HANS ZIMMER - THE DARK KNIGHT RISES (2012)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

Re: HANS ZIMMER - THE DARK KNIGHT RISES (2012)

#811 Post autor: Agent » sob lip 28, 2012 20:50 pm

Templar pisze:A co to Batman ma robić za policjanta? Może niech łapie jeszcze piratów drogowych i mandaty wystawia :lol: W pierwszej części to jeszcze mogłem zrozumieć, bo tam miasto zostało pokazane jako miasto, którym rządzi mafia i 99% policjantów dla niej pracuje, ale od TDK to się zmieniło, także nie widzę sensu w tym, aby Gacek dalej bawił się w krawężnikowego.
Nolan nie jest konsekwentny :) Gotham pokazane w BB jest swietne - szkoda, ze tego zniszczonego pod wzgledem mentalnym miasta nie pokazuje w dalszych czesciach :) nie mowie, ze ma lapac piratow drogowych i dawac mandaty, ale jednak Gotham to jest miasto zepsute - gwalty, porwania, zabojstwa sa na porzadku dziennym - tego u Nolana nie ma niestety. Brakuje dzialalnosci batmana dla zwyklych ludzi, ktorzy sa nekani przez zbirow. A to sie swietnie wiaze z sytuacja jaka maly bruce przezyl - zabojstwem rodzicow. Jakos nie chce mi sie wierzyc, ze w gotham zapanowal nagle spokoj i zli ludzie nagle zostali tymi dobrymi/grzecznymi (jak to pokazali w TDKR) - Batman dziala zawsze. No ale to taka konwencja przyjeta - pseudorealizmu - kupuje to, ale mam jednak swoje przemyslenia na ten temat :) marzy mi sie batman z takim ostrym realizmem, ale to juz musialaby byc kategoria R a nie pg13 ;)

Annie Hathaway fajnie wyglada w tym kostiumie :) nie wygonilbym jej dlugo z lozka ;)
Ostatnio zmieniony sob lip 28, 2012 20:52 pm przez Agent, łącznie zmieniany 1 raz.

Templar

#812 Post autor: Templar » sob lip 28, 2012 20:56 pm

Agent pisze:Nolan nie jest konsekwentny :) Gotham pokazane w BB jest swietne - szkoda, ze tego zniszczonego pod wzgledem mentalnym miasta nie pokazuje w dalszych czesciach :) nie mowie, ze ma lapac piratow drogowych i dawac mandaty, ale jednak Gotham to jest miasto zepsute - gwalty, porwania, zabojstwa sa na porzadku dziennym - tego u Nolana nie ma niestety. Brakuje dzialalnosci batmana dla zwyklych ludzi, ktorzy sa nekani przez zbirow. A to sie swietnie wiaze z sytuacja jaka maly bruce przezyl - zabojstwem rodzicow. Jakos nie chce mi sie wierzyc, ze w gotham zapanowal nagle spokoj i zli ludzie nagle zostali tymi dobrymi/grzecznymi (jak to pokazali w TDKR) - Batman dziala zawsze.
A co w tym takiego dziwnego, Batman rozbija w BB mafię, w TDK jeszcze resztkami się zajmuje i jest spokój, oczywiście wiadomo, że nadal są jakieś zabójstwa i inne pierdoły, ale to już policjanci są od tego. U nas jak działały mafie to też w latach 90. nie takie rzeczy się działy :P

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#813 Post autor: Agent » sob lip 28, 2012 20:59 pm

