Zawsze powtarzałeś mi że to jaka orkiestra wykonuje score nie ma znaczenia i że wykonanie samo w sobie w muzyce filmowej jest nieważne, więc tym bardziej jestm ciekaw opinii o "Pachnidle"
FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty
-
Turek
Re: 5. Festiwal Muzyki Filmowej - Kraków - 24 - 26 Maj 2012
Jestem ciekaw co Paweł powiesz na ten temat 
Zawsze powtarzałeś mi że to jaka orkiestra wykonuje score nie ma znaczenia i że wykonanie samo w sobie w muzyce filmowej jest nieważne, więc tym bardziej jestm ciekaw opinii o "Pachnidle"
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Do tej pory nie słyszałem oryginału berlińskiego, więc nie mogę się wypowiedzieć i obawiam się, że się nie wypowiem, bo szczerze mówiąc ta muzyka mi się nie podobała jako muzyka, więc nie będę marnował czasu na sprawdzenie (i miejsca na dysku na zdobycie) tego score.
Generalnie było dobrze, a pani wykonująca wiadome wokalizy jak najbardziej się spisała, za co brawo.Turek pisze:Jak się miało "nasze" wykonanie "Pachnidła" w stosunku do fenomenalnego wykonania Berlińczyków ?
W paru dynamicznych momentach zabrakło mocy, szczególnie charakterystyczny, fantastyczny w oryginale początek Richis's Escape wyszedł bez polotu i dziwinie, momentami także Laura's Murder było poniżej oczekiwań - to powtarzające się uderzenie smyczków (nie umiem tego mądrze nazwać, ale na pewno wiesz o co chodzi
Oczywiście Berlińczycy pozostają niedoścignieni, ale szedłem z taką myślą na festiwal i warto było, orkiestra przez większość czasu dawała radę, chóry tym bardziej, potknięcia można wybaczyć przez wzgląd na okoliczności wykonania. Girl with the Plums wyszło bardzo ładnie, momentami całość brzmiała naprawdę okazale, fajnie słychać było np. harfy.
Score uważam za piątkowy od dawna, ale teraz lubię go jeszcze bardziej - jednak możliwość usłyszenia całości na żywo robi swoje
Tu można znaleźć parę fragmentów w fajnej jakości:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... usLvP1fk#!
Ostatnio zmieniony śr maja 30, 2012 15:49 pm przez Dexter, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
A poza tym, Turek, wiesz, że fakt innego wykonania mnie zupełnie nie obchodzi. Albo mi się muzyka podoba, albo nie. I to, że jest tam takie a nie inne tremolo jest dla mnie tak ważny, jak dla ciebie uzasadnienie wyborów w jakiejkolwiek ścieżce. Mi się Pachnidło (którego wcześniej nie słyszałem, więc poszedłem na ten koncert, by obejrzeć film i zobaczyć, czy muzyka jest tak dobra, jak się powszechnie mówi) nie spodobało i nie zmieni tego fakt, czy wykonuje ją Berliner Philharmoniker pod batutą Sir Simona Rattle'a czy Orkiestra Budowniczych Stadionu Narodowego pod batutą Majstra Franka.
Po prostu mam gdzieś inne wykonania i jakiekolwiek wykonawcze niuanse.
Po prostu mam gdzieś inne wykonania i jakiekolwiek wykonawcze niuanse.
A Prażanie wykonujący Hansa? Też Cię nie obchodzi?Paweł Stroiński pisze:A poza tym, Turek, wiesz, że fakt innego wykonania mnie zupełnie nie obchodzi.

- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Obchodzi mnie to tylko o tyle, o ile zmieniali bezsensownie aranżacje oryginałów. Wykazali się w tym zupełnym niezrozumieniem czyichkolwiek intencji.
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Spadać mi z tymi aluzjami do Hansa i Prażan! 
Nie wszystko musi na to schodzić.

Wawrzyniec, dawaj te foty z babuchowym szalem.

