Czego ostatnio słuchaliście?
Od ostatniego wpisu:
Miklós Rózsa – El Cid
Zobaczyłem film, toteż po projekcji sięgnąłem po muzykę. Na płycie i w obrazie oczywiście "piąteczka". O ile, jeśli chodzi o pierwsze, to jest to najlepszy Rózsa z jakim miałem do czynienia, to jeśli chodzi już o muzykę w filmie to do majestatu Ben-Hura jeszcze sporo tu brakuje.
Miklós Rózsa – Sodom and Gomorrah
Przede wszystkim niesamowite Overture, materiał liryczny po 2 minucie wprost zapiera dech w piersiach. Cały soundtrack jest dość różnorodny i jest to muzyka najwyższych lotów, epicka, przebojowa, romantyczna, Węgier w swoim żywiole.
Miklós Rózsa – The Golden Voyage Of Sinbad
Nie jest już to poziom i rozmach tego Rózsy z lat 50, ale wciąż jest to pozycja godna uwagi i na pewno w swoim gatunku zajmuje wysoką pozycję. O ile pierwsza część soundtracka nie robi zbyt dużego wrażenia, to końcówka płyty jest wręcz piorunująca.
Alfred Newman – How The West Was Won
Mistrzowski temat przewodni, liryczny również, choć jako całość muzyka troszkę już męczy, przede wszystkim jest za długo, a i parę słabszych momentów również się znajdzie. Do tego wszystkie teksty śpiewane jakoś do mnie przemawiają.
Georges Delerue – Our Mother's House
Bardzo ładny, przyjemny, sympatyczny score Delerue, który to już z kolei.
Elmer Bernstein – The Magnificent Seven
Klasyk, choć jak dla mnie ciut przyciężki. Nierówny to soundtrack, obok kapitalnych kawałków zdarzają mniej atrakcyjne i to jest główną bolączką tej muzyki, którą osobiście jednak bardzo cenię.
Dimitri Tiomkin – Red River
To już co innego. Świetnie skrojony album, którego słucha się niezwykle przyjemnie. Z powyższych westernów ten najbardziej przypadł mi do gustu.
Bernard Herrmann – Cape Fear
Pierwszy utwór to klasa sama w sobie. Później raz lepiej, raz gorzej, ogólnie zbyt przytłaczająca to pozycja, choć parę kawałków może zrywać czapki z głów.
Alex North – Spartacus
Bombastyczna muzyka z jednym z najpiękniejszych tematów miłosnych w historii muzyki filmowej. Na dniach planuje film, więc się obada jak to wszystko się spisuje w obrazie, bo akurat tego jestem obrzydliwie ciekawy.
Alan Menken – Herkules
Dobre, choć Menken ma lepsze prace na koncie.
Jerry Goldsmith – River Wild
Taki trójkowy Goldsmith. Świetnie się słucha, ciekawy temat przywodni, jak zwykle świetna muzyka akcji, solidna ściecha.
Miklós Rózsa – El Cid
Zobaczyłem film, toteż po projekcji sięgnąłem po muzykę. Na płycie i w obrazie oczywiście "piąteczka". O ile, jeśli chodzi o pierwsze, to jest to najlepszy Rózsa z jakim miałem do czynienia, to jeśli chodzi już o muzykę w filmie to do majestatu Ben-Hura jeszcze sporo tu brakuje.
Przede wszystkim niesamowite Overture, materiał liryczny po 2 minucie wprost zapiera dech w piersiach. Cały soundtrack jest dość różnorodny i jest to muzyka najwyższych lotów, epicka, przebojowa, romantyczna, Węgier w swoim żywiole.
Nie jest już to poziom i rozmach tego Rózsy z lat 50, ale wciąż jest to pozycja godna uwagi i na pewno w swoim gatunku zajmuje wysoką pozycję. O ile pierwsza część soundtracka nie robi zbyt dużego wrażenia, to końcówka płyty jest wręcz piorunująca.
Mistrzowski temat przewodni, liryczny również, choć jako całość muzyka troszkę już męczy, przede wszystkim jest za długo, a i parę słabszych momentów również się znajdzie. Do tego wszystkie teksty śpiewane jakoś do mnie przemawiają.
Bardzo ładny, przyjemny, sympatyczny score Delerue, który to już z kolei.
Klasyk, choć jak dla mnie ciut przyciężki. Nierówny to soundtrack, obok kapitalnych kawałków zdarzają mniej atrakcyjne i to jest główną bolączką tej muzyki, którą osobiście jednak bardzo cenię.
To już co innego. Świetnie skrojony album, którego słucha się niezwykle przyjemnie. Z powyższych westernów ten najbardziej przypadł mi do gustu.
Pierwszy utwór to klasa sama w sobie. Później raz lepiej, raz gorzej, ogólnie zbyt przytłaczająca to pozycja, choć parę kawałków może zrywać czapki z głów.
Alex North – Spartacus
Bombastyczna muzyka z jednym z najpiękniejszych tematów miłosnych w historii muzyki filmowej. Na dniach planuje film, więc się obada jak to wszystko się spisuje w obrazie, bo akurat tego jestem obrzydliwie ciekawy.
Alan Menken – Herkules
Dobre, choć Menken ma lepsze prace na koncie.
Taki trójkowy Goldsmith. Świetnie się słucha, ciekawy temat przywodni, jak zwykle świetna muzyka akcji, solidna ściecha.
No co Ty Myster nie widziałeś Spartakusa?Mystery Man pisze: Alex North – Spartacus

