Michael Giacchino - Spider-Man Quadrilogy (2017/2019/2021/2026)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

Re: Michael Giacchino - Spider-Man Trilogy (2017/2019/2021)

#571 Post autor: lis23 » wt gru 07, 2021 10:50 am

Jestem odrobinę rozczarowany ...
Przede wszystkim, początek albumu jest taki nijaki + wiele krótkich utworów, nie wiem jaki cel mają dwa pierwsze, gdzie jeden ma ok. 50 sekund? Drugim rozczarowaniem jest brak dużej sceny akcji na koniec filmu, jestem ciekaw czy i kiedy wycieknie sesja nagraniowa żeby zobaczyć, jak to na prawdę w filmie wygląda? Na plus jest użycie chóru, nie sądziłem że będzie go tak dużo, aha, wyłapałem już te tematy ;)

Prawdopodobnie już po No Way Home w Polsce: od 15 grudnia tylko 30% zajętych miejsc w kinie i zakaz jedzenia i picia:

Do kin wejdzie tylko 30% widzów. Premiery „Spider-Mana” i „Matriksa” pod znakiem zapytania

https://filmozercy.com/wpis/do-kin-wejd ... -zapytania
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#572 Post autor: Mystery » wt gru 07, 2021 14:12 pm

W Homecoming też było dużo krótkich utworów, a w Far From Home mieliśmy kawałki trwające 30 i 19 sekund :P Fakt, że album rozwija się na spokojnie i bez większych fajerwerków, nie mamy tu na dzień dobry tracka World's Worst..., ale pewnie taki jest i film, gdzie dopiero w 6 utworze Doktor rzuca zaklęcie i zaczyna się już dziać właściwa akcja. Ogólnie pewną ciekawostką jest pierwszy kawałek, gdzie wreszcie doczekaliśmy się wydania muzyki z fanfary Marvela, szkoda, tylko, że w tak surowej, praktycznie nie rozpoznawalnej wersji :P A co do finału to to jakie mamy wyobrażenie, a to co będzie, to dwie różne rzeczy, także jak obejrzymy film, wtedy będziemy narzekać na potencjalne braki, mam jednak nadzieję, że nie powtórzy się sytuacja z Łotra, gdzie wycięto praktycznie cały action score...

Co do premiery to nic mnie nie zdziwi, pierwszy raz zamówiłem bilety 3 tygodnie przed premierą, więc musi pójść coś nie tak... :roll: 30 % bez żarcia, to strzał w kolana dla kin przy takich produkcjach, a wystarczyło by wprowadzić paszporty....

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#573 Post autor: lis23 » wt gru 07, 2021 14:28 pm

Ministerstwo Zdrowia ogłosiło, że od 15 grudnia 2021 roku limity w kinach zostaną zmienione. Od tego dnia można zapełniać salę tylko w 30%. Istotne jednak jest to, że do tego limitu nie liczą się osoby zaszczepione, więc kina i tak będą mogły wypełniać sale kinowe podczas premier nadchodzących hitów jak Spider-Man: Bez drogi do domu oraz Matrix Zmartwychwstania.

Czytamy jednak, że osoby zaszczepione mają być zweryfikowane przez przedsiębiorcę. Jednak nie ma tutaj informacji, jak kino miałoby to weryfikować i czy dostaje od ministerstwo określone narzędzia, które im to umożliwiają.
https://naekranie.pl/aktualnosci/korona ... 1638883067

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#574 Post autor: Ghostek » wt gru 07, 2021 14:36 pm

W praktyce oznacza to to, że nikt nie będzie na to patrzył i tyle samo będzie wchodziło co do tej pory.
Obrazek

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#575 Post autor: Mystery » wt gru 07, 2021 14:39 pm

Czyli teoretycznie może być cała sala, w tym tylko 30 % niezaszczepionych, tylko teraz magiczne sformułowanie "zweryfikowanych przez przedsiębiorcę", czyli wszystko zwalają na kiniarzy, nie dając im żadnych narzędzi do kontroli, no bo jak mają to sprawdzić, skoro nie ma do tego żadnych podstaw prawnych, ludzie pokupowali bilety i ich nie wpuszczą?, nie chciałbym być świadkiem tych cyrków jakie by były wtedy odstawiane... także, albo się zamkną, albo będzie tak jak pisze Tomek, niech przyjeżdża policja i sanepid i wtedy sobie weryfikują :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#576 Post autor: Wawrzyniec » wt gru 07, 2021 15:36 pm

