Oscary 2012

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Który score Twoim zdaniem najbardziej zasługuje na wygraną?

Czas głosowania minął ndz lut 05, 2012 17:40 pm

"The Adventures of Tintin" - John Williams
2
11%
"The Artist" - Ludovic Bource
9
50%
"Hugo" - Howard Shore
0
Brak głosów
"Tinker Tailor Soldier Spy" - Alberto Iglesias
1
6%
"War Horse" - John Williams
6
33%

Liczba głosów: 18

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

Re: Oscary 2012

#526 Post autor: Mystery » ndz lut 05, 2012 11:25 am

Nagrody Annie dostali:
Music in a Feature Production
John Williams - "Tintin"

Tej nagrody w dorobku Williams jeszcze nie miał, pierwsza nominacja w karierze i pierwsza wygrana, na nic nie jest w życiu za późno :wink:

Music in a Television Production
Michael Giacchino, Grace Potter - “Prep & Landing: Naughty vs. Nice”

To 5 nominacja i 3 wygrana, rok temu również był nominowany za "Prep & Landing", ale się nie udało.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#527 Post autor: Koper » ndz lut 05, 2012 12:18 pm

To chyba coś przeoczyłem, ale wg tego co sprawdzałem swego czasu to rok temu w kat. TV były takie nominacje:

Jeremy Wakefield, Sage Guyton, Nick Carr, Tuck Tucker - SpongeBob SquarePants
J. Walter Hawkes, Billy Lopez - The Wonder Pets!
Henry Jackman, Hans Zimmer, John Powell - Kung Fu Panda Holiday
Tim Long, Alf Clausen, Bret McKenzie, Jemaine Clement - The Simpsons: Elementary School Musical
Shawn Patterson - Robot Chicken's DP Christmas Special

i Michaela tu nie widzę.

EDIT: znalazłem, o co Ci chodziło. Ale to 2 lata temu było. :)

A w tym roku najlepszą animacją wybrali Rango. Fail.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#528 Post autor: Mystery » ndz lut 05, 2012 12:24 pm

To chyba coś przeoczyłem, ale wg tego co sprawdzałem swego czasu to rok temu w kat. TV były takie nominacje:
Liczyłem od 2011, a nie 12, więc 2 lata temu :)

WINNER
The Fairly OddParents: Guy Moon For episode "Wishology: The Big Beginning".
NOMINEES
Gwiezdne wojny: Wojny klonów: Kevin Kiner For episode "Weapons Factory (#2.6)".
Prep & Landing: Michael Giacchino

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#529 Post autor: Wawrzyniec » ndz lut 05, 2012 14:14 pm

Mystery Man pisze:Nagrody Annie dostali:
Music in a Feature Production
John Williams - "Tintin"

Tej nagrody w dorobku Williams jeszcze nie miał, pierwsza nominacja w karierze i pierwsza wygrana, na nic nie jest w życiu za późno :wink:
Koper pisze:A w tym roku najlepszą animacją wybrali Rango.
Obrazek
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#530 Post autor: Koper » ndz lut 05, 2012 20:22 pm

Proszę Cię, nie przywołuj ujęcia z kultowego filmu przy tym gniocie :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#531 Post autor: muaddib_dw » ndz lut 05, 2012 20:26 pm

Pewnikiem oscara zgarnie Borys, Boruc..ech fuck it, za rok i tak nikt go nie będzie pamiętał jak Santa Blablabla :mrgreen: Autor jednego przeboju jakich teraz wielu na rynku :mrgreen:

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#532 Post autor: DanielosVK » ndz lut 05, 2012 20:30 pm

No tak, różnica jest taka, że Święty Ulala na tego Oscara nie zasługiwał, a Bource spośród wszystkich nominowanych napisał najlepszy score. :P
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#533 Post autor: Wawrzyniec » ndz lut 05, 2012 20:31 pm

Ale muaddib nigdzie nie napisał, że Boruc napisał złą muzykę. Tylko jedyne stwierdził i ja się z tym zgadza, że to będzie taki pojedynczy Oscar i raczej ten pan większej kariery dzięki niemu nie zrobi.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#534 Post autor: DanielosVK » ndz lut 05, 2012 20:34 pm