#FUCKVINYL
Gladiator to film lepszy, no ewentualnie tak samo dobryNo akurat tutaj to przykład niskolotny bo gladiator przy legendzie spartakusa to filmik dokumentalny
Jak miałem 9 czy 10 lat to harry był fajowy, ale radze Ci nie oglądajALE przyznać się muszę SZCZERZE że ja np nigdy nie oglądałem żadnego Pottera i nie zamierzam Very Happy bez tego i tak jestem przecież zajebisty, prawda?

Prawda prawda

Ja bym polecał Dystrykt 9 jak ktoś nie widział :p
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Trochę ten Menken tutaj dziwnie wyglądaMystery Man pisze:
Miklós Rózsa – El Cid
Alex North – Spartacus
Alan Menken – Herkules

#WinaHansa #IStandByDaenerys
Aj tam od razu koneserska, w większości to przygodowo-rozrywkowa muzyka, większości tutaj pewnie bardzo dobrze znanaWawrzyniec pisze:Trochę ten Menken tutaj dziwnie wyglądaA po za tym to bardzo ciekawa i koneserska lista, gwarantująca Tobie spory szacunek i respekt. Tylko czekać na dalszy rozwój sytuacji. Co następne w planach? Jerry Fielding? Czy też jeszcze bardziej wstecz i Max Steiner?

Jakoś nigdy nie miałem okazji, to jeden z tych popularnych tytułów których projekcje zawsze się odkłada (za Siedmiu Samurajów zabieram się z 7 latNo co Ty Myster nie widziałeś Spartakusa?

W Woli przypomnienia.
Metal Gear Solid 3 -Harry Gregson-Williams
Meatl Gear Solid 4- Harry Gregson-Williams(complete) 2 CD
Dobra praca Harry'ego bez fuszery.
Grał ktoś w ogóle ?:D
A tam będe punktował
http://en.wikipedia.org/wiki/Metal_Gear ... Soundtrack
Ciekawi Mnie tylko ta edycja niepełna
Metal Gear Solid 3 -Harry Gregson-Williams
Meatl Gear Solid 4- Harry Gregson-Williams(complete) 2 CD
Dobra praca Harry'ego bez fuszery.

Grał ktoś w ogóle ?:D
A tam będe punktował
Ciekawi Mnie tylko ta edycja niepełna
Ostatnio zmieniony czw kwie 08, 2010 12:46 pm przez bladerunner, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak na prawdę mi to różnicy nie robi bo score rządzi i wymiata i taki Cod 4 Zimmera się chowa mogę wypunktować co skomponował Harry:DA to napewno są w calosci prace Harry'ego?
Ciekawi mnie tylko niepełna wersja 16 tracków co ma
Zresztą po co punktować
Ostatnio zmieniony czw kwie 08, 2010 12:50 pm przez bladerunner, łącznie zmieniany 1 raz.