The Pacific - Hans Zimmer, Geoff Zanelli & Blake Neely

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#61 Post autor: Koper » wt mar 23, 2010 00:01 am

na mydło do Wietnamu - jak to się mówiło w podstawówce :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#62 Post autor: Paweł Stroiński » wt mar 23, 2010 01:02 am

Marek Łach pisze:I jak po drugim odcinku? W zasadzie potwierdziło się to, czego można się było spodziewać - score to tylko tapetka. Trochę może szkoda, ale chyba niczego więcej się nie spodziewaliśmy jednak. Serial to czysta rekonstrukcja batalistyki, ni mniej ni więcej, nie będzie chyba miejsca choćby na ułamek filozofowania z TTRL.
Drugi odcinek przede mną jutro, ale sądzę, że może być odrobinę więcej niż czysta tapeta. Taka muzyka może (lekko!) pogłębiać postaci. No i jest tutaj więcej czystego "score" niż w Kompanii, w takim znaczeniu, że w pierwszym odcinku było dużo więcej suspensu niż w score Kamena. Wynika to, moim zdaniem, z tego, że na Pacyfiku mniej się "działo" (ile w pierwszym odcinku było fałszywych alarmów nim doszło do jakiegokolwiek kontaktu?). Mam nadzieję, że nie zepsują w ten sposób serialu prostym rozumowaniem, że - jeśli nie dojdzie do strzelaniny dajemy suspense w muzyce, jeśli dojdzie - cisza, bo to zmarnuje kontekst.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#63 Post autor: Adam » wt mar 23, 2010 07:57 am

Ele pisze:Przejmę rolę Adama, i zacznę przekonywać ludzi że to będzie dobry score.
ja napisałem że jak będą zżynki z Tranów 1 czy iron mena 1 to wtedy będzie dobra.. a takowa nie będzie, więc proszę herezji nie siać że ja coś niby mówiłem :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#64 Post autor: Marek Łach » wt mar 23, 2010 11:02 am

Paweł Stroiński pisze: Drugi odcinek przede mną jutro, ale sądzę, że może być odrobinę więcej niż czysta tapeta. Taka muzyka może (lekko!) pogłębiać postaci.
Nie jestem przekonany, bo jednak spokojna, refleksyjna muzyka nie równa się automatycznie muzyce, która niesie ze sobą jakieś psychologiczne treści. Ale ok, poczekam z tym do końca serialu, może coś się poprawi - drugi odcinek raczej nie imponuje muzycznie.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#65 Post autor: Paweł Stroiński » wt mar 23, 2010 12:17 pm

Sądzę, że wszelkie braki "psychologiczne" to mogą być braki Zanellego i Neely'ego, raczej niż brak jakiejkolwiek roli muzyki. Sądzę, że ostatecznie na ten temat będzie się można wypowiedzieć po odcinkach o Iwo Jimie, gdzie weszła oryginalna suita Zimmera do serialu.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#66 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 23, 2010 13:28 pm

I jestem po drugim odcinku i muszę przyznać, że niestety jakoś ten serial mnie wielce nie wciąga. Oczywiście sceny batalistyczne i realizm, wszystko na najwyższym poziomie, ale czegoś mi brakuje.
Może rzeczywiście za bardzo filmową wojnę na Pacyfiku oceniam przez "The Thin Red Line". Zaś muzyka jak na razie niestety nie wybija się jakoś szczególnie. Chyba rzeczywiście poczekam na tę "Iwo Jimę". Ale zarówno filmowo, jak tym bardziej muzycznie to o poziomie "The Thin Red Line", czy też tym filozoficznym podłożu to nawet nie ma co marzyć.

P.S. O "Clash of the Titans" proszę uprzejmie w odpowiednim temacie się wypowiadać, zwłaszcza, że jest już tracklista. Dziękuję uprzejmie za nie robienie offtopa. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#67 Post autor: Adam » czw mar 25, 2010 20:48 pm

ładnie jest ta płyta wydana, chociaż utwory na tylnej okładce są naprane tak obok siebie bez akapitów.. no i w książeczce więcej nazwisk niż foto ;-).. było aż.. dziesięciu orkiestratorów :D:D
#FUCKVINYL

bladerunner

#68 Post autor: bladerunner » czw mar 25, 2010 21:22 pm

skąd masz score od kogo wyżebrałeś :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#69 Post autor: Adam » pt mar 26, 2010 08:19 am

tajmenica zawodowa :)

Zadzwoniłem do Balfego, powiedziałem że mnie pociąga, odpowiedział mi że się cieszy ale że sorry bo jego serce i nie tylko nalezy już do Hansa, więc mi przysłał płytkę z autografem ;-);-) nagiej słitnaśnej foty wysłać jednak nie chciał ;-);-) a kobieta mi mówi że jestem jebnięty ;-) no ale z każdym przecież trzeba umieć odpowiednio poprowadzić rozmowę by osiągnąć cel ;-)
#FUCKVINYL

bladerunner

#70 Post autor: bladerunner » pt mar 26, 2010 09:56 am

faktem jest, że się starzejesz kupując score z podpisem Hansa. :lol:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#71 Post autor: Adam » pt mar 26, 2010 10:04 am

e tam, takiego bym nie kupił. 20 płyt mam i ubolewam nad tym że nie można mieć więcej bo od czasów Davinci to bieda panie.. podstawka pod kawę ewentualnie tylko..
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#72 Post autor: Wawrzyniec » pt mar 26, 2010 15:23 pm

Adam ma płytę, gratuluję więc tej płytą, którą teraz masz :)

A ja sam po raz kolejny słuchałem sobie tej płyty i rzeczywiście tak jak twierdzi Mefisto, mogłaby ona być krótsza. Dla mnie po tych dwóch pierwszych utworach mógłby spokojnie już kawałek pt. "Iwo Jima" wchodzić. Szczerze to dla mnie właśnie od tego momentu ta muzyka się rozpoczyna. Spodobał mi się przy okazji bardzo utwór pt. "Men at War".

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#73 Post autor: Adam » pt mar 26, 2010 15:31 pm

spokojnie, nie mam tej płyty i mieć nie będę bo to słaba muza :? po prostu widziałem wszystkie skany okładek i tyle! :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#74 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 30, 2010 10:01 am

Kolejny odcinek, kolejna opinia ma:
A więc nawet ciekawy to odcinek, trochę inny od tych dwóch poprzednich, co mnie cieszy. Ale spoilerować tutaj nie zamierzam.
Bardziej muzycznie więc podejdę. Muszę przyznać, że z dotychczasowych odcinków to w tym akurat muzyka była najbardziej słyszalna. Szczególnie ciekawie wypadło parę aranżacji tematu głównego. Od takie me krótkie spostrzeżenia :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#75 Post autor: Adam » sob cze 05, 2010 13:18 pm

czy w tym serialu są tytuły odcinków podane w trakcie trwania? (prolog/czołówka/środek/koniec itp.. gdzie?)
bo jakoś nie zauważyłem w 1 odcinku tytułu, a sprawdziłem że lista odcinków przedstawia się niby tak :

01 - Guadalcanal
02 - Basilone
03 - Melbourne
04 - Gloucester / Pavuvu / Banika
05 - Peleliu Landing
06 - Peleliu Airfield
07 - Peleliu Hills
08 - Iwo Jima
09 - Okinawa
10 - Home
#FUCKVINYL

ODPOWIEDZ