John Williams - Star Wars: The Force Awakens (2015)
- Wojteł
- John Williams
Re: John Williams - Star Wars: The Force Awakens (2015)
no shit m8Wawrzyniec pisze: Gdyż akurat George Lucas dobrze wiedział kim jest Christopher Lee i jednak zawsze miał słabość do aktorów od Hammera. Peter Cushing, czy Dawid Prowse też się nie wzięli z niczego.
Plus nawet są dodatki, gdzie np. przed walką z Yodą, a Lee wiedział z kim ma do czynienia, Lucas postawił manekina Yodę z przyklejonymi wampirzymi zębami. I akurat Lee się bardzo ciepło wypowiadał o pracowaniu z Lucasem i nawet pamiętam wywiady, gdzie się cieszył, że może być częścią tej serii i przeżyć jak się rozwija kino.
A oni dostali jakiś temat?Wawrzyniec pisze:Co najwyżej szkoda, że Dooku nie otrzymał swojego tematu. Chyba, że otrzymał on swój temat, a ja myślałem, że to jest temat Separatystów.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Nie ironizuj, gdyż możliwe, że mamy młodszych forumowiczów, dla których np. The Force Awakens jest pierwszymi Gwiezdnymi wojnami, a prequeli unikali, ze względu na ogólny hejt. I czasami trzeba ludziom tłumaczyć, zanim Ci zaczną wygłaszać herezje, że TFA to najlepszy film z serii, a pomysł na Starkiller Baze to jedna z oryginalniejszych rzeczy jakie widzieli w kinie. Wierz mi widziałem takie rzeczy.Wojtek pisze:no shit m8
Mogę się mylić i pewnie zgnieciesz mnie swoją profesjonalną i merytoryczną wiedzą, ale zawsze myślałem, że to coś może owym tematem być. Od 3 minuty:Wojtek pisze:A oni dostali jakiś temat?Wawrzyniec pisze:Co najwyżej szkoda, że Dooku nie otrzymał swojego tematu. Chyba, że otrzymał on swój temat, a ja myślałem, że to jest temat Separatystów.
https://www.youtube.com/watch?v=O1aSdnl9e7E
Tutaj podczas konferencji możesz ten motyw słyszeć:
https://www.youtube.com/watch?v=Ivd7CITbunI
#WinaHansa #IStandByDaenerys
- Wojteł
- John Williams
Ale chyba nie na forum?Wawrzyniec pisze:Nie ironizuj, gdyż możliwe, że mamy młodszych forumowiczów, dla których np. The Force Awakens jest pierwszymi Gwiezdnymi wojnami, a prequeli unikali, ze względu na ogólny hejt. I czasami trzeba ludziom tłumaczyć, zanim Ci zaczną wygłaszać herezje, że TFA to najlepszy film z serii, a pomysł na Starkiller Baze to jedna z oryginalniejszych rzeczy jakie widzieli w kinie. Wierz mi widziałem takie rzeczy.

Aaa, ten motywik. Może, może, dla mnie to był motyw tajemnicy albo jakiegoś mroku, w którym się pogrąża galaktyka, albo raczej taki sceniczny motyw, mający wywołać określony nastrój. Ogólnie trudno się wypowiadać o palecie tematycznej w ANH, bo wiele z motywów ze względu na małą ilość czasu, jaką miał Williams i kolejne przeróbki montażowe, pojawią się tylko w jednej aranżacji na płycie i tak jest wciskane w różne sceny, gdzie to akurat pasuje pod względem nastroju. Np. motyw z areny równie dobrze mógł być jednorazowym motywem, który potem RotS użył, bo brzmiał odpowiednio militarystycznie, jak i motywem wojny, który ponownie przez braku czasu Williamsa, był wykorzystywany zawsze w tym samym aranżu. Teraz się chyba nie dowiemy, o ile sami zainteresowani się nie wypowiedząWawrzyniec pisze:Mogę się mylić i pewnie zgnieciesz mnie swoją profesjonalną i merytoryczną wiedzą, ale zawsze myślałem, że to coś może owym tematem być. Od 3 minuty:
https://www.youtube.com/watch?v=O1aSdnl9e7E
Tutaj podczas konferencji możesz ten motyw słyszeć:
https://www.youtube.com/watch?v=Ivd7CITbunI

