Jaka to melodia? ODCINEK 3: Back To The Future

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#736 Post autor: Wawrzyniec » czw sty 28, 2010 23:31 pm

Mam nadzieję, że mnie Bucholc nie ukarze i nie potraktuje tego jako przedwczesną podpowiedź, jak napiszę, że to nie jest James Bernard, ani nic z Hammer Studios :) A więc przykro mi Koper pudło, ale muszę przyznać, że kombinowałeś ciekawie :)
I tak pomyślałem o starych horrorach, coś tam Wawrzyniec kiedyś pisał, że lubił te z Hammer Horror z Christopherem Lee.
O pamiętałeś :) Ten film, akurat jest nawet niezły, ale ma Hammer lepsze w swojej kolekcji. Zaś muzyka jest dość dobra.
W każdym razie ciekawą zagwozdkę Wawrzyniec nam dał.
No proszę, proszę :D Szkoda tylko, że dopiero pod koniec mogę się trochę zagadkami wykazać, gdyż mam ich jeszcze parę w zanadrzu :)
Po 3. nawet jeśli bym znał odpowiedź, to nie będę odpowiadał na "podsuwane" zagadki. Mam swoją godność.
Mogę Tobie zagwarantować, że w pełni szanując i respektując Twoją godność nie zadałem zagadkę pod Ciebie! :) Zwłaszcza, że zadałem zagadkę z filmu, który dobrze znam i lubię, a więc wszelkie teorie spiskowe można odłożyć na bok :)
Dobranoc.
Dobranoc :D
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#737 Post autor: Koper » czw sty 28, 2010 23:56 pm

Wawrzyniec pisze:Mam nadzieję, że mnie Bucholc nie ukarze i nie potraktuje tego jako przedwczesną podpowiedź, jak napiszę, że to nie jest James Bernard, ani nic z Hammer Studios :) A więc przykro mi Koper pudło, ale muszę przyznać, że kombinowałeś ciekawie :)
Tak też myślałem, ale co tam, można sobie strzelić (i to nie w głowę :D ). :)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#738 Post autor: Bucholc Krok » pt sty 29, 2010 07:58 am

Koper pisze:Wiecie, a ja bym strzelał, że to jest Bernard, ale nie Bernard Herrmann, a James Bernard. :)
Dlatego o Tobie wspomniałem. :P
myślałem też o "The Thing from Another Earth" Tiomkina, ale tam chyba nie było wokaliz, a za to sporo thereminu.
Zakładając, że taka ścieżka w ogóle istnieje? ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#739 Post autor: Koper » pt sty 29, 2010 16:50 pm

Bucholc Krok pisze:Zakładając, że taka ścieżka w ogóle istnieje? ;)
Co to za pytanie dziwne? Chyba, że dotyczy wydania albumowego.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#740 Post autor: Wawrzyniec » pt sty 29, 2010 17:07 pm

Czas na podpowiedź, ale nie zamierzam popełnić błędu Mystery'ego i przesadzać z podpowiedziami :wink:

1. Kompozytor jest Amerykaninem. Czy też, niestety był Amerykaninem :( Nie jest to jednak Bernard Herrmann, zważywszy, że kiedy ten film powstał Herrmann niestety już nie żył.

2. Tak więc możecie też sobie mniej więcej ustalić z jakiego okresu ta produkcja pochodzi. Gdyż wiadomo, że Wawrzyniec niżej od "Jaws" i "Star Warsa" nie zagląda :P

3. Cały film był bardzo kosztowną i wieloletnią produkcją, która niestety okazała sie być finansową klapą. Dlatego też film ten jest do dzić mało osobom znany, a jak już to jest niedoceniany.

4. Nie jest to oczywiście horror ze studia Hammer, ale w filmie tym pojawiają się zjawiska nadprzyrodzone i to przez duże N jak i też trupy. Muzyka z zagadki ilustruje własnie taką jedną dość straszną scenę z tymi zjawiskami w tym filmie.

