Toprak i Karpman - Captain Marvel (2019) / The Marvels (2023)
- Pawel P.
- Metallica
- Kontakt:
Re: Pinar Toprak - Captain Marvel (2019)
Panowie, mea culpa, z niewyspania i mnogości materiałów na głowie - oczywiście 17,5 mld, a nie 4 - 4 to lączny budżet. A więc 17,5 przychodu - bo przychód to oczywiście nie dochód i ten jest znacznie mniejszy. Już poprawiam.
Film przeciętny, jednak Wonder Woman zrobiła na mnie dużo większe wrażenie - tam to szczęka mi opadła jak widziałem walki amazonek. Tutaj niczego nadzwyczajnego nie dostrzegłem. Kolejna marvelowska maszynka do zarabiania pieniędzy na odgrzewanych kotletach. Muzycznie? Score głośno podłożony w filmie, szczelnie wypełniający film - straszyliście piosenkami, a były może dwie-trzy i jakoś szczególnie nie utkwiły mi w pamięci. Toprak umie w orkiestrę. Niestety, gorzej z lejtmotywiką i oryginalnością. Niestety, wyszła z tego mało charyzmatyczna tapeta. Ale dobra technicznie
Mam nadzieję, że ten angaż otworzy Toprakowej szerzej drzwi do Hollywoodu i będzie można jej posłuchać w innych projektach, niekoniecznie blockbusterowych.
Taki oto mam jeszcze wywiadzik
youtu.be/yyd-qxf5MUQ

Taki oto mam jeszcze wywiadzik

youtu.be/yyd-qxf5MUQ
2D czy IMAX 3D? bo jak Imax to nie uwierzę.
wtf? songów jest ponad 10, w tym 4 zaznaczone bardzo wyraźnie - No Doubt, Nirvana, Heart i REM (a że ich wykorzystanie jest z dupy i bez sensu, oraz w większości to hity 2-kategorii, to inna sprawa).straszyliście piosenkami, a były może dwie-trzy i jakoś szczególnie nie utkwiły mi w pamięci.
po prostu za młody jesteś żebyś je kojarzył

#FUCKVINYL
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
"Wonder Woman" jest na pewno lepsza niż "Aquaman" - obejrzałem sobie animację "Liga Sprawiedliwości Tron Atlantydy" i nasz "Aquaman" to w 80% zrzynka z animacji.
Ja chyba pójdę dzisiaj i w niedzielę.
Ja chyba pójdę dzisiaj i w niedzielę.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

Oczywiście, że 2D. Unikam IMAXa, kiedy tylko mogę, żeby sobie słuchu nie popsućAdam pisze: ↑pt mar 08, 2019 16:58 pm2D czy IMAX 3D? bo jak Imax to nie uwierzę.wtf? songów jest ponad 10, w tym 4 zaznaczone bardzo wyraźnie - No Doubt, Nirvana, Heart i REM (a że ich wykorzystanie jest z dupy i bez sensu, oraz w większości to hity 2-kategorii, to inna sprawa).straszyliście piosenkami, a były może dwie-trzy i jakoś szczególnie nie utkwiły mi w pamięci.
po prostu za młody jesteś żebyś je kojarzył![]()

2D, czyli dlatego słyszałeś a ja nie. No i to hity 2 i 3 kategorii, do tego w 3/4 przypadków wrzucone z dupy jako ledwo słyszalne tło podczas gadki przy stole lub w sklepie. A 3 które się wybijały, nie miały nic wspólnego ze scenami. Marvele nie odrobiły lekcji z Bąbla - było im kazać obejrzeć ten film i dobrze rozłożyć warstwę muzyczną na czynniki pierwsze, oraz dać większy budżet na topowe songi, a nie B-sides'y. Songi to jedna z paru płaszczyzn w których CM prawie leży i kwiczy, a o których się rozpisze szerzej w weekend.
#FUCKVINYL
- lis23
Jednak dzisiaj nie wypaliło z wizytą do kina ale obejrzałem i przeczytałem już kilka recenzji, wiele z nich chwali Brie i Jacksona, oraz mówi, że film wcale nie jest żadnym feministycznym manifestem - ba! nawet bohaterka nie jest jakoś specjalnie ukazywana jako kobieta, tylko po prostu jako bohater: pamiętacie, jak Wonder Woman wypinała tyłek w "Lidze Sprawiedliwości"?
Tak sobie przypomniałem, że więcej takich kontrowersyjnych rzeczy było w filmach, typu "Batman Forever" i "Batman i Robin", gdzie nasi bohaterowie mieli sutki na kostiumach i wypinali tyłki ...
Schumacher, nie zapomnę Ci tego 
Tak sobie przypomniałem, że więcej takich kontrowersyjnych rzeczy było w filmach, typu "Batman Forever" i "Batman i Robin", gdzie nasi bohaterowie mieli sutki na kostiumach i wypinali tyłki ...

