Tomek pisze:Wiesz, brzmi to tak opiniotwórczo, jak opinie osób, które zobaczyły ruskie cam-ripy "Prometeusza" i twierdzą, że zdjęcia i efekty są słabe.
I jak osoby co po przesłuchaniu sampli oceniają cały soundrack.
Tomek pisze:Racja, racja, ale może nie atakujmy tu "patriotyczno-narodowego sosu" (i bez przesady już z porówaniami do TV Trwam), ponieważ on akurat Polakom w odróżnieniu od większości krajów Eurolandu, przynajmniej od czasu do czasu przypomina kim jesteśmy i jakie są nasze korzenie. Choć, faktycznie, wykonanie tegoż pozostawiało dużo do życzenia. Śmiejemy się z Amerykanów np., ale oni taki sos, jakby zrobili to widowisko byłoby przynajmniej na poziomie

To już jest materiał na dłuższe debaty i prace magisterskie i doktorskie.

Szukanie korzeni może być trudne, zważywszy, że teoretycznie rzecz biorąc to nasze korzenie mają zaledwie około 200 lat. Jeżeli weźmie się pod uwagę, że państwo narodowe jest produktem XIX wieku. I niestety na tle Eurolandu, tak sobie się wyróżniamy i czasami właśnie brakuje mi przykładów co nas wyróżnia, w pozytywnym aspekcie. A, że Amerykanie zrobiliby lepiej to też materiał na kolejne dyskusje i niekończące się pytanie, dlaczego twardziel z amerykańską flagą jest cool, a twardziel z polską flagą już cool nie jest.

Inne kultury i inne podejście. Ale aby nie robić zamieszania to chyba najlepiej pasuje określenie Marka w jego podsumowaniu, że koncert Kilara był zbyt w stylu TVP2. Chociaż ja zdecydowanie bardziej negatywnie go oceniam i jestem po prostu po ludzku zawiedziony.
Tomek pisze:Tak apropos, to pojawił sie 13-minutowy materiał o festiwalu przygotowany przez TVP Kraków:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... s78J8Hj0Bw. Z ciekawostek: wypatrzyć można kolegę Adama K. przez chwilę na pierwszym planie oraz można usłyszeć przez chwilę "Adagio" z Aliena 3 w wykonaniu z chórem.
E tam, ważniejsze, że na tym ujęcie, kiedy Adam jest na pierwszym planie, mnie można ujrzeć, na najdalszym planie. Lewy górny róg, tam siedzę na końcu.