BRIAN TYLER - THE EXPENDABLES 2 (2012)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

Re: BRIAN TYLER - THE EXPENDABLES 2 (2012)

#511 Post autor: Paweł Stroiński » śr sie 15, 2012 14:27 pm

Koper pisze:Kolejny Tyler do zapomnienia. Niby wszystko poprawne, solidne, ale męczy mnie ta muzyka swoją monotonią, że mam problem z odsłuchaniem tego na raz. Na szczęście jest tyle innych albumów innych kompozytorów... 8)
No, drugie zdanie mogę tylko potwierdzić 8) .

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#512 Post autor: Ghostek » śr sie 15, 2012 14:44 pm

Te Expendables wcale takie zbędne i na straty przeznaczone nie jest. Śmiem twierdzić, że to jedna z lepszych prac Brajana ostatnich lat. Oczywiście do Battle: LA troszkę jej brakuje, ale poziom rozrywki zaskakująco wysoki. Lepsze to moim zdaniem od pierwszej części - nieco przy długiej i zbyt przebrzmiałej. Zgodzę się, że poziom orkiestracji i ogólnego aranżu jest tutaj wyższy. Tyler wie co robi i wcale nie topi się w nadmiarze treści.

Praca czwórkowa :)
Obrazek

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#513 Post autor: DanielosVK » śr sie 15, 2012 15:05 pm

Ghostek pisze:Oczywiście do Battle: LA troszkę jej brakuje
O. Czyli jednak nie tykać. Dzięki za cynk. ;)
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#514 Post autor: Agent » śr sie 15, 2012 15:26 pm

Paweł Stroiński pisze: Tyler to dla mnie bardzo bolesny średniak, którego raz na jakiś czas sobie puszczę. Wkurwia mnie fanbojstwo wobec niego, a nie jego muzyka, tak powiem.

ja mam identyczne zdanie na temat Zimmera :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#515 Post autor: Wojteł » śr sie 15, 2012 15:45 pm

A mnie boli wrzucanie The Imperial March w temacie The Dark Knight Rises, polecając Hansowi ów utwór do przesłuchania :mrgreen:
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#516 Post autor: Agent » śr sie 15, 2012 15:46 pm

Wojtek pisze:A mnie boli wrzucanie The Imperial March w temacie The Dark Knight Rises, polecając Hansowi ów utwór do przesłuchania :mrgreen:

boli bo Hans nigdy czegos tak kapitalnego nie skomponuje heh :D czy to dla Nolana czy innego rezysera ;) po za tym, Johnny nawet na starosc sie nie leni i zaskakuje pozytywnie :) czy to w Tin Tinnie czy War Horsie ;)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#517 Post autor: Wojteł » śr sie 15, 2012 15:48 pm

No tak, marsze u Nolana, świetnie by to brzmiało, szkoda, że w Memento czy Prestiżu mu Julyan nie napisał paru :P

Abstrahując już od tego, jaka muzyka by się sprawdziła dla Nolana, to mnie po prostu boli walenie takich offtopów, nic nie wnoszących do dyskusji.

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#518 Post autor: Agent » śr sie 15, 2012 15:50 pm

Wojtek pisze:No tak, marsze u Nolana, świetnie by to brzmiało, szkoda, że w Memento czy Prestiżu mu Julyan nie napisał paru :P

Abstrahując już od tego, jaka muzyka by się sprawdziła dla Nolana, to mnie po prostu boli walenie takich offtopów, nic nie wnoszących do dyskusji.

melodyjnosc i pomysl na temat sprawdzi sie w kazdym filmie i w kazdej konwencji :) nawet w takim batman begins czy memento ;)
a taki score do Expendables 2 nie ma muzyki sieczki jak ostatnio u zimmera :) tylko jest melodyjnie :) nawet przy scenach akcji ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#519 Post autor: Mystery » śr sie 15, 2012 15:57 pm

Co jest, już trzeci raz próbuje się wgryźć w ten score, ale nadal przechodzę jakoś obojętnie obok.
Tak, aranżacje, brzmienie orkiestry i poszczególnych sekcji jest świetne, ale sama muzyka jakoś mnie nie przekonuje. Początkowa suita ładnie daje radę, "Making an Entrance" i "Party Crashers" również robią wrażenie, akcja soczysta i mocna, ale im dalej, tym robi się coraz bardziej powszednie, a sam score zaczyna rozczarowywać, tracić pomysły i gubić jaja, już gdzieś tak nieco po ponad połowie długości. Tracki 9-13 są mało absorbujące, a nic nie wnosząca elektronika wydaje się tu kompletnie niepotrzebna i wstawiana ot tak, aby była. Nie odczuwa się też tej mniejszej jak na Tylera długości i pochłonąć całość za jednym razem, bez uczucia zlewania się muzyki, wymaga nie małego samozaparcia. Na razie 3/5, ale zapewne kolejny raz skończy się na 3.5. Od jedynki lepsze, ale Battle LA i Fast Five, jednak górą.

