Oscary 2012

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Który score Twoim zdaniem najbardziej zasługuje na wygraną?

Czas głosowania minął ndz lut 05, 2012 17:40 pm

"The Adventures of Tintin" - John Williams
2
11%
"The Artist" - Ludovic Bource
9
50%
"Hugo" - Howard Shore
0
Brak głosów
"Tinker Tailor Soldier Spy" - Alberto Iglesias
1
6%
"War Horse" - John Williams
6
33%

Liczba głosów: 18

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

Re: Oscary 2012

#436 Post autor: lis23 » wt sty 24, 2012 15:56 pm

Ogólnie, nie ma faworytów jeśli idzie o ilość nominacji, " Artysta " ma tylko o jedną więcej, niż " War Horse " ;)

największy obciach:

brak nominacji dla DiCaprio
brak nominacji dla TinTina
brak nominacji dla Eltona i dla Madonny
...
a tym samym, Oscarów nie dostaną już na pewno zdobywcy Złotych Globów: Madonna i TinTin.

Ponoć TinTin został zdyskwalifikowany, gdyż ... nie jest animacją ... :shock:
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#437 Post autor: Adam » wt sty 24, 2012 16:25 pm

jak zawsze mądra kobieta 8) :

Agnieszka Holland na gorąco dla "Gazety Wyborczej":

Oczywiście lepiej jest mieć nominację, niż nie mieć - pomoże to zwłaszcza dystrybutorom, których i tak mamy już coraz więcej na całym świecie. Więcej ludzi obejrzy film, szersza publiczność zapozna się z tym trudnym tematem
Nie możemy już nic więcej zrobić, by wpłynąć na szanse filmu w wyścigu. Będzie tak, jak rozłożą się głosy.
Podejrzewam, że Oscar przypadnie filmowi "Rozstanie". Byłby to zresztą także mój faworyt, gdybym mogła zachować bezstronność i sama nie ubiegała się o nagrodę. "Rozstanie" zasługuje nawet nie tylko na "obcojęzyczną", ale nawet na "dużą", pełnowartościową statuetkę.

Ale naszemu filmowi Oscar bardziej by się przydał. Reżyser Asghar Farhadi od roku święci triumfy na wszystkich prestiżowych festiwalach, byłby to dla niego kolejny posążek do kolekcji. Dla nas miałby nieporównanie większe znaczenie.
Najbardziej jednak cieszy mnie to, że film zaistniał tak mocno w Polsce. Poszedł jak burza. Spotkał się z niezwykle emocjonalnym, ale też mądrym odbiorem. To ważne przy tak delikatnym temacie.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#438 Post autor: Wojteł » wt sty 24, 2012 16:30 pm

Adam pisze:Agnieszka Holland na gorąco dla "Gazety Wyborczej":

Oczywiście lepiej jest mieć nominację, niż nie mieć - pomoże to zwłaszcza dystrybutorom, których i tak mamy już coraz więcej na całym świecie. Więcej ludzi obejrzy film, szersza publiczność zapozna się z tym trudnym tematem
Nie możemy już nic więcej zrobić, by wpłynąć na szanse filmu w wyścigu. Będzie tak, jak rozłożą się głosy.
Podejrzewam, że Oscar przypadnie filmowi "Rozstanie". Byłby to zresztą także mój faworyt, gdybym mogła zachować bezstronność i sama nie ubiegała się o nagrodę. "Rozstanie" zasługuje nawet nie tylko na "obcojęzyczną", ale nawet na "dużą", pełnowartościową statuetkę.

Ale naszemu filmowi Oscar bardziej by się przydał. Reżyser Asghar Farhadi od roku święci triumfy na wszystkich prestiżowych festiwalach, byłby to dla niego kolejny posążek do kolekcji. Dla nas miałby nieporównanie większe znaczenie.
Najbardziej jednak cieszy mnie to, że film zaistniał tak mocno w Polsce. Poszedł jak burza. Spotkał się z niezwykle emocjonalnym, ale też mądrym odbiorem. To ważne przy tak delikatnym temacie.

