Inspiracja - Zapożyczenie - Kopia - Plagiat = Dyskusja

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Krelian
Ghostwriter znanego twórcy

#46 Post autor: Krelian » pt maja 14, 2010 11:14 am

Gdzieś chyba na filmmusic przeczytałem, że temat z listy schindlera to jakiś zrzynka z klasyki ? może ktoś przytoczyć rzeczowy fragment ?

a tu perę przypuszczam, że chyba znanych zrzynek ( większość klasyki)

http://www.youtube.com/watch?v=VGudWMHVZ7o
http://www.youtube.com/watch?v=Pf0C5tzc ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=-tQpAPMT_Rc
(jeszcze tego trochę jest...)

wiem trochę nie na temat mam nadzieję że założyciel tematu się bardzo nie pogniewa

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#47 Post autor: Marek Łach » pt maja 14, 2010 11:48 am

Chyba do Prokofiewa miał się Williams przy Liście odnosić, ale nie pomnę już, bo tego rzekomego oryginału nie słyszałem.

A te linki... otworzyłem pierwszy i już miałem dość. :P Pierwsze kilka przykładów to tak kretyńskie czepiactwo, że aż boli... Ale Drop Zone i Piraci mają sens - i to jest jeden z tych chamskich ripów, za które nienawidzę ścieżki Badelta.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#48 Post autor: Mystery » pt maja 14, 2010 11:51 am

Propaganda i tyle, nie wierzę :wink: :P
A tak na serio, to każdy winien zobaczyć :)
Czyli jak Williams w Star Warsach cytuje Holsta i Stravinskiego to inspiracja, a Horner w Willow to już ściąga :?:

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#49 Post autor: Mystery » pt maja 14, 2010 11:52 am

Marek Łach pisze: A te linki... otworzyłem pierwszy i już miałem dość. :P Pierwsze kilka przykładów to tak kretyńskie czepiactwo, że aż boli... Ale Drop Zone i Piraci mają sens - i to jest jeden z tych chamskich ripów, za które nienawidzę ścieżki Badelta.
Obejrzyj drugi link, tam to już dokładne cytowanie :)

Awatar użytkownika
Krelian

#50 Post autor: Krelian » pt maja 14, 2010 11:53 am

oczywiście filmiki często pokazują podobieństwa, które nie nie muszą być plagiatami. Ale momentami zabawa jest

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#51 Post autor: Marek Łach » pt maja 14, 2010 11:54 am

Bitwa o Yavin to zrzynka moim zdaniem. :) Chociaż czy taka konstrukcja to unikalny pomysł Holsta można by się pewnie zastanawiać - ale na pewno Williams o nim myślał, bo to nie jedyne takie nawiązanie w SW.

Awatar użytkownika
Krelian

#52 Post autor: Krelian » pt maja 14, 2010 11:55 am

Mystery Man pisze:

Czyli jak Williams w Star Warsach cytuje Holsta i Stravinskiego to inspiracja, a Horner w Willow to już ściąga :?:
Pytaj o to autora filmu :P
Ostatnio zmieniony pt maja 14, 2010 11:57 am przez Krelian, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#53 Post autor: Mystery » pt maja 14, 2010 11:56 am

Krelian pisze:oczywiście filmiki często pokazują podobieństwa, które nie nie muszą być plagiatami. Ale momentami zabawa jest
Zabawa jest, mnie najbardziej zaskoczyły ripy z "Hrabii Monte Christo" Shearmura w Piratach i Van Helsingu :)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#54 Post autor: Marek Łach » pt maja 14, 2010 11:59 am

Ale też roi się od idiotyzmów. :) Planeta małp i Matrix, Backdraft i Van Helsing (WTF?), no i najśmieszniejsze: Chariots of Fire i Narnia :)))))))

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#55 Post autor: Mystery » pt maja 14, 2010 11:59 am

Krelian pisze:
Mystery Man pisze:
Krelian pisze:
:?:
Pytaj o to autora filmu :P
Pytam Marka, bo on takie rzeczy wypisuje :) Zdaję sobie sprawę, że SW to święty Grall muzyki filmowej, ale bez przesady, grzeszki swoje ma i warto o nich wspomnieć, nawet jak to tylko inspiracje :wink:

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#56 Post autor: Marek Łach » pt maja 14, 2010 12:01 pm

A ze Strawińskim się nie zgadzam. :) Owszem, podobieństwo jest, ale 2 nuty, nawet jeśli podobnie wykorzystane, to moim zdaniem za mało - po prostu ilość nut w muzyce jest zbyt ograniczona, żeby każda minuta underscore była nowatorska :)

W sumie jak patrzę, to ten rip z Willow taki koszmarnie koszmarny nie jest: http://www.youtube.com/watch?v=0twWLOXDdkE

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#57 Post autor: Mystery » pt maja 14, 2010 12:04 pm

Marek Łach pisze: W sumie jak patrzę, to ten rip z Willow taki koszmarnie koszmarny nie jest: http://www.youtube.com/watch?v=0twWLOXDdkE
Ja tam wolę wersję Honera :)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#58 Post autor: Marek Łach » pt maja 14, 2010 12:09 pm

Co nie zmienia faktu, że niepotrzebny to ripek, bo tematów heroicznych wiele wymyślić można na własną rękę, nie ma w nich nic na tyle charakterystycznego, co wymuszałoby taką akurat "inspirację". No ale dość o Hornerze, bo ta dyskusja odbyła się już milion razy. :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#59 Post autor: Mystery » pt maja 14, 2010 12:10 pm

A jeśli o nim mowa, to wciąż nie uważam, że ten temat z Apollo 13, Titanica i Wroga to zrzynka z Listy. Pierwszy raz słychać go chyba w "Balto" i tam nie brzmi on jak temat Williamsa, później z pracy na pracę Horner odpucowując go i owy motyw trochę się do niego upodabnia. Z resztą nie sądzę, aby Horner do filmu animowanego sięgał po tak wymowny temat holocaustu.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#60 Post autor: Marek Łach » pt maja 14, 2010 12:14 pm

Kurczę, z Hornerem to nigdy nie wiadomo. Gość w swoim czasie całą linię basową brał od Szostakiewicza (nawet taka anegdotka chyba była z czasów któregoś Star Treka), więc na ciąg wyrazów Horner-inspiracja od razu włącza się lampka alarmowa. Temacik Hornera jest rzeczywiście podobny i trochę trudno uwierzyć, żeby nie słyszał Listy Schindlera (zwłaszcza na etapie Enemy...), ale z drugiej strony to tylko kilka nut melodii, samej melodii, a nie całego utworu. Bezczelnym ripem są prędzej dęciaki z The Train, które kopiują cały koncept Battle of the Heroes. :)

ODPOWIEDZ