Śmierć płyty CD?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

Re: Śmierć płyty CD?

#46 Post autor: Bucholc Krok » ndz lis 13, 2011 10:43 am

W piątek miał być koniec świata. :roll:
A jakby główne wytówrnie wycofały się z CD to pociągną interes Intrady i inne w limitach. Nie ma co panikować na zapas.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#47 Post autor: Marek Łach » ndz lis 27, 2011 13:22 pm

Ciekawe:

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... y_rok.html

Ale widzę, że oni to jakoś hurtem zliczają z winylami i albumami z netu, więc pewnie w kwestii CD niewiele to zmienia.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#48 Post autor: Adam » pt gru 09, 2011 09:21 am

jak widać śmierć cd szybko nie nadejdzie, a nasze gwiazdy sprzedają tyle płyt ile największe gwiazdy w historii :)

http://www.pudelek.pl/artykul/32685/dis ... ija_chiny/
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#49 Post autor: Adam » śr sty 04, 2012 19:42 pm

Hołdys na fejsie o piractwie:

"Z innej beczki, pirackiej. Kiedyś mi jedna prostytutka zakumplowana powiedziała "Uprawiamy ten sam fach. Też jesteś dymany".

:lol: :lol: :lol:

Hołdi niszczy jak zawsze :D ale ona miała rację :cry:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#50 Post autor: Ghostek » czw sty 05, 2012 14:28 pm

Myślę, że bardziej przez wytwórnie jest dymany niż przez ludzi zasysających jego utwory z sieci. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#51 Post autor: Bucholc Krok » czw sty 05, 2012 16:07 pm

Do tego co gada Hołdys nie ma sensu przywiązywać zbyt dużej wagi. Niedawno stwierdził, że najlepszą muzykę puszcza Tok-FM. LOL. Równie dobrze mógł powiedzieć, że Radio z Torunia. Zresztą w RM kiedyś zdarzało mi się trafiać na New Age a w Toku to tylko audycja z filmówką była/jest, która już się chyba skończyła zajechana tysięcznymi powtórkami.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Wraith
Szofer w RCP

#52 Post autor: Wraith » czw sty 05, 2012 18:04 pm

Ciekawe, że w środku kryzysu gospodarczego nastąpił pierwszy od 2004 roku wzrost sprzedaży muzyki. I tylko 1/3 to dystrybucja cyfrowa. CD trzyma się mocno.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#53 Post autor: kiedyśgrześ » pt sty 06, 2012 18:53 pm

W środku kryzysu akurat renesans przeżywa kreatywna księgowość, więc to nie dziwi :D
Obrazek

Templar

#54 Post autor: Templar » wt lut 28, 2012 20:17 pm

Apple jakiś nowy format tworzy:

http://myapple.pl/content/2845-apple-ro ... audio.html

ciekawe co tam wykombinują, obecne AAC całkiem dobre, lepsze niż MP3, a teraz ma być jeszcze lepsza jakość.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#55 Post autor: Adam » czw wrz 06, 2012 17:57 pm

ciekawą rzecz poruszył McClane :) nie wiedziałem o tym aspekcie prawnym tej platformy, no ale ja nie applowiec..

http://technologie.gazeta.pl/internet/1 ... __ale.html
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#56 Post autor: Adam » wt paź 16, 2012 20:11 pm

dobre zestawienie, ciekawe w ilu % rzeczywiste :) :

http://piracy.americanassembly.org/wher ... come-from/
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#57 Post autor: Adam » czw paź 18, 2012 17:42 pm

#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#58 Post autor: Adam » czw sty 03, 2013 21:40 pm

podpinam tutaj -

Sony kończy z eko pakowaniem - i mój koment do tego: WRESZCIE! - http://www.cgm.pl/aktualnosci,27663,son ... ,news.html
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#59 Post autor: Adam » śr lut 20, 2013 11:26 am

żeby nie ciągnąc oftopu w Krudach, odpowiadam tutaj :P
Adam pisze:Owszem, do tego sprzedaż wersji digital jest DIAMETRALNIE WIĘKSZA niż płyt tłoczonych i sami kompozytorzy często na swoich stronach piszą w newsach że score wychodzi na itunes, a nie wspominają w ogóle że równolegle można kupić krążek tłoczony. Po prostu im się sprzedaż scorów na CD nie opłaca i hypują wersje digital z których jest o wiele więcej kasy - stąd rynek dąży w tym gatunku do specjalistycznych wytwórni z limitowanymi nakładami.
Tomek pisze:Spokojnie, CD ma ledwie 30 lat. Przy takim przyśpieszeniu technologii i mediów, to że temu medium udało się przetrwać i nadal trwać pokazuje tylko jego siłę i uniwersalność. Dlatego może nie ferujmy wyroków, bo i przetrwa pewnie kolejne 30 :) Wkurza jedynie nachalne propagowanie innych formatów a najsmutniejsze, że akurat cierpią przez to te rzeczy, które akurat na CD powinny się znaleźć.
nie za bardzo się tu zgadzę.. dvd też miało być rewolucyjnym formatem a nie przetrwało nawet 15 lat i już bluray go mooocno wypiera. cd będzie owszem jako element kolekcjonerski dalej, ale przepaść sprzedażowa ilości jakie nabija itunes w stosunku do płyt cd jest masakryczna - i im bardziej popularny gatunek muzyki tym różnica się powiększa.. nawet w muzyce filmowej ta tendencja jest coraz bardziej widoczna i coraz więcej scorów wychodzi tylko w mp3. taki jest rend i będzie to się pogłębiać - ku rozpaczy kolekcjonerów takich jak my.

aspekt wydań digital ma jeszcze jedną rzecz wartą poruszenia - jesli wydanie takie oferuje tylko biedne mp3 bez bookletu, to ja w to nie wchodzę. jeśli natomiast dostaniemy, nawet bez bookletu, ale np, 24bitowy master (vide Far Cry 3, Batman 3, czy choćby ostatni koncert Williamsa) czy wersję dts/dd5.1 itp, to ja jestem za, bo to jakość lepsza niż cd i za takie coś mogę płacić. no ale to już oczywiście kwestia gustu i oczekiwań nabywcy - jednemu wystarczy aż za naddto mp3 w @128, innemu nie.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#60 Post autor: Tomek » śr lut 20, 2013 11:55 am

Adam, ja to wszystko rozumiem, niech sobie wydają w muzyce rozrywkowo-popowej wszystko digital, mp3 itd. itp. Niech 13-letni fani Bibera, Britney i Beyonce zasysają sobie do swoich ipodów czy ipadów morza plików cyfrowych, tylko niech nie cierpi na tym muzyka filmowa, która jest kompletną niszą i przy miliardach, jakie nadal zarabia cała branża jak wydadzą promil (z całości) albumów fizycznie, to nawet tego nie zauważą na swoich słupkach strat wynikłych ze sprzedaży nośników fizycznych. Naprawdę, rozumiem mechanizmy, nie jestem głupi, ale chyba mogę być smutny i wkurzony gdy score'y tego formatu (Jack Giant Slayer, Priest, Journey 2) wydają tak jak wydają... :)
Obrazek

ODPOWIEDZ