15 TOP PŁYT
Re: 15 TOP PŁYT
Dobra lista, choć w kolejność można by było pozmieniać, np Steiner powinien być zdecydowanie przed Korngoldem i nie wiem czy nie przed Newmanem.
Jak dla mnie wciąż najbardziej reprezentatywne i najlepsze jest to zestawienie:
(The Greatest Film Score Composers were chosen based on composition, originality, variation, variety, quantity, and success in the film score business)
http://www.digitaldreamdoor.com/pages/m ... osers.html
Jak dla mnie wciąż najbardziej reprezentatywne i najlepsze jest to zestawienie:
(The Greatest Film Score Composers were chosen based on composition, originality, variation, variety, quantity, and success in the film score business)
http://www.digitaldreamdoor.com/pages/m ... osers.html
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Tak poczytałem artykuł z linka i tak poza Batesem to reszta już w miarę sensownie gada, o "Misji" czy "Psychozie"... No, jeszcze Clinton z "Szaradą" wyskoczył... Szkoda, że nie napisali jaki to score jest Dla Davida Newmana najlepszy ale podejrzewam, ze głos Batesa nie wystarczył by "Shawshank" się na liście znalazł. 
Co do Alfreda Newmana - wiele zrobił niewątpliwie, właściwie trudno sobie wyobrażać jakby hollywoodzka muzyka filmowa bez niego wyglądała. Z drugiej strony akurat on nie ma takich scorów za wiele, które by funkcjonowały w ogólnej świadomości.

Co do Alfreda Newmana - wiele zrobił niewątpliwie, właściwie trudno sobie wyobrażać jakby hollywoodzka muzyka filmowa bez niego wyglądała. Z drugiej strony akurat on nie ma takich scorów za wiele, które by funkcjonowały w ogólnej świadomości.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
Nie mówię, żeby go olać, ale czas pokaże - za 100 lat u góry będzie Morricone i pewnie Williams z Zimmerem. Kontrowersyjne? Możliwe.Adam pisze:chyba śnisz. ten koleś to niekwestionowany guru w historii filmówki jako gatunku i jej ojciec chrzestny.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
nie będą. możesz być pewny. od lat 40stych uczą z tych co wymieniłem w top5 i dalej będą z nich uczyć.
#FUCKVINYL
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Dzisiaj to od Zimmera młodzi się uczą 

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Złych rzeczy człowiek uczy się najszybciej 

- bladerunner22
- Zdobywca Oscara
w zbiorowej świadomości to niestety znane jest chyba tylko nazwisko Zimmera 

Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :
''Zabić Strach''
''Zabić Strach''
I tak Morricone i J.M. Jarre (spoza filmowej) biją ich wszystkich na głowę kreatywnością, a tego powinni uczyć.Adam pisze:nie będą. możesz być pewny. od lat 40stych uczą z tych co wymieniłem w top5 i dalej będą z nich uczyć.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
- Wojteł
- John Williams
A przepraszam bardzo, gdzie uczą?Adam pisze:nie będą. możesz być pewny. od lat 40stych uczą z tych co wymieniłem w top5 i dalej będą z nich uczyć.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
- Wojteł
- John Williams
Dobrze, że to zaznaczyłeś, bo byłbym święcie przekonany, że w pewnym krakowskim technikum wykładają metody ilustracji muzyką filmową.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Płyta Rozsy zamiast cyrkla i masz ilustrację muzyką filmową. Nazywa się to rysunek techniczny chyba