Zaraz, zaraz, zaraz, ale jak to nie da się kontrolować? :? W Berlinie ja sam pracując w branży kulturowej wiem jak my wpuszczamy ludzi do galerii sztuki i opery i podobnie jest w kinach do których chodzę. Przede wszystkim musi zagwarantowane, że albo są zachowane dystanse, albo na sali osoby muszą być w maskach. Dlatego podczas seansów, przedstawień są osoby na sali, które to kontrolują. Przed wejściem skanuje się kody kreskowe z dowodów szczepienia oraz kod kreskowy biletu. Sprawdzamy czy się dane zgadzają, a następni prosi się osobę o okazanie dowodu osobistego, aby sprawdzić, czy ze skanowane dane się zgadzają i wtedy spokojnie taką osobę się wpuszcza i można oglądać, słuchać, zwiedzać itd. To wszystko funkcjonuje i np. w operze przy odpowiednio skoordynowanym zakresie pracy jesteśmy w stanie skontrolować i wpuścić ponad 1000 osób w ciągu godziny. Zresztą na koncercie Williamsa też cały proces weryfikacji i wpuszczania szedł sprawnie.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#577 Post autor: Adam » wt gru 07, 2021 15:56 pm

Wawrzek, w Berlinie się da, owszem, ale w PL się nie da :)

BO najważniejsze w tej komedii jest jedno - nikt nie może prawnie zweryfikować twojego szczepienia w Polsce. Nasz rząd nie wprowadził żadnej ustawy.
To samo było z obowiązkiem maseczek - teraz lawinowo sądy anulowują mandaty za ich brak rok temu. To samo kary dla restauracji od sanepidów. Bo nie było ustawy ani podstaw prawnych.

Dlatego to że ktoś na wejściu Ci powie "pokaż paszport covidowy", to tylko Twoja brocha czy chcesz się wykłócać / nie wejść, czy go pokazać.
Ale pokazanie go jest wbrew prawu w PL na chwilę obecną.

Nasze państwo jest z dykty.

Dlatego jak napisał Ghostek , nic się nie zmieni i będzie wchodzić tyle luda, ile wlezie. Mnie to wali, mam 3 dawki a paszport mogę sobie na czole przykleić. Nie mam z tym problemu.
Ale znam takich co mimo szczepienia mają problem, bo nie ma podstawy prawnej do legitymowania paszportów.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#578 Post autor: Mystery » wt gru 07, 2021 16:06 pm

W Polsce nigdzie nie sprawdza się paszportów covidowych, tak jak wrzuciłem swój do szuflady po szczepieniu tak leży. Nie ma żadnego systemu sprawdzania, no i prawnie również nie jest to uwarunkowane. Teraz zrzuca się wszystko na przedsiębiorców, którzy jak to mają sprawdzać? Na słowo? Bo żeby zeskanować paszport i sprawdzić jego ważność potrzebny jest do tego jakiś system, urządzenia, uprawnienia, no ale zobaczymy co to będzie za 8 dni :lol:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#579 Post autor: Wawrzyniec » wt gru 07, 2021 16:23 pm

Ale jak urządzenia nie działają, gdyż i takie rzeczy się zdarzają to wtedy przechodzi się na system "manualny" i prosi osoby o okazanie paszportu i dowodu, aby sprawdzić i porównać czy się dane zgadzają. Nie jest to idealne rozwiązanie, ale zawsze jakieś i np. we wszystkich restauracjach też nie skanują, ale tak manualnie się sprawdza. Plus sami przedsiębiorcy są za tymi zasadami na stronach, czy to kina, czy opery, filharmonii jak byk są napisane zasady jakie obowiązują i że osoby przy zakupie biletów się na nie zgadzają. I taki proces kontroli mamy, bo ja wiem, od końca lockdownu, a więc gdzieś od czerwca i wiadomo jakieś tam drobne problemy się pojawiają, ale jeszcze ani razu nie zdarzyło mi się, aby ktoś pojawił się bez niczego, czy też nie mając niczego na okazanie został wpuszczony.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#580 Post autor: Adam » wt gru 07, 2021 17:59 pm

