TOP10 scorów z Oscarowych filmów roku

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: TOP10 scorów z Oscarowych filmów roku

#76 Post autor: Koper » czw kwie 04, 2013 15:30 pm

Kaonashi pisze:A ja się pytam "co z Barry'm"?
Barry nasłuchał się Star Warsów, stwierdził, że fajnie jest pisać tematyczną muzę, przeniósł się w czasie i zaczął pisać Bondy.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#77 Post autor: lis23 » czw kwie 04, 2013 16:03 pm

Koper pisze:
No to mamy EPIC FAIL roku 2013 :mrgreen:
Nie oszukujmy się, filmówka starsza, niż lata 70- te to raczej domena koneserów, nawet jeśli prześledzimy rankingi, np.:

najlepsza partytura:

http://www.film.org.pl/soundtrack/plebi ... ytura.html

najlepszy kompozytor:

http://www.film.org.pl/soundtrack/plebi ... zytor.html

najlepszy motyw przewodni:

http://www.film.org.pl/soundtrack/plebiscyt/motyw.html

przeboje muzyki filmowej cz 1:

http://www.film.org.pl/soundtrack/slow_ ... oje_1.html

przeboje muzyki filmowej cz 2:

http://www.film.org.pl/soundtrack/slow_ ... oje_2.html

to są rzeczy mi raczej znane - przez ostatnie 40 lat powstało tyle wartościowych prac, że mało kto sięga dalej, głębiej - zależy to też od zapotrzebowania konkretnego słuchacza, są tacy , którzy znają tylko " Piratów z Karaibów ", " Gladiatora " i " Batmany " Zimmera, niektórzy nie znają żadnego tematu Williamsa, itp.
kto chce, może sobie sięgać dalej, ja nie znam jeszcze nawet 30% muzy z tych ostatnich 40 lat, więc po co sięgać jeszcze dalej?
a dlaczego nie znam? - otóż dlatego, że osobiście lubię słuchać muzyki z oryginalnych płyt, a takowych mam niewiele i nie stać mnie na zakup nawet płyt z początku lat 90-tych
owszem, na kompie mam od groma piratów ale to dla mnie nie to samo i cały czas mam nadzieję, że kiedyś uda mi się daną pracę zdobyć legalnie.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#78 Post autor: Mystery » czw kwie 04, 2013 16:13 pm

Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#79 Post autor: lis23 » czw kwie 04, 2013 16:16 pm

Skoro moja znajomość klasyki jest powodem do wstydu, to co powiecie o ludziach, którzy znają tylko Zimmera lub uważają Morricone za najlepszego kompozytora, gdyż ma On na swoim koncie kupę prac?.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#80 Post autor: kiedyśgrześ » czw kwie 04, 2013 16:20 pm

Nie nieznajomość jest powodem do wstydu, tylko wygłaszanie opinii na podstawie nieznajomości :P Twoje twierdzenia są fałszywe... po prostu :P I nikt tu nikogo do niczego nie zmusza, jeszcze tego by brakowało żeby mnie ktoś tu do słuchania Jabłońskiego zmuszał :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#81 Post autor: Wojteł » czw kwie 04, 2013 16:27 pm

Grześ ostatnio zaczyna gadać sensownie i merytorycznie, w kwietniu najebało pół metra śniegu, dziekan na uczelni wprowadził politykę terroru, ja nie chcę wiedzieć, co będzie dalej :P Zaraz się z morza wyłowi bestia z trzema szóstkami :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#82 Post autor: lis23 » czw kwie 04, 2013 16:34 pm

kiedyśgrześ pisze:Nie nieznajomość jest powodem do wstydu, tylko wygłaszanie opinii na podstawie nieznajomości :P Twoje twierdzenia są fałszywe... po prostu :P I nikt tu nikogo do niczego nie zmusza, jeszcze tego by brakowało żeby mnie ktoś tu do słuchania Jabłońskiego zmuszał :P
Cóż, poczekamy na koniec głosowania i zobaczymy, którzy z Was do swoich 10 wybiorą prace przed 1980-tym rokiem, poza tymi dwoma, których nieznajomość mi wytykacie? ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#83 Post autor: Koper » czw kwie 04, 2013 16:35 pm

lis23 pisze:Skoro moja znajomość klasyki jest powodem do wstydu, to co powiecie o ludziach, którzy znają tylko Zimmera lub uważają Morricone za najlepszego kompozytora, gdyż ma On na swoim koncie kupę prac?.
No ja tak uważam i co? :P
A dla Twojej wiadomości Morricone pisał GENIALNE TEMATY na wiele lat przed Star Warsami. :P
Wspominanie innych kompozytorów już sobie daruję.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#84 Post autor: kiedyśgrześ » czw kwie 04, 2013 16:39 pm

