Kenji Kawai - skończył się?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: Kenji Kawai - skończył się?

#61 Post autor: Koper » wt lut 28, 2012 21:56 pm

Wawrzyniec pisze:Bitch pleeze. "Ghost in the Shell 2" i przede wszystkim "Patlabor 2: The Movie". Posłuchaj sobie "Mobile Suite Gundam 00 Soundtrack Nr 3" - taka zajebista i cool muzyka, że należy ją słuchać wyłącznie z kilkudniowym zarostem, popijając tequilę z gwinta. 8)
Łaaał, szał, 3 scory, a znając stylistykę GitS to pewnie poza filmem to ciężko tego słuchać. Zresztą chyba nawet podchodziłem do tego scoru kiedyś, podejdę może znowu, ale najpierw chcę film obczaić. Patlabora kiedyś słuchałem, ale raczej mnie nie wciągnął. Tego ostatniego nie znam, typowy Kawaj, czy jakaś inna stylistyka?
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#62 Post autor: Wawrzyniec » śr lut 29, 2012 14:35 pm

Moim skromnym zdaniem "GitS 2" jest zdecydowanie bardziej przystępny od jedynki i na samej płycie słucha się go świetnie. "Patlabor 2: The Movie" jest moim zdaniem świetne. I zaliczam go do mojego TOP 5 ulubionych soundtracków Kawaia. Stawiam chyba w ogóle na drugim miejscu za "Sky Crawlers". Zaś "Mobile Suit Gundam 00 Nr. 3" to świetne połączenie rocka z orkiestrą. Naprawdę cool soundtrack, dla prawdziwych twardzieli. Tutaj daję dwie próbki:

http://www.youtube.com/watch?v=p-SIqoTx2m0

http://www.youtube.com/watch?v=i10WOysehX8

W sumie od dłuższego czasu zabieram się za zrecenzowanie tych trzech ścieżek. Tylko niestety gdyby doba trwała 48h to pewnie bym to zrobił. :(

Tak, patrząc to dość niezywkłe zjawisko, że to ja polecam teraz Koperowi Kawaia. Pamiętam, że przed latami to ja byłem sceptycznie nastawiony do Japończyka i wtedy Koper zapodał mi fragment ze "Sky Crawlers" i się zakochałem. :)
Zresztą moja recenzja "Sky Crawlers" jest nawet z dedykacją dla Kopera i Althazana, dzięki którym mogę się delektować tę muzyką:
http://muzykafilmowa.pl/recenzja,278,sk ... s-the.html

Od Kopra się zaczęło, a teraz do Kopra wraca. Proszę jaką niezwykłą pętlę zatoczyła ta historia. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#63 Post autor: Mystery » śr lut 29, 2012 15:03 pm

Najlepszy Kawai to ten z Makoto.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#64 Post autor: Adam » śr lut 29, 2012 15:06 pm

i tym akcentem zakończmy temat o prawdziwym Kawaju który się dawno skończył.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#65 Post autor: Wawrzyniec » śr lut 29, 2012 15:06 pm

"Makoto" jest ładne, ale nie zachwyca mnie tak jak "Sky Crawlers". Zresztą w związku z Kawaiem nie można zapomnieć o "Życie jest wspaniałą przygodą. Życie jest wędrówką wśród burz. Życie jest wędrówką wśród wielu burz" - "Avalon". Film całkowicie zabity przez polskich aktorów, ale muzyka świetna.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#66 Post autor: Koper » czw mar 01, 2012 22:14 pm

Wawrzyniec pisze:Zaś "Mobile Suit Gundam 00 Nr. 3" to świetne połączenie rocka z orkiestrą. Naprawdę cool soundtrack, dla prawdziwych twardzieli. Tutaj daję dwie próbki:
http://www.youtube.com/watch?v=p-SIqoTx2m0
Jakaś bidna ta orkiestra i chór... Samplowane czy on tak to biedacko orkiestruje i nagrywa?
Jest to w jakiejś wersji z koncertu dostępne dla porównania?
A i tak brzmi to trochę jak woda po kisielu wcześniejszych prac KK.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#67 Post autor: Adam » pt mar 02, 2012 08:31 am

no właśnie :? no ale normalnie to przecież dla twardzieli nie? :mrgreen: nie ma co :mrgreen:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#68 Post autor: Wawrzyniec » pt mar 02, 2012 21:38 pm

Koper pisze:A i tak brzmi to trochę jak woda po kisielu wcześniejszych prac KK.
Jakich wcześniejszych. :? Toż to ma przecież z co najmniej 6 lat.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#69 Post autor: Adam » pt mar 02, 2012 21:39 pm

ŁAŁ. Kawaj robi scory od przełomu lat 80 i 90 z których regularnie już wtedy wychodziły płyty :D
#FUCKVINYL

ODPOWIEDZ