Barry nasłuchał się Star Warsów, stwierdził, że fajnie jest pisać tematyczną muzę, przeniósł się w czasie i zaczął pisać Bondy.Kaonashi pisze:A ja się pytam "co z Barry'm"?
TOP10 scorów z Oscarowych filmów roku
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Re: TOP10 scorów z Oscarowych filmów roku
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Nie oszukujmy się, filmówka starsza, niż lata 70- te to raczej domena koneserów, nawet jeśli prześledzimy rankingi, np.:Koper pisze:
No to mamy EPIC FAIL roku 2013
najlepsza partytura:
http://www.film.org.pl/soundtrack/plebi ... ytura.html
najlepszy kompozytor:
http://www.film.org.pl/soundtrack/plebi ... zytor.html
najlepszy motyw przewodni:
http://www.film.org.pl/soundtrack/plebiscyt/motyw.html
przeboje muzyki filmowej cz 1:
http://www.film.org.pl/soundtrack/slow_ ... oje_1.html
przeboje muzyki filmowej cz 2:
http://www.film.org.pl/soundtrack/slow_ ... oje_2.html
to są rzeczy mi raczej znane - przez ostatnie 40 lat powstało tyle wartościowych prac, że mało kto sięga dalej, głębiej - zależy to też od zapotrzebowania konkretnego słuchacza, są tacy , którzy znają tylko " Piratów z Karaibów ", " Gladiatora " i " Batmany " Zimmera, niektórzy nie znają żadnego tematu Williamsa, itp.
kto chce, może sobie sięgać dalej, ja nie znam jeszcze nawet 30% muzy z tych ostatnich 40 lat, więc po co sięgać jeszcze dalej?
a dlaczego nie znam? - otóż dlatego, że osobiście lubię słuchać muzyki z oryginalnych płyt, a takowych mam niewiele i nie stać mnie na zakup nawet płyt z początku lat 90-tych
owszem, na kompie mam od groma piratów ale to dla mnie nie to samo i cały czas mam nadzieję, że kiedyś uda mi się daną pracę zdobyć legalnie.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- lis23
Skoro moja znajomość klasyki jest powodem do wstydu, to co powiecie o ludziach, którzy znają tylko Zimmera lub uważają Morricone za najlepszego kompozytora, gdyż ma On na swoim koncie kupę prac?.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
Nie nieznajomość jest powodem do wstydu, tylko wygłaszanie opinii na podstawie nieznajomości
Twoje twierdzenia są fałszywe... po prostu
I nikt tu nikogo do niczego nie zmusza, jeszcze tego by brakowało żeby mnie ktoś tu do słuchania Jabłońskiego zmuszał 

- Wojteł
- John Williams
Grześ ostatnio zaczyna gadać sensownie i merytorycznie, w kwietniu najebało pół metra śniegu, dziekan na uczelni wprowadził politykę terroru, ja nie chcę wiedzieć, co będzie dalej
Zaraz się z morza wyłowi bestia z trzema szóstkami 

Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
- lis23
Cóż, poczekamy na koniec głosowania i zobaczymy, którzy z Was do swoich 10 wybiorą prace przed 1980-tym rokiem, poza tymi dwoma, których nieznajomość mi wytykacie?kiedyśgrześ pisze:Nie nieznajomość jest powodem do wstydu, tylko wygłaszanie opinii na podstawie nieznajomościTwoje twierdzenia są fałszywe... po prostu
I nikt tu nikogo do niczego nie zmusza, jeszcze tego by brakowało żeby mnie ktoś tu do słuchania Jabłońskiego zmuszał

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
No ja tak uważam i co?lis23 pisze:Skoro moja znajomość klasyki jest powodem do wstydu, to co powiecie o ludziach, którzy znają tylko Zimmera lub uważają Morricone za najlepszego kompozytora, gdyż ma On na swoim koncie kupę prac?.

A dla Twojej wiadomości Morricone pisał GENIALNE TEMATY na wiele lat przed Star Warsami.

