Najlepszy motyw Alexandre'a Desplat

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Które (3) motywy stworzone przez Alexandre'a Desplat uważasz za najlepsze?

'The Griet's Theme' z "The Girl with a Pearl Earring"
3
6%
'Wong Chia Chi's Theme' z "Lust Caution"
9
17%
'Nerio's Theme' z "Largo Winch"
1
2%
'Benjamin and Daisy' z "The Curious Case of Benjamin Button"
2
4%
'Chez Chanel' z "Coco Avant Chanel"
1
2%
'Julia's Theme' z "Julie & Julia"
1
2%
'Boggis, Bunce and Bean' z "Fantastic Mr. Fox"
4
7%
'New Moon' z "The Twilight Saga. New Moon"
6
11%
'The Ghost Writer' z "The Ghost Writer"
12
22%
'The Candidate' z "The Ides of March"
10
19%
'Lily's Theme' z "Harry Potter and the Deathly Hallows. Part 2"
3
6%
'The Heroic Weather-Conditions of the Universe' z "Moonrise Kingdom"
2
4%

Liczba głosów: 54

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: Najlepszy motyw Alexandre'a Desplat

#76 Post autor: Adam » czw cze 21, 2012 21:52 pm

DanielosVK pisze:Adam się rozwija intelektualnie. :P
Wojtek pisze:Najwyższy czas :mrgreen:
http://youtu.be/9hCNjuM94-s?t=1h29m14s 8)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#77 Post autor: Koper » pt cze 22, 2012 08:55 am

hp_gof pisze:Zgadzam się, Largo Winch jak na Desplata kipi tematami.
Tematami to kipiały Star Warsy, Conan albo The Good, the Bad & Ugly. A takie temaciki jak w Largo Winch to psu na budę. Nie podważam umiejętności kompozytorskich Desplata, ale fanboje, przestańcie nam wciskać że z niego wielki tematyk, bo akurat jego wkład w poczet najwspanialszych, najpiękniejszych czy najbardziej znanych tematów muzyki filmowej to jest na poziomie 0,000000000000000000000000001%. :P ;) Akurat jego siłą nie są niezapomniane tematy, chociaż parę mu się trafiło - owszem - jak ten z "Lust, Caution", "Ghost Writera" czy pominiętych "Id". Ale nie "Largo...". Tam są tematy, wiem, ale średnie, mało charakterystyczne, mało chwytliwe, niczym szczególnym nie dające się zapamiętać.

O, a Adam się zapisał na francuski, albo nauczył korzystać z tłumacza Google. ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#78 Post autor: Adam » pt cze 22, 2012 09:02 am

hp_gof pisze:Zgadzam się, Largo Winch jak na Desplata kipi tematami.
:? i jak tu nie zlolować takich tekstów? kipienie tematami się skończyło jak na razie mniej więcej w czasach LOTRa i krótko po nim... A resztę napisał już Koper.
#FUCKVINYL

hp_gof

#79 Post autor: hp_gof » pt cze 22, 2012 10:08 am

Czy Wy umiecie czytać? Napisałem, że Largo jak na Desplata kipi tematami = normalnie to on mało tematów wymyśla, a na tle jego twórczości w Largo sporo ich wymyślił i się nimi nieźle pobawił. Tak samo w Złotym Kompasie. A Wy mi tu z klasykami wyjeżdżacie. Dobrze wiem, że do wielkich klasycznych tematów to mu daleko i mocny w tematach nie jest, mówię to na każdym kroku i w każdej wypowiedzi staram się zaznaczyć, że "wszystko co mówię jest w odniesieniu tylko do Desplata".
Załamka nad Waszą umiejętnością rozumienia tekstu czytanego :roll:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#80 Post autor: Koper » pt cze 22, 2012 10:18 am

Bo dla nas Desplat to nie jest żaden punkt odniesienia :P Poza tym w kwestii tematów rzecz nie o ilość, ale o jakość. Zgodzę się, że Largo ma ich więcej od Id, ale to Idy mają bardziej charakterystyczny. A że on jest tak cholernie mało desplatowski, dlatego Ci nie pasuje i celowo pominąłeś w ankiecie. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#81 Post autor: hp_gof » pt cze 22, 2012 10:55 am

