Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#406 Post autor: Mystery » śr kwie 07, 2010 11:00 am

Od ostatniego wpisu:

Miklós Rózsa – El Cid
Zobaczyłem film, toteż po projekcji sięgnąłem po muzykę. Na płycie i w obrazie oczywiście "piąteczka". O ile, jeśli chodzi o pierwsze, to jest to najlepszy Rózsa z jakim miałem do czynienia, to jeśli chodzi już o muzykę w filmie to do majestatu Ben-Hura jeszcze sporo tu brakuje.

Miklós Rózsa – Sodom and Gomorrah
Przede wszystkim niesamowite Overture, materiał liryczny po 2 minucie wprost zapiera dech w piersiach. Cały soundtrack jest dość różnorodny i jest to muzyka najwyższych lotów, epicka, przebojowa, romantyczna, Węgier w swoim żywiole.

Miklós Rózsa – The Golden Voyage Of Sinbad
Nie jest już to poziom i rozmach tego Rózsy z lat 50, ale wciąż jest to pozycja godna uwagi i na pewno w swoim gatunku zajmuje wysoką pozycję. O ile pierwsza część soundtracka nie robi zbyt dużego wrażenia, to końcówka płyty jest wręcz piorunująca.

Alfred Newman – How The West Was Won
Mistrzowski temat przewodni, liryczny również, choć jako całość muzyka troszkę już męczy, przede wszystkim jest za długo, a i parę słabszych momentów również się znajdzie. Do tego wszystkie teksty śpiewane jakoś do mnie przemawiają.

Georges Delerue – Our Mother's House
Bardzo ładny, przyjemny, sympatyczny score Delerue, który to już z kolei.

Elmer Bernstein – The Magnificent Seven
Klasyk, choć jak dla mnie ciut przyciężki. Nierówny to soundtrack, obok kapitalnych kawałków zdarzają mniej atrakcyjne i to jest główną bolączką tej muzyki, którą osobiście jednak bardzo cenię.

Dimitri Tiomkin – Red River
To już co innego. Świetnie skrojony album, którego słucha się niezwykle przyjemnie. Z powyższych westernów ten najbardziej przypadł mi do gustu.

Bernard Herrmann – Cape Fear
Pierwszy utwór to klasa sama w sobie. Później raz lepiej, raz gorzej, ogólnie zbyt przytłaczająca to pozycja, choć parę kawałków może zrywać czapki z głów.

Alex North – Spartacus
Bombastyczna muzyka z jednym z najpiękniejszych tematów miłosnych w historii muzyki filmowej. Na dniach planuje film, więc się obada jak to wszystko się spisuje w obrazie, bo akurat tego jestem obrzydliwie ciekawy.

Alan Menken – Herkules
Dobre, choć Menken ma lepsze prace na koncie.

Jerry Goldsmith – River Wild
Taki trójkowy Goldsmith. Świetnie się słucha, ciekawy temat przywodni, jak zwykle świetna muzyka akcji, solidna ściecha.

bladerunner

#407 Post autor: bladerunner » śr kwie 07, 2010 11:09 am

Miklós Rózsa
I wszystko jasne :D

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#408 Post autor: Adam » śr kwie 07, 2010 13:45 pm

Mystery Man pisze: Alex North – Spartacus
Bombastyczna muzyka z jednym z najpiękniejszych tematów miłosnych w historii muzyki filmowej. Na dniach planuje film, więc się obada jak to wszystko się spisuje w obrazie, bo akurat tego jestem obrzydliwie ciekawy.
No co Ty Myster nie widziałeś Spartakusa? ;-) Toż każdy tam odcienie piasku i rzemyków u sandałów potrafi rozróżniać po tych x latach :D Nie oglądać spartakusa to tak jakby Wawrzyniec nie słuchał nigdy Thin Red Line :D
#FUCKVINYL

bladerunner

#409 Post autor: bladerunner » śr kwie 07, 2010 13:47 pm

No co Ty Myster nie widziałeś Spartakusa? Wink Toż każdy tam odcienie piasku i rzemyków u sandałów potrafi rozróżniać po tych x latach Very Happy Nie oglądać spartakusa to tak jakby Wawrzyniec nie słuchał nigdy Thin Red Line
Mam takich znajomych co nawet nie widzieli Gladiatora :lol:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#410 Post autor: Adam » śr kwie 07, 2010 13:49 pm

No akurat tutaj to przykład niskolotny bo gladiator przy legendzie spartakusa to filmik dokumentalny ;-) ALE przyznać się muszę SZCZERZE że ja np nigdy nie oglądałem żadnego Pottera i nie zamierzam :D bez tego i tak jestem przecież zajebisty, prawda? ;-);-);-)
#FUCKVINYL

bladerunner

#411 Post autor: bladerunner » śr kwie 07, 2010 13:52 pm

No akurat tutaj to przykład niskolotny bo gladiator przy legendzie spartakusa to filmik dokumentalny
Gladiator to film lepszy, no ewentualnie tak samo dobry

