Game Of Thrones & House of the Dragon - Ramin Djawadi (dyskusja o score i serialu)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

Re: Game Of Thrones - Ramin Djawadi

#706 Post autor: Marek Łach » śr kwie 24, 2013 14:14 pm

Myślę, że jeśli zatrudnia się kogoś pokroju Ramina Djawadiego, to nie z myślą o tym, żeby napisał coś o symfonicznej ekspresji LOTRa. ;) Ja bym winą za koncepcję obarczył twórców serialu (częsta przypadłość produkcji HBO), choć oczywiście nieudolność kompozytora to druga strona medalu. A scen proszących się o dobry soundtrack było na przestrzeni dotychczasowych sezonów od groma - w końcu GoT to nie tylko sceny gadane, ale też sporo przygody, plenerów i akcji. No ale jest jak jest.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#707 Post autor: Wawrzyniec » śr kwie 24, 2013 14:23 pm

Marek Łach pisze:w końcu GoT to nie tylko sceny gadane, ale też sporo przygody, plenerów i akcji.
Z tą akcją i przygodą to bym nie przesadzał. Po początkowej fascynacji ekstazie teraz podchodzę już zdecydowanie bardziej na chłodno do tego serialu. I akcji i przygody to jednak jest naprawdę mało i takie momenty mogę policzyć na palcach jednej ręki. Akcja tak naprawdę od śmierci Neda Starka stoi w miejscu. I głównie to serial gadany, żeby nie powiedzieć przegadany, gdzie najlepiej zapodać trochę nagości, parę wulgaryzmów i trochę fekaliów, aby niby stworzyć poczucie, jakie to wszystko dla dorosłych, odważne i przełomowe w telewizji. GoT to teraz dla mnie trochę takie guily pleasure.

A co do dobrych scen z dobrą muzykę, to fakt, że te niektóre momenty akcji, zamiast walić po garach można byłoby jakoś lepiej skomponować. Ale czy lepsza liryka by tu coś dała? Czy więcej dobrego suspensu, podczas dialogów? Sam nie wiem. :?
Na początku też uważałem, że serial o takiej tematyce zasługuje na lepszą muzyką. Ale teraz trochę w to już powątpiewam. :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#708 Post autor: qnebra » czw kwie 25, 2013 00:03 am

Czyli wychodzi na to, że mogli zostawić tego barda co miał pisać muzykę do serialu, ale go zwolnili. Być może nie powstałaby TA melodia do czołówki serialu (już mi się kołacze po głowie), ale reszta może trzymałaby wyższy poziom. Teraz to ciężko o tym gdybać i nie ma to większego sensu.

Ciekawe ile ta muzyka zyskałaby, gdyby była porządnie zorkiestrowana i wykonywana przez prawdziwą orkiestrę symfoniczną, a nie gościa który swój syntezator nazywa "orchestra". I tak Ramin ma mało talentu, ale nie wiem, może by to uszlachetniło tą muzykę.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#709 Post autor: Marek Łach » pt kwie 26, 2013 19:21 pm

Wawrzyniec pisze:Po początkowej fascynacji ekstazie teraz podchodzę już zdecydowanie bardziej na chłodno do tego serialu.
Prawdę mówiąc nigdy nie rozumiałem tej fascynacji ludzi pierwszym sezonem. Ok, jeśli ktoś nie czytał książek, to pierwszy sezon mógł się wydawać czymś nowym i świeżym w swoim gatunku, ale moim zdaniem był w wielu miejscach tak samo źle nakręcony/pomyślany scenariuszowo, jak kolejne. Nie wiem, czy ta innowacyjność gatunkowa nie przyćmiewała w oczach widzów wszystkich wad (np. pilot serialu to montażowy koszmar), a gdy innowacyjność odpadła, bo serial się upowszechnił, to z oczu spadły kolorowe okulary. Dla mnie 1, 2 i jak dotąd 3 sezon to cały czas ten sam, poprawny poziom z paroma przebłyskami.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#710 Post autor: Wawrzyniec » pt kwie 26, 2013 19:29 pm

Sam się trochę sobie dziwię, ale chyba zadziałał tutaj efekt masy. Plus mam parę znajomych, którzy są diehard fanami książki i którzy nakręcali atmosferę, plus wiadomo HBO i związany z tym kult.
I w sumie na początku to jeszcze dochodził inny efekt: "Rety, cycki, krew, flaki, wulgaryzmy, fekalia, ale to odważny serial :shock: " A później było: "Rety, cycki, krew, flaki, wulgaryzmy, fekalia, ale oni są nudni :roll: ", aż doszło do: ""Rety, cycki, krew, flaki, wulgaryzmy, fekalia, ale to wszystko niesmaczne. :? ".