No i to jest dokładnie to co mówię od jakiegoś czasu, tak samo TFA jest porównywane do starej trylogii, a następny epizod już będzie porównywany do TFA. Całe to wielkie oczekiwanie i hajp został teraz zużyty, przy następnej części już nie będzie takich problemów. Świetnie mówi o tym dem w swojej recenzji:Koper pisze:Tylko Atak Klonów miał szczęście być porównywany do Widma. Widmo było porównywane do starej trylogii. Całe rozczarowanie i hejt został zużyty przy Widmie i Atak już mało kogo interesował.
https://www.youtube.com/watch?v=tVShTZL-g-0
ten film jest tak dobry, gdyż nie podejmuje żadnego ryzyka, z drugiej strony pod przykrywką tego remake'u Abrams świetnie zaprezentował nowych bohaterów, teraz już nie będzie takiego porównywania ze starą trylogią i teraz w kolejnej części możemy "śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

Ja uważam, że drugi remake nie przejdzie, za 1,5 roku zobaczymy kto będzie miał rację.Wawrzyniec pisze:Plus wierzenie, że skoro w TFA było rżnięcie i plagiatowanie na do tej pory w tej Serii niespotykaną skalę, to w następnych częściach będzie inaczej jest raczej mało prawdopodobne i nijakie.
Poza tym od kiedy to tak Wawrzek stałeś się hejterem remake'ów? Jakoś nigdy Ci nie przeszkadzały, nawet teraz się zachwycasz cały czas ostatnim Mad Maxem, który pomijając (niesamowite oczywiście) wykonanie techniczne, to fabularnie jest to połączenie głównie dwójki z dodatkami trójki, prawie nic nowego tam nie ma i jakoś Ci to nie przeszkadza

To tylko pokazuje jakim lamusem był Luke, nawet 10-letni Anakin rozumiał R2D2, a ten debil nie. Tak w ogóle to on powinien zginąć w TFA, a nie najbardziej ogarnięta postać w całej sadze, czyli Han Solo. Ten kretyn jeszcze w Powrocie Jedi jak poszedł do Jabby to w ogromnej sali musiał stanąć akurat w miejscu gdzie jest zapadnia, nawet C3PO zwrócił mu uwagę, że stoi na czymś, nie dokończył zdania, ale logika nakazuje spojrzeć pod siebie i sprawdzić na czym stoimy, a ten nic, dalej stoi, o czym on wtedy myślał? "Pewnie C3PO chciał mi powiedzieć, że stoję na banknocie 100-złotowym, ale obok mnie jakieś dziwne typy stoją i jak podniosę teraz to mi zabiorą. Poczekam, aż sobie pójdą i wtedy podniosę xD".Wawrzyniec pisze:A i jeszcze dla miłośników tematu Rey, mam też coś takiego drobnego co sobie mogą poczytać, przeanalizować słuchając tego jakże urokliwego tematu:
Spoiler:
Coś Ty się uczepił tych szturmowców, łącznikiem spajającym wszystkie części są Jedi i Sithowie, a nie żadni szturmowcyWojtek pisze:Ja nie wiem czo ten Templar wygaduje, bo Atak Klonów i RotS miały choćby taki wizualny łącznik ze starą trylogią, jak szturmowców i coraz bardziej podobne do OT dizajny statków, a już w ogóle nie wiem co mu powiedzieć o tym, że Atak Klonów jest niby gorszy, ale zbiera lepsze recenzje, bo wszystkie recenzje i opinie z jakimi się spotkałem głoszą, że ten film jest najgorszy, najdurniejszy i najnudniejszy.

