Hildur Gudnadottir - Joker (2019) / Joker 2 (2024)
- Ghostek
- Hardkorowy Koksu
- Kontakt:
Re: Hildur Gudnadottir - Joker (2019)
Phoenix zmiażdżył tą rolą i jak noma do Oscara nie dostanie, to ja już stawiam krzyżyk na tej filmowej imprezie.
Muzyka faktycznie zrobiła tutaj sporo dobrego, choć nie jest to zasługą tylko Hildur. Piosenki wykorzystane w tym obrazie również świetnie się sprawdziły. Wszystko tworzy sprawnie działające tło, choć o mistrzostwie czy jakimś epokowym dziele nie ma tu większej mowy. Tak jak w przypadku Czarnobyla, Hildur trafiła klimatem w punkt. Emocjami również dobrze zagrała więc czwóreczka z plusem się jak najbardziej należy.
Na soundtracku to jednak w dalszym ciągu nie przekonuje. Pomijając fakt, że trackista to organizacyjny chaos, to jednak muzyka poza mocnym klimatem i solidnym wykonawstwem raczej nie ma za wiele do oferowania.
Oj będzie ciężki orzech do zgryzienia w szukaniu ogólnej oceny pod recką...
Muzyka faktycznie zrobiła tutaj sporo dobrego, choć nie jest to zasługą tylko Hildur. Piosenki wykorzystane w tym obrazie również świetnie się sprawdziły. Wszystko tworzy sprawnie działające tło, choć o mistrzostwie czy jakimś epokowym dziele nie ma tu większej mowy. Tak jak w przypadku Czarnobyla, Hildur trafiła klimatem w punkt. Emocjami również dobrze zagrała więc czwóreczka z plusem się jak najbardziej należy.
Na soundtracku to jednak w dalszym ciągu nie przekonuje. Pomijając fakt, że trackista to organizacyjny chaos, to jednak muzyka poza mocnym klimatem i solidnym wykonawstwem raczej nie ma za wiele do oferowania.
Oj będzie ciężki orzech do zgryzienia w szukaniu ogólnej oceny pod recką...

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Nie zazdroszczę i w takich sytuacjach trochę rozumiem, dlaczego na moviemusic.uk i film.music.media zrezygnowano z ocen. (Chociaż w tym drugim przypadku to pewnie, aby nie dawać ciągle wszystkiemu z RCP maksów
).
Przy czym w ostateczności mówimy, piszemy o muzyce FILMOWEJ, a więc jeżeli w filmie się sprawdza, to jest to dobra muzyka filmowa. I możemy mieć z Hildur podobną sytuację jak z Davidem Julyanem, który też ma sporo prac, które bardzo dobrze sprawdzają się w obrazie, a na płycie są sporym wyzwaniem.
Cóż Hildur znalazła swój sposób na komponowanie pod film i jeżeli to się w obrazach spełnia i im służy, to wykonuje dobrze swoje zadanie. Nawet jeżeli oznacza to, że do obierania ziemniaków ciężko będzie to słuchać i nóżką się nie potupa.

Przy czym w ostateczności mówimy, piszemy o muzyce FILMOWEJ, a więc jeżeli w filmie się sprawdza, to jest to dobra muzyka filmowa. I możemy mieć z Hildur podobną sytuację jak z Davidem Julyanem, który też ma sporo prac, które bardzo dobrze sprawdzają się w obrazie, a na płycie są sporym wyzwaniem.
Cóż Hildur znalazła swój sposób na komponowanie pod film i jeżeli to się w obrazach spełnia i im służy, to wykonuje dobrze swoje zadanie. Nawet jeżeli oznacza to, że do obierania ziemniaków ciężko będzie to słuchać i nóżką się nie potupa.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
- Ghostek
- Hardkorowy Koksu
- Kontakt:
Tylko właśnie problem polega na tym że na chwilę obecną komponuje w swoim comfort zone, więc trudno stwierdzić na ile jest klasowym i wszechstronnym kompozytorem a na ile to kwestia dobrego angażu. Jak zrobi jakieś s-f lub komedie romantyczną czy animacje i nie będzie wstydu, to wtedy będzie można mówić o dobrym kompozytorze filmowym. Na razie trafia angażami w swoje rejony stylistyczne.

- qnebra
- Zdobywca Oscara
Ogólnie jakoś to idzie, że ciężko znaleźć islandzkiego kompozytora gdziekolwiek indziej niż w jakimś ciężkim, ponurym, przygnębiającym dramacie.
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Muzyka filmowa nie jest głównym nurtem jej działalności, więc może nie mieć po prostu potrzeby wychodzenia poza comfort zone.