Mefisto

#711 Post autor: Mefisto » pt kwie 26, 2013 20:55 pm

Marek Łach pisze:Ok, jeśli ktoś nie czytał książek, to pierwszy sezon mógł się wydawać czymś nowym i świeżym w swoim gatunku
Czuję się usprawiedliwiony 8)
Przy czym uważam, że nawet jak ktoś czytał książki, to mógł łatwo wpaść w zachwyt, bo przecież fantasy jako takiego ze świecą szukać w dzisiejszym kinie i tv (pomijając te wszystkie sagi dla młodzieży, jak Zmierzchy i Pottery, bo to jest śmiech na sali), a co dopiero poważnego fantasy, które dodatkowo nie traktuje widza jak idioty.

Templar

#712 Post autor: Templar » pn kwie 29, 2013 22:46 pm

Odcinek bardzo dobry, ale muzyka to taka padaka, że aż słów brak, ta muza w pojedynku i później podczas egzekucji - WTF, WTF is this shit?

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#713 Post autor: Wojteł » pn kwie 29, 2013 22:49 pm

Odcinek byłby dobry, ale minus jak stąd do Warszawy za te płody w słoikach - co to kurwa miało być? No i te plany swatania z Lorasem, który nie może się hajtać, bo jest gwardzistą. Tak poza tym to w miarę spoko. + za cycki.

A muzyka to taka tam pseudoliryczna tapeta na tanich samplach (harmonia na poziomie fletu poprzecznego). Podczas egzekucji to chyba podłożyli kawałek z drugiego sezonu, który byl w analogicznej scenie z Theonem i Rodrickiem?
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#714 Post autor: Wawrzyniec » wt kwie 30, 2013 00:40 am

Wojtek pisze:Odcinek byłby dobry, ale minus jak stąd do Warszawy za te płody w słoikach - co to kurwa miało być?

Alien: Resurrection? :P

A sezon jak na razie całkiem w porzo. Przynajmniej coś się dzieje i zawsze miło oglądać rodzinne spotkania Lanisterów. :)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#715 Post autor: Marek Łach » pt maja 03, 2013 13:15 pm

Płody były dobre. :P Nawet mi się podobają takie dziwaczne szczególiki, które scenarzyści dodają i wprowadzają element schizy do nudnawego martinowskiego świata. ;) Zresztą Stannis został tak skopany w serialu, że akceptuję każdą próbę ubarwienia tej postaci.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#716 Post autor: Wojteł » pt maja 03, 2013 13:47 pm

no dla mnie to one waliły kiczem i tanią sensacją (w sumie nie one pierwsze i nie ostatnie w tym serialu, ale do tej pory nic nie waliło po oczach w takim stopniu)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#718 Post autor: Wawrzyniec » pt maja 03, 2013 13:51 pm

Sam się trochę dziwię Markowi, ale z drugiej strony to może tylko oznaczać, jak ten serial zrobił się nudny, że takie tanie sztuczki z horrorów klasy C muszą stosować, aby trochę podnieść emocje.

Nie wiem jaki był Stannis w książce, ale w serialu mnie też irytuje i wiem, że kiedy się Stannis pojawia, to oznacza nudę. Tak samo jak młody Stark, mistrz spowalniania akcji. Normalnie jak jeszcze raz zobaczę sen o trzyokim kruku, to chyba się potnę tępym nożem.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#719 Post autor: Wojteł » pt maja 03, 2013 14:09 pm

Wawrzyniec pisze:Nie wiem jaki był Stannis w książce, ale w serialu mnie też irytuje i wiem, że kiedy się Stannis pojawia, to oznacza nudę. Tak samo jak młody Stark, mistrz spowalniania akcji. Normalnie jak jeszcze raz zobaczę sen o trzyokim kruku, to chyba się potnę tępym nożem.
To już na etapie książki było wkurwiające, bo mu się śnił chyba przez 4 i pół książki w każdym rozdziale. A Stannis był ponury, zgrzytający zębami, surowy i brzydził się kobietami. Nie tak jak Loras i Renly, którzy lubili małe barabara, ale po prostu uważał je za słabe, rozwiązłe i dość bezużyteczne istoty, dlatego ten jego romans z rudą jest bez sensu.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#720 Post autor: Wawrzyniec » pt maja 03, 2013 22:47 pm

To nie muzyka, więc możecie zaglądnąć:

http://www.youtube.com/watch?v=kR9tn6Ms ... r_embedded

Gość wymiata. :P

ODPOWIEDZ