Maćku, Berlin to cywilizacja. U nas jest bydło. Do tego Niemcy wprowadziły ustawy i regulacje. A u nas Pinokio wychodzi i mówi - od jutra obostrzenia, bo tak. I tyle. Dlatego z naszych podatków wszystkie mandaty za brak maseczek, za zamknięte wbrew prawu biznesy (knajpy szczególnie), będziemy teraz i w późniejszych latach spłacać my, obywatele, bo sądy lawinowo odwołują mandaty, bo nie było podstaw prawnych.

Jak mają sprawdzać kiniarze (i dziesiątki innych branż), czy ktoś jest zaszczepiony, skoro państwo nie dało urządzeń do czytania kodów, a dwa - prawnie nie możesz zażądać od obywatela paszportu szczepienia, bo nie ma ustawy ? Pisowskie przepisy są martwe, chyba że dotyczą rodzenia płodów bez głowy, to wtedy tak, znajdą Cię i dojadą wszędzie.

I taka dygresja - NIE wszystko w Berlinie ze sprawdzaniem było sprawne - jak byłem na Williamsie, w sumie 4 dni, odwiedziłem ok 10 muzeów. Tylko w jednym sprawdzali mi paszport na urządzeniu czytającym kod (Neues Museum), w drugim kazali pokazać kartkę wydrukowaną z paszportem (Bode Museum) - we wszystkich pozostałych, a były to duże i znane muzea nikt mnie o żaden paszport nie pytał, zeskanowali tylko bilet wstępu. Byłem też łącznie w 4 sklepach spożywczych - to były markety - i tylko w jednym kazali pokazać wydrukowany paszport. Inne w ogóle nie weryfikowały. I najśmieszniejsze co mnie najbardziej zaskoczyło - meldując się do hotelu, kazali pokazać tylko dowód i nikt o paszport covidowy nie zapytał. Później jak byliśmy w knajpie razem z innymi to też kazali pokazać ale tylko wydrukowany. Najdokładniej sprawdzony byłem, jak wszyscy, w Filharmonii- gdzie paszport zczytywali na urządzeniu plus obowiązkowa maseczka z dziobem, a nie zwykła chirurgiczna/szmaciana.

Także nie martwcie się o kina - będzie bez zmian, sale będą pełne. Nie mają narzędzi do sprawdzania i nie będą sobie strzelać w kolano, przez brak prawa. Może fakt, nie będzie tylko popcornu, ale akurat mi to nie przeszkadza ;-)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#581 Post autor: lis23 » wt gru 07, 2021 18:39 pm

Pojawiła się taka tracklista ( na własną odpowiedzialność ):
Spoiler:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#582 Post autor: Adam » wt gru 07, 2021 19:28 pm

o ja jebie, ale się nadziałem :(

ale to w ogóle nie są traklisty Giacchina, to na pewno nie jest fake ?
przecież on daje jajcarskie nazwy utworów, a tu są zwykłe.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#583 Post autor: Mystery » wt gru 07, 2021 19:47 pm

Tylko czekałem jak lisu to wstawi :D Fake jak nic, po prostu ktoś ponazywał utwory zgodnie ze swoimi wyobrażeniami, żeby się lepiej słuchało i to się nie postarał, bo Titles, Opening Scene, Final Battle, End Credits, brzmi bardziej jak tracklista Elfmana, niż Giacchino, u Michaela nie było by "Sadness", byłoby "Sandness" :D

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#584 Post autor: Adam » wt gru 07, 2021 20:07 pm

Mnie przeraziło to May's Death - normalnie jak zdradzenie końcówki No Time To Die :P
Wystarczy mieć jedną, dwie płyty Majka na półce, by wiedzieć, że ta tracklista to fake. On nigdy nie nazwał normalnie żadnego swojego utworu.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#585 Post autor: Mystery » wt gru 07, 2021 20:12 pm

Tylko R1 miał normalne nazwy tracków bez gry słów, choć i tam była przecież alternatywna tracklista i "Live and Let Jedi" :D

ODPOWIEDZ