Nic o Williamsie? :(

:P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#439 Post autor: Wawrzyniec » wt sty 24, 2012 16:32 pm

Rzeczywiście mądre słowa, mądrej kobiety i aktualnie najlepszemu polskiemu filmowcowi. No jeżeli oczywiście pomijam Polańskiego, który tworzy na arenie międzynarodowej.
Mimo wszystko cieszę się z tej nominacji dla Holland, która umie kręcić filmy i kto wie czy nie dlatego, że nie jest przeżarta polską myślą filmową. :P
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#440 Post autor: Mystery » wt sty 24, 2012 16:44 pm

Best Picture
“The Artist” Thomas Langmann, Producer
“The Descendants” Jim Burke, Alexander Payne and Jim Taylor, Producers
“Extremely Loud & Incredibly Close” Scott Rudin, Producer
“The Help” Brunson Green, Chris Columbus and Michael Barnathan, Producers
“Hugo” Graham King and Martin Scorsese, Producers
“Midnight in Paris” Letty Aronson and Stephen Tenenbaum, Producers
“Moneyball” Michael De Luca, Rachael Horovitz and Brad Pitt, Producers
“The Tree of Life” Nominees to be determined
“War Horse“ Steven Spielberg and Kathleen Kennedy, Producers

Przede wszystkim szkoda, że zabrakło Drive :( W sumie wystarczyłoby tutaj tylko 7 pierwszych tytułów. A "Daldry" dokonał rzeczy niemożliwej, czwarty z kolei film nominowany do najważniejszej kategorii, ktoś go tam musi bardzo lubić.

Directing
“The Artist” Michel Hazanavicius
“The Descendants” Alexander Payne
“Hugo” Martin Scorsese
“Midnight in Paris” Woody Allen
“The Tree of Life” Terrence Malick

O dziwo nie udało się tu wcisnąć Spielberga. Za Allena i Malicka dałbym jednak Refna i Alfredsona, a nawet Finchera. Jest nieźle, ale mogłoby być lepiej.

Actor in a Leading Role
Demián Bichir in “A Better Life”
George Clooney in “The Descendants”
Jean Dujardin in “The Artist”
Gary Oldman in “Tinker Tailor Soldier Spy”
Brad Pitt in “Moneyball”

Na pewno cieszy docenienie Bichira, wielka rola w małym filmie, do pozostałych zastrzeżeń nie mam i jakoś nikogo mi tu nawet nie brakuje, no może Fassbendera z "Shame", ale o nim za wiele powiedzieć jeszcze nie mogę.

Actress in a Leading Role
Glenn Close in “Albert Nobbs”
Viola Davis in “The Help”
Rooney Mara in “The Girl with the Dragon Tattoo”
Meryl Streep in “The Iron Lady”
Michelle Williams in “My Week with Marilyn”

Bez zaskoczeń, ale moim zdaniem Swinton zasługiwała na nominację, najchętniej za Davis, ale ona być musiała...

Actor in a Supporting Role
Kenneth Branagh in “My Week with Marilyn”
Jonah Hill in “Moneyball”
Nick Nolte in “Warrior”
Christopher Plummer in “Beginners”
Max von Sydow in “Extremely Loud & Incredibly Close”

Branagh ,Nolte, Plummer, von Sydow - najlepiej, a zarazem najstarzej obsadzona kategoria!

Actress in a Supporting Role
Bérénice Bejo in “The Artist”
Jessica Chastain in “The Help”
Melissa McCarthy in “Bridesmaids”
Janet McTeer in “Albert Nobbs”
Octavia Spencer in “The Help”

Najlepszy drugi plan 2011. Kibicuje dla Bejo, ale dostanie pewnie Spencer.

Animated Feature Film
“A Cat in Paris” Alain Gagnol and Jean-Loup Felicioli
“Chico & Rita” Fernando Trueba and Javier Mariscal
“Kung Fu Panda 2″ Jennifer Yuh Nelson
“Puss in Boots” Chris Miller
“Rango” Gore Verbinski

Nie ma Arthura i Tintina, więc wreszcie są jakieś niespodzianki, ale tym razem nie najlepsze, bo Kot i Panda są za słabi na tą kategorię, mam nadzieję, że wygra któryś dwóch pierwszych tytułów.

Cinematography
“The Artist” Guillaume Schiffman
“The Girl with the Dragon Tattoo” Jeff Cronenweth
“Hugo” Robert Richardson
“The Tree of Life” Emmanuel Lubezki
“War Horse” Janusz Kaminski

Wow, sama śmietanka, mocarnie obsadzona kategoria, będzie zacięty pojedynek. Kciuki trzymam za Janusza, ale jak wygra Lubezki nie będę miał nic przeciwko.