ALE przyznać się muszę SZCZERZE że ja np nigdy nie oglądałem żadnego Pottera i nie zamierzam Very Happy bez tego i tak jestem przecież zajebisty, prawda?
Jak miałem 9 czy 10 lat to harry był fajowy, ale radze Ci nie oglądaj :D

Prawda prawda :D

Ja bym polecał Dystrykt 9 jak ktoś nie widział :p

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#412 Post autor: Adam » śr kwie 07, 2010 14:05 pm

Dystrykt 9 to ja mam na osiedlu u siebie :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#413 Post autor: Wawrzyniec » śr kwie 07, 2010 14:18 pm

Mystery Man pisze:
Miklós Rózsa – El Cid

Miklós Rózsa – Sodom and Gomorrah

Miklós Rózsa – The Golden Voyage Of Sinbad

Alfred Newman – How The West Was Won

Georges Delerue – Our Mother's House

Elmer Bernstein – The Magnificent Seven

Dimitri Tiomkin – Red River

Bernard Herrmann – Cape Fear

Alex North – Spartacus

Alan Menken – Herkules

Jerry Goldsmith – River Wild
Trochę ten Menken tutaj dziwnie wygląda :wink: A po za tym to bardzo ciekawa i koneserska lista, gwarantująca Tobie spory szacunek i respekt. Tylko czekać na dalszy rozwój sytuacji. Co następne w planach? Jerry Fielding? Czy też jeszcze bardziej wstecz i Max Steiner?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#414 Post autor: Mystery » śr kwie 07, 2010 14:37 pm

Wawrzyniec pisze:Trochę ten Menken tutaj dziwnie wygląda :wink: A po za tym to bardzo ciekawa i koneserska lista, gwarantująca Tobie spory szacunek i respekt. Tylko czekać na dalszy rozwój sytuacji. Co następne w planach? Jerry Fielding? Czy też jeszcze bardziej wstecz i Max Steiner?
Aj tam od razu koneserska, w większości to przygodowo-rozrywkowa muzyka, większości tutaj pewnie bardzo dobrze znana :) Steinera nie przewiduje, ale Fieldinga jak najbardziej :)
No co Ty Myster nie widziałeś Spartakusa?
Jakoś nigdy nie miałem okazji, to jeden z tych popularnych tytułów których projekcje zawsze się odkłada (za Siedmiu Samurajów zabieram się z 7 lat ;) ), nie wiem może mnie ta długość odstraszała, ale jak połknąłem "Cyda" to tu też powinno być dobrze :)

bladerunner

#415 Post autor: bladerunner » czw kwie 08, 2010 12:38 pm

W Woli przypomnienia.

Metal Gear Solid 3 -Harry Gregson-Williams
Meatl Gear Solid 4- Harry Gregson-Williams(complete) 2 CD

Dobra praca Harry'ego bez fuszery. :D
Grał ktoś w ogóle ?:D

A tam będe punktował
http://en.wikipedia.org/wiki/Metal_Gear ... Soundtrack

Ciekawi Mnie tylko ta edycja niepełna
Ostatnio zmieniony czw kwie 08, 2010 12:46 pm przez bladerunner, łącznie zmieniany 1 raz.

bladerunner

#416 Post autor: bladerunner » czw kwie 08, 2010 12:45 pm

A to napewno są w calosci prace Harry'ego?
Tak na prawdę mi to różnicy nie robi bo score rządzi i wymiata i taki Cod 4 Zimmera się chowa mogę wypunktować co skomponował Harry:D

Ciekawi mnie tylko niepełna wersja 16 tracków co ma

Zresztą po co punktować

http://en.wikipedia.org/wiki/Metal_Gear ... Soundtrack
Ostatnio zmieniony czw kwie 08, 2010 12:50 pm przez bladerunner, łącznie zmieniany 1 raz.

bladerunner

#417 Post autor: bladerunner » czw kwie 08, 2010 12:52 pm

Cod 4 chyba jest zaklepane dla Lorne Balfe
Lorne Balfe to włącza kompa Zimmerowi jak to Adam mówił. Jak Wykupie pół empiku to kupie i Score z Metalu i walne recenzje na blogu u siebie, którego i tak nikt nie czyta :lol:

bladerunner

#418 Post autor: bladerunner » czw kwie 08, 2010 12:53 pm

Ja już napisałem recke wczoraj.
Czego ? :lol:

Czytnąłbym sobie

bladerunner

#419 Post autor: bladerunner » czw kwie 08, 2010 12:57 pm

Na filmmusic są bardzo rzetelne, ale długieeee recenzje :lol: 8) :P

bladerunner

#420 Post autor: bladerunner » czw kwie 08, 2010 12:59 pm

No i jest długa Smile
Tak mi sie przynajmniej wydaje
Łeee Cię wzięło widzę ja to machnąłem mega krótką na szybkości, chcesz czytnąć?; :P

ODPOWIEDZ