Nie jestes. Dla mnie to najlepszy score z obu trylogii a zakończenie to jeden z najlepszych finałów muzycznych w historii kina (łącznie z imprezą Ewaków ofkors)Wawrzyniec pisze:Tym samym piękne zakończenie z muzyką Johna Williamsa. Kocham "Victory Celebration", choć wiem, że w tej kwestii chyba jestem na forum osamotniony.
John Williams - Star Wars: The Force Awakens (2015)
Re: John Williams - Star Wars: The Force Awakens (2015)
NO CD = NO SALE
- Wojteł
- John Williams
Jeśli mówisz o fabule, to racja, ale jeśli chodzi działanie świata przedstawionego, to niekoniecznie - np. zasady funkcjonowania zakonu Jedi w prequelach, proces nauki, prób i dojścia do tytułu mistrza są raczej słabo nakreślone i te wszystkie albumy opisowe bardzo dużo dodawały w tej kwestii.Wawrzyniec pisze: W poprzednich filmach, mimo że istniały książki, komiksy gry itd. to jednak Lucas starał się wszystko tłumaczyć w filmach. Tym samym mniej więcej przejściu z Epizodu III do IV ma sens, a to z Epizodu VI, do VII, nie ma sensu i jest zbyt dużo niedopowiedzeń, tak i w samym filmie.
Jeszcze tak add tego, co napisał Paweł:
Myślę, że niewielu widzów SW kojarzyło Drivera z tego serialu, albo kojarzyło go w ogóle. Śmiech raczej nie był wywołany tym, że się spodziewali ujrzeć kogoś wyglądającego jak jego postać z serialu dziewczyny, tylko może po prostu kogoś z twarzą mniej podobną do obrazu Picassa albo bez loczków jak u księżniczek Disneya (swoją drogą, cóż za dysonans wizualnyPawel P. pisze: Ale w momencie, kiedy Ren ściąga maskę, nie ma nic śmiesznego - chyba że ktoś uzależnił się od wizerunku Drivera z serialu "Dziewczyny". A może to właśnie o to chodzi?

Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
- Pawel P.
- Metallica
- Kontakt:
Oczywiście, że widziałem te recenzje z IMDB - internet jest tak skonstruowany, że krytycy są o wiele bardziej kreatywni niż osoby piszące pozytywnie, wystarczy spojrzeć na posty na formum, np na Onecie, by daleko nie szukać. Innymi słowy, zadowolonym nie chce się pisać. Mnie też się nie chce. Przecież nie będę nikogo przekonywał, dlaczego to, co widziałem jest fajne, bo to kompletnie bez sensu. Przecież i tak krytyk nie zmieni zdania.Wojtek pisze:Pawel P. pisze:Tak jak moim zdaniem, jest to film znakomity, zabawny, inteligentny i wzruszający. A że przypadkiem uważa tak większość, nie ma na mój osąd żadnego wpływu.
Polecałbym poszperać trochę więcej w sieci, poczytać komentarze i opinie i to najlepiej takie, które się pojawiły później niż dwa dni po premierze, kiedy jeszcze wszyscy żyli hypem. I też na różnych portalach, nie tylko filmowych, to wtedy będziesz miał zgoła odmienny osąd co do tego, co uważa większość. Choćby recenzje z jutuba w większości są miażdżące, do tego posty i komentarze na serwisach typu 9gaga, joemonster i innych portalach rozrywkowych są w opiniach w najlepszym wypadku "podzielone" i "umiarkowane". Powtarzam, w najlepszym przypadku.
Dla mnie o wiele bardziej miarodajna jest liczba ocen z unikalnych kont IMDB, 8,4 z ponad 410 tysięcy głosujących. Chyba że załozymy, że Disney czy Lucasfilm wynajmuje ludzi, którzy zakładają konta i głosują, także na Filwmebie (ocena 7,8 na ponad 100 tysięcy głosów). Ale bądźmy poważni.
Ale tak naprawdę nie ma to żadnego znaczenia. Komus sie film nie podoba, jego sprawa. Tych ludzi z mojego pokolenia (czyli urodzonych w latach 70., chodzących na SW do kina w latach 80.), których znam, nowe Gwiezdne wojny zdecydowanie nie rozczarowały.
Tylko że mój ojciec, r. 60, po wyjściu z kina na moje pytanie "i jak film" odpowiedział: "eee no fajny ale przecież to prawie wszystko było w pierwszym odcinku a teraz to odegrali inni aktorzy co nie?". (to że dodał jeszcze "ale ta się ponaciągała o kurwa" akurat nie ma tu związku
) dodam że ostatni raz star warsy widział w bodaj 2000 roku jak Polsat puścił pierwszy raz odnowioną starą trylogie - i był to drugi raz kiedy je w ogóle widział, bo pierwszy raz widział je w kinie.
Także nawet totalni laici i ludzie którzy filmy oglądali lata temu, widzą od razu że ten film jest jedną wielką zżyną i odgrzewaniem kotletów.

