autor: ravaell » pn cze 20, 2011 20:21 pm
Niedawno wróciłem z kina i powiem, że film bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Był dojrzalszy, piękniejszy i bardziej wzruszający od i tak już dobrej jedynki. Od początku do końca oglądało się go z zapartym tchem, a sceny walk kung fu były po prostu mistrzowskie. Przyznam śmiało, że nie raz udało mi się oronić łezkę. Bardzo wysoko postawiona poprzeczka dla Cars 2.
Żadko wystawiam filmom dziesiątki, jednak ten obraz tak bardzo mną zawładnął i wzruszył, że nie potrafię dać innej oceny. Jedynce dostała ode mnie 8/10, Kung Fu Panda 2 otrzymuje w pełni zasłużone 10/10.
Dużą rolę w filmie odgrywa muzyka, która spisuje się w nim rewelacyjnie. Kiedy ma być smutno podkręca emocje, w czasie walk nadaje mocnego tempa. Choć nie różni się zbytnio od jedynki, to nie jest to powtórka z rozrywki, ale bardzo udane uzupełnienie, w pozytywnym sensie. Piękne "Zen Ball Master". Widać tu jeszcze gorącą po smoku rękę Powella.
Co do oceny, to 4/5 wydaje się najrozsądniejsze. Kto wie, może z biegem czasu uzyska 4,5/5.