Templar pisze:
Agent pisze:Nolan nie jest konsekwentny :) Gotham pokazane w BB jest swietne - szkoda, ze tego zniszczonego pod wzgledem mentalnym miasta nie pokazuje w dalszych czesciach :) nie mowie, ze ma lapac piratow drogowych i dawac mandaty, ale jednak Gotham to jest miasto zepsute - gwalty, porwania, zabojstwa sa na porzadku dziennym - tego u Nolana nie ma niestety. Brakuje dzialalnosci batmana dla zwyklych ludzi, ktorzy sa nekani przez zbirow. A to sie swietnie wiaze z sytuacja jaka maly bruce przezyl - zabojstwem rodzicow. Jakos nie chce mi sie wierzyc, ze w gotham zapanowal nagle spokoj i zli ludzie nagle zostali tymi dobrymi/grzecznymi (jak to pokazali w TDKR) - Batman dziala zawsze.
A co w tym takiego dziwnego, Batman rozbija w BB mafię, w TDK jeszcze resztkami się zajmuje i jest spokój, oczywiście wiadomo, że nadal są jakieś zabójstwa i inne pierdoły, ale to już policjanci są od tego. U nas jak działały mafie to też w latach 90. nie takie rzeczy się działy :P
Batman w BB nie rozbija całej mafii a jedynie jednego z wielu głównych bossow mafijnych i jego szajke :) w TDK masz więcej tych bossow przy stole z jokerem ;) i pamietnej scenie z olowkiem :)
Takze widzisz jak ten batman nolana dziala :) ignorant i len po prostu :) zadnymi pierdolami sie nie zajmuje tylko chce splendor na siebie sciagac zamykajac bossow najwiekszych :) Batman w komiksie (czy z TAS albo burtona) nie spocznie dopoki kazdego smiecia w gotham nie wytepi :) batmanowi nolana brakuje charakteru :) takze doskonale rozumiem lisa :) filmy nolana maja ciekawa historie, taka odmienna od charakteru batmana :) przez co milo sie nawet oglada (na 1-2 seanse) :) no ale brakuje wielu istotnych cech batmana, ktore czynia te postac kompletna - czyli prawdziwym Batmanem :)
na forach zagranicznych (szczegolnie w USA) nawet sie smieja z batmana nolana - ze to nie prawdziwy batman a nightwing ;) takze juz to o czym swiadczy :)

Templar

#814 Post autor: Templar » sob lip 28, 2012 21:03 pm

Agent pisze:Batman w BB nie rozbija całej mafii a jedynie jednego z wielu głównych bossow mafijnych i jego szajke :) w TDK masz więcej tych bossow przy stole z jokerem ;) i pamietnej scenie z olowkiem :)
Obejrzyj jeszcze raz, jest w TDK wyjaśnione, że to są resztki po mafii Falcone i to niby Maroni jest przywódcą tego co pozostało.

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#815 Post autor: Agent » sob lip 28, 2012 21:07 pm

Templar pisze:
Agent pisze:Batman w BB nie rozbija całej mafii a jedynie jednego z wielu głównych bossow mafijnych i jego szajke :) w TDK masz więcej tych bossow przy stole z jokerem ;) i pamietnej scenie z olowkiem :)
Obejrzyj jeszcze raz, jest w TDK wyjaśnione, że to są resztki po mafii Falcone i to niby Maroni jest przywódcą tego co pozostało.
tak niedobitkach ;) jedni z wazniejszych szefow mafii siedza przy stole z jokerem ;) i rzeczywiscie resztki zostaly ;) ludzi im po prostu wylapaly gliny i batman :)
w uniwersum batmana jest wiecej tych bossow mafijnych :) no i sam black mask :) ktory moglby z powodzeniem znalezc sie w swiecie nolana :)
a to ze nolan upraszcza uniwersum jak mu sie podoba :) to juz jego strata :)
batman dzialajacy jedynie przez 1 rok to dla mnie jakies nieporozumienie :)
co nie zmienia faktu, ze nolan w swoich batmanach stworzyl wciagajaca historie i podniosl z popiolow (po nieudolnym batman i robin) cala serie :) za co jestem mu wdzieczny :)
mam teraz nadzieje, na jeszcze lepszy reboot :) z lepsza muzyka ;)
Ostatnio zmieniony sob lip 28, 2012 21:12 pm przez Agent, łącznie zmieniany 1 raz.

Templar

#816 Post autor: Templar » sob lip 28, 2012 21:12 pm

A co z tego ile jest w uniwersum Batmana, jak popatrzyłem co tam się w komiksach dzieje, to ja się cieszę, że zarówno Burton, jak i Nolan nie robili ekranizacji 1:1, bo to by było z góry skazane na porażkę, tyle tam durnot jest nawalonych.

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#817 Post autor: Agent » sob lip 28, 2012 21:14 pm

Templar pisze:A co z tego ile jest w uniwersum Batmana, jak popatrzyłem co tam się w komiksach dzieje, to ja się cieszę, że zarówno Burton, jak i Nolan nie robili ekranizacji 1:1, bo to by było z góry skazane na porażkę, tyle tam durnot jest nawalonych.
dlatego warto wybierac to co najlepsze w uniwersum batmana :)
z reszta i nolan i burton tez w swoich batmanach wiele durnot nawalili ;)
dlatego pamietaj - kazda nowa interpretacja batmana na ekranie kinowym ma szanse przebic poprzednia :) wszystko zalezy od przyjetej konwencji i konsekwencji :) no i przede wszystkim scenariusza :) fani batmana przewaznie stawiaja znak rownosci miedzy batmanami burtona i nolana, twierdzac ze sa rownie dobre :) i gdzie jedna seria ma plusy, druga ma minusy i odwrotnie :)
po za tym nie da sie zrobic ekranizacji komiksu batmana 1:1 :) a jesli ktos probuje (na przyklad film animowany Batman: Year One) to nie wychodzi za dobrze :)

hp_gof

#818 Post autor: hp_gof » sob lip 28, 2012 21:25 pm

Moi drodzy, Wy tu gadu gadu, a tu się ciekawa recenzja pojawiła na soundtracks.pl :mrgreen:
http://www.soundtracks.pl/reviews.php?o ... ka-filmowa

Templar

#819 Post autor: Templar » sob lip 28, 2012 21:30 pm

hp_gof pisze:Moi drodzy, Wy tu gadu gadu, a tu się ciekawa recenzja pojawiła na soundtracks.pl :mrgreen:
Dobra recka i też nie mogę się doczekać kolejnego filmu Nolana i muzyki Zimmera do niego :D

hp_gof

#820 Post autor: hp_gof » sob lip 28, 2012 21:34 pm

Ja nic z tej recenzji nie rozumiem oprócz tego, że jest pozytywna :D

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#821 Post autor: Agent » sob lip 28, 2012 21:42 pm

Templar pisze:
hp_gof pisze:Moi drodzy, Wy tu gadu gadu, a tu się ciekawa recenzja pojawiła na soundtracks.pl :mrgreen:
Dobra recka i też nie mogę się doczekać kolejnego filmu Nolana i muzyki Zimmera do niego :D
oczywiście miła wymiana poglądów, przy akopaniamencie osta The Dark Knight Rises ;)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#822 Post autor: lis23 » sob lip 28, 2012 21:47 pm

Agent pisze:
Nolanowy Batman walczy jedynie z mafia i vilannami :) nie smiga po calym miescie w poszukiwaniu zbirow, ktorzy czekaja na bezbronnych obywateli :) to jest sens Batmana :) u Burtona bylo to pokazane :)
Konwencja konwecja, jednak brakuje u Nolana takich szczegolow w postaci Batmana, ktore by calkowicie scementowaly i uwiarygodnily te postac :) po za tym ile ten Batman Nolana dzialal w ogole? 1 - 1,5 roku? :) przez dekadę? :) to dla mnie naciagane ;) w komiksach (czy w TAS) on, do momentu az cialo odmowi posluszenstwa, dziala na pelna skale :)
Dokładnie, ten Batman walczy tylko z mafia, Jokerem i Bane'em, tak jakby inna przestępczość w Gotham nie istniała, bo nie uwierzę, że ustawa Denta pozwoliła na wsadzenie wszystkich przestępców za kratki, zresztą, siedziały grube ryby, mafiozi a normalni przestępcy?, mordercy, gwałciciele, złodzieje?, Gotham u Nolana brakuje mroku i brudu, który obecny był tylko w BB - ale o tym póxniej
co do czasu przez który działał Batman u Nolana:
prześledźmy to od początku: Bruce Wyane traci rodziców w bardzo młodym wieku, giną oni na jego oczach, poprzysięga sobie wtedy, że będzie walczył z niesprawiedliwością - Wyane znika na 7 długich lat, nie wiemy co się z nim dzieje, w komiksach szkoli się w różnych sztukach walki, praktycznie lizną wszystkiego, u Nolana włóczy się po więzieniach a trening odbiera dopiero w Lidze Cieni - co jest jeszcze znamienne, Nolan nie pokazał, że Wyane / Batman to nie tylko mięśnie ale także intelekt, że posiada on nieprzeciętne zdolności detektywistyczne i dedukcyjne - ok, Bruce wraca po siedmiu latach do Gotham, tam postanawia zostać zamaskowanym mścicielem, symbolem, który byłby niepokonany, postrachem na przestępców, staje się Batmanem, używa sztuczek, siły i mroku, jest Batmanem przez ok. rok, potem na skutek wydarzeń w TDK, znika na 8 lat ...
Spoiler:
Agent pisze:
Nolan nie jest konsekwentny :) Gotham pokazane w BB jest swietne - szkoda, ze tego zniszczonego pod wzgledem mentalnym miasta nie pokazuje w dalszych czesciach :) nie mowie, ze ma lapac piratow drogowych i dawac mandaty, ale jednak Gotham to jest miasto zepsute - gwalty, porwania, zabojstwa sa na porzadku dziennym - tego u Nolana nie ma niestety. Brakuje dzialalnosci batmana dla zwyklych ludzi, ktorzy sa nekani przez zbirow. A to sie swietnie wiaze z sytuacja jaka maly bruce przezyl - zabojstwem rodzicow. Jakos nie chce mi sie wierzyc, ze w gotham zapanowal nagle spokoj i zli ludzie nagle zostali tymi dobrymi/grzecznymi (jak to pokazali w TDKR) - Batman dziala zawsze. No ale to taka konwencja przyjeta - pseudorealizmu - kupuje to, ale mam jednak swoje przemyslenia na ten temat :) marzy mi sie batman z takim ostrym realizmem, ale to juz musialaby byc kategoria R a nie pg13 ;)
Dokładnie, nareszcie ktoś zauważył niekonsekwencję Nolana w budowaniu swojego filmowego świata: w BB mamy pokazany brud i mrok, mamy świetne Narrows, Arkham, po czym tak świetne lokacje znikają, nie ma ich, w TDK i w TDKR mamy już tylko szklane wieżowce i dzielnice bogaczy, nie ma już Narrows, biedoty, brudu, przestępczości, zwykłych ludzi - pojawił się Batman i nagle, jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, znika całe zło i przestępczość?, czy tylko ja mam wrażenie, że Nolanowski Batman działa tylko w imieniu bogatych?, nie broni zwykłych ludzi?

