Proszę, proszę jacy tutaj wszyscy dookoła dowcipni sąVPFreeMan pisze:Uśmiałbym się jakby ta osoba co zgadła przedostatnią zagadkę, nie pojawila się z tydzień![]()
I jeszcze napisała później że Wawrzyniec nie zgadł,hehehehe![]()

Proszę, proszę jacy tutaj wszyscy dookoła dowcipni sąVPFreeMan pisze:Uśmiałbym się jakby ta osoba co zgadła przedostatnią zagadkę, nie pojawila się z tydzień![]()
I jeszcze napisała później że Wawrzyniec nie zgadł,hehehehe![]()
Nie sądzę abyście to szybko odgadli. Uprzedzam że jest trudne, ale do odgadnięcia (po podpowiedziach)Bucholc Krok pisze:Żeby tylko ktoś nie zgadł dzisiaj tej zagadki Babucha, bo się pogubię w punktacji.
Zainspirowały mnie słowa w piosence Stinga: "Dragons we've slain, rescued many maiden's fair" (pierwsza zwrotka) i słuchając tego fragmentu jakoś sam mi się skojarzył z obrazem Paolo Ucello "Święty Jerzy ze Smokiem". A, że lubię i nie mam nic przeciwko perspektywie postanowiłem wykorzystać prace pana Ucello. Źle?Łukasz Wudarski pisze:A Wawrzyniec co Cię wzięło żeby jako podkład wizyjny dawać Paolo Ucello akurat? Tak lubisz tego pierwszego mistrza perspektywy renesansowej, człowieka który według Vasariego na starość zwariował i powtarzał tylko "jak słodką rzeczą jest studiowanie perspektywy?"
A nic, bardzo mi się to podoba i miło łechcze moje wykształcenie (skończyłem historię sztukiWawrzyniec pisze:Zainspirowały mnie słowa w piosence Stinga: "Dragons we've slain, rescued many maiden's fair" (pierwsza zwrotka) i słuchając tego fragmentu jakoś sam mi się skojarzył z obrazem Paolo Ucello "Święty Jerzy ze Smokiem". A, że lubię i nie mam nic przeciwko perspektywie postanowiłem wykorzystać prace pana Ucello. Źle?Łukasz Wudarski pisze:A Wawrzyniec co Cię wzięło żeby jako podkład wizyjny dawać Paolo Ucello akurat? Tak lubisz tego pierwszego mistrza perspektywy renesansowej, człowieka który według Vasariego na starość zwariował i powtarzał tylko "jak słodką rzeczą jest studiowanie perspektywy?"![]()
Też mam historyka sztuki w rodzinie i kolejny się już szykuje. Na razie ślęczy nad Estreicherem i OsińskąŁukasz Wudarski pisze:A nic, bardzo mi się to podoba i miło łechcze moje wykształcenie (skończyłem historię sztuki)
Genialna zagadka i jeszcze lepsza podpowiedź! Nieznany kompozytor, komponujące okazjonalnie muzykę filmową, nieznany film, z nieznanymi aktorami.Łukasz Wudarski pisze:Facet (to już pewna podpowiedź) jest Europejczykiem. Muzyką filmową zajmuje się raczej okazjonalnie, jego filmografia to zaledwie kilka filmów. Niemniej jednak jest znany miłośnikom muzyki (w szczególności jazzowej, sam gra na fortepianie).
Film z którego pochodzi ten utwór to dramat (jak to określa imdb), choć moim zdaniem jest to dobry film obyczajowy. Nie grają w nim żadne gwiazdy. Ani formatu międzynarodowego ani formatu lokalnego.