There Be Dragons: Secretos De Pasión - Robert Folk

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: There Be Dragons: Secretos De Pasión - Robert Folk

#76 Post autor: Wawrzyniec » pt mar 02, 2012 21:39 pm

I gdzie tu sprawiedliwość. :roll: Marek miał prawo skrytykować i wyrazić się niepozytywnie o najnowszej pracy Folka, a jak ja to samo zrobiłem to od razu zostałem od fanboyów wyzywany i w ogóle moja krytyka nie została potraktowana poważnie. :roll:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#77 Post autor: Ghostek » pt mar 02, 2012 22:06 pm

Marek Łach pisze:Folk to jak na razie moje pierwsze rozczarowanie tego roku
A u mnie wręcz przeciwnie. Nawet spodobała mi się ta ścieżka. Filmu nie widziałem, ale słuchająć tego soundtracku bawiłem się nawet nieźle.
Marek Łach pisze: ...archaiczna, dość kiczowata i co najgorsze anonimowa ściecha, bazująca na wszystkich możliwych schematach (tylko gitarka trochę ożywia tę martwotę).
I co z tego, że archaiczna? Spójrzmy na to, co obecnie się tworzy na zachodzie? Wskaż mi chociażby jedną naprawdę oryginalną i pozbawioną tej archaicznej "kichowatości" partyturę, która porywa swoją pomysłowością, błyskotliwością, etc...
Nikt nie przeczy, że Folk odstawił rzemiosło, ale żeby od razu cisnąć po nim za to?

Anonimowa? Ja tam słyszałem kilka fajnych tematów i po zakończeniu słuchania potrafiłem wskazać utwory, które przypadły mi do gustu i czemu akurat one. Anonimowość kojarzy mi się nie tylko z totalnym wtopieniem w konwencję, ale i zupełnym pozbawieniu słuchacza pierwiastka "przebojowości". A partytura Folka, co jak co, ale przebojowa jest pod wieloma względami.
Marek Łach pisze:Jak słucham czegoś takiego w 2012 roku to aż się cieszę, że lata 90-te są już dawno za nami.
Bez przesady. Czasy się zmieniły, zmieniły się preferencje słuchaczy/ludzi z branży. Jeżeli zaczniemy porównywać metodykę komponowania sprzed 20 lat do współczesnej, to daleko nie zajdziemy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#78 Post autor: Koper » sob mar 03, 2012 13:30 pm

No i masz Wawrzek, żebyś się nie czuł poszkodowany, to Tomek dla równowagi trochę w Łacha pocisnął też. ;) :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#79 Post autor: Adam » sob mar 03, 2012 13:34 pm

i obaj maja rację, tylko Wawrzyniec nigdy nie ma :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#80 Post autor: Wawrzyniec » sob mar 03, 2012 15:51 pm

Sami widzicie. O to jak właśnie to Adam skwitował i jakie mam mniemanie na forum. To przykre. :?

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#81 Post autor: Koper » sob mar 03, 2012 16:29 pm

zaiste przykre :mrgreen:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#82 Post autor: Adam » ndz mar 04, 2012 08:47 am

filozofia Wawrzyńca:

Szerlok 2 - no nie wiem jestem chyba jedyny któremu ta praca się podoba i nie bardzo rozumiem hejterów - 3/5
nowy Folk - jakoś mnie nie porwała ta muzyka - 3/5

tyle w temacie :mrgreen:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#83 Post autor: Wawrzyniec » ndz mar 04, 2012 14:31 pm

Ale przecież score, score'owi nierówny. :? Po za tym nigdzie nie napisałem, że muzyka Folka jest zła. Po prostu czytając te ochy i achy na początku chyba za bardzo napompowałem mój balon oczekiwań. Po za tym muzykę tę niby dobrze się słucha, temat przewodni fajny mimo, że trochę za często wałkowany. I przede wszystkim długość poszczególnych utworów irytuje swoją krótkością. Wiadomo życzę Folkowi powrotu na wielką scenę, ale nie wiem czy się trochę nie za bardzo zatrzymał w swojej epoce.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#84 Post autor: Adam » pn mar 12, 2012 17:42 pm

#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#85 Post autor: Tomek » pn mar 12, 2012 18:37 pm

Ten to dopiero jak się czymś podnieci, to traci głowę w ocenach... Zresztą jak jego kolega Broxton.

Folka oceniam na ***1/2. Niby chóry, orkiestra, epika (ale taka średnia raczej), tematy, a nic już za bardzo nie pamiętam...
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#86 Post autor: Wawrzyniec » pn mar 12, 2012 18:45 pm

E mimo, że sam bym tak tego score'u Folka nie ocenił to jednak lubię i często zgadzam się z opinią Southalla. :)

A po za tym nie możemy zabronić nikomu się podniecać, gdyż muzyka filmowa to emocje, a więc podniecanie się wręcz musi być. :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#87 Post autor: Mystery » pn mar 12, 2012 18:59 pm

3.5 to jednak dobra i sprawiedliwa ocena dla tej pracy. Na więcej, po prostu nie ma z czego uzbierać, może jakby montaż był lepszy, a tak, przy takim rozdrobnieniu, muzyka ta, jako całość, nie przykuwa do siebie słuchacza, choć do wielu zacnych utworów chce się tu wracać.
A Southalla szanuję i też się nie czepiam, choć ostatnio trochę brakuje mu chłodnego osądu w ocenach i zdarzają mu się coraz częstsze faile, ale komu się nie zdarzają :wink:

Mefisto

#88 Post autor: Mefisto » pn mar 12, 2012 19:55 pm

A mi się bardzo podobało. Może nie bardzo bardzo, ale do 4 bym naciągnął - fajnie jest słyszeć Folka w dobrej formie i jest na czym ucho zawiesić. No i jest epicko.

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#89 Post autor: muaddib_dw » pn mar 12, 2012 19:58 pm

U mnie również mocna 4. Udany powrót. Teraz czekam na wznowienia jego starych prac :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#90 Post autor: Adam » wt mar 13, 2012 17:58 pm

niech jankesy wreszcie wydadzą box akademii policyjnych :evil:
#FUCKVINYL

ODPOWIEDZ