Także nawet totalni laici i ludzie którzy filmy oglądali lata temu, widzą od razu że ten film jest jedną wielką zżyną i odgrzewaniem kotletów.
Ostatnio zmieniony czw sty 28, 2016 16:47 pm przez Adam, łącznie zmieniany 1 raz.
NO CD = NO SALE
- Wojteł
- John Williams
Aha, czyli opierasz się na gimbometrze?Pawel P. pisze:Dla mnie o wiele bardziej miarodajna jest liczba ocen z unikalnych kont IMDB, 8,4 z ponad 410 tysięcy głosujących. Chyba że załozymy, że Disney czy Lucasfilm wynajmuje ludzi, którzy zakładają konta i głosują, także na Filwmebie (ocena 7,8 na ponad 100 tysięcy głosów). Ale bądźmy poważni.

A to ciekawe, bo większośc moich wykładowców też jest z tego pokolenia i większość z nich ocenia ten film jeszcze surowiej niż ja, przy czym padają te same argumenty - fajnie się na to patrzy, ale nie ma tam ani jednej sceny, która by widza zaskoczyła albo wprowadziła coś nowego. Na moje pytanie, czy uważają nowy czarny charakter, który w zamierzeniu miał być bardziej psychologiczną postacią, usłyszałem w wolnym tłumaczeniu "daj pan spokój"Pawel P. pisze:Ale tak naprawdę nie ma to żadnego znaczenia. Komus sie film nie podoba, jego sprawa. Tych ludzi z mojego pokolenia (czyli urodzonych w latach 70., chodzących na SW do kina w latach 80.), których znam, nowe Gwiezdne wojny zdecydowanie nie rozczarowały.

- Wojteł
- John Williams
Adam pisze:Tylko że mój ojciec, r. 60, po wyjściu z kina na moje pytanie "i jak film" odpowiedział: "eee no fajny ale przecież to prawie wszystko było w pierwszym odcinku a teraz to odegrali inni aktorzy co nie?". (to że dodał jeszcze "ale ta się ponaciągała o kurwa" akurat nie ma tu związku) dodam że ostatni raz star warsy widział w bodaj 2000 roku jak Polsat puścił pierwszy raz odnowioną starą trylogie - i był to drugi raz kiedy je w ogóle widział, bo pierwszy raz widział je w kinie.
Zaraz, zaraz, czy Ty sam temu nie dawałeś 9/10 i nie pisałeś, że jest piękny i wzruszający?

bo jest. tylko że to wszystko już było. i to że daję temu 9/10 nie znaczy tyle samo co 9/10 dla ojca chrzestnego. niestety z wiekiem wszystkie standardy trzeba zaniżać, nie tylko w filmówce 
jak DiCaprio teraz powtórzyłby scenę z pujściem na dno z Titanika, to też każdy by się znów wzruszył, logiczne. Ale to jest tylko jechanie na nostalgii

jak DiCaprio teraz powtórzyłby scenę z pujściem na dno z Titanika, to też każdy by się znów wzruszył, logiczne. Ale to jest tylko jechanie na nostalgii

