choć i tego oczekiwałem - gdyby był to zupełnie typowy anthem, nawet jeśli aż na poziomie Crimson Tide) bez odwołania się do amerykańskich klisz.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#873 Post autor: Paweł Stroiński » śr kwie 17, 2013 20:32 pm

Agent pisze:
Adam pisze:
Michał Turkowski pisze:Będzie miał Hans ciężki orzech do zgryzienia żeby w kategoriach super-bohaterów pobić score Tylera
nie bo nie będzie można ich porównywać. score Zimmera nie jest na orkiestre symfoniczną w starym, przygodowym stylu..
Z tego co pisal Paweł ostatnio, to Zimmer w tym scorze w duzej mierze bedzie wykorzystywal orkiestre :)
Jesli chodzi o fabule i sam film to pewnie MoS bedzie kilka poziomow wyzej od Irona 3 - ale jesli chodzi o muzyke, to wydaje mi sie, ze technicznie Iron 3 jednak bedzie lepszy (ale chcialbym sie mylic).

Iron man musisz mnie zrozumiec.....to jest prawdziwy MAN of STEEL 8)
Do tego dwie rzeczy:

1. Iron Man 3 będzie technicznie lepszy od Man of Steel, niezależnie od tego, co Hans odstawiał, pisząc ten score. Dlaczego? Bo Hans nie ma wykształcenia muzycznego, a Brian ma. Ocenianie Hansa po technice kompozytorskiej może spalić na panewce. Mam zamiar kiedyś coś na ten temat więcej powiedzieć i liczę na pewną, nie trollingową dyskusję.

2. Hans mi nie powiedział, że score będzie orkiestrowy, ale że nie będzie oparty na elektronice. Wychodzi na to, że część score'u opiera się na rytmicznych improwizacjach na różnego rodzaju instrumentach (12 zestawów perkusyjnych, jakieś dziwne metalowe przedmioty), będzie ośmiu gitarzystów lap steel, w tym specjalnie zbudowano jej basową wersję dla Hansa.

Z drugiej strony jest pewne bardziej tradycyjne (w kwestii np. harmonii, ale także trochę aranżacji) podejście Hansa do tematu, więc możemy otrzymać mariaż tradycji superbohaterskiej i trochę, nie chciałbym powiedzieć "szukania brzmienia" czy aż "nowatorstwa", ale trochę, no, czegoś innego niż zwykle, przynajmniej w kontekście jego własnej kariery.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#874 Post autor: Wawrzyniec » śr kwie 17, 2013 20:43 pm

Paweł Stroiński pisze:Bo to albo coś specjalnie skomponowanego do trailera (ale chyba nie), albo wyrwany z kontekstu fragment.

Na szczęście są smyczki.
Dokładnie to samo pisałem dwie strony wcześniej:
Wawrzyniec pisze:A muzyka? Hm, są ostinata, więc jestem na tak. Czy to Zimmer? Na 99.9% tak! Czy finalna wersja? Na... nie wiem. :? Pamiętacie, że w trailerach do "Angels & Demons" "Inception" i "The Dark Knight Rises" pojawiała się muzyka Zimmera. Ale były to bardziej jej części, czy wstępne pomysły. Według mnie to co usłyszeliśmy może się jeszcze w filmie ewaluować. Usłyszeliśmy zaledwie zalążek tego co nas muzycznie czeka.
Ale mnie i tak nikt nie wierzy. :roll: Dobra trailer obejrzany raz i starczy. Mam tylko nadzieję, że Zimmera za dobrze nie bawił się przy tym filmie. Gdyż najlepszy Zimmer, to wnerwiony i zestresowany Zimmer. 8)

@Tomek, spokojnie mimo, że Koper uważa mnie za fundamentalistę, to jeszcze wojny przeciwnikom i krytykom Zimmera nie wypowiadam. :P Ale cieszę się z pozytywnego przyjęcia. Przy czym zaznaczam, że naprawdę nie czuję tej nuty ekscytacji, tego mrowienia, jaki taki projekt powinien wywoływać. Nigdy nie przepadałem za "Supermanem". Czekam na score, ale to nie jest wymarzona sytuacja, kiedy i score i film interesuję mnie jednocześnie mocno. :?

U mnie chyba czas zacząć odliczanie do "Interstellar". Oj, to będzie długie liczenie, ale jestem cierpliwy. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#875 Post autor: Paweł Stroiński » śr kwie 17, 2013 20:46 pm

A co jak powiem, że i był cholernie zestresowany, i się dobrze bawił? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#876 Post autor: Wawrzyniec » śr kwie 17, 2013 20:54 pm

Czyli wyjdzie dobry score, ale też nie więcej. :)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#877 Post autor: Paweł Stroiński » śr kwie 17, 2013 20:57 pm

Hans potwierdził mi właśnie, że muzyka w trailerze jest jego. Temat jest niedokończony, by wpasował się w trailer. Jest to demo, jedyny żywy instrument w tym trailerze to perkusja.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#878 Post autor: Adam » śr kwie 17, 2013 20:58 pm

i mówiłem żeby się nie podniecać jeszcze :D zaledwie fragmencik i to niedokończony :)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#879 Post autor: Wawrzyniec » śr kwie 17, 2013 20:59 pm

Czyli tak jak sądziłem i wcześniej napisałem. I ten sam przypadek co przy "A&D", "Inception" i "TDKR".

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#880 Post autor: Paweł Stroiński » śr kwie 17, 2013 20:59 pm

Cały score jest już dawno nagrany jednak. Hans teraz pracuje nad Lone Rangerem.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#881 Post autor: Paweł Stroiński » śr kwie 17, 2013 21:00 pm

I jeszcze jedno:

Pytałem o kwestię tych gitar. Otóż żywe smyczki BĘDĄ w tym score, tylko bardzo często (very often) będzie je Hans łączył z tymi gitarami,

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#882 Post autor: Agent » śr kwie 17, 2013 21:02 pm

Paweł Stroiński pisze:Hans potwierdził mi właśnie, że muzyka w trailerze jest jego. Temat jest niedokończony, by wpasował się w trailer. Jest to demo, jedyny żywy instrument w tym trailerze to perkusja.
aha czyli mialem dobre przeczucia 8)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#883 Post autor: lis23 » śr kwie 17, 2013 21:49 pm

Paweł Stroiński pisze:Hans potwierdził mi właśnie, że muzyka w trailerze jest jego. Temat jest niedokończony, by wpasował się w trailer. Jest to demo, jedyny żywy instrument w tym trailerze to perkusja.
Paweł, Ty masz jakąś gorącą linię z Zimmerem? :?:
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Templar

#884 Post autor: Templar » śr kwie 17, 2013 21:50 pm

Dzwonisz na infolinię RCP (727), wybierasz tonowo 49 i gadasz z Hansem :P

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#885 Post autor: kiedyśgrześ » śr kwie 17, 2013 22:18 pm

Wszystko się zgadza, pianinko, perkusja, tonacja, gitarki pewnie?, tylko żeby jeszcze te mikro-tematy były tak nośne jak 20 lat temu :P

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Ys2c#t=54s
Obrazek

Zablokowany