Ba, nie z ocen. Z recenzji. Przy okazji pojechał PO WSZYSTKICH recenzentach i jeszcze zablokował na FB tych, którzy się nie zgadzają z jego krytykąWawrzyniec pisze: ↑pn paź 07, 2019 01:48 amNie zazdroszczę i w takich sytuacjach trochę rozumiem, dlaczego na moviemusic.uk i film.music.media zrezygnowano z ocen. (Chociaż w tym drugim przypadku to pewnie, aby nie dawać ciągle wszystkiemu z RCP maksów).

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Nie wiedziałem tego z Julyanem.
Broxton już ocenił... znaczy zrecenzował, gdyż u niego ocen nie ma:
https://moviemusicuk.us/2019/10/07/joke ... nFS8iW7mfw

Broxton już ocenił... znaczy zrecenzował, gdyż u niego ocen nie ma:
https://moviemusicuk.us/2019/10/07/joke ... nFS8iW7mfw
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Hildur w wywiadzie z Savasam wprost powiedziała, że przekazała Toddowi, że jak chce inną muzykę niż robi, to chyba nie tej osoby szukał i ona się nie nadaje
Także to co napisał Ghostek - trudno mówić o niej obecnie jako o wszechstronnym kompozytorze. Po prostu teraz / jeszcze siadł jej filmowo projekt pod jej muzyczny styl. Zobaczymy co bedzie dalej.

NO CD = NO SALE
- qnebra
- Zdobywca Oscara
To by mogło znaczyć, że Hildur naprawdę dobrze w tej strefie komfortu i nawet nie chce z niej wychodzić. To niedobrze, nie usłyszymy dronów w animacji dla dzieci, a chciałbym.
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Rzecz w tym, że ona naprawdę nie potrzebuje kina. Więc jak jej przypasuje coś, to zrobi, ale nie ma spiny, bo ma swoją niefilmową działalność.Adam pisze: ↑pn paź 07, 2019 20:33 pmHildur w wywiadzie z Savasam wprost powiedziała, że przekazała Toddowi, że jak chce inną muzykę niż robi, to chyba nie tej osoby szukał i ona się nie nadajeTakże to co napisał Ghostek - trudno mówić o niej obecnie jako o wszechstronnym kompozytorze. Po prostu teraz / jeszcze siadł jej filmowo projekt pod jej muzyczny styl. Zobaczymy co bedzie dalej.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Co będzie dalej? To chyba w takim razie można się domyślić, że dalej będzie po prostu dostawała i przyjmowała projekty, które będą podchodziły pod jej styl. Jestem w sumie sobie w stanie wyobrazić jak wyglądają rozmowy z jej menadżerem:
Menadżer (M): Hej, Hildur! Co tam u ciebie?
Hildur Gudnattori (HG): PONURO!
M: O miło słyszeć, że u Ciebie wszystko w porządku. Słuchaj jesteś ostatnio na fali, więc mam dla ciebie parę ciekawych projektów. Pozwolisz, że ci je przeczytam?
HG: Ależ proszę bardzo!
M: Spoko, pierwszy nazywa się "Dżuma i Cholera"...
HG: Biorę!
M: Nie chcesz dowiedzieć się trochę więcej o tym filmie?
HG: Tytuł brzmi wystarczająco zachęcająco, biorę!
M: OK. Mam też polską produkcję pt. "Wincy wungla!. Film opowiada o biednej rodzinie mieszkającej na Śląsku i ich problemach z codziennym życiem. Ojciec jest bezrobotnym byłym górnikiem, który nielegalnie wydobywa węgiel z biedaszybów, aby zarobić trochę pieniędzy na lekarstwa dla ciężko chorej żony. Jednak jego problemy z alkoholem sprawiają, że i tak większość z nich przepija. Dlatego też ich córka postanawia wziąć sprawy w swoje ręce zajmując się prostytucją. Jednocześnie musi też opiekować się młodszym bratem, chuliganem stadionowym, którego kumple namawiają go, aby obrabował pobliski sklep monopolowy.
HG: Sounds like fun.
Biorę!
M: Rozochociłaś się, to posłuchaj tego! Skandywanski thriller, a więc nasza działka. Detektyw Magnus Magnusson, który w dzieciństwie był molestowany przez opiekuna w sierocińcu, jest na tropie seryjnego mordercy...
HG: ... który gwałci i zabija dzieci?
M: Tak, skąd wiedziałaś?
HG: Wiesz takie historie to nam przedszkolanka czytała do snu przed popołudniową drzemką. Oklepane, ale w sumie dość proste, a więc może machnę w przerwach.
M: Jasne zanotuję sobie. I ostatni projekt pt. "Słodkie szczeniaki".
HG: Hę? Że co?
M: Historia nieziemsko słodziutkich pieseczków, które lubią zabawy i pieszczoty.
HG: Wiesz, to chyba nie dla mnie...
M: A czy wspominałem, że ich matka ginie na początku filmu? I te szczeniaki muszę sobie radzić same na ulicach wielkiego miasta, jedząc resztki ze śmietników i śpiąc w kartonowych pudłach, które rozpadają się podczas deszczu.
HG: Jestem zaintrygowana. Czy któreś z tych słodkich szczeniąt ginie?
M: WSZYTSKIE! Żadne nie przeżywa filmu!
HG: No i to ja rozumiem! Oczywiście, że biorę!
M: Świetnie Hildur, wiedziałem, że ci się spodoba. A więc przygotuj się i niech drony będą z tobą, zawsze!
Koniec rozmowy.
Menadżer (M): Hej, Hildur! Co tam u ciebie?
Hildur Gudnattori (HG): PONURO!
M: O miło słyszeć, że u Ciebie wszystko w porządku. Słuchaj jesteś ostatnio na fali, więc mam dla ciebie parę ciekawych projektów. Pozwolisz, że ci je przeczytam?
HG: Ależ proszę bardzo!
M: Spoko, pierwszy nazywa się "Dżuma i Cholera"...
HG: Biorę!
M: Nie chcesz dowiedzieć się trochę więcej o tym filmie?
HG: Tytuł brzmi wystarczająco zachęcająco, biorę!
M: OK. Mam też polską produkcję pt. "Wincy wungla!. Film opowiada o biednej rodzinie mieszkającej na Śląsku i ich problemach z codziennym życiem. Ojciec jest bezrobotnym byłym górnikiem, który nielegalnie wydobywa węgiel z biedaszybów, aby zarobić trochę pieniędzy na lekarstwa dla ciężko chorej żony. Jednak jego problemy z alkoholem sprawiają, że i tak większość z nich przepija. Dlatego też ich córka postanawia wziąć sprawy w swoje ręce zajmując się prostytucją. Jednocześnie musi też opiekować się młodszym bratem, chuliganem stadionowym, którego kumple namawiają go, aby obrabował pobliski sklep monopolowy.
HG: Sounds like fun.

