Game Of Thrones & House of the Dragon - Ramin Djawadi (dyskusja o score i serialu)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Game Of Thrones - Ramin Djawadi (dyskusja o score i seri

#811 Post autor: Wawrzyniec » czw cze 13, 2013 17:08 pm

Adam pisze:
Marek Łach pisze:Nawet pod tymi aranżami udało się ukryć miałkość tematu.
Obrazek

miałkość tematu? LOL. Mhysa to najlepszy utwór Djawadiego ever. ba, fantastyczny utwór, swoją moc pokazuje dopiero po obejrzeniu odcinka - jak to tam brzmi, OMG - na płycie robi mniejsze wrażenie, no ale przecież ponoć to w filmie się liczy muzyka, a nie na płytach, jak to tutaj odwiecznie paru Mędrców artykułuje...
Nie czuję się godny, aby nazywać mnie Mędrcem. A w ogóle to ja bym nie atakował Marka. Choć się nie zgadzam z jego opinia odnośnie głównego tematu, który czy się komuś to podoba czy nie, już w pewnym sensie stał się troszkę "kultowy". To jednak Marek przy całej swojej awersji bardzo pozytywnie ocenia Mhysę, podobnie Koper. I ja doceniam, kiedy ludzie mimo swoich uprzedzeń potrafię takie rzeczy docenić
A czy utwór wypadł lepiej w serialu, to sam nie wiem. Scena była niesamowicie kliszowa, patosowa i kiczowata z tymi tłumami krzyczącymi "Misa Jar Jar Binks". Ale jak na zakończenie sezonu to jak najbardziej udany utwór i w ogóle podoba mi się Mhysa, choć nie wiem czy tylko mnie, miejscami kojarzy się z "Adiemusem".
Adam pisze:Płyta z 3 sezonu daje radę podobnie jak druga, choć jest ciut trudniejsza w odbiorze. Jak napisał Myster wczesniej, mogę się podpisać - Mhysa i pierwszy trak miażdżą konstrukcje mózgu.
Masz chyba na myśli drugi utwór, gdyż pierwszy to główny temat, który już każdy z nas zna na pamięć. A mój główny problem z tą płytą to taki, że każdy utwór oparty jest na już istniejącym materiale z drugiego sezonu i Djawadi nie postarał się stworzyć czegoś nowego od zera.
Adam pisze:wciąż jednak cierpliwie poczekam jak rozwiną się płytowo scory w kolejnych sezonach, i później się podejmie decyzję, który kupić - a i może dla ułatwienia zadania wyjdzie jakiś best of jak z LOSTów...
Jakby co my z Mysterym może zawsze taki The Best of... ułożyć.

@Koper, cieszę się, że doceniasz temat z "Fright Night", też go lubię.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Arthur
Nominacja do odkrycia roku

#812 Post autor: Arthur » czw cze 13, 2013 17:49 pm

Czołem serialowcy.

Mhysa jest ładna, ale zupełnie nie pasuje do sceny...

Daenerys, Smoki, egzotyczne rubieże, niewolnicy a to wszystko na południowo-wschodnich krainach gdzie słońce wstaje i rządzi swoim żarem, a w tle ... dziecięcy chór stylizowany na łacińskie pieśni chrześcijańskie

Chóry anielskie rozbrzmiewają gdy smoki (przp. latające węże, "demony") zaczynają wznosić się pośród wszystkich ludzi, zgrzyta w każdym calu lecz magia smoków kompensuję wszystko w obrazie.
Biała królowa Daenerys wstępuję do ludzi tworząc obraz kochającej, ludzkiej matki (Mhysa) ludzi, a chór bardziej przedstawia obraz wpajany nam od młodości - aureoli wokół świętej nieskalanej boskiej matki co zgrzyta już każdym calu kwadratowym.

Mhysa ładna, ale czy to nie inspiracja Howardowskim Blood Diamond przypadkiem nie jest ? z mszmaszem main titles ? Progres jednak w porównaniu do 1 sezonowego bębnienia jest widoczny. I oby tak dalej.
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#813 Post autor: Adam » czw cze 13, 2013 20:26 pm

czy są tutaj die hard fani zapoznający się z dodatkami z wydań blu? chodzi mi o proces kręcenia zdjęć.. w wywiadach niedawno Dżofrej i Sansa się wielce chwalili - pierwszy że zginie marnie, a druga że jej się podobało rape sequence z nią w roli głównej :D tylko że tego nie było w 3 sezonie... więc czy to kręcą na bieżąco, czy do przodu większymi partiami a potem przez kolejny rok montują, vide Lotry/Hobbity?
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#814 Post autor: qnebra » czw cze 13, 2013 21:02 pm