Foreign Language Film
“Bullhead” Belgium
“Footnote” Israel
“In Darkness” Poland
“Monsieur Lazhar” Canada
“A Separation” Iran

Chyba największy brak tej edycji Oscarów - nie ma Melancholii :( Cieszy polski kandydat, ale na Rozstanie nie ma mocnych. Chłopca na Rowerze, też mi tu w sumie brakuje, ale być może kandydaci z Belgii, Izraela i Kanady byli lepsi, się obada.

Music (Original Score)
“The Adventures of Tintin” John Williams
“The Artist” Ludovic Bource
“Hugo” Howard Shore
“Tinker Tailor Soldier Spy” Alberto Iglesias
“War Horse” John Williams
Nie patrzono na politykę czy na filmy, wybrano najlepszą muzykę i brawo za to.

Music (Original Song)
“Man or Muppet” from “The Muppets” Music and Lyric by Bret McKenzie
“Real in Rio” from “Rio” Music by Sergio Mendes and Carlinhos Brown Lyric by Siedah Garrett

Po co nominować 5 średnich pozycji jak można 2? W tym roku nie doczekaliśmy się jakiegoś hitu, więc dwie piosenki wystarczą. “Rio” bardzo lubię i bardzo miło jest widzieć tą piosenkę. “Man or Muppet” nie słyszałem, ale Bret McKenzie to mój idol, więc bankowo niezły to song, w końcu dostał nominację i życzę mu Oscara.

Writing (Adapted Screenplay)
“The Descendants” Screenplay by Alexander Payne and Nat Faxon & Jim Rash
“Hugo” Screenplay by John Logan
“The Ides of March” Screenplay by George Clooney & Grant Heslov and Beau Willimon
“Moneyball” Screenplay by Steven Zaillian and Aaron Sorkin Story by Stan Chervin
“Tinker Tailor Soldier Spy” Screenplay by Bridget O’Connor & Peter Straughan

Brakuje Carnage, ale w sumie to tylko takie życzenie, bo ciężko by go było tu gdzieś wcisnąć.

Writing (Original Screenplay)
“The Artist” Written by Michel Hazanavicius
“Bridesmaids” Written by Annie Mumolo & Kristen Wiig
“Margin Call” Written by J.C. Chandor
“Midnight in Paris” Written by Woody Allen
“A Separation” Written by Asghar Farhadi

Szacunek za “A Separation”. Mam nadzieję, że wygra. No i fajnie, że znalazło się miejsce dla “Margin Call”, bo akurat scenariusz był tam pierwsza klasa.

Visual Effects
“Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2″
“Hugo”
“Real Steel”
“Rise of the Planet of the Apes”
“Transformers: Dark of the Moon”

Kolejna po muzyce, zdjęciach czy drugim planie, mocno obsadzona kategoria. Myślę, jednak, że za końcową bitwę Transy zasługują tu najbardziej.
Ostatnio zmieniony wt sty 24, 2012 17:00 pm przez Mystery, łącznie zmieniany 1 raz.

hp_gof

#441 Post autor: hp_gof » wt sty 24, 2012 16:45 pm

Wiecie, wcale bym się nie zdziwił, gdyby ten Oscar jednak powędrował do Hollandowej. Trzeba zauważyć, że w ostatnich latach wiele wartościowych i prestiżowych filmów albo odpadało już w przedbiegach (nie zostawały nawet nominowane), albo po prostu przegrywały wśród 5 nominowanych. Przykłady?
"4 miesiące, 3 tygodnie i 2 dni" nie dostał nawet nominacji, "Prorok" i "Biała Wstążka" (mimo nominacji w innych kategoriach!) przegrały z "El Secreto de Sus Ojos" (kompletne zdziwienie), podobnie "Walc z Bashirem" i "Klasa" z "Departures" - przykłady można mnożyć.
Nominacja za scenariusz dla "Rozstania" teoretycznie wzmacnia szanse tego filmu, ale przykład Białej wstążki pokazuje, że może być zupełnie inaczej :D Ba! Nie zdziwiłbym się gdyby Oscara zgarnął jeszcze inny tytuł z pozostałych nominowanych :P Ta kategoria jest nieprzewidywalna.
Trzymam kciuki!
PS. A Agnieszka Holland to naprawdę kobita z jajami, miałem okazję ją spotkać, jest konkretna i mówi to co myśli.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#442 Post autor: lis23 » wt sty 24, 2012 17:00 pm

