Media Ventures/Remote Control - przemyślenia

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#76 Post autor: Marek Łach » czw gru 24, 2009 00:04 am

Wawrzyniec pisze:nie lubiącym MV/RCP Wesołych Świąt :!: :D :wink:
Wesołych Świąt! :wink:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#77 Post autor: Koper » czw gru 24, 2009 01:23 am

Wawrzyniec pisze:Mam pewny problemy natury etycznej z tym zachowaniem :? Gdyż Koper, czyli Ty :P nie ukrywasz, że przyłączyłbyś się do RCP tylko po to, aby móc się wybić i w przyszłości nie mieć z nimi nic wspólnego do czynienia. To nie jest do końca ładne, to jest zwykłe wykorzystanie kogoś :( :P Na pierwszy plan udawałbyś dobrego kolegę: "Witaj Steve! Co tam u Baya?", "Geoff, Twój najnowszy score, miodzio!", "Miło Cię widzieć Atli", "Czy już mówiłem, że podziwiam Ciebie Ramin?" :P Ale to wszystko to tylko pozory, gdyż tak naprawdę to chciałbyś, aby oni wszyscy poszli do diała :twisted: :P :wink: Nieładnie, nieładnie i pomyśleć, że oddałem na Ciebie głos :lol: :wink:
Jeszcze do reszty nie zdurniałem, żeby z nimi na parkingach koncertować. :P Poza tym nie widzę w tym nic nieetycznego. Którykolwiek z nich, kto ma jakieś ambicje wychodzi na pewno z założenia, że pomęczy się trochę robiąc additionele, zdobywając szlify i kontakty a po jakimś czasie wyfrunie z tego gniazda.

I wesołych świąt -od kolejnego nie lubiącego MV/RC- również :P

bladerunner

#78 Post autor: bladerunner » czw gru 24, 2009 02:04 am

"It's Complicated" zapowiada się w takim razie ciekawie, gdyż ja lubię "The Holiday" Smile Właśnie teraz słucham sobie tej muzyki, aby poczuć świąteczną atmosferę.
Też lubię te płytę :) również kojarzy mi się ze świętami.

Awatar użytkownika
Ele
Początkujący orkiestrator

#79 Post autor: Ele » czw gru 24, 2009 15:13 pm

i tym lubiącym
Wesołych Świąt
Nawzajem :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#80 Post autor: Wawrzyniec » pt gru 25, 2009 15:43 pm

Dziękuję na wstępie za życzenia. Święta może trochę zbyt deszczowe, ale nie jest źle. Przy okazji chyba wiem, kto był głównym pomysłodawcą życzeń świątecznych na głównej stronie portalu;)

A wracając do meritum sprawy:
Koper pisze:Poza tym nie widzę w tym nic nieetycznego. Którykolwiek z nich, kto ma jakieś ambicje wychodzi na pewno z założenia, że pomęczy się trochę robiąc additionele, zdobywając szlify i kontakty a po jakimś czasie wyfrunie z tego gniazda.
Nieetyczne może nie jest to, że traktujesz RCP jako trampolinę do wielkiego świata muzyki filmowej. Gdyż zapewne każdy kto się do wielkiej rodziny Hansa zapisuje ma ambicje tworzyć kiedyś coś samodzielnie. Trochę nieetyczny wydaje mi się fakt, że nie lubiąc, gardząc tą muzyką i tak byś do nich przystąpił, aby móc się wybić. To trochę smutne :( :wink:

Ale tak jak już chyba pisałem to jako pozytywną rzecz jaką RCP robi to jest właśnie ta szansa, dla młodych kompozytorów. Dzięki RCP mają szansę zaistnieć w świecie filmowym, a że trafiają się osoby zdolne i mniej zdolne to już inna kwestia.

A tak na zakończenie to czy ten cały Lorne Balfe nie ma w planach skomponowanie samodzielnie muzyki do jakiegoś filmu, czy też produkcji telewizyjnej? Tak pytam, gdyż właśnie sobie w książeczce zauważyłem, że on i do "Transformersów" robił additional music, a więc patrząc, że jest na razie specjalistą od muzyki dodatkowej to chyba niedługo powinien wreszcie sam wypłynąć.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Ele

#81 Post autor: Ele » pt gru 25, 2009 20:02 pm

@Wawrzyniec

Przecież ma w tym roku aż 2 solowe prace :) Sherlock Holmes i MW2 to w 70 % prace Balfego.
"Transformersów"
Transformerów.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#82 Post autor: Wawrzyniec » sob gru 26, 2009 18:31 pm

Ele pisze:Przecież ma w tym roku aż 2 solowe prace :) Sherlock Holmes i MW2 to w 70 % prace Balfego.
Tak, bardzo zabawne;) Mnie chodzi o takie bardziej solowe, gdzie będzie napisane jak byk "Music Composed by Lorne Balfe. Na razie na www.imdb.com nie znalazłem żadnych informacji, aby się coś na 2010 rok szykowałem. Jedyne co się dowiedziałem to, że ten Lorne Balfe jest Szkotem i znany jest również jako Oswin Mackintosh. Ale z tymi 70% to chyba trochę przesadziłeś MW2 jak najbardziej, ale "Sherlock Holmes"?
"Transformersów"
Ele pisze:Transformerów.
Niech to! Źle się nauczyłem i teraz trudno mi się odzwyczaić. Ale poprawę obiecuję :wink: :P Transformers. Transformer. Transformery. :P :wink:
A teraz w zdaniu: "Steve Jablonsky skomponował fajną muzykę do obydwu części Transformerów" :P :wink:

Awatar użytkownika
Ele

#83 Post autor: Ele » sob gru 26, 2009 20:13 pm

ale "Sherlock Holmes"?
Też :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#84 Post autor: Wawrzyniec » pn gru 28, 2009 00:24 am

Też :)
Krótko i rzeczowo :wink: Może tylko trochę za krótko i rzeczowo. A skąd wiesz, że do "Sherlocka Holmesa" 70& to Lorne Balfe?

