Da 5 Bloods – Terence Blanchard
Mank – Trent Reznor & Atticus Ross
Minari – Emile Mosseri
News of the World – James Newton Howard
Soul – Trent Reznor, Atticus Ross & Jon Batiste
Nuda. W sumie "Soul" może sobie wygrać, przynajmniej nie pozbawi nagrody jakiegoś genialnego scoru. Ja tam jednak liczę, że głosy RR podzielą się między Mank i Soul i skorzysta na tym Minari, jedyny score ze stawki z którego przynajmniej potrafię coś zanucić
Ostatnio zmieniony wt mar 16, 2021 10:14 am przez Mystery, łącznie zmieniany 1 raz.
Cieszy nominacja za Husavik i tutaj Akademia pozytywnie zaskoczyła. Zaś jeżeli chodzi o nominację za muzykę, to jest to chyba najsłabsza lista od lat, albo przynajmniej dla mnie, od zawsze. Oczywiście wielokrotnie wyniki Akademii i nominacje były dyskusyjne, ale tutaj mamy nadmiar po prostu nieciekawych prac. Nie, że jakiś wielce złych, ale po prostu nieciekawych.
Punkt widzenia (słyszenia) zależy od miejsca siedzenia. Minari i Mank, wspaniałe, doskonałe scory. Owszem, mogliby dać również nomki Pembertonowi (za piosenkę to za mało) i Mansellowi, wyrzucić Blancharda za słaby score, ale dziadki z Akademii zawsze ich lekceważą.
– Aránzazu Calleja y Maite Arroitajauregi por Akelarre.
– Bingen Mendizábal y Koldo Uriarte por Baby.
– Federico Jusid por El verano que vivimos.
No i widzę, że wygrał Akelarre - scoru to tam jest z 15 minut smęcenia na kwartet smyczkowy, reszta to baskijskie songi folkowe, w tym ta stylizowana na "pieśń czarownic":
W filmie to by trzeba dać mocne 4 za muzę, ale że to wygrało, to albo konkurencja marna, albo głosujący jak widzą w filmie śpiewające aktorki to od razu głosują na muzykę. Ewentualnie tematyka zakrawa na #girlpower to musiało wygrać.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
Nominacje do Orłów 2021 za najlepszą muzykę:
Hania Rani - Jak najdalej stąd
Michał Jacaszek - Sala samobójców. Hejter
Antoni Komasa-Łazarkiewicz i Mary Komasa - Szarlatan
Włodzimierz Pawlik - Wszystko dla mojej matki
Tadeusz Nalepa - Zabij to i wyjedź z tego miasta