TOP10 scorów z Oscarowych filmów roku
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
Re: TOP10 scorów z Oscarowych filmów roku
Mnie to trafia szlak jak mi kosiarka w lato szwankuje, tania menda z Tesco 

- Wojteł
- John Williams
Kaonashi, czego Ty chcesz, kto by tam klasyki muzyki filmowej słuchał, jak tam nawet tematów nie było, tylko jakieś trzeciorzędna, plumkająca tapeta pod film? Nuda totalna 

Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
- Wojteł
- John Williams
A proszę Cię, to jest takie plumkanie, że Desplaty i Newmany przy tym mogą wywołać zawał serca, a elektronika u Rózsy to na poziomie jakiegoś wiejskiego techno
Pewnie. Ja od razu jak tylko słucham Miklosa to mnie nachodzi ochota na Skrillexa, bo ten to się przynajmniej zna na rzeczy.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
OK, ok już nie demolujcie tutaj Adamowi tematu.
A w sumie to na tej liście można dać Mozarta. Wszak "Amadeusz" to wybitny film i ścieżka dźwiękowa do niego jest równie wybitna.
A w sumie to na tej liście można dać Mozarta. Wszak "Amadeusz" to wybitny film i ścieżka dźwiękowa do niego jest równie wybitna.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
- Wojteł
- John Williams
No ale co się dziwić, przecież nawet nazwa Golden Age wskazuje, że mamy do czynienia z jakimś biednym plumkaniem
To jest ten koleś, co ghostowal Ottmanowi X-menów i napisał temat dla NIghtcrawlera?Wawrzyniec pisze:A w sumie to na tej liście można dać Mozarta. Wszak "Amadeusz" to wybitny film i ścieżka dźwiękowa do niego jest równie wybitna.
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
Wawrzyniec pisze:OK, ok już nie demolujcie tutaj Adamowi tematu.
OFFTOP
Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj. Patronem tego działu jest nadworny offtopiarz forum - ADAM KRYSIŃSKI. To jemu poświęcamy te strony...

- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Dokładnie o to mi chodziłoWojtek pisze:Oczywiście, że tak. Dlaczego się śmiejecie z Lisa? Przecież filmy Golden Age'u to była muzyka całkowicie atematyczna! Hermann, Jarre, Gold, Korngold, przecież oni wszyscy opierali swoje filmy albo na całkowitych dysonansach, albo na jakichś kompletnie niezwiązanych ze sobą melodiach! (Pewnie zapożyczyli to od Wagnera, który w ten sam sposób prowadził swoje dramaty muzyczne). Jedynie Rózsa próbował od czasu do czasu jakiś temat napisać, ale szło mu to biednie i potem jeden temat mamy w kilku filmach (temat Cyda to tak naprawdę temat z Ben Hura, Spellbound i King of Kings). Lisu jak zawsze dobrze prawi.lis23 pisze:z tego co pamiętam, wcześniej muzyka nie grała większej roli w filmie i poza nim i dopiero Williams zapoczątkował erę tematyki - chyba, że coś źle pamiętam, co nie byłoby niczym nowym![]()
muzyka filmowa nie była chyba wtedy traktowana zbyt poważnie, nie uważano ją za sztukę, która potrafi żyć własnym, poza ekranowym życiem, autonomicznie poza filmem, nie wierzono, że może się sprzedać - nie jestem pewien, czy nie zmieniły tego " Gwiezdne Wojny " Williamsa - ale i tu, sama muzyka nie odniosłaby takiego sukcesu bez sukcesu samego filmu, Sam Williams wspominał, że bez filmu ta partytura do tej pory leżałaby w szufladzie

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Wojteł
- John Williams
Lisu, a wiesz, że ten post to była ironia? 

Ale przecież tym sam mówisz, że nie znasz Lawrence'a i Ben-Hura, więc ty wiesz w ogóle o czym gadasz?lis23 pisze:Dokładnie o to mi chodziło
muzyka filmowa nie była chyba wtedy traktowana zbyt poważnie, nie uważano ją za sztukę, która potrafi żyć własnym, poza ekranowym życiem, autonomicznie poza filmem, nie wierzono, że może się sprzedać - nie jestem pewien, czy nie zmieniły tego " Gwiezdne Wojny " Williamsa - ale i tu, sama muzyka nie odniosłaby takiego sukcesu bez sukcesu samego filmu, Sam Williams wspominał, że bez filmu ta partytura do tej pory leżałaby w szufladzie, więc powodzenie i sukces muzyki zależy od popularności samego filmu 9 co nie zawsze przekłada się na wartościową muzykę ), choć sama muzyka ma już o wiele większe znaczenie i potrafi być bytem poza ekranowym, dziełem autonomicznym.
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Nie, nie wiedziałemWojtek pisze:Lisu, a wiesz, że ten post to była ironia?

ja, osobiście ze starszych prac chętnie poznałbym dorobek Goldsmitha, gdyż cenie tego kompozytora, mimo iż znam tylko kilka Jego prac z końca kariery - ma On coś w sobie, gdyż z jednej strony są tematy i jest moc, ale jest też coś staroświeckiego - nie wiem, jak to określić, coś romantycznego.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
No to mamy EPIC FAIL roku 2013lis23 pisze:z tego co pamiętam, wcześniej muzyka nie grała większej roli w filmie i poza nim i dopiero Williams zapoczątkował erę tematyki - chyba, że coś źle pamiętam, co nie byłoby niczym nowym![]()

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
to może ktoś się wysili i założy stosowny temat: PRZYSTĘPNY GOLDEN AGE DLA POCZĄTKUJĄCYCH 
przepraszam chciałem być konstruktywny dla odmiany

przepraszam chciałem być konstruktywny dla odmiany

A ja się pytam "co z Barry'm"?lis23 pisze:Nie, nie wiedziałemWojtek pisze:Lisu, a wiesz, że ten post to była ironia?
ja, osobiście ze starszych prac chętnie poznałbym dorobek Goldsmitha, gdyż cenie tego kompozytora, mimo iż znam tylko kilka Jego prac z końca kariery - ma On coś w sobie, gdyż z jednej strony są tematy i jest moc, ale jest też coś staroświeckiego - nie wiem, jak to określić, coś romantycznego.