Ostatnio zmieniony czw sty 28, 2016 16:49 pm przez Adam, łącznie zmieniany 1 raz.
NO CD = NO SALE
- Pawel P.
- Metallica
- Kontakt:
Mamy 4 moje wizyty w kinie plus 11 innych (Templar), w których na jednym seansie śmiały się jakieś dziewczyny VS jakieś pojedyncze relacje brata ciotecznego i coś z Niemiec. Możemy chyba założyć, że śmiech w tej scenie jednak nie jest regułą.Wojtek pisze: Myślę, że niewielu widzów SW kojarzyło Drivera z tego serialu, albo kojarzyło go w ogóle. Śmiech raczej nie był wywołany tym, że się spodziewali ujrzeć kogoś wyglądającego jak jego postać z serialu dziewczyny, tylko może po prostu kogoś z twarzą mniej podobną do obrazu Picassa albo bez loczków jak u księżniczek Disneya (swoją drogą, cóż za dysonans wizualny)
- Wojteł
- John Williams
No to ponownie odsyłam do zrobienia riserczu w necie - ludzie często w komentarzach piszą, że ludzie się śmiali. Podejrzewam, że fanboje filmu byli bardziej stonowani w swej reakcji, bo do końca filmu starali się nie przejmować pierdołami i liczyli na to, że wszystko będzie udane. Ja też nie strzymałem dopiero gdzieś w ostatnich 20 minutach filmu.
- Pawel P.
- Metallica
- Kontakt:
Zróbcie może sondę na forum, "jak oceniasz film Przebudzenie Mocy", w skali 1 do 10 - na pewno będzie bardzie miarodajna od "gimbometra".
W takim razie niech będzie, że film został uznany na świecie za kompletną artystyczną porażkę i rozczarowanie - muzyka w sumie też - a wszelkie pozytywne recenzje są wypadkiem przy pracy krytyków, którzy dali się nabrać, a kiedy wszystko sobie przemyśleli, to już recenzja była w druku. A ja sobie pójdę po raz piąty do kina, zasilając sakiewkę molocha, który zniszczył nasze dziecięce marzenia - marzenia o szczęśliwej rodzinie Hana Solo, mrocznym admirale Thrawnie w lśniącym białym mundurze i klonie Imperatora. Frajer.
W takim razie niech będzie, że film został uznany na świecie za kompletną artystyczną porażkę i rozczarowanie - muzyka w sumie też - a wszelkie pozytywne recenzje są wypadkiem przy pracy krytyków, którzy dali się nabrać, a kiedy wszystko sobie przemyśleli, to już recenzja była w druku. A ja sobie pójdę po raz piąty do kina, zasilając sakiewkę molocha, który zniszczył nasze dziecięce marzenia - marzenia o szczęśliwej rodzinie Hana Solo, mrocznym admirale Thrawnie w lśniącym białym mundurze i klonie Imperatora. Frajer.
- Wojteł
- John Williams
Niczego takiego nie napisałem, napisałem tylko, że wbrew temu co mówisz, opinie są podzielone i jednak przeważają umiarkowane lub nieco krytyczne, a nie te wieszczące geniusz. Może ogranicz sobie to dramatyzowanie i hiperbole do polityki, bu tutaj ich jeszcze nie trzeba 

Wyluzujcie, macie tu coś zabawnego:
https://www.facebook.com/BANGBROSDISCIP ... 133246064/
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
- Wojteł
- John Williams
Ja tam jestem wyluzowany, a sam filmik starszy od internetu 

Wojtas, ty się chyba w internatach urodziłeś. Wszystkie filmiki, memy, przeróbki już widziałeś, a może i je sam stworzyłeś. 

Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
nie śmieszne, ostatnie gwiezdne wojny były śmieszne, polecam, depresyjna pogoda się robi, jak znalazłKaonashi pisze:Wyluzujcie, macie tu coś zabawnego: