(może zrobili jakieś pokazy testowe i połowa widzów nie zajarzyła, że to teraz Mordor, to musieli dopisać

Wystarczyłoby że Adar mruknąłby pod nosem "Mordor" gdy było to ujęcie na niego - to mogłoby to mieć nawet jakiś tam dramatyczny wydźwiek, bo aktor jest spoko i z pewnością umiałby to zagrać tak by brzmiało to złowieszczo. Takie coś miałoby jeszcze jakiś sens ale oni rzeczywiście traktują widza jak durnia, szkoda jeszcze że nie dali strzałki "Sounthlands ----> MORDOR".Koper pisze: ↑pn paź 10, 2022 18:25 pmNo cóż... serial robiony w domyśle dla wszystkich, w tym dla gimbazy z Bangladeszu i gospodyni domowej z Albanii, więc chcą widza prowadzić za rączkę...![]()
(może zrobili jakieś pokazy testowe i połowa widzów nie zajarzyła, że to teraz Mordor, to musieli dopisaćchoć w sumie chyba logiczniejsze byłoby gdyby to padło w dialogach, albo co, ale ja tam się na Tolkienach nie znam, nie wiem jaka jest geneza tej nazwy, kto i kiedy ją nadał tej krainie, więc może się nie dało inaczej)
Ale twórcom chyba chodziło, by widz do odcinka z ostatniego piątku nie wiedział, że cała ta wioska mieści się w Mordorze, więc podanie tego w 3 odcinku psułoby całą (i tak lichą) dramaturgię. To już lepiej, tak jak Michał napisał, żeby powiedział o tym Adar już po akcji z wulkanem, mówiąc do orków, że "Wreszcie możemy wrócić do dawnej nazwy, bla bla bla..."qnebra pisze: ↑pn paź 10, 2022 18:55 pmWychodzi, że według materiału źródłowego każdy nazywał ten rejon "Mordor" na długo zanim tam Sauron się wprowadził razem z orkami. Tylko, to ujawnienie za pomocą zmiany czcionki było nie tylko głupie, lecz i beznadziejne. Wyobraźcie sobie mniej więcej coś takiego, tak w odcinku trzecim, gdy odkrywają czym jest ten cały znak:
G - Zaraz, widzisz Elendil?
E - Co Galadrielo?
G - Tutaj, na mapie.
E - Te symbole są do siebie podobne. Ten który napisałaś i ten na kartce. Jest jeszcze kraina o podobnym kształcie.
G - Kraje Południowe?
E - Tak.
G - Jesteś pewny?
E - Tak, spójrz, tutaj.
G - Rzeczywiście, masz rację.
E - Co tam pisze? Na relacji od szpiega? Nie znam mowy orków.
G - To plan dotyczący powrotu Saurona, do kraju znanego dawniej jako Mordor.
E - To Kraje Południowe.
G - Teraz tak, przedtem nazywano je Mordor. Zanim pokonano Nieprzyjaciela i wyrzucono w otchłań.
Nie będę nabijał oglądalności takim kanałom, chodzi mi o sam tytuł bo powoduje on właśnie nabijanie oglądalności i reklamę - im bardziej obraźliwie i im większy hejt, tym większa oglądalność. Równie dobrze ja mogę zrobić filmik o tym, że 70% Polaków to debile, bo słuchają disco poloMichał Turkowski pisze: ↑pn paź 10, 2022 16:59 pm
A oglądałeś ten film od 300kultura tak w ogóle? Bo skoro tak, to może byś się odniósł do tego co oni tam mówią, jak w punkt rozprawiają się z bzdurami z 7 odcinka, który to zresztą był przeraźliwie nudnym zapychaczem? Ten serial leży i kwiczy na tylu różnych poziomach że dziwię się że w ogóle chce Ci się tak bronić tej kupy.
Cóż, jeżeli chodzi o gimbazę z Bangladeszu, to chyba jest ona bardziej zajęta wyszywaniem ubrań niż oglądałem Rings of Power.