Hans Zimmer - The Amazing Spider-Man 2 (2014)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Hans Zimmer - The Amazing Spider-Man 2 (2014)

#406 Post autor: Wawrzyniec » śr kwie 16, 2014 19:05 pm

Paweł Stroiński pisze:Powiedz to reżyserowi, który na podstawie tego materiału montował film :) .
A masz namiary na niego? :wink:
Kaonashi pisze:Doceniam, że próbowali stworzyć coś oryginalnego, ale ten element materiału Elektro jest dla mnie po prostu głupi i zbyt nachalny.
Oczywiście, że jest i tutaj się w pełni z Tobą zgadzam. I ja jakby co też widziałem ten fragment filmowy z Elektro i wcale nie uważam, że jakoś to świetnie brzmi.
Ale jakby co ja nie zamierzam rozdzierać szat nad tym scorem. Przesłuchałem go parę razy. Parę fragmentów jest nawet dobrych, Harry Osborn aka Goblin zdaje się być dobrze umuzyczniony. Chociaż gdyby Hans Zimmer, Pharrell Williams, Johnny Marr, Junkie XL, Steve Mazzaro i Andrew Krawczynski chcieli naprawdę osiągnąć wyższy poziom funu, coolskości, pomysłowości i jaj to by postarali się zilustrować Goblina za pomocą muzyki w stylu Goblina. :)
Ogólnie tylko zmierzam, że jakoś nie chce mi się do tej muzyki wracać, tym bardziej, że jednak posiada coś irytującego i nie sprawia mi przyjemności obcowanie z nią.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#407 Post autor: lis23 » śr kwie 16, 2014 19:50 pm

Paweł Stroiński pisze:O ironio, z wyjątkiem elektroniki dla Electro i, częściowo, dla Goblina, lis jakoś ignoruje fakt, że jest to najbardziej klasycznie rozpisany blockbuster Zimmera od długiego czasu, jeśli nie liczymy Lone Rangera.
Jednak " Long Ranger " o wiele bardziej mnie się podoba, z TASM 2 jest tak, jak pisze Wawrzyniec:

" Ogólnie tylko zmierzam, że jakoś nie chce mi się do tej muzyki wracać, tym bardziej, że jednak posiada coś irytującego i nie sprawia mi przyjemności obcowanie z nią. "

nawet do MoS czy Batmanów jestem w stanie wrócić ale ta praca Niemca mnie po prostu odrzuca, odpycha - i nie brońcie tej pracy stwierdzeniami, że podoba się ona fanom Hornera, Goldsmitha, itp. bo najważniejsze jest to, czy podoba się ona mnie, a nie innym, krytykom, itp.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#408 Post autor: Paweł Stroiński » śr kwie 16, 2014 19:53 pm

To po co się w ogóle o niej wypowiadasz, skoro nie chcesz do niej wracać i w ogóle Zimmer jest takim głupim chujem, że miał czelność napisać, coś co ci się nie podoba, co?

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#409 Post autor: lis23 » śr kwie 16, 2014 20:17 pm

Paweł Stroiński pisze:To po co się w ogóle o niej wypowiadasz, skoro nie chcesz do niej wracać i w ogóle Zimmer jest takim głupim chujem, że miał czelność napisać, coś co ci się nie podoba, co?
A czy ja tak gdzieś pisałem?
lubię Zimmera ale za jego starsze prace i nie podoba mi się droga, jaką obrał on po 2005 roku - a na " Niesamowitego Spider Mana 2 " bardzo liczyłem, gdy jeszcze można było sądzić, że muzykę napisze Horner ale odkąd było wiadomo, że to Zimmer zajmie się oprawą muzyczną kolejnego filmu o superbohaterze to postawiłem krzyżyk na tej pracy, słuchając jej tylko z ciekawości, więc ani mnie to nie grzeje, ani nie ziębi, że jest to muza do kitu, bardziej niepokoi mnie kierunek, jaki objął Zimmer i obawiam się, że takich koszmarków, jak TASM2 będzie w najbliższym czasie jeszcze więcej, podobnie jak u JNH.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#410 Post autor: Paweł Stroiński » śr kwie 16, 2014 20:22 pm

Ciągle lamentujesz, dlaczego Zimmer nie pisze już muzyki, jaką ty lubisz... Więc tak, masz żal do Zimmera, że próbuje pisać to, co jest jego zdaniem odpowiednie dla filmu, a nie dla twojego gustu muzycznego. W tej sytuacji polecam zmianę gatunku muzyki, którego słuchasz. Bo można powiedzieć wprost tak:

Masz do Hansa żal o to, że robi to, co mu każą, a nie to, czego ty sobie życzysz. A fakt, że po prostu rzuciłeś tę płytę w diabły, bo nie brzmi jak Horner i postać została potraktowana inaczej niż sobie życzysz i nawet nie próbujesz się zorientować, czy nie ma w tym jakiejś większej myśli, którą skądinąd dostrzegł ten sam reżyser, który zatrudnił Hornera, skoro na podstawie tych myśli Electro montował film, to po prostu traktujesz score Hansa nieuczciwie i tyle.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#411 Post autor: Paweł Stroiński » śr kwie 16, 2014 20:25 pm

I jeszcze lamentujesz, jak to Hans zrobił score z dużą ilością elektroniki i odrzucasz WSZELKIE przypomnienia, że i Horner napisał mocno elektroniczny score. Elektronika tam jest prawie w każdym kawałku, słyszana bardzo mocna i, o ironio, z wyjątkiem dubstepu dla Electro i tego efektu dla Goblina... bardzo podobna do brzmień, które teraz wybrał Zimmer.

Oliver
Szofer w RCP

#412 Post autor: Oliver » śr kwie 16, 2014 21:32 pm

Narazie wstrzymam się z werdyktem. Coś w tym jest co Wawrzyniec napisał. Może trzeba zobaczyc film.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#413 Post autor: lis23 » śr kwie 16, 2014 21:50 pm

Paweł Stroiński pisze:Ciągle lamentujesz, dlaczego Zimmer nie pisze już muzyki, jaką ty lubisz... Więc tak, masz żal do Zimmera, że próbuje pisać to, co jest jego zdaniem odpowiednie dla filmu, a nie dla twojego gustu muzycznego. W tej sytuacji polecam zmianę gatunku muzyki, którego słuchasz. Bo można powiedzieć wprost tak:

Masz do Hansa żal o to, że robi to, co mu każą, a nie to, czego ty sobie życzysz. A fakt, że po prostu rzuciłeś tę płytę w diabły, bo nie brzmi jak Horner i postać została potraktowana inaczej niż sobie życzysz i nawet nie próbujesz się zorientować, czy nie ma w tym jakiejś większej myśli, którą skądinąd dostrzegł ten sam reżyser, który zatrudnił Hornera, skoro na podstawie tych myśli Electro montował film, to po prostu traktujesz score Hansa nieuczciwie i tyle.
Paweł Stroiński pisze:I jeszcze lamentujesz, jak to Hans zrobił score z dużą ilością elektroniki i odrzucasz WSZELKIE przypomnienia, że i Horner napisał mocno elektroniczny score. Elektronika tam jest prawie w każdym kawałku, słyszana bardzo mocna i, o ironio, z wyjątkiem dubstepu dla Electro i tego efektu dla Goblina... bardzo podobna do brzmień, które teraz wybrał Zimmer.
Moim zdaniem, bardzo generalizujesz
nie chodzi mi o to, że muzyka Zimmera nie brzmi tak, jak praca Hornera, chodzi mi o to, że na pierwszy plan podczas jej odsłuchu rzuca się w uszy jej syntetyczność, sztuczność, coś, czego ja nie trawię nie tylko u Zimmera ale w ogóle w muzyce filmowej ( " I'm Electro " ), potem mamy rozbity na dwie części, chyba początek filmu z nowym tematem, doprawionym modnymi od paru lat u Zimmera, efektami / tym razem odgłosy policyjnego radiowozu / ( " There He Is " oraz " I’m Spider-Man " ), a potem następuje koszmarek pod nazwą " My Enemy " i właściwie od tego momentu przechodzi mi dalsza ochota na odsłuch, która po " I'm Electro " i tak nie była już zbyt duża ...
Wadą nie jest to, że praca Zimmera i spółki korzysta z elektroniki - piszesz, ze u Hornera owa elektronika jest obecna w każdym tracku ale nie dostrzegasz różnicy?, na prawdę? - chodzi o ekspozycję owej elektroniki - u Hornera najwięcej elektroniki jest chyba w " Hunting for Information " oraz " The Spider Room " ( dawno słuchałem tej muzy ) ale czy można te utwory porównać z takim " I'm Electro "? - taka jest właśnie różnica w ekspozycji owej elektroniki, która u Hornera nie jest tak nachalna i natarczywa, a obecna jest ona w większości jego prac ale da się tego słuchać / np. " Titanic " / ale Horner obok elektroniki stosuje jeszcze inne środki wyrazu / wokalizy, chór, instrumenty etniczne, ciekawą muzykę akcji, itp. /, gdzie w pracy Zimmera utwór pokroju " The Gamail Device "?, gdzie akcja typu " Lizard at Sholl " czy " Saving New York "?.
I nie rób ze mnie, proszę takiego męczennika, gdyż ja zwyczajnie nie stawiałem na tę pracę i fakt, iż mnie się ona nie podoba nie jest dla mnie wielkim zaskoczeniem, zawodem roku, powodem do depresji ;) gdyż po prostu nigdy nie miałem co do niej jakiś wygórowanych oczekiwań, o wiele bardziej rozczarował mnie Shore i druga część " Hobbita " więc nie pisz, proszę, że żywię jakieś niedobre uczucia względem Zimmera, bo nie podoba mi się TASM2 - ja mam tę pracę gdzieś, bardziej boli mnie to, że Zimmer robi coraz więcej takich prac w ogóle a mniej takich, jak " Jeździec Znikąd ".