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

Moim zdaniem to nawet już nie musisz iść do kina.lis23 pisze: Jednak dzisiaj nie wypaliło z wizytą do kina ale obejrzałem i przeczytałem już kilka recenzji, wiele z nich chwali Brie i Jacksona, oraz mówi, że film wcale nie jest żadnym feministycznym manifestem - ba! nawet bohaterka nie jest jakoś specjalnie ukazywana jako kobieta, tylko po prostu jako bohater (...)

Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Pamiętam pierwszą oficjalnie potwierdzoną informację z planu pierwszego Batmana Nolana:lis23 pisze: ↑pt mar 08, 2019 23:16 pmJednak dzisiaj nie wypaliło z wizytą do kina ale obejrzałem i przeczytałem już kilka recenzji, wiele z nich chwali Brie i Jacksona, oraz mówi, że film wcale nie jest żadnym feministycznym manifestem - ba! nawet bohaterka nie jest jakoś specjalnie ukazywana jako kobieta, tylko po prostu jako bohater: pamiętacie, jak Wonder Woman wypinała tyłek w "Lidze Sprawiedliwości"?
Tak sobie przypomniałem, że więcej takich kontrowersyjnych rzeczy było w filmach, typu "Batman Forever" i "Batman i Robin", gdzie nasi bohaterowie mieli sutki na kostiumach i wypinali tyłki ...Schumacher, nie zapomnę Ci tego
![]()
"Kostium Batmana NIE BĘDZIE MIAŁ SUTKÓW"
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Fakt w przypadku Captain Marvel z tym mógłby być problemlis23 pisze:pamiętacie, jak Wonder Woman wypinała tyłek w "Lidze Sprawiedliwości"?

#WinaHansa #IStandByDaenerys
- lis23
Chodzi o to, że tam kamera specjalnie pokazywała tyłek Gall, bo przecież WW się sprzedała, to pociągnie JK 
Lista piosenek wykorzystanych w filmie, ktoś pisał, że jest ich niewiele:
Crazy on You – Heart
Kiss Me Deadly – Lita Ford
Whatta Man – Salt-N-Pepa ft. En Vogue
Connection – Elastica
Only Happy When It Rains – Garbage
Crush With Eyeliner – R.E.M.
Waterfalls – TLC
You Gotta Be – Des’ree
Come As You Are – Nirvana
Just A Girl – No Doubt
Man on the Moon – R.E.M.
Please Mr. Postman
The Avengers Theme
Celebrity Skin – Hole

Lista piosenek wykorzystanych w filmie, ktoś pisał, że jest ich niewiele:
Crazy on You – Heart
Kiss Me Deadly – Lita Ford
Whatta Man – Salt-N-Pepa ft. En Vogue
Connection – Elastica
Only Happy When It Rains – Garbage
Crush With Eyeliner – R.E.M.
Waterfalls – TLC
You Gotta Be – Des’ree
Come As You Are – Nirvana
Just A Girl – No Doubt
Man on the Moon – R.E.M.
Please Mr. Postman
The Avengers Theme
Celebrity Skin – Hole
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Radosław Rozbicki
- Asystent orkiestratora
Jak na lata 90, to troszkę biedna jest ta tracklista heheh 

Nie jest źle. Co prawda początek zasysał niemiłosiernie, a moje zaangażowanie w film było zerowe do czasu aż akcja przeniosła sie na Ziemie, ale z chwilą wejścia Fury'ego nastąpiła wyraźna poprawa. Klimacik 90s mozna było zarysować lepiej, ale i tak wyszło sympatycznie
Do Brie jestem zniechęcony poza-filmowo, ale nie jest taka zła. Gorzej, że jej bohaterka nie staje w tym filmie przed żadnym prawdziwym wyzwaniem, z drugiej strony dobrze że. Motyw z kotem jakoś do mnie nie trafił, a skoro już przy tym to rzućmy okiem
na nieścisłości- .
Niech będzie (trochę naciągane) 7/10. Na pewno lepsze niż Black Panther, Strange, IM2, drugi Thor czy obie części Ant-Mana.
Co do muzyki - poza piosenkami nic ciekawego, do czego miałbym chęc wracać w oderwaniu od filmu.
Spoiler:
Spoiler:

Spoiler:
Niech będzie (trochę naciągane) 7/10. Na pewno lepsze niż Black Panther, Strange, IM2, drugi Thor czy obie części Ant-Mana.
Co do muzyki - poza piosenkami nic ciekawego, do czego miałbym chęc wracać w oderwaniu od filmu.
- lis23
Film ma już na koncie globalnie 455 milionów dolarów: 153 z USA i aż 302 ze świata, kwoty mogą jeszcze wzrosnąć.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Oczywiście, że ma, chyba nikt w to nie wątpił.
Nowy do Oscara też będą, może nawet Pinar Toprak się na jakiegoś załapie.
Nowy do Oscara też będą, może nawet Pinar Toprak się na jakiegoś załapie.
#WinaHansa #IStandByDaenerys