Czego ostatnio słuchaliście?
Re: Czego ostatnio słuchaliście?
George Kallis - The Last Warrior
Rosyjskie fantasy dla Disneya, które obecnie dobrze radzi sobie w ich b.o. Muza taka jakiej można by było tu oczekiwać, orkiestra, chóry, ogólnie na poziomie, ale całość raczej oklepana i ta epika i przygoda średnio zachwyca, do takiego "Seventh Son" startu nie ma.
Howards Ends - Nico Muhly
Mini seria BBC, takie tam klasyczne kostiumowe smęcenia, jakoś mnie nie uwiodły i nie zaangażowały.
Johnny Klimek, Tom Tykwer - Babylon Berlin
Głośny niemiecki serial dla HBO reżyserowany przez Tykwera. Już same nazwiska gwarantują jakość i nietuzinkowość. Może nie tak fajne i efektowne jak "Sense8", ale muza na poziomie i w klimatach twórców Cloud Atlas, tu dodatkowo podszyte jazzem, warto:
youtu.be/36VldbDiAYU
Rosyjskie fantasy dla Disneya, które obecnie dobrze radzi sobie w ich b.o. Muza taka jakiej można by było tu oczekiwać, orkiestra, chóry, ogólnie na poziomie, ale całość raczej oklepana i ta epika i przygoda średnio zachwyca, do takiego "Seventh Son" startu nie ma.
Howards Ends - Nico Muhly
Mini seria BBC, takie tam klasyczne kostiumowe smęcenia, jakoś mnie nie uwiodły i nie zaangażowały.
Johnny Klimek, Tom Tykwer - Babylon Berlin
Głośny niemiecki serial dla HBO reżyserowany przez Tykwera. Już same nazwiska gwarantują jakość i nietuzinkowość. Może nie tak fajne i efektowne jak "Sense8", ale muza na poziomie i w klimatach twórców Cloud Atlas, tu dodatkowo podszyte jazzem, warto:
youtu.be/36VldbDiAYU
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Mystery pisze: ↑ndz lis 19, 2017 15:52 pmJon Brion - Lady Bird
Prawdopodobnie najlepiej oceniany tegoroczny film, zobaczymy czy w sezonie nagród pociągnie i muzykę. Ta taka sobie, nie licząc ostatniego najdłuższego i najlepszego utworu, 22 kawałki trwające 22 minuty, głównie skromne, pogodne rzępolenie na gitarce z dodatkami, fortepian, flety, taka tam indie oprawa niezależnego filmu, bez obrazu nic wartego odnotowania jednak tu nie uświadczyłem.
youtu.be/AO_xkgS1DA0
Dokładnie, takie typowe indie-granie idealnie do na przejażdżkę holenderskim rowerem, do wegańskiej kawiarni, aby tam napić się kawy z mlekiem sojowym i poczytać jakąś książkę, nałożywszy ogromne kanciaste okulary i podrapanie się po brodzie.
Ten ostatni utwór naprawdę fajny, ale reszta raczej mocno ulotna. Można posłuchać, ale raczej ulotna ścieżka.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Przesłuchałem ostatnio parę nowości, ale zważywszy, że mam po nich dość podobne odczucia, to zamiast powtarzać się za każdym razem, zsumuje moje wrażenia. Czyli wszystko to co napiszę poniżej, można przypisać do tych soundtracków:
Wawrzyniec
Przedstawia:
Niezbyt ciekawe, momentami smętne, często ambientowe soundtracki z nielicznymi przebłyskami do szybkiego raczej zapomnienia.
Oto one:
Pedro Bromfman - Thumper

Ola Flottum - Thelma

(Choć tu jest mały wyjątek, o którym więcej w "Retro-Score'ach")
Hammock - Columbus
[imghttps://img.israbox.com/uploads/posts/2017-11/1509959987_51si-davxml__ss500.jpg][/img]
To dopiero był ambient i w sumie najnudniejsze z tej trójki. W sumie jedyne co było ciekawe w tej muzyce, to sam uczyniłem. A mianowicie do tej pory nie wiem jak to zrobiłem, ale zgrywając ten soundtrack na mojego starego playera, aby móc słuchać na słuchawkach, dokonałem niesamowitego mixu. Na playerze miałem już tę kompilację Carpentera i nie wiem jak to uczyniłem, ale kawałek z "Goldsmith" (znamienna nazwa), który na albumie "Columbus" był nudny i nieciekawy, zgrał mi się razem z motywem Halloween.
Efekt niezły, ale w sumie to jedye co ciekawe z tego score'u wyszło i to przez przypadek. 
Wawrzyniec
Przedstawia:
Niezbyt ciekawe, momentami smętne, często ambientowe soundtracki z nielicznymi przebłyskami do szybkiego raczej zapomnienia.
Oto one:
Pedro Bromfman - Thumper

Ola Flottum - Thelma

(Choć tu jest mały wyjątek, o którym więcej w "Retro-Score'ach")
Hammock - Columbus
[imghttps://img.israbox.com/uploads/posts/2017-11/1509959987_51si-davxml__ss500.jpg][/img]
To dopiero był ambient i w sumie najnudniejsze z tej trójki. W sumie jedyne co było ciekawe w tej muzyce, to sam uczyniłem. A mianowicie do tej pory nie wiem jak to zrobiłem, ale zgrywając ten soundtrack na mojego starego playera, aby móc słuchać na słuchawkach, dokonałem niesamowitego mixu. Na playerze miałem już tę kompilację Carpentera i nie wiem jak to uczyniłem, ale kawałek z "Goldsmith" (znamienna nazwa), który na albumie "Columbus" był nudny i nieciekawy, zgrał mi się razem z motywem Halloween.