Adam pisze:czy są tutaj die hard fani zapoznający się z dodatkami z wydań blu? chodzi mi o proces kręcenia zdjęć.. w wywiadach niedawno Dżofrej i Sansa się wielce chwalili - pierwszy że zginie marnie, a druga że jej się podobało rape sequence z nią w roli głównej :D tylko że tego nie było w 3 sezonie... więc czy to kręcą na bieżąco, czy do przodu większymi partiami a potem przez kolejny rok montują, vide Lotry/Hobbity?
Cały wysiłek rozbija się o pewnych nerdów. Rendering, modelowanie i inne tego typu atrakcje pochłaniają mnóstwo czasu. Znacznie więcej niż Raminowi napisanie i wykonanie całej muzyki do serialu. A z sezonu na sezon roboty mają coraz więcej te nerdy.

Do tego tam pracuje równolegle kilka ekip filmowych, jedna w Maroku, druga na Islandii, a trzecia w halach w Belfaście. Tak więc niektóre rzeczy już mogli nakręcić do przyszłego sezonu.

Mefisto

#815 Post autor: Mefisto » czw cze 13, 2013 21:12 pm

Wawrzyniec pisze:choć nie wiem czy tylko mnie, miejscami kojarzy się z "Adiemusem".
nie tylko

Templar

#816 Post autor: Templar » czw cze 20, 2013 13:02 pm

Chyba powinienem dać to do offtopu, także od razu sorki, ale to jest świetne:

Obrazek

:mrgreen:

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#817 Post autor: Kaonashi » pn cze 24, 2013 20:09 pm

http://filmmusic.pl/index.php?act=recki&id=1470
Koper powinien być zadowolony :P
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#818 Post autor: Kaonashi » pn cze 24, 2013 20:18 pm

Szczypior pisze:Tomek Goska dobrze mówi :? :?
Też uważam, że to przesada. Taki artykuł to można publikować w Playboyu :P

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#819 Post autor: Kaonashi » pn cze 24, 2013 20:21 pm

Szczypior pisze:Właśnie. Nie wiem komu Wawrzek chce tym zaimponować :P
Proste - Koprowi :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#820 Post autor: Wawrzyniec » pn cze 24, 2013 20:54 pm

Przyjmuję głosy krytyki i przez ten najbliższy rok będę je rozważał w moim sercu.

Przy czym zaznaczam, że intencje przeze mnie przemawiały i przemawiają inne niż sami przypuszczacie. Ale jednocześnie rozumiem, że do trzech razy sztuka i osiągnęliśmy pewne zmęczenie materiału.

Mam rok na przemyślenia i jakby co z góry najmocniej przepraszam.

Templar

#821 Post autor: Templar » pn cze 24, 2013 21:30 pm

Fanom GoT? :P

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#822 Post autor: Kaonashi » wt cze 25, 2013 01:09 am

Ale najwięcej emocji dostarcza Mhysa, gdzie naprawdę można się zadumać, czy ktoś tutaj nie użył czarów. Ale na pewno nie jest to czarna magia, gdyż Djawadiemu udał się naprawdę bardzo ładny utwór
Za parę lat się lat okaże, że to żadne czary tylko Zimmer mieszał w tym palce :wink:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#823 Post autor: Wawrzyniec » wt cze 25, 2013 14:26 pm

Templar pisze:
Fanom GoT? :P
Akurat bardziej mi chodziło o pewną, krytykę czy tez lekkie wyśmianie polityki HBO z tym nadmiarem nagości. Ale już rozumiem, że stałem się z tym nudny i przekroczyłem pewną granicę. Z góry najmocniej przepraszam i za rok, (o ile dalej będę pisał) pomyślę o czymś innym.

Templar

#824 Post autor: Templar » wt cze 25, 2013 15:04 pm

Ale mi to nie przeszkadza, po prostu mówię, że większość fanów GoT (w tym ja) lubi cycki, dlatego tyle ich dają :P

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#825 Post autor: Wojteł » wt cze 25, 2013 15:39 pm

A ja nie chciałbym byc zbyt krytyczny, ale w tych recenzjach GoT stylizacja językowa jest zwyczajnie chybiona. Zarówno w filmie, jak i w książce bohaterowie posługują się w miarę współczesnym językiem, a anachroniczne formy i słowa można wyliczyć na palcach (jest ich chyba nawet mniej, niż w wiedźminie Sapkowskiego). Poza tym tam nie ma rozróżnienia na baronów, hrabiów, grafów itd - wszystko to określane jest mianem Lorda. Taka uwaga, chociaż doceniam wkład i starania :wink:
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

ODPOWIEDZ