Awatar użytkownika
Ele

#85 Post autor: Ele » pn gru 28, 2009 14:30 pm

A skąd wiesz
Tak jak zawsze: wywiady, maile, ze słuchu, z obserwacji, z dyskusji, z tajnych portali z creditsami etc. Prawdziwy magik nie zdradza swoich sztuczek :)

Na pocieszenie powiem, że te 70 % dotyczy muzyki w filmie, więc nie wiem jak to wypada na płycie.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#86 Post autor: Adam » pn gru 28, 2009 14:34 pm

Pisałem już jakiś czas temu, że aby u Hansa dostąpić zaszczytu obecności nazwiska na okładce przedniej, obok nazwiska Hansa, to trzeba się bardzo postarać - czytaj - zrobić praktycznie całą muzę, by nazwisko Hansa mogło ją potem promować na półkach sklepowych bo ładniej się rzuca w oczy.. :) Stara marketingowa prawda (również u nas w kraju), nie od dziś znana, a i Zimmer specjalnie się z tym nie kryje.. :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#87 Post autor: Wawrzyniec » pn gru 28, 2009 15:28 pm

Tak jak zawsze: wywiady, maile, ze słuchu, z obserwacji, z dyskusji, z tajnych portali z creditsami etc. Prawdziwy magik nie zdradza swoich sztuczek Smile

Na pocieszenie powiem, że te 70 % dotyczy muzyki w filmie, więc nie wiem jak to wypada na płycie.
Oczywiście, wybacz, że zapytałem :wink: :P Mam tylko nadzieję, że przy "Inception" jednak będzie więcej Hansa w muzyce :wink:
Stara marketingowa prawda (również u nas w kraju), nie od dziś znana, a i Zimmer specjalnie się z tym nie kryje.. Smile
To chyba dobrze o nim świadczy, gdyż znane są inne przypadki.

A na zakończenie jako, że to są rozmyślania, przemyślenia, rozważania itd. to muszę przyznać, że ostatnio naprawdę więcej niż przekonałem się do score'u do obu "Transformerów". Napisałem poprawnie, choć zauważyłem, że wiele osób popełnia ten sam błąd co ja :wink: :P W każdym razie słucham i słucham tej muzyki i naprawdę daje mi sporo przyjemności :) Dlatego też dla mnie Jablonsky nie jest aż tak straszny jak go się maluje i jak sam wygląda :wink: I tym samym nie żałuję, a nawet jestem jeszcze bardziej przekonany, że dałem score do "jedynki" do mej listy "Top 10 Dekady" o którą Mystery prosił :)
Szkoda tylko, że w 2010 roku Steve nie będzie miał czym za bardzo zabłysnąć, gdyż muzyka do remake'u "Koszmaru z Ulicy Wiązów" nie brzmi zachęcająco...

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#88 Post autor: Adam » pn gru 28, 2009 16:19 pm

Wawrzyniec pisze:To chyba dobrze o nim świadczy, gdyż znane są inne przypadki.
Polemizował bym, ale tylko delikatnie, kwestia gustu, czy trzepanie kasy na cudzej robocie jest czymś dobrym, ale to już kwestia spojrzenia z danej perspektywy, oraz, co najważniejsze, zależy od kręgu twórczo-słuchalnego że tak powiem - producent spojrzy na to z zachwytem, młody padawan Balfe tym bardziej, słuchacz również bo będzie "wiedział" co kupuje, wytwórnia tylko przyklepie pomysł z zadowoleniem zaklepując w wpływach w najbliższym kwartale miejsce dla płyty, amerykański zaiks zrobi dokładnie to samo... Ale to nic złego i bardzo to popieram, o ile coś dobrego z tego wychodzi. No i na końcu - dla Hansa, jego portfela i dla młodego padawana (jego portfela też) na pewno to wszystko jest dobre :) Dla nas słuchaczy niekoniecznie, czego dowodem jest, w tym konkretnym przypadku i rozmowie, ta nędzna płyta.

Awatar użytkownika
Ele

#89 Post autor: Ele » pn gru 28, 2009 17:36 pm

@up

Raz czy dwa było jednak odwrotnie. HZ napisał większość muzyki, a nie dał swojego nazwiska. Patrz: słynne PotC 1

Zamierzam zrobić taki mega topic ze wszystkimi utworami zrobionymi przez "padawanów" w znanych score-ach. Chciałbym także dawać przykłady, tak więc jaki serwis do uploadu muzyki polecacie? Najlepiej coś co się kliknie "play" na forum i już jest. Jak czegoś takiego nie ma to zostaje wrzuta.
Dlatego też dla mnie Jablonsky nie jest aż tak straszny
Nie jest :) Napisał np. z HGW "Overture" z Armageddonu (lub Prologue - różne nazwy). Napisał także kawałek Woad To Ruin i wiele wiele innych :)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#90 Post autor: Marek Łach » pn gru 28, 2009 17:41 pm

Ele pisze:Napisał także kawałek Woad To Ruin
Poważnie to napisał? LOL, to jedyny kawałek z Artura, który jestem w stanie wysłuchac do końca :wink:

ODPOWIEDZ