A co do recek, chodziło mi o recki z okolic premier filmów, przejrzyj sobie Rotten Tomatoes i Metacritic, Atak klonów miał wtedy lepsze.
- Wojteł
- John Williams
A to fajnie, że się oduczył tego do 20stki, wychodzi na jeszcze większego debila niż Luke'a, bo ten drugi przynajmniej regresu nie zaliczał :p https://www.youtube.com/watch?v=C-hFh35U3goTemplar pisze:To tylko pokazuje jakim lamusem był Luke, nawet 10-letni Anakin rozumiał R2D2, a ten debil nie.
Wojtek pisze:Coś Ty się uczepił tych szturmowców, łącznikiem spajającym wszystkie części są Jedi i Sithowie, a nie żadni szturmowcy
Totalnie, zwłaszcza, że o Sithach nikt nie słyszał do premiery Mrocznego Widma

- Wojteł
- John Williams
Btw. Widzę, że musze zastosować analogiczny zabieg, jak Marek wobec Wawrzyńca:
Atak Klonów i RotS miały choćby taki wizualny łącznik ze starą trylogią, jak szturmowców i coraz bardziej podobne do OT dizajny statków
Atak Klonów i RotS miały choćby taki wizualny łącznik ze starą trylogią, jak szturmowców i coraz bardziej podobne do OT dizajny statków
mam nadzieję, że pomogłem
mam nadzieję, że pomogłem
Wizualny łącznik to miecze świetlne 

No nie byłbym taki pewny, patrząc na TFA to oduczył się jeszcze chyba mowyWojtek pisze:bo ten drugi przynajmniej regresu nie zaliczał :p

- Wojteł
- John Williams
Kosmiczne Jaja, faceci w bieli i mali agenci 3D też je mieli, to pewnie to takie spin offy SW
Jakbyś wcześniej nie widział TPM i odpalił na TVN, trafiając akurat na scenę bez mieczy (a TPM to jedyny film z prequeli, gdzie nie napierdalają nimi jak laserową kropką po podłodze, byle by kot miał zajęcie), to prawdopodobnie za cholerę byś nie poznał, że to SW. Zresztą w Roque One ma w ogóle nie być mieczy świetlnych - zgodnie z Twoją logiką, to rozumiem, że w tym filmie w ogóle nie będzie wizualnych łączników z uniwersum Lucasa? A przynajmniej o wiele mniej, niż mieli faceci w bieli i kosmiczne jaja 

No zajebiście, a "Jak poznałem waszą matkę" miało szturmowca, rozumiem, że to jest według Ciebie spin-off SW?Wojtek pisze:Kosmiczne Jaja, faceci w bieli i mali agenci 3D też je mieli, to pewnie to takie spin offy SW

- Wojteł
- John Williams
Miało replikę kostiumu szturmowca, a nie funkcjonalny miecz świetlny 

Te miecze to też były repliki, funkcjonalne replikiWojtek pisze:Miało replikę kostiumu szturmowca, a nie funkcjonalny miecz świetlny

Wawrzyniec pisze:Ja się bałem żuć gumę Turbo, gdyż gdzieś chodziły plotki, że jest rakotwórcza.

NO CD = NO SALE
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Ja nie rozumiem tego " zboczenia " na temat Imperialnych Szturmowców ... Fani po starej trylogii chcieli zobaczyć Starą Republikę u szczytu chwały oraz Zakon Rycerzy Jedi w pełnej krasie i dlatego " Mroczne Widmo ", pomimo wad, jest tak ciekawym filmem, bo daje nam to, na co czekaliśmy.
Dla mnie, symbolem całej serii są Jedi i Sithowie, oraz miecze świetlne, a nie Imperialni Szturmowcy - którzy, swoją drogą są okropni ... biali niczym wyposażenie łazienki
Dla mnie, symbolem całej serii są Jedi i Sithowie, oraz miecze świetlne, a nie Imperialni Szturmowcy - którzy, swoją drogą są okropni ... biali niczym wyposażenie łazienki

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John