Warte odnotowania, że ten film wczoraj osiągnął najwyższą ocenę na RT ze wszystkich filmów w historii oraz w ogóle w historii tego portalu.Mystery pisze: ↑ndz lis 19, 2017 15:52 pmJon Brion - Lady Bird
Prawdopodobnie najlepiej oceniany tegoroczny film, zobaczymy czy w sezonie nagród pociągnie i muzykę. Ta taka sobie, nie licząc ostatniego najdłuższego i najlepszego utworu, 22 kawałki trwające 22 minuty, głównie skromne, pogodne rzępolenie na gitarce z dodatkami, fortepian, flety, taka tam indie oprawa niezależnego filmu, bez obrazu nic wartego odnotowania jednak tu nie uświadczyłem.
youtu.be/AO_xkgS1DA0

Czyli mamy absolutnego pewniaka do najważniejszego Oscara za film, oraz Oscara za rolę kobiecą.
NO CD = NO SALE
Oscara za rolę kobiecą najprawdopodobniej dostanie Frances McDormand, ale Saoirse nomkę ma pewną w tej sytuacji, a wyścig jest wciąż otwarty 

Jest jeszcze Streep, no i nie należy zapominać o Robbie za "Tonya" i Hawkins (Shape of Water), także zobaczymy, choć już piątkę mamy

No więc wymieniłeś najbardziej prawdopodobne nominacje, co nie zmienia faktu, że w ostatnich tygodniach Frances wychodzi na prowadzenie. Ale wyścig jest długi, najważniejsze będzie rozdanie nagród gildii aktorskiej SAG 

Ja pierdole
Lady Bird ma na RT wynik 100% przy uwzględnieniu aż 170 recenzji z całego świata!

NO CD = NO SALE
Reakcja łańcuchowa - zespół Muchy
Piosenki i muzyka instrumentalna przeplatane dialogami. Nic wielkiego, brzmi jakbyś byli na jam session, gdzieś w małym klubie. Nie przeszkadza, ciekawostka do odsłuchania, podobne w schemacie np. do "Kilerów" Elektrycznych Gitar.
Piosenki i muzyka instrumentalna przeplatane dialogami. Nic wielkiego, brzmi jakbyś byli na jam session, gdzieś w małym klubie. Nie przeszkadza, ciekawostka do odsłuchania, podobne w schemacie np. do "Kilerów" Elektrycznych Gitar.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Co prawda soundtrack do "I, Tonya", najnowszego filmu z Margot Robbie, to głównie piosenki, ale to co skomponował nieznany mi Peter Nashel, nie brzmi źle, a nawet dobrze, jak ta suite'a:
youtu.be/Ma7qsXAOKyY
youtu.be/Ma7qsXAOKyY
To jest ten sam typ co zrobił score (wydany przez Sony Classical) do tego dużego serialu Marco Polo produkcji Netflixa.
NO CD = NO SALE
Suita fajna, ten drugi kawałek - The Incident - też niezły. Generalnie szkoda, że score osobno nie wyszedł, ale pewnie w filmie jest go z 10 minut.
Parę nadrobionych ciekawszych, mniej znanych zaległości z 2017 do śmiałego sprawdzenia:
Guillaume Roussel - HhhH

Dobry dramatyczny score, w środku przeważnie buduje napięcie, ale efektowny początek i dorodna końcówka rekomensują wszystko, a zacniejszych tracków, tu z organami, tam z chórami nie brakuje, lepsze tracki do obadania, "HhhH", "Invasion Of Poland", "See You On The Other Side". 3+
Pascal Gaigne - Plan de Fuga

Efektowna rzecz, akcja, tajemnica, mrok i romantyzm, a to wszystko w jazzowym stylu rodem ze starych filmów noir, do sprawdzenia "Cama (Vamos de Viaje)", "Atraco" i wspaniały "Perdóname / Plan de fuga (Créditos)". 3+
Pino Donaggio - Dove non ho mai abitato

Trochę plumkające, smętne i monotonne, ale nawet urodziwe romantyczne granie, najlepiej zaprezentowane w bardziej emocjonujących dwóch ostatnich utworach. 3
Takatsugu Muramatsu - Mary and The Witch's Flower

Przyjemna, różnorodna muzyka, pełna magicznych i radosnych dźwięków cymbałów i ksylofonów, której słucha się uśmiechem na twarzy
4-
youtu.be/eY4khBEhAxg
Guillaume Roussel - HhhH

Dobry dramatyczny score, w środku przeważnie buduje napięcie, ale efektowny początek i dorodna końcówka rekomensują wszystko, a zacniejszych tracków, tu z organami, tam z chórami nie brakuje, lepsze tracki do obadania, "HhhH", "Invasion Of Poland", "See You On The Other Side". 3+
Pascal Gaigne - Plan de Fuga

Efektowna rzecz, akcja, tajemnica, mrok i romantyzm, a to wszystko w jazzowym stylu rodem ze starych filmów noir, do sprawdzenia "Cama (Vamos de Viaje)", "Atraco" i wspaniały "Perdóname / Plan de fuga (Créditos)". 3+
Pino Donaggio - Dove non ho mai abitato

Trochę plumkające, smętne i monotonne, ale nawet urodziwe romantyczne granie, najlepiej zaprezentowane w bardziej emocjonujących dwóch ostatnich utworach. 3
Takatsugu Muramatsu - Mary and The Witch's Flower

Przyjemna, różnorodna muzyka, pełna magicznych i radosnych dźwięków cymbałów i ksylofonów, której słucha się uśmiechem na twarzy

youtu.be/eY4khBEhAxg
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
Coś mi właśnie się kojarzyło, że gdzieś było wspominane, ale jak widać jakoś nikt nie podchwycił wątku i przepadło