Nie wszystko musi na to schodzić.
Tak jakby lekki fail, chociaż większy zapodałeś przy wsiadaniu do busa z "Abyss"Paweł Stroiński pisze:Do tej pory nie słyszałem oryginału berlińskiego
Wawrzyniec, dawaj te foty z babuchowym szalem.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Zignorowałem ten score, jak wyszedł. Okazało się, że po raz kolejny instynkt mnie nie zawiódł.
Po co mam się zmuszać do słuchania czegoś, co mnie w ogóle nie interesuje? Nie lubię Silvestriego, odkąd usłyszałem go pierwszy raz poza filmem.
Po co mam się zmuszać do słuchania czegoś, co mnie w ogóle nie interesuje? Nie lubię Silvestriego, odkąd usłyszałem go pierwszy raz poza filmem.
- Łukasz Wudarski
- + Sergiusz Prokofiew +
- Kontakt:
Spadać od szala...
Wszyscy wielcy festiwalu nosili szale. Nie mogłem być gorszy:)
A tak jeszcze żeby nieco podrążyć temat. Tomek przywołał Ubedę. Tylko że Ubeda do frekwencyjnie jakaś mega nisza. Tam nawet nie ma połowy ludzi co w Krakowie. Orkiestra też jest hmmm delikatnie mówiąc półprofesjonalna (co zresztą słychać w słynnym wykonaniu Conana pod batutą samego Basila...)
Minie się wydaje że w Krakowie chcą robić festiwal dla mas (Hala ocynkowni, świetne orkiestry, profesjonalne wykonania). Moim zdaniem to dobrze. Jesli przy okazji uda im się przemycić nieco awangardy to wspaniale. Liczę że uda nam się zobaczyć Coulaisa, albo coś mocno hollywodzkiego w stylu JNH... Poczekamy zobaczymy.
Wszyscy wielcy festiwalu nosili szale. Nie mogłem być gorszy:)
A tak jeszcze żeby nieco podrążyć temat. Tomek przywołał Ubedę. Tylko że Ubeda do frekwencyjnie jakaś mega nisza. Tam nawet nie ma połowy ludzi co w Krakowie. Orkiestra też jest hmmm delikatnie mówiąc półprofesjonalna (co zresztą słychać w słynnym wykonaniu Conana pod batutą samego Basila...)
Minie się wydaje że w Krakowie chcą robić festiwal dla mas (Hala ocynkowni, świetne orkiestry, profesjonalne wykonania). Moim zdaniem to dobrze. Jesli przy okazji uda im się przemycić nieco awangardy to wspaniale. Liczę że uda nam się zobaczyć Coulaisa, albo coś mocno hollywodzkiego w stylu JNH... Poczekamy zobaczymy.
Why So Serious !?
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
JNH w tym roku w Teneryfie, więc mógłby być za rok w Krakowie. Jak tak, to byłoby super. 
A z drugiej strony... może Rahman?
A z drugiej strony... może Rahman?
Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
- Ghostek
- Hardkorowy Koksu
- Kontakt:
Ja już mówiłem to na festiwalu, ale chętnie na 6 FMF widziałbym Eduarda Artemyeva. Temat ze Spalonych słońcem wykosiłby audytorium.

-
Templar
Ciekawe czy Wawrzek by się wybrał?DanielosVK pisze:A z drugiej strony... może Rahman?
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
O tym samym pomyślałem.
Nie pomnę dylematu, gdyby na jednym koncercie mógł być Zimmer i Rahman. 
Fe.
-
Templar
Kupiłby zatyczki do uszu na część RahmanaDanielosVK pisze:O tym samym pomyślałem.Nie pomnę dylematu, gdyby na jednym koncercie mógł być Zimmer i Rahman.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Fail z "Abyss"?
Wszystko w swoim czasie, proszę uprzejmie o cierpliwość.
Co do zdjęć to najmocniej przepraszam, że się tak opieprzam, ale jak wspomniałem, chorowałem, po za tym w Rzeszowie jestem rzadko, a więc też ten czas wykorzystałem. Jak przyjadę wszystkim się zajmę, wszystkim odpiszę, odmłodzę nas w photoshopie i zdjęcia porozsyłam. Ba, część na Fejsa zapodam co by się polansić.Koper pisze:Wawrzyniec, dawaj te foty z babuchowym szalem.![]()
Wszystko w swoim czasie, proszę uprzejmie o cierpliwość.
#WinaHansa #IStandByDaenerys