A Zimmer też dostał jednego Oscara, a patrz, jaką karierę zrobił. :P Jak dla mnie to nie ma co wyrokować, z resztą co za różnica - jeśli zgarnie nagrodę, to będzie to pierwszy zasłużony Oscar od dobrych paru lat i tyle.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#535 Post autor: Koper » ndz lut 05, 2012 20:34 pm

DanielosVK pisze:No tak, różnica jest taka, że Święty Ulala na tego Oscara nie zasługiwał, a Bource spośród wszystkich nominowanych napisał najlepszy score. :P
Co nie zmienia faktu, że to taki score, który wykorzystuje stare konwencje i nic nowego do gatunku nie wnosi. a Bource we wcześniejszych pracach też jechał po konwencjach, tylko wtedy się bawił w pastisze jakiejś muzy bondowskiej lat 60-70 bo do jakichś komedii kryminalnych pisał. A muaddib ma rację. Gość ma taki jednorazowy wybryk, zgarnie Oscara, bo film zgarnia nagród masa a taki to gatunek, że muzyka nie ma prawa się nie wybijać, a za parę lat pewnie wszyscy o nim zapomną. Fakt, score niezły, ale i konkurencja nie jakaś wybitna. Powstałby w roku 1993 i już nikt by nie mówił, że Williamsa powinien pokonać. ;)

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#536 Post autor: muaddib_dw » ndz lut 05, 2012 20:35 pm

Wawrzyniec pisze:Ale muaddib nigdzie nie napisał, że Boruc napisał złą muzykę. Tylko jedyne stwierdził i ja się z tym zgadza, że to będzie taki pojedynczy Oscar i raczej ten pan większej kariery dzięki niemu nie zrobi.
Dokładnie :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#537 Post autor: Mystery » ndz lut 05, 2012 20:35 pm

Wawrzyniec pisze:Ale muaddib nigdzie nie napisał, że Boruc napisał złą muzykę. Tylko jedyne stwierdził i ja się z tym zgadza, że to będzie taki pojedynczy Oscar i raczej ten pan większej kariery dzięki niemu nie zrobi.
Jakby to Oscar służył do robienia kariery :P Ma swojego reżysera i będzie dalej robił mu filmy, a następny ich projekt wygląda obiecująco.

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#538 Post autor: muaddib_dw » ndz lut 05, 2012 20:37 pm

Koper pisze:
DanielosVK pisze:No tak, różnica jest taka, że Święty Ulala na tego Oscara nie zasługiwał, a Bource spośród wszystkich nominowanych napisał najlepszy score. :P
Co nie zmienia faktu, że to taki score, który wykorzystuje stare konwencje i nic nowego do gatunku nie wnosi. a Bource we wcześniejszych pracach też jechał po konwencjach, tylko wtedy się bawił w pastisze jakiejś muzy bondowskiej lat 60-70 bo do jakichś komedii kryminalnych pisał. A muaddib ma rację. Gość ma taki jednorazowy wybryk, zgarnie Oscara, bo film zgarnia nagród masa a taki to gatunek, że muzyka nie ma prawa się nie wybijać, a za parę lat pewnie wszyscy o nim zapomną. Fakt, score niezły, ale i konkurencja nie jakaś wybitna. Powstałby w roku 1993 i już nikt by nie mówił, że Williamsa powinien pokonać. ;)
Właśnie tylko o to mi chodziło :)

Templar

#539 Post autor: Templar » ndz lut 05, 2012 20:38 pm

A co to Oscara się przyznaje za postać kompozytora, czy za jego pracę? Co mnie obchodzi co on napisze, za rok, czy za dwa lata, liczy się to co napisał teraz, a Artysta jest bezkonkurencyjny.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#540 Post autor: Mystery » ndz lut 05, 2012 20:38 pm

Templar pisze:A co to Oscara się przyznaje za postać kompozytora, czy za jego pracę? Co mnie obchodzi co on napisze, za rok, czy za dwa lata, liczy się to co napisał teraz, a Artysta jest bezkonkurencyjny.
Dokładnie :)

ODPOWIEDZ