Ja też już jestem po.
Zdecydowanie najlepsza animacja Disneya od momentu, gdy przeszli na CGI. W końcu nie ma księżniczek / rodzeństwa / dzieci czy wątku romantycznego ( tu musiałby to być romans międzygatunkowy

). Na pierwszy plan wysuwa się świetnie wymyślone, zaprojektowane i prosperujące miasto ( szkoda, że zwiedziliśmy tylko niektóre jego dzielnice ale od czego jest Sequel ), dawno nie widziałem takiej kreatywności w animacji. Po drugie, bohaterowie - są na prawdę sympatyczni i niebanalni - zresztą, postacie drugoplanowe też są ciekawe i wiele z nich zostaje w pamięci ( recepcjonista na komisariacie, szef policji, lokalny ojciec chrzestny oraz leniwce ). Mamy typowy dobór bohaterów o odmiennym charakterze i innym podejściu do życia: optymistka i idealistka vs cynik i realista. Bohaterowie są sympatyczni i mogą na dłużej zagościć w Disneyowskiej rodzinie.
Fabuła. Przedmówca pisał, że " nie powala " ale moim zdaniem, jak na animację jest bardzo zgrabna, wielowątkowa i silnie nastawiona na wątek policyjny / kryminalny, co też jest rzadkością w tego typu kinie. Mamy tu wiele nawiązań do innych znanych i klasycznych produkcji ale mi osobiście w oczy rzuca się " 48 Godzin " - wszak tyle czasu ma Judy na doprowadzenie śledztwa do końca. Poza wątkiem kryminalnym fabuła krąży wokół zaufania, przyjaźni i mylnych stereotypów, zwłaszcza tych krzywdzących. Nasza bohaterka, pełna wiary i naiwności zostaje sprowadzona do parteru i życie weryfikuje jej marzenia, ale ona nie poddaje się pomimo tego, że to ona porzuca swoje ideały i to dla stereotypów, którymi się tak brzydzi.
Poza tym, jeżeli już mówimy o fabule to warto wspomnieć zwiastuny innych animacji przed filmem: żaden z nich ( może poza kolejną Pandą ) nie może się równać z nową produkcją Disneya, wszystkie one są typowo dziecięce i nieatrakcyjne dla dorosłego widza.
Na osobną uwagę zasługuje też zgrabnie wpleciony humor ( leniwce są świetne ) oraz głosy postaci i o ile Kamińska jest bardzo fajna, to Domagała nie do końca sprostał moim oczekiwaniom, jest trochę oschły i myślę, że oryginalny głos jest tutaj lepszy. Ogólnie film oceniam b. dobrze i znacznie wyżej niż " Zaplatani " cy " Kraina Lodu ". Animacja CGI jest tu nawet ok, choć nadal razi mnie urealistycznianie kreskówkowych postaci. A co do realizmu: fajnie oddano ruchy poszczególnych gatunków zwierząt, skakanie królika, ruchy nosem, ale dlaczego króliki i lisy nie mają tu wąsów, gdy inne tego typu zwierzaki je mają?
Muzyka. Rzeczywiście, mogłaby się bardziej wyróżniać, choć główne momenty z płyty wyłapałem w filmie i było też kilka momentów nieobecnych na albumie. Ogólnie muzyce na płycie dam -4/4 a w filmie takie 3+.