Najgorsze jest to, że Nolanowski Batman to twór czasowy, bohater " jednej akcji ", bohater na teraz, na zaraz, nie na potem - Wyane szkoli się przez 7 lat aby wrócić do Gotham, wymyślić sobie symbol, zdobyć strój i zabawki, zasiać strach w sercach bandytów, wyłapać mafiozów i ... zawiesić pelerynę na kołku - już pod koniec BB w rozmowie z Rachel było czuć, że ten Batman jest tworem ograniczonym czasowo, ma jakiś cel a potem zamierza zniknąć - to jest tak bardzo ,,, nie Batmanowe. ;)
Ostatnio zmieniony sob lip 28, 2012 21:54 pm przez lis23, łącznie zmieniany 1 raz.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

hp_gof

#823 Post autor: hp_gof » sob lip 28, 2012 21:53 pm

lis23 pisze:czy tylko ja mam wrażenie, że Nolanowski Batman działa tylko w imieniu bogatych?, nie broni zwykłych ludzi?
Gadasz jak przedstawiciel jakiejś partii politycznej :roll:

Templar

#824 Post autor: Templar » sob lip 28, 2012 21:55 pm

lis23 pisze:a normalni przestępcy?, mordercy, gwałciciele, złodzieje?
A normalnych przestępców to łapie policja, jeszcze tylko tego brakuje, aby Batman łapał złodziei, pół miasta by rozpierdolił, aby złapać jakiegoś typa co batonika ze sklepu ukradł :lol:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#825 Post autor: lis23 » sob lip 28, 2012 21:57 pm

hp_gof pisze: Gadasz jak przedstawiciel jakiejś partii politycznej :roll:
Po prostu jestem przyzwyczajony do innego Batmana, do Batmana patrolującego miasto, odpowiedzialnego za nie - ten Batman nie jest odpowiedzialny, użala się nad sobą i przedkłada własną tragedię nad obowiązek.
Templar pisze:
A normalnych przestępców to łapie policja, jeszcze tylko tego brakuje, aby Batman łapał złodziei, pół miasta by rozpierdolił, aby złapać jakiegoś typa co batonika ze sklepu ukradł :lol:
Komiksowy Batman łapie nawet złodziei, włamywaczy, więc? ... tak, brakuje w tych filmach takich typowych, Batmanowych akcji, takich, jak w Batman Arkham City.
Ostatnio zmieniony sob lip 28, 2012 22:01 pm przez lis23, łącznie zmieniany 1 raz.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

ODPOWIEDZ