Howard Shore - Hobbit
- Ghostek
- Hardkorowy Koksu
- Kontakt:
Re: Howard Shore - Hobbit
Lady Gaga albo Justin Bieber - sprzeda się dobrze... no ewentualnie jeszcze PSY [już widzę oczami wyobraźni ten teledysk, w którym krasnoludy gibają się z jednej nogi na drugą w stylu Gangnam]

- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
No bez żartów.lis23 pisze:Hmmm ... Myślicie, że w hobbicie wzorem WP będzie jakaś piosenka?
jeżeli tak, to kogo Widzielibyście w roli wykonawcy?
moje typy:
Peter Gabriel
Mark Knopfler
Sting
Marilion
Templar pisze:Tylko Bracia Figo Fagot, reszta jest milczeniem
A to hańba, takie nazwiska wymieniać w tym temacie. A kysz.Ghostek pisze:Lady Gaga albo Justin Bieber - sprzeda się dobrze... no ewentualnie jeszcze PSY

A piosenka przecież będzie - pieśń krasnoludów.

Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
http://www.youtube.com/watch?v=_tILqds7-jgGhostek pisze:no ewentualnie jeszcze PSY [już widzę oczami wyobraźni ten teledysk, w którym krasnoludy gibają się z jednej nogi na drugą w stylu Gangnam]

- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Czemu bez żartów?, akurat wybrałem artystów, którzy potrafią pisać klimatyczne utwory i myślę, ze każdy by się sprawdził, np.
Gabriel z czasów Genesis:
http://www.youtube.com/watch?v=E-jS4e3zacI
Knopfler:
http://www.youtube.com/watch?v=6bLUdfykrQM
Sting:
http://www.youtube.com/watch?v=4Zc3oU7Cps8
Gabriel z czasów Genesis:
http://www.youtube.com/watch?v=E-jS4e3zacI
Knopfler:
http://www.youtube.com/watch?v=6bLUdfykrQM
Sting:
http://www.youtube.com/watch?v=4Zc3oU7Cps8
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Ale to się totalnie nie nadaje do Hobbita. I również nie wchodzi w grę kompozycja piosenki przez kogoś innego niż Shore (wyjątkiem była Enya, która jednak wyjątkowo wpasowała się w klimat ścieżki, ale to również przez osobistą ingerencję kompozytora, poza tym zatrudnienie Enyi to był spontaniczny, własny pomysł Howarda).
Fe.
Nic dodać, nic ująć, a w Hobbicie jedyną piosenką będzie pieśń krasnoludów.DanielosVK pisze:Ale to się totalnie nie nadaje do Hobbita. I również nie wchodzi w grę kompozycja piosenki przez kogoś innego niż Shore (wyjątkiem była Enya, która jednak wyjątkowo wpasowała się w klimat ścieżki, ale to również przez osobistą ingerencję kompozytora, poza tym zatrudnienie Enyi to był spontaniczny, własny pomysł Howarda).
- lis23
A wiadomo coś o tym, że Shore nie skomponował jakiegoś utworu z myślą o konkretnym wykonawcy?
piosenkarz nie musi wykonywać swojego utworu, może śpiewać utwór skomponowany przez kompozytora - vide Sting w " Sabrinie " czy Celine Dion w " Titaniku "
a czy pasuje?, wybrałem akurat utwory o szkockim, celtyckim zabarwieniu.
piosenkarz nie musi wykonywać swojego utworu, może śpiewać utwór skomponowany przez kompozytora - vide Sting w " Sabrinie " czy Celine Dion w " Titaniku "
a czy pasuje?, wybrałem akurat utwory o szkockim, celtyckim zabarwieniu.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Może i coś będzie (choć tym razem wątpię), ale powyżsi wykonawcy nie pasują wg mnie do uniwersum Śródziemia w wizji Shore'a. Osobną kwestią jest fakt, że Shore do piosenki zawsze brał kobietę... 

Fe.
- lis23
Moim zdaniem pasują, gdyż potrafią tworzyć klimatyczne, etniczne utwory, Knopfler Sam ma na koncie kilka soundtracków a Marilion pasuje nawet z samej racji nazwy 
zresztą, np. Gabriel skipnął się już ze Shorem przy okazji " Gangów Nowego Jorku "/ choć to bardziej ze względu na reżysera z którym Gabriel robił ' Ostatnie Kuszenie Chrystusa " /, tam też śpiewało U2 - no, dobra, za dużo muzyki Shore'a to na płycie nie ma

zresztą, np. Gabriel skipnął się już ze Shorem przy okazji " Gangów Nowego Jorku "/ choć to bardziej ze względu na reżysera z którym Gabriel robił ' Ostatnie Kuszenie Chrystusa " /, tam też śpiewało U2 - no, dobra, za dużo muzyki Shore'a to na płycie nie ma

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Klimatyczne, etniczne utwory to za mało. Wiele było artystów, którzy potrafili takie coś robić. Ja tu mam konkretnie na myśli styl, brzmienie i głos wokalisty, który w przypadku powyższych panów wg mnie by nie pasował.
Fe.
- lis23
No nie wiem, akurat gdy ja sobie myślę o piosenkach do filmu którego akcja toczy się w Śródziemiu to myślę akurat o tych wykonawcach 
mamy różny gust
Piszesz, że w WP śpiewały tylko kobiety i że zwykle u Shore'a to one śpiewają ale " Hobbit " to bardziej " męska " opowieść niż WP, nie ma tu wątków miłosnych / chyba ze Jackson coś wymyśli lub doklei coś z innych prac Tolkiena /, więc facet bardziej by tu pasował
może rzeczywiście będzie tylko pieśń krasnoludów?, ale możliwe też, że na napisach końcowych pojawi się jakiś utwór, może komercyjna wersja owej pieśni śpiewana przez znanych wykonawców?
cóż, przekonamy się, gdy wycieknie tracklista.

mamy różny gust

Piszesz, że w WP śpiewały tylko kobiety i że zwykle u Shore'a to one śpiewają ale " Hobbit " to bardziej " męska " opowieść niż WP, nie ma tu wątków miłosnych / chyba ze Jackson coś wymyśli lub doklei coś z innych prac Tolkiena /, więc facet bardziej by tu pasował
może rzeczywiście będzie tylko pieśń krasnoludów?, ale możliwe też, że na napisach końcowych pojawi się jakiś utwór, może komercyjna wersja owej pieśni śpiewana przez znanych wykonawców?
cóż, przekonamy się, gdy wycieknie tracklista.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
A bo "Gollum's Song", albo "Into the West" to takie miłosne piosenki są. 

Wolę nie.lis23 pisze:ale możliwe też, że na napisach końcowych pojawi się jakiś utwór, może komercyjna wersja owej pieśni śpiewana przez znanych wykonawców?
Fe.
Gollum's Song była najfajniejszą piosenką z Lotra, Enya też daje radę za to Into the West leży na całej linii.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.