Terminator Salvation - kto komponuje?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#61 Post autor: Wawrzyniec » pn lut 23, 2009 19:37 pm

Też czytałem, że ma się pojawić Linda Hamilton, ale mnie to jakoś nie przekonuje. Wręcz uważam, że to jest taka próba przekonania do siebie wszystkich taki sceptyków jak ja. Zresztą Sarah Connor jako narrator w przyszłości mi nie pasuje. To trochę tak jak w "Gotowych na wszystko" gdzie Mary Alice, która popełniła samobójstwo jest narratorem :)

Co do muzyki to mnie też Danny Elfman za bardzo nie przekonuje. I to nie dlatego, że go nie lubię, ale nie pasuje mi do klimatu. (No dobra jaki klimat film będzie miał to się dowiemy). I chyba rzeczywiście taki Tyler czy inny z "młodej gwardii", który raczej by się bawił motywem Fiedela byłby odpowiedni. Chociaż Elfman jest kompozytorem wszechstronnym, ale nie wiem czy uchwyci to "mechaniczne" brzmienie.

Z tego co czytałem to chyba ten cały T4 ma być początkiem jakiejś nowej trylogii. Teraz widzę to się tylko trylogie kręci. Oby nie przejechali się tak jak na "Złotym Kompasie".

http://www.lastfm.pl/user/Wawrzyniec_85

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#62 Post autor: Koper » pn lut 23, 2009 21:18 pm

A co to w ogóle na "nowa trylogia"? Co to "Gwiezdne Wojny"? :D Przecież nie ma "starej trylogii" w "Terminatorze". Jest wyborny T1, pełen akcji T2 i jakaś kupa od Mostowa. To żadna trylogia. :)

Awatar użytkownika
Thedues
Site Admin
Kontakt:

#63 Post autor: Thedues » wt lut 24, 2009 11:41 am

tak sie teraz zastanawialem jak ten glos ma mieć wpływ na ten film;) przecież Sarah nie miala dożyć Dnia Sądu a już w T3 przecież umarła na raka;)

A tak na poważnie, to wydaje mi się, że twórcy t4 po prostu chcą zadbać o takie ważne dla fanów szczególy. Może to i dobrze, że w ten sposób dopieszczają swoje dzieło?!

sie zobaczy;)

P.S. Niby nie ma starej Trylogii, ale zapewne jeszcze przed seansem T3 to pewnie Koper byłeś święcie przekonany, że to będzie znakomite podsumowanie Terminatora;) Ciekaw jestem jak oni mają zamiar zrobić Trylogie jak film okaże się totalną klapą;) chociaż jak czytam wzmianki nad kolejna reaktywacją Hulka czy Supermana to widać wszystko jest możliwe. Film i tak sie zwróci, małolaty polecą do kin, a starzy wyjadacze i fani zobaczą dla świętego spokoju co namajstrował McG.

P.S.2 Budżet tak mniej wiecej szacuje się w okolicach 185-200 mln zielonych;) Jest Bale jest Bohnan-Carter Jest Kickinger :D no i jest Elfman;)
psychiczny redaktor & admin portalu filmmusic.pl

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#64 Post autor: Koper » wt lut 24, 2009 19:22 pm

Thedues pisze:P.S. Niby nie ma starej Trylogii, ale zapewne jeszcze przed seansem T3 to pewnie Koper byłeś święcie przekonany, że to będzie znakomite podsumowanie Terminatora;)
Tyś chyba zwariował. :P Byłem święcie przekonany, że z Mostowem zamiast Camerona na reżyserskim stołku, będzie to bezsprzecznie najsłabsza część, ale miałem minimum nadziei na odrobinę klimatu. :)

Awatar użytkownika
Thedues
Site Admin
Kontakt:

