Remote Control - czyli kto zrobił co

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#76 Post autor: Mystery » czw lut 04, 2010 15:57 pm

Że też Zimmer maczał palce w tej kupie Djawadiego, to tego się nie spodziewałem :shock:

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#77 Post autor: Marek Łach » czw lut 04, 2010 15:59 pm

Ele pisze:to wszystko jest niesamowicie spójne.
Brzmieniowo - może i tak.

Choć w Piratach niespójności jest sporo na różnych poziomach, głównie konceptualnym.
Mystery Man pisze:Że też Zimmer maczał palce w tej kupie Djawadiego, to tego się nie spodziewałem Shocked
Co tylko pokazuje, że jak najbardziej należy Hansa winić za wiele tendencji we współczesnej muzyce filmowej i nie ma co zasłaniać go złymi producentami. A co do Iron Mana to Paweł mi wczoraj konkretniej opisywał całą sytuację i obecność Zimmera na tej ścieżce, więc może dodałby tu coś od siebie dla rozjaśnienia wątpliwości.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#78 Post autor: Paweł Stroiński » czw lut 04, 2010 16:09 pm

Sytuacja (wiem to od znajomego z tej fanowskiej strony Hans-Zimmer.com) wyglądała tak:

Favreau od początku chciał Debneya, ale mu nie zaufali i narzucili chłoptasia Hansa - Djawadiego. Producenci jednak od początku nie wiedzieli, czego chcą i parokrotnie zmieniali wizję muzyki, metal, a może orkiestra? Chyba jednak znowu metal, itd.

Ramina prawie zwolniono. Wtedy Hans powiedział, że go nie zwolnią i wkroczył z Orvarssonem i Balfem. Przearanżował, bądź przekomponował gdzieś jedną trzecią ścieżki.

Hans często jest gwarantem niezwolnienia kompozytora, na to wychodzi, na zasadzie "Jeśli on coś źle zrobi, ja wkroczę i poprawię". Pierwszy raz taką propozycję Zimmer złożył Johnowi Woo po poleceniu mu Powella do Face/Off. W ostateczności na tamtą ścieżkę nie miał żadnego wpływu.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#79 Post autor: Wawrzyniec » czw lut 04, 2010 16:54 pm

Dziękuję za wytłumaczenie :) Zresztą na tej fanowskiej stronie jest właśnie podane przy jakich kawałkach Zimmer pomagał. A, że pomagał przy "Driving with the Top Down" to się nie dziwię, gdyż jest to jeden z nielicznych utworów na płycie, które da się słuchać i nawet mi się podoba.
Ciekawe czy przy "Clash of the Titans" znowu będzie potrzebny Zimmer do pomocy :)

A, że Zimmer maczał palce przy "Transformerach" szczególnie "dwójce" to nawet ja słyszę :P Zwłaszcza, że wystarczyło, że przesłuchałem sobie fragment "Einstein's Wrong" i pierwsza reakcja "Angels & Demons '160 BPM'" :!: Ale i tak bardzo lubię ten utwór podobnie zresztą jak i całą płytę. A "The Fallen" to przecież nic innego jak aranżacja "Tia Dalma" Też lubię ten kawałek. Ennio Morricone chyba też jest odpowiedzialny za "additional" na tej płycie :P :wink:

Właśnie Ele jeżeli masz czas to zamiast dawać tu jakiś Zanellich dałbyś Steve'a "Kserokopiarę" Jablonsky'ego :) Zwłaszcza, że teraz chcąc się przekonać do "King Arthur" słucham sobie tej płyty i w trakcie kawałka "Woad To Ruin" nagle mnie zamurowało :shock: I pierwsza reakcja "WTF :?: Toż to motyw 'Prime" z Transformerów" :) :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#80 Post autor: Marek Łach » czw lut 04, 2010 16:56 pm

Ileż radości Remote Control potrafi przynieść :mrgreen:

Awatar użytkownika
Ele
Początkujący orkiestrator

#81 Post autor: Ele » czw lut 04, 2010 17:00 pm

Hmmm, nie ma Steve'a? Wow, faktycznie, wkrótce napiszę.

Natomiast twoja reakcja jest jak najbardziej na miejscu. Steve ma udział w Knight's March, Woad To Ruin i cośtam jeszcze.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#82 Post autor: Mystery » czw lut 04, 2010 17:14 pm

A wracając do Steve'a "Kserokopiarki" Jablonsky'ego, czy wam też oba utwory wydają się być oparte o to ten sam jeden temat :?:

Scorponok
http://www.youtube.com/watch?v=FA6Go9EcGXA

Assault on precinct 13
http://www.youtube.com/watch?v=vNfDSNG7Y0g

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#83 Post autor: Paweł Stroiński » czw lut 04, 2010 18:03 pm

Tak, też mnie to uderzyło i to jest wpływ Hansa, który kiedyś prosił u siebie Carpentera o to, by mógł ten temat skopiować. Carpenter się zgodził i machnął ręką. Pamiętacie takie wideo z wizytą Carpentera i Franki Potente?

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#84 Post autor: Marek Łach » czw lut 04, 2010 18:04 pm

Że co? Hans prosił o pozwolenie skopiowania tematu? Ale gdzie, w remaku czy w Transformersach? :D Bo jak to drugie, to goście wstydu nie mają :D

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#85 Post autor: Paweł Stroiński » czw lut 04, 2010 18:15 pm

to było na 3 lata przed TF.

A muzykę do remaku zrobił przecież Revell

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#86 Post autor: Marek Łach » czw lut 04, 2010 18:15 pm

Ale to o co w takim razie chodzi? Po co prosił o to Carpentera?

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#87 Post autor: Paweł Stroiński » czw lut 04, 2010 18:25 pm

Nie mam pojęcia, mógł to skopiować już wcześniej (podejrzewam Peacemakera, ma pewien podobny motyw przez chwilę, chociaż kojarzy mi się trochę z innym ulubieńcem Hansa - Brudnym Harrym Schifrina, ściśle rzecz biorąc - tematem Scorpio)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#88 Post autor: Wawrzyniec » czw lut 04, 2010 18:33 pm

Paweł Stroiński pisze:Pamiętacie takie wideo z wizytą Carpentera i Franki Potente?
No jasne, że pamiętamy :) Przynajmniej ja pamiętam:
http://www.youtube.com/watch?v=AOO56MpssMI

W każdym razie ja chyba jestem głuchy, gdyż ja aż tak wielkiego podobieństwa między "Scorponokiem", a tematem z "Assault on Presinct 13" nie widzę :?
A "Brudnego Harry'ego" to sobie wczoraj jeszcze raz oglądałem i podobieństwa też nie słyszę.
No, ale Mystery po raz drugi wygrał zabawę, więc chyba słyszy lepiej :)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#89 Post autor: Paweł Stroiński » czw lut 04, 2010 19:09 pm

Dla mnie podobieństwo między oboma tematami było oczywiste od pierwszego przesłuchania Scorponoka.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#90 Post autor: Wawrzyniec » czw lut 04, 2010 21:34 pm

Mnie tam "Scorponok" zawsze wydawał się być zawsze bardziej wariacją, czy też inspirowany kawałkiem "The Kraken". Tak jako "Einstein's Wrong" na odległość słychać, że inspiracją są "Angels & Demons" a w szczególności "160 BPM".
Nic będę musiał się bardziej wsłuchać :)

ODPOWIEDZ