Hans Zimmer - The Amazing Spider-Man 2 (2014)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

Re: Hans Zimmer - The Amazing Spider-Man 2 (2014)

#451 Post autor: Paweł Stroiński » śr kwie 23, 2014 16:09 pm

Trylogii Raimiego... Ciekawe, jak bardzo podoba mu się w takim razie muzyka z trójki :mrgreen:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#452 Post autor: lis23 » śr kwie 23, 2014 16:18 pm

Paweł Stroiński pisze:Trylogii Raimiego... Ciekawe, jak bardzo podoba mu się w takim razie muzyka z trójki :mrgreen:
Chyba zapomniał, że Elfman nie robił muzy do trójki ;)
a co do muzyki Zimmera i spółki to widzowie, którzy oglądali już film potwierdzają, że z muzyki pamiętają tylko Electro i nic więcej.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#453 Post autor: Paweł Stroiński » śr kwie 23, 2014 16:43 pm

Czyli akurat to, czego nie lubisz :) A skoro pamiętają, to znaczy, że działa dobrze. Tak działa dzisiejsza widownia.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#454 Post autor: kiedyśgrześ » śr kwie 23, 2014 16:55 pm

lis23 pisze:a co do muzyki Zimmera i spółki to widzowie, którzy oglądali już film potwierdzają, że z muzyki pamiętają tylko Electro i nic więcej.
ja nie potwierdzam, pamiętam więcej :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#455 Post autor: Paweł Stroiński » śr kwie 23, 2014 23:28 pm

Wyczyściłem tę idiotyczną dyskusję o filozofii. Nie chciałem robić tego sam, ale jednak pod wpływem forumowiczów i braku pomysłu, gdzie to przenieść, postanowiłem postąpić w ten sposób.

Oliver za offtopa, a także ja, jako jego uczestnik, powinniśmy dostać warna i duży opieprz. Sam siebie opieprzać nie będę, choć dobrze czasem pogadać z kimś inteligentnym ;) , a danie Oliverowi warna za coś, czemu sam jestem winien byłoby dużym nadużyciem i hipokryzją.

Wyciąłem także wszystkie posty komentujące tę dyskusję, łącznie z tymi fotkami z filmu, które wklejał Wawrzyniec, także wszystkich użytkownikom poza (rzecz oczywista) sobą i Oliverem przepraszam za uczynienie tego.

Posta kiedyśgrzesia, który w połowie był odniesieniem do posta lisa, a w połowie do dyskusji, zedytowałem tak, by odnosił się tylko do tego, co pozostało, i chcę, żeby ten fakt był jasny, zwłaszcza po moich wcześniejszych doświadczeniach edycyjnych.

hp_gof

#456 Post autor: hp_gof » śr kwie 23, 2014 23:40 pm

Cenzura wiecznie żywa! :)

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#457 Post autor: Kaonashi » śr kwie 23, 2014 23:54 pm

Dobrze, że Paweł to wyczyścił, bo jakby Marek tu wpadł to zrobiłby taki Sajgon, że może ze dwie strony tego tematu by się ostały. :wink:
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#458 Post autor: Paweł Stroiński » czw kwie 24, 2014 00:01 am

Jeszcze jedna prośba:

Prosiłbym by więcej (te dwa posty zostawiam, następne będą usuwane) nie odnoszono się w tym temacie do całej sprawy. Od wszelkich dyskusji w forum: "Uwagi na temat działania forum i strony" znajduje się temat "Żale forumowiczów" i tam, albo na privie, prosiłbym o prowadzenie dalszych potencjalnych dyskusji na temat słuszności (bądź nie) mojej decyzji. A jeśli ktoś chce pogadać o filozofii, przed czym ja osobiście się nie migam, prosiłbym tego kogoś o założenie takiego tematu w OFFTOP-ie, bo tam jego miejsce.

Niniejszy post ostanie się kilka dni, po czym także zostanie usunięty.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#459 Post autor: Wawrzyniec » czw kwie 24, 2014 00:05 am

OK, to ja aby naprowadzić dyskusję na właściwy tor, mam pytanie do Tomka Goski, a także innych, którym bardzo podoba się "My Enemy": Otóż, czy słuchaliście w ogóle "Remember Me" Oliviera Deriviere? A jak nie to gorąco polecam!
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#460 Post autor: Paweł Stroiński » czw kwie 24, 2014 00:09 am

Bardzo lubię Remember Me Derriviere'a. Ale tam pomysł jest jednak trochę inny :) .

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#461 Post autor: Wawrzyniec » czw kwie 24, 2014 00:13 am

Wiem, że trochę inny i konsekwentniejszy, gdyż tam cały score taki jest. Tylko Tomek zarzucał linka z orkiestrą połączoną z dubstepem, to uważam, że powinien zapoznać się z "Remember Me".

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#462 Post autor: Paweł Stroiński » czw kwie 24, 2014 00:19 am

Ale Remember Me nie ma nic wspólnego z dubstepem. Ale i tak score mogę polecić.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#463 Post autor: Wawrzyniec » czw kwie 24, 2014 00:26 am

Ja tam nie jestem ekspertem od dubstepu, ale zawsze myślałem, że podstawą jest, aby muzyka brzmiała jakby się rwała, albo płyta była porysowana, lub utknęła w odtwarzaczu itd. I w "Remember Me" mamie takie "rwanie", chyba. :?

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#464 Post autor: Paweł Stroiński » czw kwie 24, 2014 00:30 am

Poza tym, Hans, moim zdaniem, w tym score jest najbardziej konsekwentny (w blockbusterze, Rush nie liczę, bo to trochę inny ciężar gatunkowy) od czasu Incepcji. Chodzi o kontrast między czarnymi charakterami a głównymi bohaterami.

Po części zaczynam rozumieć, dlaczego na zachodzie ten score tak przypadł do gustu i, być może, dlaczego tobie nie: Hans osadził ten score w bardzo tradycyjnej strukturze, choć film tutaj pokaże to dużo lepiej niż którykolwiek z albumów. Mamy więc z jednej strony najbliższy score takiemu, jakiego by chcieli tradycjonaliści, zawierający jednak dość odwagi i eksperymentów, by docenić kreatywne zapędy kompozytora. Jasne, nie można nie doceniać Magnificent Six, ale tutaj nie będę powtarzał słów reżysera, który doskonale opisuje, kto co zrobił w książeczce. Generalne idee były Zimmera, ale każdy dołożył od siebie cegiełkę.

Jeśli ktoś oczekiwał jakiejś odnowy od Hansa, jakiegoś odświeżenia, to sądzę, że się nie zawiedzie. Rozumiem, że lis, choć nie zawsze konsekwentnie (ze względu na score Hornera), nie lubi tej elektroniki, ale jakby wyszedł poza My Enemy i posłuchał trochę głębiej (zwłaszcza takich utworów jak We're Best Friends, Let Her Go, choć jest króciutkie), to by zrozumiał, że ta ścieżka jest bliższa temu, co lubi, niż sam sądzi :)

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#465 Post autor: Ghostek » czw kwie 24, 2014 00:33 am

Okej. Z racji że mało nie jebłem :mrgreen: czytając poprzednie posty wklejam mały tutorial by rozwiać wszelkie wątpliwości:
http://www.youtube.com/watch?v=yfwko11U9i4
Obrazek

ODPOWIEDZ