#65 Post autor: Thedues » wt lut 24, 2009 19:38 pm

:D ale U-571 nawet mu nieźle wyszedł;) no przynajmniej oskara dostala ekipa za montaż efektów dźwiekowych;) co by nie powiedzieć wtedy o Mostowie to jednak mial lepszy potencjal niż obecnie McG;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#66 Post autor: Koper » wt lut 24, 2009 21:08 pm

No tak, "Aniołków Charliego" nie miał w filmografii... ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#67 Post autor: Wawrzyniec » pt lut 27, 2009 17:26 pm

Chwila, chwila. Żeby było jasne, ja też nie uznaję czegoś takiego jak "Terminator Trilogy". I choć to brzmi populistycznie i w stylu: "Metallica skończyła się na Kill'm all" to dla mnie też Terminator skończył się na T2. Ja tylko powtarzam to co jest napisane na portalach i co chyba sami producenci deklarowali.
Nie chcę tutaj poruszać jakiś tematów metafizycznych, ale Sarah Connor jako narrator w "T4" czy też "T1 z trylogii 2" to wygląda trochę tak jakby Sarah opisywała sytuację z nieba :? Gdyż jak zostało słusznie zauważone i co jest oczywistą oczywistością Sarah Connor nie dożyła Dnia Sądu.
Sam nie wiem :? jak koniecznie chcą narratora to może lepszy byłby Reese do tego :?

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#68 Post autor: Koper » pt lut 27, 2009 19:29 pm

A ja zaczynam strasznie żałować, że Cameron nie zdecydował się zakończyć T2 tym, co znamy jako zakończenie alternatywne: Sarah siedząca na ławeczce w parku i obserwująca swojego syna, synową i wnuka, i mówiąca, że Dzień Sądu nie nastał. Ach, już widzę jaki problem mieliby twórcy T3, T4 i żenujących Kronik Sary Connor, żeby jakoś takie zakończenie obejść. :D

Awatar użytkownika
Thedues
Site Admin
Kontakt:

#69 Post autor: Thedues » pn mar 02, 2009 15:06 pm

Filmweb pisze:Czas na trzecią wiadomość, która może jednak zepsuć humor niektórym fanom serii. McG ujawnił, że walczy z Warner Bros. o kategorię wiekową R dla swojego filmu. Początkowo wytwórnia miała się ponoć nie wtrącać się w kwestię ograniczeń wiekowych. Teraz jednak przedstawiciele Warnera naciskają na reżysera, aby wyciął z "Terminatora: Ocalenie" scenę z pilotką Moon Bloodgood przechadzającą się nago w deszczu. Skoro erotyka nie może znaleźć się w filmie, to znaczy, że producenci woleliby PG-13.
Chyba jednak czas zacząc płakać:/ skoro debatuje sie nad czyms takim jak kategoria wiekowa w filmie, który aż tryskał brutalnościa nawet w jego 3 odsłonie:/ ehhhh

W sumie macie racje co do tej trylogii aczkolwiek uważam, ze ta usunięta scena z Sarą była zbędna i na dodatek troszkę tandetna, przynajmniej Cameron zostawił jakąś furtkę i nie chodzi tutaj o następne części tylko po prostu dał nam jakby nadzieje i los pozostawił w naszych rękach... niestety to okazało się zgubne dla producentów:D

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#70 Post autor: Wawrzyniec » pn mar 02, 2009 18:53 pm

