Alexandre Desplat - Godzilla (2014)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

Re: Alexandre Desplat - Godzilla (2014)

#571 Post autor: Kaonashi » pt maja 23, 2014 19:28 pm

Obejrzałem to filmidło. Tu tylko o muzie. Nie będę oryginalny i powiem, że średnio wypada, przez większą część nie bardzo idzie ją wyłapać. Te wjazdy z shakuhachi nawet mnie rozbawiły, chociaż rozumiem, że to miało być tylko takie mrugnięcie okiem do widza. Pewnie jako fan Ifukube na siłę szukam nawiązań do niego w scorze Desplata to jednak ciągle mam wrażenie, że główny motyw Ola to taki temat Ifukube w wersji Beltamio-Tylerowatej. Też opiera się na takiej trzynutowej, powtarzanej frazie, normalnie jak u Akiry :P
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#572 Post autor: Wojteł » sob maja 24, 2014 02:38 am

Kaonashi pisze:Pewnie jako fan Ifukube na siłę szukam nawiązań do niego w scorze Desplata to jednak ciągle mam wrażenie, że główny motyw Ola to taki temat Ifukube w wersji Beltamio-Tylerowatej. Też opiera się na takiej trzynutowej, powtarzanej frazie, normalnie jak u Akiry :P

Ja bym był z tym ostrożny, bo ten motywik u Desplata to tercja mała - interwał, na którym opiera ostinata praktycznie w każdym swoim filmie, niezależnie, czy to dramat, blockbuster, thriller czy co on tam jeszcze robi.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#573 Post autor: muaddib_dw » sob maja 24, 2014 10:06 am

Kaonashi pisze:Obejrzałem to filmidło. Tu tylko o muzie. Nie będę oryginalny i powiem, że średnio wypada, przez większą część nie bardzo idzie ją wyłapać. Te wjazdy z shakuhachi nawet mnie rozbawiły, chociaż rozumiem, że to miało być tylko takie mrugnięcie okiem do widza. Pewnie jako fan Ifukube na siłę szukam nawiązań do niego w scorze Desplata to jednak ciągle mam wrażenie, że główny motyw Ola to taki temat Ifukube w wersji Beltamio-Tylerowatej. Też opiera się na takiej trzynutowej, powtarzanej frazie, normalnie jak u Akiry :P
Btw. Akiry http://www.universal-music.co.jp/ifukub ... upcy-6829/

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#574 Post autor: Kaonashi » sob maja 24, 2014 10:10 am

Wojtek pisze:
Kaonashi pisze:Pewnie jako fan Ifukube na siłę szukam nawiązań do niego w scorze Desplata to jednak ciągle mam wrażenie, że główny motyw Ola to taki temat Ifukube w wersji Beltamio-Tylerowatej. Też opiera się na takiej trzynutowej, powtarzanej frazie, normalnie jak u Akiry :P

Ja bym był z tym ostrożny, bo ten motywik u Desplata to tercja mała - interwał, na którym opiera ostinata praktycznie w każdym swoim filmie, niezależnie, czy to dramat, blockbuster, thriller czy co on tam jeszcze robi.
No ja też jestem ostrożny, nawet bardzo, ale takie mam skojarzenia :)
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#575 Post autor: Wojteł » sob maja 24, 2014 10:46 am

伊福部 昭 生誕100年記念メモリアルCD2タイトル、リリース!

日本が生んだ不世出の作曲家、伊福部昭。
今年2014年は伊福部昭の生誕100年にあたり、記念コンサートも開催されるなど、改めてこの偉大なマエストロを偲び、再評価をしようとするムーブメントが生まれている。
nuff said 8)
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#576 Post autor: Koper » sob maja 24, 2014 10:58 am

Wojtek pisze:Ja bym był z tym ostrożny, bo ten motywik u Desplata to tercja mała - interwał, na którym opiera ostinata praktycznie w każdym swoim filmie, niezależnie, czy to dramat, blockbuster, thriller czy co on tam jeszcze robi.
Normalnie jak RCP - jaki by gatunek nie ilustrował i tak wszystko na jedno kopyto. ;) :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#577 Post autor: Wawrzyniec » sob maja 24, 2014 11:54 am

Można kombinować próbować i się wysilać, ale jednak nie ma to jak stare dobre ostinato. 8)

Obrazek
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#578 Post autor: Adam » ndz maja 25, 2014 08:56 am

telegram dla HPka i Pawła - score u nas od 10.06 w Sony za 4 dyszki.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#579 Post autor: Ghostek » ndz maja 25, 2014 09:17 am

A w FM.pl za darmo ;)
Obrazek

hp_gof

#580 Post autor: hp_gof » ndz maja 25, 2014 12:45 pm

Adaś tak się przejął hejtowaniem Olka, że jego telegramy dochodzą z pięciodniowym opóźnieniem ;)
hp_gof pisze:Sony mi właśnie odpisało, że płytka będzie dostępna w Polsce dopiero od 10 czerwca... No nic, poczekam te 3 tygodnie (ale to jest paranoja...) ;)
Jak Wam ta paskudna Godzilla w magazynach zalega i doskwiera, to chętnie ją przygarnę ;) Po co macie się męczyć tym failem Desplata. W zamian mogę Wam coś poreckować jeszcze :mrgreen:

hp_gof

#581 Post autor: hp_gof » ndz maja 25, 2014 14:54 pm

No dobra, Broxton pojechał :mrgreen: http://moviemusicuk.us/2014/05/24/godzi ... e-desplat/
I have read responses to this score which accuse it of being over-the-top and overwhelming, while simultaneously criticizing its lack of obvious thematic content. My advice to you: ignore these people. Godzilla is an absolute triumph in every respect. Conceptually, the large orchestral forces in play capture the immensity of Godzilla himself, while in compositional terms, of the techniques and instrumental combinations Desplat employs are stunningly good. Already in 2014, Alexandre Desplat has written a magnificent homage to WWII adventure films (The Monuments Men), a quirky celebration of European folk music (The Grand Budapest Hotel), and now, with Godzilla, a monster movie score for the ages. If any composer comes close to eclipsing his achievements this year, I will be astonished.

Mefisto

#582 Post autor: Mefisto » ndz maja 25, 2014 17:12 pm

No trochę popłynął w tym fragmencie, ale generalnie argumenty ma dobre.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#583 Post autor: Wawrzyniec » ndz maja 25, 2014 17:30 pm

Przed "Godzillą" Desplata nie ma ratunku, nie ma odwrotu. Prędzej czy później każdy z nas będzie musiało zaakceptować ten score. Dam dam dam dam!!!!

Zobaczycie będzie nominacja do Oscara.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#584 Post autor: Koper » ndz maja 25, 2014 17:45 pm

Prędzej Despalt dostanie za jakieś plumkadełko do takiego wysmażonego pod oscary poprawnego dramaciku, o ile jeszcze coś takiego w tym roku zdąży popełnić.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#585 Post autor: Wawrzyniec » ndz maja 25, 2014 17:48 pm

W sumie może dostać za "Grand Budapest Hotel". Ale zwykle nominują coś blockbusterowego to możliwe, że "Godzillę" walną.
A w ogóle to ja nie pamiętam, aby w zeszłym roku "Wolverine" Beltramiego aż tak przychylne recenzje zbierał. :?

ODPOWIEDZ