Po co nominować 5 średnich pozycji jak można 2?
To akurat największy obciach ... a miał być na gali duet Elton i (z)GaGa
ogólnie, brak nominacji dla zdobywców Złotych Globów, smuci
co do piosenek, oprócz Eltona, dałbym jeszcze Menkenowi za " Captain America " :P
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#443 Post autor: Wawrzyniec » wt sty 24, 2012 17:13 pm

Mystery Man pisze:Best Picture
“The Artist” Thomas Langmann, Producer
“The Descendants” Jim Burke, Alexander Payne and Jim Taylor, Producers
“Extremely Loud & Incredibly Close” Scott Rudin, Producer
“The Help” Brunson Green, Chris Columbus and Michael Barnathan, Producers
“Hugo” Graham King and Martin Scorsese, Producers
“Midnight in Paris” Letty Aronson and Stephen Tenenbaum, Producers
“Moneyball” Michael De Luca, Rachael Horovitz and Brad Pitt, Producers
“The Tree of Life” Nominees to be determined
“War Horse“ Steven Spielberg and Kathleen Kennedy, Producers

Przede wszystkim szkoda, że zabrakło Drive :(
Prawda, prawda. :(
Mystery Man pisze:W sumie wystarczyłoby tutaj tylko 7 pierwszych tytułów. A "Daldry" dokonał rzeczy niemożliwej, czwarty z kolei film nominowany do najważniejszej kategorii, ktoś go tam musi bardzo lubić.
A może ma jakieś związki z Miramaxem. :)
Mystery Man pisze:Directing
“The Artist” Michel Hazanavicius
“The Descendants” Alexander Payne
“Hugo” Martin Scorsese
“Midnight in Paris” Woody Allen
“The Tree of Life” Terrence Malick

O dziwo nie udało się tu wcisnąć Spielberga. Za Allena i Malicka dałbym jednak Refna i Alfredsona, a nawet Finchera. Jest nieźle, ale mogłoby być lepiej.
Malicka bym w pierwszej linii wywalił i zażądał zwrotu moich 10 Euro za bilet (nie było zniżek studenckich). I naturalnie dałbym Refna, czy też Finchera.
Mystery Man pisze:Animated Feature Film
“A Cat in Paris” Alain Gagnol and Jean-Loup Felicioli
“Chico & Rita” Fernando Trueba and Javier Mariscal
“Kung Fu Panda 2″ Jennifer Yuh Nelson
“Puss in Boots” Chris Miller
“Rango” Gore Verbinski

Nie ma Arthura i Tintina, więc wreszcie są jakieś niespodzianki, ale tym razem nie najlepsze, bo Kot i Panda są za słabi na tą kategorię, mam nadzieję, że wygra któryś dwóch pierwszych tytułów.
A ja, że ostatni. :mrgreen: Go go Rango Rango Rango :!: A nominacja dla "Kota w Butach" i "Kung Fu Pandy 2" to lekki facepalm.
Mystery Man pisze:Cinematography
“The Artist” Guillaume Schiffman
“The Girl with the Dragon Tattoo” Jeff Cronenweth
“Hugo” Robert Richardson
“The Tree of Life” Emmanuel Lubezki
“War Horse” Janusz Kaminski

Wow, sama śmietanka, mocarnie obsadzona kategoria, będzie zacięty pojedynek. Kciuki trzymam za Janusza, ale jak wygra Lubezki nie będę miał nic przeciwko.
Janusz już wiele nazdobywał. :) Cronenwethowi coś się wreszcie należy. Lubezkiemu nie życzę, gdyż rzygać mi się chciało od tego jego pięknych zdjęć.

Mystery Man pisze:Foreign Language Film
“Bullhead” Belgium
“Footnote” Israel
“In Darkness” Poland
“Monsieur Lazhar” Canada
“A Separation” Iran

Chyba największy brak tej edycji Oscarów - nie ma Melancholii :( Cieszy polski kandydat, ale na Rozstanie nie ma mocnych. Chłopca na Rowerze, też mi tu w sumie brakuje, ale być może kandydaci z Belgii, Izraela i Kanady byli lepsi, się obada.
"Melancholia" by pewnie była gdyby Von Trier nie gadał o Hitlerze. :P
Mystery Man pisze:[Visual Effects
“Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2″
“Hugo”
“Real Steel”
“Rise of the Planet of the Apes”
“Transformers: Dark of the Moon”

Kolejna po muzyce, zdjęciach czy drugim planie, mocno obsadzona kategoria. Myślę, jednak, że za końcową bitwę Transy zasługują tu najbardziej.
Transy jak głupie, tak zasługują najbardziej na Oscara. Najwyższa pora, aby wreszcie coś ILM zdobyło. "Potterowi" bym nie dał, gdyż miał strasznie nierówne efekty.