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#414 Post autor: Paweł Stroiński » śr kwie 16, 2014 21:59 pm

Nie, There He Is nie ma dźwięków syren, którym ja sam jestem przeciwny.

Najwięcej elektroniki u Hornera jest w Ben's Death, Saving New York, na samym początku. I co ciekawe, jest ona całkiem Zimmerowska.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#415 Post autor: Ghostek » śr kwie 16, 2014 22:36 pm

Drobny offtop, ale w kontekście tego wszystkiego mogę sobie pozwolić.
Jeżeli sądzicie, że łączenie orkiestry z dubem jest ohydne, to wiedzcie, że nie jest to żaden wymysł Hansa. Już wiele lat temu eksperymentowano w tym zakresie i robił to bożyszcze brytyjskich parkietów, czyli Nero.
Oto przykład:
http://www.youtube.com/watch?v=5JAxgFe4hpE

Ale jak widać w sztywnych od standardów karkach panuje przeświadczenie, że to gwałcenie gatunku. No cóż, trzeba będzie się tym tematem szerzej zająć :)
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#416 Post autor: lis23 » śr kwie 16, 2014 22:49 pm

Paweł Stroiński pisze:Nie, There He Is nie ma dźwięków syren, którym ja sam jestem przeciwny.
Dźwięki syren są w " I'm Spider Man " ale dla mnie jest on nierozerwalny z " There He Is " gdyż Zimmer znowu stosuje zabieg jednego, niekończącego się utworu.

Awatar użytkownika
Cisek
Asystent orkiestratora

#417 Post autor: Cisek » śr kwie 16, 2014 23:18 pm

Chciałem tylko się pożalić, że jestem kolejną ofiarą kleju w edycji dwupłytowej :). Dajcie znać co z ew. reklamacjami.
Obrazek

Templar

#418 Post autor: Templar » śr kwie 16, 2014 23:21 pm

Cisek pisze:Chciałem tylko się pożalić, że jestem kolejną ofiarą kleju w edycji dwupłytowej :). Dajcie znać co z ew. reklamacjami.
Nic, przeczyść to i śladu nie będzie :P

Awatar użytkownika
galljaronim
John Powell

#419 Post autor: galljaronim » czw kwie 17, 2014 11:58 am

Dokładnie. Ja też tak zrobiłem i na szczęście nie muszę reklamować. To już czwarta ofiara klejowej afery :?

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#420 Post autor: Paweł Stroiński » czw kwie 17, 2014 12:04 pm

A ja patrzę na swojego regulara i się i cieszę, i śmieję :mrgreen:

Swoją drogą wypowiedź z forum, na którym powiedziałem, że mi się TASM 2 podoba:
Regarding your description of Zimmer's The Amazing Spider-Man 2 Pawel, well said!!
I love my traditional full orchestral fare but when a modern, predominantly synthetic score is done as well as this one I'm impressed! Good fun. Great album!
Jeśli chodzi o twój opis TASM 2 Zimmera, dobrze powiedziane!
Kocham swoją tradycyjną pełną orkeistrę, ale kiedy współczesny, głównie elektroniczny score jest zrobiony tak dobrze jak ten, jestem pod wrażeniem. Świetna zabawa i album.

To pisze gość, który siedzi głównie w Jerrym, uwielbia też Golden Age.

ODPOWIEDZ