Koper pisze:A ja zaczynam strasznie żałować, że Cameron nie zdecydował się zakończyć T2 tym, co znamy jako zakończenie alternatywne: Sarah siedząca na ławeczce w parku i obserwująca swojego syna, synową i wnuka, i mówiąca, że Dzień Sądu nie nastał. Ach, już widzę jaki problem mieliby twórcy T3, T4 i żenujących Kronik Sary Connor, żeby jakoś takie zakończenie obejść. :D
Chociaż znowu mnie takie zakończenie by się nie podobało :? Zakończenie T2 było doskonałe, gdyż nikt do końca był pewny czy Dzień Sądu nastanie czy nie? Obawy pozostały, ale w przeciwieństwie do T1 pojawiła się nadzieja, że świat wcale nie musi zmierzać ku zagładzie i to wszystko od nas ludzi jest zależne - i to się nazywa dobre zakończenie. W T3 zaś wymyślili to całe przesunięcie Dnia Sądu, a zakończenie jest wszystkim znane.
Warner Bros. jest producentem Terminator: Salvation :?: Gdyż jeżeli tak to nic dziwnego, że chcą ograniczenia wiekowego, aby zdobyć większą publiczność. Od sukcesu "The Dark Knight" strasznie się zrobili pazerni. Najpierw przenieśli Harry'ego Pottera, tylko aby więcej zarobić, a teraz, jeżeli to oni produkuję Terminatora, to chcą z niego zrobić film dla szerszej publiczności. Więc chyba na sceny w stylu "wydłubywania oka" z T1 czy stylu zabijania jak T100 (scena, w której zabija opiekunów Johna, chodzi mi o to nabite mleko) nie ma co liczyć. Zobaczymy też ile razy w filmie pojawi się słowo na "F", ale coś mi sie zdaje, że na pewno nie tyle razy ile Bale go urzył w tym króciutki nagraniu :wink:
Kronik Sary Connor nie widziałem i jakoś nie za bardzo chce mi się oglądać. Nawet nie wiem w jakim to okresie czasowym się dzieje, ale jakby nie patrzeć to trzeba przyznać, że Sarah bardzo wymłodniała :) Tylko jedna rzecz mnie dziwi, niby ten Skynet taki super inteligentny, przejął władzę nad światem, a wnioskując z serialu to ciągle wykonuje ten sam numer z wysłanimer terminatora/ów do przeszłości :?

Awatar użytkownika
Thedues
Site Admin
Kontakt:

#71 Post autor: Thedues » wt mar 03, 2009 16:57 pm

WOW!:)
Jestem milo zaskoczony Nowym Trailerem:
http://www.youtube.com/watch?v=2svoPs1qcOY

Może jednak coś z tego ciekawego wyjdzie, jedyny jak dla mnie mankament to, że większość widocznej akcji dzieje się w dzień, co bardziej przywołuje mi 3 część Resident Evil. Przeczuwam, że T4 będzie jednak zdecydowanie lepsze od T3 aczkolwiek na pewno nie zdetronizuje z piedestalu Cameronowskich tworów.
Jest dobrze!:) teraz czekam jak Elfman dopisauje się do obrazu....

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#72 Post autor: Koper » wt mar 03, 2009 20:23 pm

Jak dla mnie tylko za mało Terminatora w tym Terminatorze. No i ta pioseneczka... a wystarczyło podłożyć Fiedela... :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#73 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 03, 2009 21:48 pm

Koper pisze:Jak dla mnie tylko za mało Terminatora w tym Terminatorze. No i ta pioseneczka... a wystarczyło podłożyć Fiedela... :P
Trudno mi się z Tobą nie zgodzić :wink: Jakoś mało "terminatoroway" ten Terminator McG. Oczywiście oceniam tylko po tym co zobaczyłem w zwiastunie. Ale też muszę się zgorzyć, że jak na Terminatora to dla mnie trochę za jasno. I dalej oglądając te zwiastuny to myślę o takich filmach Transformers i Mad Max, a nie Terminator. Te pustynne tereny, to mi się bardziej kojarzy z Mad Maxem niż Terminatorem. Chyba będą w filmie ujęcia zniszczonych miast (mam nadzieję, że w nocy). A te takie otwarte przestrzenie jakoś mnie nie przekonują. Może i powstanie film lepszy od T3, ale czy będzie to Terminator to mi trudno powiedzieć :? Mnie w każdym razie jakoś ten zwiastun nie powalił. A piosenka w tle... No cóż McG chciał Santaollalę i członka grupy Radiohead, a dostał Danny'ego Elfmana to przynajmniej w zwiastunie dali mu coś na gitarę :wink:
Może i jestem typem wiecznie narzekającym, ale dalej nie jestem przekonany co do tego filmu co się ponoć Terminatorem zwie.