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#520 Post autor: Agent » śr sie 15, 2012 18:56 pm

Mystery Man pisze:Co jest, już trzeci raz próbuje się wgryźć w ten score, ale nadal przechodzę jakoś obojętnie obok.
Tak, aranżacje, brzmienie orkiestry i poszczególnych sekcji jest świetne, ale sama muzyka jakoś mnie nie przekonuje. Początkowa suita ładnie daje radę, "Making an Entrance" i "Party Crashers" również robią wrażenie, akcja soczysta i mocna, ale im dalej, tym robi się coraz bardziej powszednie, a sam score zaczyna rozczarowywać, tracić pomysły i gubić jaja, już gdzieś tak nieco po ponad połowie długości. Tracki 9-13 są mało absorbujące, a nic nie wnosząca elektronika wydaje się tu kompletnie niepotrzebna i wstawiana ot tak, aby była. Nie odczuwa się też tej mniejszej jak na Tylera długości i pochłonąć całość za jednym razem, bez uczucia zlewania się muzyki, wymaga nie małego samozaparcia. Na razie 3/5, ale zapewne kolejny raz skończy się na 3.5. Od jedynki lepsze, ale Battle LA i Fast Five, jednak górą.

przy drugim odsłuchu mam podobnie :) pierwsz część płyty ma wyrazistą muzykę, która zapada w pamięć, a druga część już niestety nie :(

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#521 Post autor: Koper » śr sie 15, 2012 19:54 pm

DanielosVK pisze:
Ghostek pisze:Oczywiście do Battle: LA troszkę jej brakuje
O. Czyli jednak nie tykać. Dzięki za cynk. ;)
:mrgreen:
Paweł Stroiński pisze:Raczej nie obejrzę filmu, z tego prostego powodu, że nie lubię tradycji, do której odnosi się ta seria. Po prostu nie toleruję w większości kina akcji lat 80., jest dla mnie dziecinne i idiotyczne. Wolę po raz dziesiąty obejrzeć Francuskiego łącznika niż po raz pierwszy Niezniszczalnych.
A ten film z kinem akcji lat 80. łączą jedynie aktorzy. Cała reszta nie ma z nim prawie nic wspólnego. Kino akcji lat 80. nie miało rozstrzęsionej kamery i nie było tak brutalne. Miało za to lepsze scory. :mrgreen:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#522 Post autor: Wojteł » śr sie 15, 2012 20:49 pm

Koper pisze:A ten film z kinem akcji lat 80. łączą jedynie aktorzy. Cała reszta nie ma z nim prawie nic wspólnego. Kino akcji lat 80. nie miało rozstrzęsionej kamery i nie było tak brutalne. Miało za to lepsze scory. :mrgreen:
Dokładnie. Kino akcji nie miało też wtedy CGI w każdej pieprzonej scenie i cyfrowej krwi. Nie miało tony komputerowego efekciarstwa i większość tekstów była "cool", bo tak wypadały w filmie, a nie dlatego, że mają być super ekstra zabawne, cooool, groovy i chuj wie co tam jeszcze, bo Sly by bardzo chciał, ale nie umie. I nawet, jeśli fabuła wielu filmów z Arnoldem jest pretekstowa, to wciąż wydaje mi się dużo ciekawsza, niż skrypt niezniszczalnych :wink:

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#523 Post autor: Agent » śr sie 15, 2012 21:56 pm

http://movies.yahoo.com/video/ymovies-6 ... 85807.html

widze, ze to jedna z kultowych scen filmu 8) z Lundgrenem, Chuckiem, Arnim i Willisem 8)

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#524 Post autor: Ghostek » śr sie 15, 2012 22:37 pm

I'll be back! :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#525 Post autor: Kaonashi » śr sie 15, 2012 22:39 pm

Dlaczego w momencie gdy kamera pokazuje Chucka leci Morricone? :wink:
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Zablokowany