Rogue One: A Star Wars Story - Michael Giacchino

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Rogue One: A Star Wars Story - Michael Giacchino

#466 Post autor: Wawrzyniec » pn gru 19, 2016 17:37 pm

OK, ready or not here I come...
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#467 Post autor: Adam » pn gru 19, 2016 18:21 pm

Wawrzyn przeżywa jakby go normalnie siłą zaciągali na seans Smoleńska, a nie na Star Warsy :roll: :roll: :roll:
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#468 Post autor: lis23 » pn gru 19, 2016 18:36 pm

Swoją drogą, papcio Lucas pewnie pluje sobie w brodę, sprzedał wszystko za 4 miliardy zielonych, a dwa filmy w sumie zarobią więcej + gadgety ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#469 Post autor: Adam » pn gru 19, 2016 18:38 pm

i tak nie zdąży tego wydać, choćby żył kolejne 100 lat, a do trumny nie zabierze :roll: także nie martw się tam o jego dile :P
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#470 Post autor: lis23 » pn gru 19, 2016 18:47 pm

Ja się nie martwię, ale Wawrzyniec jeszcze to przeżywa ;) Poza tym, gdybym ja wymyślił coś takiego jak Lucas to nigdy bym się tego nie pozbył - to tak, jakby np. Disney sprzedał swoją firmę konkurencji.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#471 Post autor: Ghostek » pn gru 19, 2016 19:17 pm

Wawrzek hejtuje nowe Star Warsy tylko dlatego, że przeszły pod szyld Disneya - to nie żadna nowość. A na jego (wiadomy już) "meh" po obejrzeniu R1 czekam tak samo, jak na poranne przymrozki. Sooo excited. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#472 Post autor: Tomek » pn gru 19, 2016 20:39 pm

lis23 pisze:Swoją drogą, papcio Lucas pewnie pluje sobie w brodę, sprzedał wszystko za 4 miliardy zielonych, a dwa filmy w sumie zarobią więcej + gadgety ;)
Lucas tak naprawdę w głębi serca jest filantropem i nie zależy mu na kasie. Kolejne sequele robił po to, żeby jego ludzie mieli gdzie pracować, tzn. ratował nimi istnienie Lucasfilmu i jego wydziałów.
Obrazek

hp_gof

#473 Post autor: hp_gof » pn gru 19, 2016 20:56 pm

lis23 pisze:hp_gof -
Spoiler:
Ok, faktycznie, to prawda, ale nie jest to broń konwencjonalna jak np. karabin (czy nawet miecz świetlny :mrgreen: ), że używanie jej z dużą częstotliwością jest czymś oczywistym dla widza, więc każde jej użycie na ekranie, zwłaszcza, że była użyta zarówno w ANH, jak i ostatnio w TFA (Starkiller) i teraz dwukrotnie w R1, jest powtarzaniem pewnej kliszy. Najśmieszniejsze jest to, że po wyjściu z kina obejrzałem sobie początek Nowej Nadziei i trochę komicznie to wygląda, że w R1
Spoiler:
Wojtek pisze:
Spoiler:
Słuszna uwaga, dzięki za to spostrzeżenie.
Adam pisze:epicki film. bardzo dobry score w filmie, a momentami epicki i porywający. [...] takich Star Warsów chce słuchać, dużo nerdowskiego feelingu w nich czuje, całkowicie godne i porządne zastępstwo za Dżona.
To, że jest głośno i że są trabki, to nie znaczy, że to jest godne zastępstwo za Dżona. Pomijając to, że Dżona nie da się tak po prostu zastąpić, bo styl każdego kompozytora jest niepowtarzalny, to od jego następcy oczekiwałbym przede wszystkim dobrego warsztatu. Wszak Gwiezdne Wojny to powinien być blockbuster z wyższej półki, a nie zwykła rozpierdalanka, również muzyczna.
Adam pisze:jałowych dyskusji nie chce mi się prowadzić, ale skoro recki i filmu i scoru są takie dobre od lewa do prawa, to gdzie są ci wszyscy hejterzy medialni w takim razie? :P W jakże wielkiej liczbie na forum filmmusic :mrgreen:
Godzillę w Stanach też chwalili, a jak wyszło, każdy widział. Generalnie dexter w prywatnej rozmowie nasunął mi kilka trafnych spostrzeżeń co do filmu, również na temat jego dokrętek - po zwiastunach widać, jak dużą część filmu wymienili na inne ujęcia, czego skutkiem mogą być właśnie miałkie postacie z miałkimi dialogami. Ale miłośników pumpinu wartość artystyczna najwyraźniej mało obchodzi, bo "fun" jest najważniejszy ;)
Adam pisze:słabe to jest jak dwie osoby na krzyż usiłują wszystkim udowodnić że to nie jest prawdziwy John Williams i to nie są prawdziwe Star Warsy :P normalnie łał jakie odkrycie ameryki 8)
Powtarzam, nie chodzi o to, że kompozytor czy reżyser ma inną wizję, bo myślę, że większości podobał się ten militarystyczny klimat Rogue One, co jest nowością w świecie SW, natomiast krytyka dotyczy warsztatu i jakości artystycznej. Ja bym nawet wolał mniej udawania Williamsa, a więcej własnej inwencji, ale Majkel wolał posłusznie pójść w bezpieczne rewiry, zresztą mając tylko 4 tygodnie, to nie miał wielkiego wyboru.
Adam pisze:no ale jak Aleksander Dębicz, doświadczony i utalentowany twórca (piszę bez ironii, bo to akurat prawda), pisze że ten film to badziew i dla niego najlepszym filmem Star Wars jest Mroczne Widmo, to ja się pytam WTF kurwa... Gdzie my zmierzamy?
To trochę nieeleganckie przywoływać z imienia i nazwiska posty z prywatnego profilu kogoś, kto na tym forum jest nieobecny. Zakończmy ten temat.
Adam pisze:A ja biedny czasem myślałem że to ja mam zjebany gust :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Coś w tym jednak chyba jest ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#474 Post autor: Adam » pn gru 19, 2016 21:00 pm