Wspominanie innych kompozytorów już sobie daruję.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
ale przecież tan wybór nie ma nic wspólnego z jakością muzy tylko z przekrojem wiekowym, za sto lat tylko (używając zapodanej nomenklatury) koneserzy będą pamiętali koneserkę Big Johna, co nie znaczy chyba, że to marna muza jestlis23 pisze:Cóż, poczekamy na koniec głosowania i zobaczymy, którzy z Was do swoich 10 wybiorą prace przed 1980-tym rokiem, poza tymi dwoma, których nieznajomość mi wytykacie?

- lis23
Z Morricone polemizował nie będę, sam pamiętam serial, bodajże " Ośmiornica "? - choć największym kompozytorem bym go nie nazwałKoper pisze:
No ja tak uważam i co?
A dla Twojej wiadomości Morricone pisał GENIALNE TEMATY na wiele lat przed Star Warsami.
Wspominanie innych kompozytorów już sobie daruję.
prawda jest taka, że ludzie najchętniej wracają do tego, co lubią i co już znają - stąd taka popularność kolejnych części filmowych przebojów i nieufność przed nowościami
ja sam obawiam się, czy Williams przed " Szczekami " mnie nie rozczaruje?

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Wojteł
- John Williams
lis23 pisze:Z Morricone polemizował nie będę, sam pamiętam serial, bodajże " Ośmiornica "? - choć największym kompozytorem bym go nie nazwał
Fakt, Broughton bez wątpienia jest wyższy, a Joel Goldsmith przebijał go w kategorii wagowej

- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Joel to chyba wszystkich przebił jeśli o kilogramy chodziWojtek pisze:Fakt, Broughton bez wątpienia jest wyższy, a Joel Goldsmith przebijał go w kategorii wagowej

No, jak Twoja znajomość Ennio ogranicza się do "La piovra" to nie mamy o czym dyskutować w ogóle, ani na temat tego twórcy ani na temat najwybitniejszych kompozytorów gatunku.lis23 pisze:Z Morricone polemizował nie będę, sam pamiętam serial, bodajże " Ośmiornica "?

- lis23
Ja też nie jestem na tyle " wiekowy ", żeby znać muzę z tamtego okresukiedyśgrześ pisze:ale przecież tan wybór nie ma nic wspólnego z jakością muzy tylko z przekrojem wiekowym, za sto lat tylko (używając zapodanej nomenklatury) koneserzy będą pamiętali koneserkę Big Johna, co nie znaczy chyba, że to marna muza jestlis23 pisze:Cóż, poczekamy na koniec głosowania i zobaczymy, którzy z Was do swoich 10 wybiorą prace przed 1980-tym rokiem, poza tymi dwoma, których nieznajomość mi wytykacie?

ja, zaczynałem w latach 90-tych i słuchałem tego, co wtedy na bieżąco wychodziło, po starsze prace sięgam może od ok. 10 lat?
ktoś, kto zaczyna teraz przygodę z filmówki nie zaczyna raczej od lat minionych, tylko od obecnych prac - choć zapewne są wyjątki
sam pamiętam, że w podstawówce byłem takim wyjątkiem, gdyż miałem przeczytane większość książek, o których moi rówieśnicy nawet nie słyszeli

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Wojteł
- John Williams
jeb, słuchać filmówki 20 lat i takie rzeczy o GA mówić
załamka

- lis23
Ja Ci podałem tylko przykład starej pracy, ale, ok, widzę, że nie ma o czym prowadzić konwersacjiKoper pisze:
No, jak Twoja znajomość Ennio ogranicza się do "La piovra" to nie mamy o czym dyskutować w ogóle, ani na temat tego twórcy ani na temat najwybitniejszych kompozytorów gatunku.
dla Was, ktoś taki jak ja, nie jest partnerem do dyskusji, gdyż nie zna na pamięć wszystkiego, co ukazało się przez ostatnie 50-60 lat - w takim razie mogę się bez bicia przyznać, że koneserem nie jestem, jestem po prostu słuchaczem i słucham tego, co mi się podoba, a nie koniecznie tego, co inni uznają za kultowe.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John