M: Rozochociłaś się, to posłuchaj tego! Skandywanski thriller, a więc nasza działka. Detektyw Magnus Magnusson, który w dzieciństwie był molestowany przez opiekuna w sierocińcu, jest na tropie seryjnego mordercy...
HG: ... który gwałci i zabija dzieci?
M: Tak, skąd wiedziałaś?
HG: Wiesz takie historie to nam przedszkolanka czytała do snu przed popołudniową drzemką. Oklepane, ale w sumie dość proste, a więc może machnę w przerwach.
M: Jasne zanotuję sobie. I ostatni projekt pt. "Słodkie szczeniaki".
HG: Hę? Że co?
M: Historia nieziemsko słodziutkich pieseczków, które lubią zabawy i pieszczoty.
HG: Wiesz, to chyba nie dla mnie...
M: A czy wspominałem, że ich matka ginie na początku filmu? I te szczeniaki muszę sobie radzić same na ulicach wielkiego miasta, jedząc resztki ze śmietników i śpiąc w kartonowych pudłach, które rozpadają się podczas deszczu.
HG: Jestem zaintrygowana. Czy któreś z tych słodkich szczeniąt ginie?
M: WSZYTSKIE! Żadne nie przeżywa filmu!
HG: No i to ja rozumiem! Oczywiście, że biorę!
M: Świetnie Hildur, wiedziałem, że ci się spodoba. A więc przygotuj się i niech drony będą z tobą, zawsze!
Koniec rozmowy.
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Już abstrahuję od tego, że Hildur nie powiedziała, że nie zrobi innej muzyki, tylko powiedziała to w kontekście muzyki Zimmera do trylogii Nolana - że gdyby Todd chciał taką muzykę, to chyba nie do niej... i dobrze powiedziała. Śmiem sądzić, że gdyby tak powiedział John, Newman czy inny Shore to nikt by nie był zaskoczony. 

Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
Cóż za score, Howard Shore.
Ta trójka by w życiu takiego filmu nie zrobiła.
NO CD = NO SALE
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Shore by takiego filmu nie zrobił?!