Życzę powodzenia :)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#741 Post autor: Bucholc Krok » pt sty 29, 2010 17:07 pm

Koper pisze:Co to za pytanie dziwne? Chyba, że dotyczy wydania albumowego.
Dlaczego dziwne? Dotyczy "Ziemi". Ja znam tylko 2 tytuły - The Thing oraz dłuższy The ... World. Oczywiście mogą być inne. Człowiek uczy się całe życie. :)
Wawrzyniec pisze:Nie jest to jednak Bernard Herrmann, zważywszy, że kiedy ten film powstał Herrmann niestety już nie żył.
E, też mi staroć.. pod lata 80-te podchodzi. :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#742 Post autor: Koper » pt sty 29, 2010 17:32 pm

Bucholc Krok pisze:Dlaczego dziwne? Dotyczy "Ziemi". Ja znam tylko 2 tytuły - The Thing oraz dłuższy The ... World. Oczywiście mogą być inne. Człowiek uczy się całe życie. :)
A, sorry, pierdonąłem się w słówku. :D

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#743 Post autor: Mystery » pt sty 29, 2010 20:13 pm

Zobaczmy to:
Saturn 3 - Elmer Bernstein

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#744 Post autor: Wawrzyniec » pt sty 29, 2010 20:17 pm

To nie jest "Saturn 3", a więc niestety karcer.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#745 Post autor: Wawrzyniec » sob sty 30, 2010 15:08 pm

Dziwne, że nikt nie próbuje swoich sił, zwłaszcza, że teraz odpowiedź jest na wyciągnięcie ręki :?

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#746 Post autor: Mystery » sob sty 30, 2010 15:28 pm

Chyba nikt poza tobą takich staroci nie słucha :P

Awatar użytkownika
VPFreeMan
Asystent orkiestratora

#747 Post autor: VPFreeMan » sob sty 30, 2010 15:46 pm

No to Wawrzyniec wreszcie zadał coś ciekawego :D :D Niestety jako miłośnikowi horrorów jest mi wstyd gdyż nawet po podpowiedzi nie mam zielonego pojęcia cóż to może być :cry: :cry:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#748 Post autor: Wawrzyniec » sob sty 30, 2010 16:17 pm

Jest 16, a więc czas na podpowiedź :)
Mimo to do tej pory dziwię się, że nikt nie skorzystał z okazji, zwłaszcza jeżeli już wiadomo kto jest tym kompozytorem :? Wystarczyło tylko popatrzeć na inne tytuły i coś strzelić. Ale nic, Wasza wola :)

1. A więc o kompozytorze już nic nie piszę, gdyż jest znany.

2. A co do filmu to też tymi elementami nadprzyrodzonymi, trupami, nie sugerujcie się, że jest to klasyczny horror. Gdyż film ten zaliczyłbym bardziej do gatunku, fantasy, przygodowy, z elementami jak z horroru.

3. I właśnie te elementy jak z horroru okazały się niestety najwiekszym ciosem dla tego filmu. I tak też na niedługo przed premierą przerażeni producenci kazali wyciąć wiele brutalnych scen z trupami, rozpadajacymi się ciałami, czy też niejednoznacznej nagości. Bali się, że film może dostać kategorię PG-13, albo nawet R, a to dopiero by było coś ja na animację ze studia...

4. Przy filmie tym pracował, ale w innej roli, pewien bardzo aktualnie znany i ceniony reżyser, który kręci bardzo dobre filmy z prawie bardzo zawsze dobrą muzyką, o której ja chętnie bym dyskutował, ale w dziale "Na każdy temat" :P :wink:

Teraz to już musicie zgadnąć kto i co to jest. A więc kto pierwszy ten lepszy! Na miejsca, gotowi, START :!: :P :wink:

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#749 Post autor: Mystery » sob sty 30, 2010 16:24 pm

Heavy Metal - Elmer Bernstein :?:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#750 Post autor: Wawrzyniec » sob sty 30, 2010 16:28 pm

Nie to nie jest "Heavy Metal". Zgadza się jest animacja, ale jej producenci chyba nigdy nie martwili się kategorie wiekową. Przykro mi Mystery, ale przynajmniej się starasz :)

ODPOWIEDZ