ALEXANDRE DESPLAT - HARRY POTTER i INSYGNIA ŚMIERCI (I & II)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
bladerunner

#421 Post autor: bladerunner » sob paź 30, 2010 15:02 pm

lis23 pisze:
bladerunner20 pisze: Niesamowita melodia, nie chce mi wyjść z głowy :).
nie jest to praca pokroju " The Last Airbender " ani " Incepcion " .
Od Incepcji to Potter jest wyraźnie lepszy.

P.S Wawrzyniec skończysz z tymi pretensjami. Mam Ci założyć osobny wątek w offtopie zatytułowany '' Żale Wawrzyńca''?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#422 Post autor: Wawrzyniec » sob paź 30, 2010 15:05 pm

bladerunner20 pisze:Od Incepcji to Potter jest wyraźnie lepszy.
Zupełnie dwa inne filmy i score, nie ma co porównywać. Zwłaszcza, że "Inception" ma mocny motyw przewodni.
bladerunner20 pisze:P.S Wawrzyniec skończysz z tymi pretensjami. Mam Ci założyć osobny wątek w offtopie zatytułowany '' Żale Wawrzyńca''?
Jak chcesz możesz założyć, tylko mi tam proszę HGW i Kohem nie wjeżdżaj :P
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#423 Post autor: lis23 » sob paź 30, 2010 15:07 pm

bladerunner20 pisze:
Mi się " Incepcja " o wiele bardziej podoba - ba!,nawet wyśmiewany przez wielu " Holmes " - tam przynajmniej jest jakiś temat,tutaj nie.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#424 Post autor: Marek Łach » sob paź 30, 2010 15:10 pm

Ciekawe czy doprowadzi Desplat do bardziej rozbudowanych rozwiązań tematycznych w Part II. Jak mówiłem parę stron wcześniej, Part I brzmi dla mnie jak przygrywka do czegoś większego, jak wstęp do finału i stąd może nie bardzo mogę wyczuć do czego cały ten score zmierza. Może te zręby tematyczne, o których bladu wspominał (temat, który ma swoją kulminację w Farewell to Dobby ma taki potencjał) i które są bardzo obiecujące, czekają po prostu na Part II. :)

bladerunner

#425 Post autor: bladerunner » sob paź 30, 2010 15:15 pm

lis23 pisze:
bladerunner20 pisze:
Mi się " Incepcja " o wiele bardziej podoba - ba!,nawet wyśmiewany przez wielu " Holmes " - tam przynajmniej jest jakiś temat,tutaj nie.
Holmes mi się akurat też podoba, ale nie offtopujmy Hansem :P .
Jest cała masa tematów, świetnie zaaranżowanych, sam początek też mi się podoba, tworzy klimat i ciekawie wprowadza słuchacza w świat Czarodzieja w Okularach. Kilka rewelacyjnych utworów akcji, jeden ciekawy wątek miłosny, choć kilka posunięć Desplata nie rozumiem w takich utworach jak ''Detonators'' czy ''Ministry Of Magic''gdzie w środkowej części trochę zaczyna się robić cicho i ciut nudnawo, może to przez tą jakość?. Incepcja była robiona na autopilocie, same zżyny jak nie z piafowej to z samego siebie :) . Album niestety mocno męcząco nudno-drażniący, przez ciągłą powtarzalność.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#426 Post autor: Adam » sob paź 30, 2010 15:37 pm

aha zapomniałem dodać że płyta jest za długa, dlatego też maxa nie będzie choćby skały srały.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#427 Post autor: lis23 » sob paź 30, 2010 15:48 pm

Cóż,ja tam uważam że z całych sił staracie się usprawiedliwić średniaka,jakim jest ta praca i niezasłużenie wywindować go na górę,ba!,.nawet dowieść że prace Williamsa to było dno przy wspaniałości Desplata ...
Niestety,mi ten kompozytor w ogóle nie podchodzi,ani zachwalany " Kompas " ani nudny " Button ",itp.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#428 Post autor: Adam » sob paź 30, 2010 15:50 pm

a czy jak tak robię? :) wypowiedziałem się na sucho - nigdy nie oglądałem żadnego pottera i nie zamierzam, 1/3 scorów do nich nie słuchałem (z tych nie-williamsowych).. dla mnie z tego co znam na równi jest jedynka i Desplat. tyle.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#429 Post autor: lis23 » sob paź 30, 2010 15:55 pm