Live and let Jedi ! :P
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#475 Post autor: Tomek » pn gru 19, 2016 21:06 pm

To jest cała kwintesencja tego co Adam wnosi do tego forum. O jałowych dyskusjach nie wspomnę, bo przecież on w nich nie uczestniczy ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#476 Post autor: Adam » pn gru 19, 2016 21:25 pm

takich ataków na zmienioną franczyzę było już wielokrotnie i to nie tylko na tym forum. wszystko się bierze wyłącznie z przyzwyczajenia/z tego że z czymś się dorastało/że ktoś nie potrafi zaakceptować innych wizji.. itp itd. Cóz mam więcej napisać, skoro kilka zakładek wcześniej napisałem o tym szerzej? Zresztą to samo Tomek czy Myster.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#477 Post autor: Ghostek » pn gru 19, 2016 21:25 pm

hp_gof pisze:po zwiastunach widać, jak dużą część filmu wymienili na inne ujęcia, czego skutkiem mogą być właśnie miałkie postacie z miałkimi dialogami.
Ja bym powiedział, że pozmieniali i to więcej aniżeli same ujęcia. Popatrz na te fragmenty:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To sugeruje zupełnie inne zakończenie filmu...
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#479 Post autor: lis23 » pn gru 19, 2016 21:55 pm

hp_gof:
Ok, faktycznie, to prawda, ale nie jest to broń konwencjonalna jak np. karabin (czy nawet miecz świetlny :mrgreen: ), że używanie jej z dużą częstotliwością jest czymś oczywistym dla widza, więc każde jej użycie na ekranie, zwłaszcza, że była użyta zarówno w ANH, jak i ostatnio w TFA (Starkiller) i teraz dwukrotnie w R1, jest powtarzaniem pewnej kliszy. Najśmieszniejsze jest to, że po wyjściu z kina obejrzałem sobie początek Nowej Nadziei i trochę komicznie to wygląda, że w R1
Spoiler:
Spoiler:

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#480 Post autor: Wojteł » pn gru 19, 2016 22:24 pm

lis23 pisze:hp_gof:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
hp_gof pisze:
Adam pisze:epicki film. bardzo dobry score w filmie, a momentami epicki i porywający. [...] takich Star Warsów chce słuchać, dużo nerdowskiego feelingu w nich czuje, całkowicie godne i porządne zastępstwo za Dżona.
To, że jest głośno i że są trabki, to nie znaczy, że to jest godne zastępstwo za Dżona. Pomijając to, że Dżona nie da się tak po prostu zastąpić, bo styl każdego kompozytora jest niepowtarzalny, to od jego następcy oczekiwałbym przede wszystkim dobrego warsztatu. Wszak Gwiezdne Wojny to powinien być blockbuster z wyższej półki, a nie zwykła rozpierdalanka, również muzyczna.

Wiecie czego na tym forum brakuje? Emotki klaskania.
hp_gof pisze: Powtarzam, nie chodzi o to, że kompozytor czy reżyser ma inną wizję, bo myślę, że większości podobał się ten militarystyczny klimat Rogue One, co jest nowością w świecie SW, natomiast krytyka dotyczy warsztatu i jakości artystycznej. Ja bym nawet wolał mniej udawania Williamsa, a więcej własnej inwencji, ale Majkel wolał posłusznie pójść w bezpieczne rewiry, zresztą mając tylko 4 tygodnie, to nie miał wielkiego wyboru.
No i ponownie, mi się to rozbija o to, że imituje Williamsa, ale tam, gdzie nie powinien i nie tak, jak powinien. Np. Action score, to jest przeszczepiony "orkiestrowy zgiełk" Johna, jak to kiedyś świetnie Tomek Goska ujął w recce, a taki The Master Switch - czy w tym jest Williams? Jeśli tak, to wynika raczej z tego, ile Johna Giacchino ma we krwi, więc to jest bardziej niezależne i brzmi dobrze i w filmie się sprawdza very well. Natomiast brakowało mi np. większego wyeksponowania tego kawałka Rogue One, bo jest raz, że bardzo dobry, dwa, że bardzo Williamsowki, trzy, że nie jest totalnie pozbawiony elementów stylu Williamsa. Więc może o tym zadecydował brak czasu, ale wolałbym, żeby sprawniej używał motywów JW i je wplatał w action score, lub po prostu pisał więcej takich rzeczy, które klimatycznie są spójnie, zamiast przeszczepiać właśnie ten orkiestrowy chaos, który mu z partytury RotJ skapnął. O liryce już mówiłem - nowe postacie, nowe tematy, więc to jest ok, ale te tematy są miałkie. Ten Chirruta trochę lepszy od od Jyn, ale tutaj też mogę się tylko z Jarkiem zgodzić, że on jest taki ok/10. Dlatego byłem nieco rozczarowany, bo techniki, konwencja, w ogóle wszystkie środki, których użył Giacchino brzmiało raczej jak oprawa do kolejnego odcinka Rebelsów, a nie aktorskiego filmu sygnowanego brandem star wars i mającego wprowadzić widza w spin offy, do tego tak ściśle powiązanego z ANH.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

ODPOWIEDZ