Michał Lorenc - Czarny Czwartek

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Jak oceniacie score Lorenca z "Czarnego Czwartku"?

5
1
9%
4
1
9%
3
4
36%
2
3
27%
1
2
18%

Liczba głosów: 11

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Michał Lorenc - Czarny Czwartek

#76 Post autor: Wawrzyniec » pt wrz 02, 2011 13:49 pm

Podałem kilka przykładów z tych najważniejszych festiwalii.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#77 Post autor: Adam » pt wrz 02, 2011 13:56 pm

to sprawdź jeszcze inne :P a co do wspomnianego np. Berlinale czy Toronto to zapomniałeś o Tataraku i Jutro Będzie Lepiej, oraz W Drodze :P

dorzuć do tego Moskwę, Pragę, Bonn, Nowy Jork, Odessę, Karlove Vary, San Francisco, Claveland czy Montreal. W ostatnich 2 latach na tych festiwalach nagrody (w tym główne dla aktorów, operatorów lub nagrody specjalne za film lub rezyserię itp) zdobyło przeszło 15 filmów. Ale to cza wiedzieć a nie narzekać że polskie kino jest be, tylko dlatego bo kiedyś zrobiono parę komromów z Zakościelnym :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#78 Post autor: Wawrzyniec » pt wrz 02, 2011 13:59 pm

Ale "Tatarak" nie zdobył głównej nagrody na Berlinale. On zdobył Nagrodę im. Alfreda Bauera, za innowację itd. ale film nie dostał misia jako nagrody.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#79 Post autor: Adam » pt wrz 02, 2011 14:12 pm

a to licza się tylko filmy które dostały konkretnie za najlepszy film roku? :P ciekawe.. czyli ten kto nie dostanie oskara to się nie liczy? :P

a nagrody dla aktorów, operatorów, za pomysł, za tematykę filmu, nagrody publiczności itd itp, czy powyższy lew dla Wajdy, to się nie licza?

poświęciłem 10 minut i zrobiłem szybkiego researcha. niżej masz listę filmów z ostatnich 2 lat które zdobywały na międzynarodowych festiwalach różne nagrody, w tym często w głównych kategoriach aktorskich, operatorskich, reżyserskich czy kategoriach filmowych - niektóre nawet na pięciu róznych festiwalach i to topowych jak karlove vary, LA, czy moskwa.

2010 r

chrzest
cudowne lato
dwa ognie
erratum
joanna
jutro będzie lepiej
kołysanka
matka teresa od kotów
nie ten człowiek
różyczka
trick
wenecja

2009r

afonia i pszczoły
dom zły
galerianki
handlarz cudów
las
moja krew
rewers
świnki
tatarak
wojna polsko-ruska
wszystko co kocham
zero
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#80 Post autor: Wawrzyniec » pt wrz 02, 2011 14:26 pm

O rety postawiłeś mnie w niezręcznej sytuacji :? Gdyż skoro poświęciłeś na to swój czas, to mnie teraz trochę głupio Ciebie zbyć :? Gdyż niestety prawda jest taka, że jakieś 2/3 z tych filmów mi się nie podobało. Szczególnie do tej pory nie rozumiem zachwytów nad "Matką Teresą od Kotów". :?
Ale mimo wszystko czy to się "A"rtystom podoba czy nie, to jednak filmy tworzy się też w pewnym celu, aby je ludzie oglądali. I to się właśnie pojawia problem, gdyż nawet jak te filmy jakieś nagrody zdobędą, to nie oznacza, że od razu znajdują dystrybutora i trafiają do szerszej publiczności, a nawet jak tak, to też trudno powiedzieć, czy wywołują jakieś zainteresowanie.
Weźmy np. "Salę Samobójców", która niby miała premierę na Berlinale, ale cieszyła się minimalnym zainteresowaniem. W sumie to był jeden film, na który zawsze bez problemu można było zdobyć bilety, gdyż taką popularnością cieszy się polskie kino zagranicą.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#81 Post autor: Adam » pt wrz 02, 2011 14:30 pm

Wawrzyniec pisze:Gdyż niestety prawda jest taka, że jakieś 2/3 z tych filmów mi się nie podobało.
nagrody nie oznaczają że komuś musi się to podobać, stawierdzam tylko fakt że kino polskie jest doceniane za gran ica jak nigdy w ostatnich latach
Szczególnie do tej pory nie rozumiem zachwytów nad "Matką Teresą od Kotów". :?
tak jak cały świat nie rozumie dziś zachwytów nad Hurt Locker czy setkami innych filmów :P
Kościukiewicz zagrał tam wybitnie i za to dostał główną nagrodę w Karlovych Varach czyli nie byle gdzie. zresztą nie tylko on z tego filmu tam nagrodę odebrał :P
gdyż taką popularnością cieszy się polskie kino zagranicą.
z tym bywa róznie, a chodzi tylko o jedno - małe nakłady na promocję. wszędzie o tym trąbią od dawna dziennikarze i krytycy - że nasi nie mogą się przebić w kinach tam, bo nie ma na to kasy - przecież tylko dlatego Katyń przegrał oskara. zorganizowali jeden czy dwa pokazy dla parudziesięciu osób bez żadnej reklamy :roll:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#82 Post autor: Koper » pt wrz 02, 2011 17:32 pm

Co do festiwali to wiecie... możemy urządzić swój, wyświetlić 3 filmy i obdzielić je nagrodami wedle uznania. Nie jest to miarodajną miarą jakości dzieła filmowego na pewno.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#83 Post autor: bladerunner22 » pt wrz 02, 2011 17:44 pm

Koper pisze:Co do festiwali to wiecie... możemy urządzić swój, wyświetlić 3 filmy i obdzielić je nagrodami wedle uznania. Nie jest to miarodajną miarą jakości dzieła filmowego na pewno.
a, że niby to Oscary są, tak ? :P .
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#84 Post autor: Koper » pt wrz 02, 2011 17:59 pm

a kiedyś tak napisałem?
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#85 Post autor: Adam » pn wrz 05, 2011 13:34 pm

wiecie jaki jest lek na polski kino? :D NOLAN. Thriller sensacyjny "Incepcjonowani" - w rolach głównych Cichopek, Mroczki i Pudzian, rezyseria Nolan.. i wtedy Wawrzyniec od razu czeka i mówi że będzie dzieło doskonałe :mrgreen:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#86 Post autor: DanielosVK » pn wrz 05, 2011 16:03 pm

Obrazek
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#87 Post autor: Adam » pn wrz 05, 2011 16:05 pm

:D i napisze rok przed premierą filmu że muza będzie dobrze się w obrazie sprawować tak jak w temacie Rycerza 2 :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#88 Post autor: Wawrzyniec » pn wrz 05, 2011 19:21 pm

Wcale nie dobre :? Adam miał zdecydowanie lepsze teksty w swojej karierze i lepiej potrafił przysrać. I zapewne stać go na więcej, ale to według mnie raczej podchodzi pod "suchara" :?
Przykro mi Adam, musisz się bardziej starać, a nie spoczywać na laurach dawnych sukcesów, kiedy to miałeś bekę ze mnie. :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#89 Post autor: Koper » pn wrz 05, 2011 19:22 pm

Wpisuje suchary byle zwrócić uwagę na to muzyczne truchło. Widać sprzedaż słabo idzie :P ;)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#90 Post autor: DanielosVK » pn wrz 05, 2011 19:23 pm

Nie wiem, czy tak trudno się domyśleć, ale sama obecność Strasburgera na obrazku mówi sama za siebie, że to ironia... :roll:
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

ODPOWIEDZ