Trochę szkoda, że i "Super 8" nie załapało się na żadną nominację. Chodziło mi głównie o te techniczne.

Mimo wszystko tak patrząc na te nominacje, dobitnie widać jak średni to był rok.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Turek

#444 Post autor: Turek » wt sty 24, 2012 17:20 pm

Ja mam nadzieję że techniczne połapią Transformersy 3. Bo cholerka, należy się im, technicznie lepszych filmów nie było

hp_gof

#445 Post autor: hp_gof » wt sty 24, 2012 17:22 pm

W życiu nie dostaną. Akademia nie lubi Transformersów.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#446 Post autor: DanielosVK » wt sty 24, 2012 17:24 pm

A jednak nominowała. :P
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

hp_gof

#447 Post autor: hp_gof » wt sty 24, 2012 17:32 pm

Jednak zwycięstwo Złotego Kompasu z pierwszą częścią Transformersów i brak nominacji dla drugiej o czymś świadczą :D

Awatar użytkownika
Dexter
Kserujący nuty

#448 Post autor: Dexter » wt sty 24, 2012 17:49 pm

Dobra, pisałem, że szkoda klawiatury na wypisywanie fejli z nominacji, ale nie mogę się powstrzymać... Olanie dwóch rewelacyjnych ról Goslinga to nieporozumienie!!! :(
Zdaję sobie sprawę, że pierwszoplanowa rola męska to bardzo konkurencyjna kategoria, Oldmana udało im się zmieścić i bardzo fajnie, bo mu się należy jak mało komu, z Pitta też się cieszę, ale... myślałem, że jak coś, to Goslinga wywalą na rzecz DiCaprio. Skąd się wziął ten Bichir z Better Life, który był totalnie nieobecny na reszcie nagród (wyjątek: SAG)? :roll:
Cóż, samo Drive i Ides of March (tu na otarcie łez nominacja za scenariusz) to też dla mnie jedne z filmów roku, a miejsc jest aż 10, więc tym bardziej ich brak jest śmieszny.
Że Akademia uwielbia Daldry'ego, to było wiadomo już przy Lektorze, więc w sumie nie dziwi mnie ta nominacja. Jestem strasznie ciekaw tego filmu ze względu na muzykę Desplata, no i reżysera oczywiście, choć na Zgniłych Pomidorach ma mniej niż 50%. Cóż, Pomidory już kilka razy kompletnie mijały się z moją oceną filmu, więc może i tym razem też tak będzie :)

Templar

#449 Post autor: Templar » wt sty 24, 2012 18:40 pm

Wawrzyniec pisze:Rzeczywiście mądre słowa, mądrej kobiety i aktualnie najlepszemu polskiemu filmowcowi. No jeżeli oczywiście pomijam Polańskiego, który tworzy na arenie międzynarodowej.
No i jest jeszcze Wajda, dla mnie osobiście nr 1 jest Polański, na drugim miejscu Wajda, a na trzecim Holland ;)
Mystery Man pisze:Foreign Language Film
Chyba największy brak tej edycji Oscarów - nie ma Melancholii :(
Przecież Melancholia była po angielsku, to jak już powinieneś napisać o tym przy kategorii najlepszy film :?
Mystery Man pisze:Visual Effects
Raczej Transy nie mają szans, całe szczęście Akademia nie nagradza filmów, w których najwięcej kasy wydano na efekty komputerowe, w Transach tymi efektami to ja już po prostu rzygałem. Mam nadzieję, że Oscara zgarnie Geneza Planety Małp, Cezar wyglądał fenomenalnie.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#450 Post autor: Koper » wt sty 24, 2012 19:09 pm

Się nie wysilili z piosenkami, mogli jeszcze chociaż z jedną nominować. :)
Plus za animacje, że przynajmniej dwie z pięciu to nie jakiś mdły mainstream hollywoodzki. A po Złotych Globach już myślałem, że teraz to tylko Asian Pacific Screen Award i Japan Academy Prize mogą dać jakieś ciekawe tytuły.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

ODPOWIEDZ