Czyli nie podoba Ci się najlepsza praca Williamsa do serii,czyli " Więzień Azkabanu "?
dlaczego? :?: :idea:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#430 Post autor: Adam » sob paź 30, 2010 15:58 pm

3/5 za duzo underscoru i mikimałsingu. komnata lepsza. jedynka 4/5. desplat tez. reszty nie znam :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#431 Post autor: Tomek » sob paź 30, 2010 16:04 pm

Krótki materiał w HD o muzyce do filmu (wypowiada się też Desplat): http://videos.hd-trailers.net/warner_hp ... p-HDTN.mp4
Ostatnio zmieniony sob paź 30, 2010 16:04 pm przez Tomek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#432 Post autor: Wawrzyniec » sob paź 30, 2010 16:04 pm

bladerunner20 pisze: Jest cała masa tematów, świetnie zaaranżowanych, sam początek też mi się podoba, tworzy klimat i ciekawie wprowadza słuchacza w świat Czarodzieja w Okularach.
Chyba pisałeś, że Ciebie "Harry Pottery" nie kręcą, a filmu też raczej nie widziałeś, więc skąd możesz wiedzieć, że ta muzyka buduje dobrze klimat. tej serii :?

A w ogóle to najmocniej przepraszam i Marek ma rację, że zrobiłem tutaj niezły cyrk i komedię :( W sumie to jestem okropny i jak w ogóle śmiałem wymagać aby film fantasy-przygodowy miał wyrazisty temat. Co ja sobie wtedy myślałem :?
A już poważniej to mam nadzieję, że Desplat pospieszy się z tym tematem i nie zaserwuje go nam na napisy końcowe drugiej części.

"Więzień Azkabanu" rządzi :!: Jakby co na pewnej stronie jest ciekawa recenzja tego score'u :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#433 Post autor: Koper » sob paź 30, 2010 16:07 pm

Wawrzyniec pisze:skąd możesz wiedzieć, że ta muzyka buduje dobrze klimat. tej serii :?
Szkoda, że nie napisałeś "klimat serii. TEJ serii" :P:P
Wawrzyniec pisze:A w ogóle to najmocniej przepraszam i Marek ma rację, że zrobiłem tutaj niezły cyrk i komedię :( W sumie to jestem okropny i jak w ogóle śmiałem wymagać aby film fantasy-przygodowy miał wyrazisty temat. Co ja sobie wtedy myślałem :?
Kaczyńskiego przeproś!!!
Wawrzyniec pisze:"Więzień Azkabanu" rządzi :!: Jakby co na pewnej stronie jest ciekawa recenzja tego score'u :wink:
Yhm. Na filmmusic.pl :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#434 Post autor: Adam » sob paź 30, 2010 16:15 pm

Wawrzek znów przeprasza... :( Pod krzyż idź prosić o Williamsa!! :D Co do filmiku od Tomka - widać że to wycinek tego filmiku co będzie na płycie.. Desplat za 10 lat to bez charakteryzacji będzie mógł zagrać Gargamela ze Smerfów :D bez kitu podobne rysy :D a co do wykorzystania tematu Williamsa to Hedwigs Theme jest w utworach 3,4 i 7. orkiestra 105 osób. nie wiem czy to było już podawane w tej dyskusji bo za długa do czytania :P
#FUCKVINYL

bladerunner

#435 Post autor: bladerunner » sob paź 30, 2010 16:15 pm

Adam Krysiński pisze: Azkaban rulez i ok.
Adam Chorągiewka:) .
Ostatnio zmieniony sob paź 30, 2010 16:16 pm przez bladerunner, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