Awatar użytkownika
Thedues
Site Admin
Kontakt:

#74 Post autor: Thedues » czw mar 05, 2009 13:45 pm

Zapominacie chłopaki, że to wizja McG a trudno spodziewać się po jego twórczości, iż raptem zaatakuje z klimatem T1. Zresztą to był też przywilej lat 80, gdzie większość filmów wyglądała baaardzo mrocznie. W ten sposób można było pominąć wiele braków na ekranie skupiając się wyłącznie na fabule.
Natomiast wrócę do nieszczęsnego T3, który rozpoczynał wojnę w przyszłości i wyglądało to baaardzo okazale, no może bez tej powiewającej amerykańskiej płachty;) Z drugiej strony, gdyby klimat filmu odtworzyć idealnie z T1 to wydaje mi się, że film można byłoby zmieścić w niecałych 100$ (po prostu użyć paru manekinów T101 i przebranych ludzi z czerwonymi gałkami;)). W końcu chcemy też zobaczyć jakieś spektakularne sceny czy wyeksponowane wybuchy oraz walki ludzi z maszynami. Mnie również to trochę denerwuje, w końcu, kto normalny chciałby walczyć z maszynami za dnia… przy ich technologii można byłoby od razu wyrżnąć cała rasę ludzką;)
Nie trudno teraz porównywać film do Mad Max czy Transformers, ale przecież obydwa te filmy zaskarbiły sobie ogromną liczbę fanów. Może to też dobry kierunek?
Najważniejsze, aby fabuła nie kulała, a myślę, że o to można być spokojnym każdy wie, kto stoi za piórem;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#75 Post autor: Koper » ndz mar 08, 2009 12:26 pm

Przemek widzę dość entuzjastycznie podchodzi do obrazu McG, ja tam jestem dużo bardziej sceptyczny. Nawet ten żywcem wzięty z prozy Dicka wątek Marcusa mi nie podchodzi. To w końcu ma być "Terminator", a nie "Czy androidy marzą o elektronicznych owcach" albo "Model nr 2", które zresztą były już ekranizowane. Akurat nie miałbym nic przeciwko ponownej, tym razem efekciarskiej adaptacji tego drugiego (bo "Screamers" z Peterem Wellerem wykorzystały może z 10% potencjału opowiadania Dicka), no ale skoro McG wziął się za "Terminatora", to niech kręci "Terminatora" i wszelkie odstępstwa od wizji Jamesa Camerona będę odgórnie traktował jako minus. Gdzie tam noc? Gdzie psy, które w mig rozpoznałyby kto Terminator, a kto człowiek? Gdzie te pierwsze modele ze skórą z gumy, o których wspominał Kyle Reese w 'jedynce'? McG wszędzie podkreśla, jaki to z niego fan Terminatora, ale przypomnę, że podobne brednie wygłaszał Jonathan Mostow, a klimatu w jego filmie było mniej, jak w nędznych "Kronikach Sary Connor".
Nie przekreślam oczywiście jeszcze "Terminatora 4", ale jestem przekonany, że będzie to film bez wątpienia gorszy od części pierwszej i drugiej. Jeśli będzie wyraźnie lepszy od trójki, to już będzie coś.
Aha, Przemo, T1 kosztował ok. 7 mln $, więc za 100$ to może by się udało zrobić planszę tytułową z napisem "Terminator Salvation". ;) A jeśli chodzi o wizję wojny z T3, którą widzimy na początku, to moim zdaniem była beznadziejna. Wygląda strasznie sterylnie i cyfrowo i to nawet w częśći, która była robiona przy użyciu modeli. Flashbacki z T1, czy prolog T2 prezentowały się nieporównywalnie lepiej.

ODPOWIEDZ