lis23 pisze:Cóż, poczekamy na koniec głosowania i zobaczymy, którzy z Was do swoich 10 wybiorą prace przed 1980-tym rokiem, poza tymi dwoma, których nieznajomość mi wytykacie? ;)
ale przecież tan wybór nie ma nic wspólnego z jakością muzy tylko z przekrojem wiekowym, za sto lat tylko (używając zapodanej nomenklatury) koneserzy będą pamiętali koneserkę Big Johna, co nie znaczy chyba, że to marna muza jest :P
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#85 Post autor: lis23 » czw kwie 04, 2013 16:41 pm

Koper pisze:
No ja tak uważam i co? :P
A dla Twojej wiadomości Morricone pisał GENIALNE TEMATY na wiele lat przed Star Warsami. :P
Wspominanie innych kompozytorów już sobie daruję.
Z Morricone polemizował nie będę, sam pamiętam serial, bodajże " Ośmiornica "? - choć największym kompozytorem bym go nie nazwał
prawda jest taka, że ludzie najchętniej wracają do tego, co lubią i co już znają - stąd taka popularność kolejnych części filmowych przebojów i nieufność przed nowościami
ja sam obawiam się, czy Williams przed " Szczekami " mnie nie rozczaruje? ;)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#86 Post autor: Wojteł » czw kwie 04, 2013 16:42 pm

lis23 pisze:Z Morricone polemizował nie będę, sam pamiętam serial, bodajże " Ośmiornica "? - choć największym kompozytorem bym go nie nazwał

Fakt, Broughton bez wątpienia jest wyższy, a Joel Goldsmith przebijał go w kategorii wagowej :P

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#87 Post autor: Koper » czw kwie 04, 2013 16:45 pm

Wojtek pisze:Fakt, Broughton bez wątpienia jest wyższy, a Joel Goldsmith przebijał go w kategorii wagowej :P
Joel to chyba wszystkich przebił jeśli o kilogramy chodzi :D
lis23 pisze:Z Morricone polemizował nie będę, sam pamiętam serial, bodajże " Ośmiornica "?
No, jak Twoja znajomość Ennio ogranicza się do "La piovra" to nie mamy o czym dyskutować w ogóle, ani na temat tego twórcy ani na temat najwybitniejszych kompozytorów gatunku. :P

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#88 Post autor: lis23 » czw kwie 04, 2013 16:46 pm

kiedyśgrześ pisze:
lis23 pisze:Cóż, poczekamy na koniec głosowania i zobaczymy, którzy z Was do swoich 10 wybiorą prace przed 1980-tym rokiem, poza tymi dwoma, których nieznajomość mi wytykacie? ;)
ale przecież tan wybór nie ma nic wspólnego z jakością muzy tylko z przekrojem wiekowym, za sto lat tylko (używając zapodanej nomenklatury) koneserzy będą pamiętali koneserkę Big Johna, co nie znaczy chyba, że to marna muza jest :P
Ja też nie jestem na tyle " wiekowy ", żeby znać muzę z tamtego okresu ;)
ja, zaczynałem w latach 90-tych i słuchałem tego, co wtedy na bieżąco wychodziło, po starsze prace sięgam może od ok. 10 lat?
ktoś, kto zaczyna teraz przygodę z filmówki nie zaczyna raczej od lat minionych, tylko od obecnych prac - choć zapewne są wyjątki
sam pamiętam, że w podstawówce byłem takim wyjątkiem, gdyż miałem przeczytane większość książek, o których moi rówieśnicy nawet nie słyszeli ;)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#89 Post autor: Wojteł » czw kwie 04, 2013 16:47 pm

jeb, słuchać filmówki 20 lat i takie rzeczy o GA mówić :| załamka

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#90 Post autor: lis23 » czw kwie 04, 2013 16:50 pm

Koper pisze:
No, jak Twoja znajomość Ennio ogranicza się do "La piovra" to nie mamy o czym dyskutować w ogóle, ani na temat tego twórcy ani na temat najwybitniejszych kompozytorów gatunku. :P
Ja Ci podałem tylko przykład starej pracy, ale, ok, widzę, że nie ma o czym prowadzić konwersacji
dla Was, ktoś taki jak ja, nie jest partnerem do dyskusji, gdyż nie zna na pamięć wszystkiego, co ukazało się przez ostatnie 50-60 lat - w takim razie mogę się bez bicia przyznać, że koneserem nie jestem, jestem po prostu słuchaczem i słucham tego, co mi się podoba, a nie koniecznie tego, co inni uznają za kultowe.

ODPOWIEDZ