Koper pisze:Bo dla nas Desplat to nie jest żaden punkt odniesienia :P
Tylko że, jakbyś nie zauważył, jesteśmy w temacie pt. "Najlepszy motyw Alexandre'a Desplat", więc jak sama nazwa wskazuje mówimy o dorobku Desplata i oceniamy motywy w kontekście twórczości Desplatam, nawet jeśli te tematy są miałkie i do dupy - i nawet gdyby John zmiótł Desplata jednym pierdnięciem z powierzchni ziemi bla bla bla. Nie wybieramy TOP5 z całej historii muzyki filmowej. Więc jeżeli piszę, że Largo Winch kipi tematami "jak na Desplata", to znaczy, że jest w nim faktycznie dużo tematów i temacików i jest w czym wybierać do tego 'plebiscytu'. A to że Wy dalej przeżywacie te nieszczęsne Idy (ankiety już nie zmienię, sorry!) to już Wasz problem :) Pominąłem Idy, bo nie pasowały do klucza, który przyjąłem przy wyborze motywów do ankiety. I nie jest argumentem przeważającym to czy jest charakterystyczny czy nie. Gdyby było więcej miejsc niż 12, na pewno by się znalazł. Ja zaczynam się w ogóle zastanawiać, czy Ty kiedykolwiek przesłuchałeś porządnie tego Largo Wincha i czy w ogóle cokolwiek z niego pamiętasz :mrgreen:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#82 Post autor: Koper » pt cze 22, 2012 11:16 am

Przesłuchałem swego czasu oba Largo Winche, pamiętam niewiele. :P

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#83 Post autor: Marek Łach » pt cze 22, 2012 11:49 am

hp_gof, o co Ty w ogóle pytasz, przecież wiadomo, że przesłuchał góra raz, robiąc w tym czasie coś zupełnie innego. :P

hp_gof

#84 Post autor: hp_gof » pt cze 22, 2012 11:54 am

To i tak osiągnięcie, że w ogóle po to sięgnął :mrgreen: Czasami mam wrażenie, że ludzie myślą: "Largo Winch? WTF? Pierwszy raz w życiu słyszę te dwa słowa" :mrgreen:
Swoją drogą jestem ciekaw, czy Largo Winch to dobra muzyka do robienia czego innego, np. obierania kartofli. Nigdy nie próbowałem :D

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#85 Post autor: Koper » pt cze 22, 2012 13:04 pm

Marek Łach pisze:hp_gof, o co Ty w ogóle pytasz, przecież wiadomo, że przesłuchał góra raz, robiąc w tym czasie coś zupełnie innego. :P
Co najmniej dwa-trzy, ale niewiele to zmienia. :P Jest zbyt wiele lepszych ścieżek, w tym Desplata, bym miał tracić więcej czasu na jakieś Largo Winche :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#86 Post autor: Adam » pt cze 22, 2012 22:50 pm

w tym scorze to fajna jest ino okładka :)
#FUCKVINYL

hp_gof

#87 Post autor: hp_gof » pt cze 22, 2012 22:54 pm

Fakt. Ale książeczka w środku i okładka tylna jest o kant dupy potłuc. Nic szczególnego. Płyta jest fajna, bo taka srebrnawa ;)
By the way, muszę sobie kupić, bo to świetny score!
Ostatnio zmieniony pt cze 22, 2012 22:56 pm przez hp_gof, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#88 Post autor: Adam » pt cze 22, 2012 22:55 pm

Adam pisze:w tym scorze to fajna jest ino okładka :)
hp_gof pisze:Fakt.
toż piszemy z Koprem od tygodnia po wuja żeś tego Larga dawał do ankiety :P :P
#FUCKVINYL

hp_gof

#89 Post autor: hp_gof » pt cze 22, 2012 22:57 pm

Skrót myślowy: fakt, okładka jest fajna. Olałem to twoje prowokacyjne "tylko". Nadal twierdzę, że Largo Winch jest dobrym scorem i ma dużo jak na Desplata ciekawych tematów. Zdania nie zmieniłem. :mrgreen:

Templar

#90 Post autor: Templar » pt cze 22, 2012 22:59 pm

Ale i tak do Id się nie umywa :P A i Moonrise Kingdom powinno być, co z tego, że to nowy score, wyszedł już i prawie wszyscy już przesłuchali :P

ODPOWIEDZ