Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

Re: Czego ostatnio słuchaliście?

#3931 Post autor: Mystery » pt lut 26, 2016 11:31 am

Z cyklu co tam piszczy w 2016 ;)

Obrazek Obrazek
Rasowe oprawy thrillerów, trochę smętnie i przytłaczające, ale muzycznie atrakcyjne i momenty posiadające - 3

Obrazek
Zaskakująco jak na autorkę zwiewne i przebojowe granie, można podciągnąć do 3.5

Obrazek
Film ponoć niezły, to myślałem i muza będzie niezła, no i muszę przyznać, że ścieżka ta może znaleźć swoich amatorów, bo klimat posiada specyficzny, przeszywający i ponury, a takie "Witch's Coven" nawet mnie przestraszyło - 3

Obrazek
Score jak okładka, radosne, symfoniczne, marszowe, oldschoolowe granie, nic nadzwyczajnego, ale posłuchać można - 3

Obrazek
Elektropierdy Rossa i spółki - 1.5
Ostatnio zmieniony pt lut 26, 2016 11:40 am przez Mystery, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#3932 Post autor: Wawrzyniec » pt lut 26, 2016 11:39 am

I właśnie do tego powinien służyć ten temat. Teraz też wiem, jakie soundtracki mogę ominąć, a jakimi się zainteresować. Dzięki Mystery :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#3933 Post autor: Kaonashi » pt lut 26, 2016 18:17 pm

Fajny post, Myster. :)
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Mefisto

#3934 Post autor: Mefisto » pt lut 26, 2016 20:12 pm

Vincent - bardzo przyjemna ścieżka, chórki, wokalizy, ładne melodie, zjadliwe, niekiedy pomysłowe tematy, głównie liryczne. Dla wielu będzie to plumkadełko, ale na pewno z dobrym klimatem. Nic tylko zamknąć oczy i słuchać.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3935 Post autor: Adam » sob lut 27, 2016 08:52 am

Mystery pisze:Brooklyn - Michael Brook
Nużące, miejscami podchodzące pod przygrywki country, mało frapujące, nużące, ulotne granie (2/5)
:shock: obejrzałem wczoraj film i uważam że przesadziłeś z opinią i oceną w dół :( ładna muzyka, piękny fortepian, delikatne gitary, nic odkrywczego ale w filmie spisuje się świetnie i robi fajną robotę (dlatego w ogóle chciało mi się po to sięgnąć na cd, po seansie - a takie sytuacje uważam za duży plus dla scorów jeśli zainteresują mnie bez ich znajomości wczesniejszej na tyle, by je na cd poszukać). delikatność i nastrój ta muza ma. może i tematycznie to "love-skrzypko-country-generic" ale nie można jej odmówić uroku i pięknego tematu oraz ciekawej piosenki w środku i niesamowity, emocjonalny finał :!: .. atmosfery płyty, która nie jest długa bo trwa tylko 38 minut, nie powstydziłby się sam Desplat.. 4/5 można dać, hejtersko 3/5. w sumie nie mam nic skrzypko country na półce więc może sobie kupię 8)

Jak np. TO - https://www.youtube.com/watch?v=L8G8CMa7i4Y - lub TO - https://www.youtube.com/watch?v=M87Q9BTCNNg - jest nudnym i ulotnym graniem to jestem Henio Dżakman :P A przecież cała płyta jest w zasadzie taka.. Przesłuchaj że to Chłopie jeszcze raz ;-) :P :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3936 Post autor: Mystery » sob lut 27, 2016 10:25 am

Takie to ocenianie bez kontekstu. Wszystko się zgadza, podobnie jak w przypadku Good Dinosaur, w filmie muzyka gra dobrze, a soundtrack po nim tylko zyskuje, teraz dałbym 4/5 za obraz i 3/5 za płytę, bo mimo wszystko całościowo wciąż potrafi znużyć i nie będzie to score do powracania.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3937 Post autor: Adam » sob lut 27, 2016 10:28 am

Myster fail :P :P ;-)
#FUCKVINYL

Mefisto

#3938 Post autor: Mefisto » sob lut 27, 2016 14:28 pm

Mystery lepiej recka, nie fail ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3939 Post autor: Koper » sob lut 27, 2016 17:07 pm

Edy Lan - El Incidente (AKA The Incident AKA Równolegle)

Obrazek

skromne promo (muzyka oficjalnie wydana nie została) od praktycznie nieznanego meksykańskiego kompozytora, dostępne choćby tutaj https://soundcloud.com/edylan/sets/el-i ... e-incident
Przez 90% filmu muzyki w nim było tyle co kot napłakał (pomijając parę razy przywoływaną klasykę) ale jako rekompensatę na koniec otrzymujemy jeden z najlepiej umuzycznionych filmowych finałów AD 2015 (ok, formalnie film z 2014, ale wtedy zdążono go pokazać ino na jakimś festiwalu), tak od "Decision 1" do "End Credits". Pewnie bez znajomości filmu nie robi to takiego wrażenia, ot takie podbijanie dramaturgii, ale w filmie spisuje się fantastycznie. Chociaż "Vidas Alternas" jest śliczne i bez filmu, i przypomina mi liryczno-dramatyczne kompozycje współczesnych hiszpańskich kompozytorów, gdzieś pewnie między Reyesem, Velazquezem a Banosem.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Michal
Kserujący nuty

#3940 Post autor: Michal » sob lut 27, 2016 18:02 pm

od dobrego tygodnia wsysam Total Recall 8) , w przerwie poszedł Wind and the Lion i Cocoon

Mefisto

#3941 Post autor: Mefisto » ndz lut 28, 2016 14:58 pm

Mystery pisze: Obrazek
Elektropierdy Rossa i spółki - 1.5
eee tam, gorsze rzeczy od topowych wyjadaczy słyszałem - tutaj przynajmniej jest konsekwentnie, do filmu zapewne pasuje, a parę utworów daje radę; niemniej fakt, raczej tylko dla fanów

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#3942 Post autor: Wawrzyniec » ndz lut 28, 2016 15:54 pm

Adam pisze:Myster fail :P :P ;-)
Ale czemu Mysery fail, skoro to Ty zwykle olewałeś kontekst filmowy i twierdziłeś, że najważniejsze, aby na płycie muzyka była dobra do obierania ziemniaków i potupania nóżką. Plus jakby co Brooklyn ma swój osobny temat.

A co do najnowszego Rossa, to akurat bez Reznora nawet nieźle mi się go słucha, plus dobrym elektropierdom nie mówię nie.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3943 Post autor: Adam » ndz lut 28, 2016 18:00 pm

ale ja mówię że fail, że Myster dał pochopnie opinię :) ja nie wiem jaka by była moja, bo ja ani Brooklynu ani Roomu nie słuchałem przed obejrzeniem filmu. Nie żebym specjalnie się wstrzymywał, bo tak nie było, tylko po prostu gdyby nie to że mi się spodobały w filmie to bym nie posłuchał i tak. I wyraźnie napisałem że w filmie oba działają świetnie, prawie że na maksa, a na płycie ciut gorzej, ale jest to poziom czwórkowy czy prawie czwórkowy, czyli taki, jaki w dzisiejszej filmówce jest rzadko :P Ja oglądam sporo filmów a jak widzisz napisałem tylko o dwóch scorach :P Ja o średniawkach nie piszę i nie zakładam tematów, a większości przypadków nawet ich nie słucham.. reszty nawet nie obczajam bo szkoda czasu albo mi się nie podobały w filmie po prostu :P w ogóle co do scorów to ja nowości mało co słucham, poza paroma nazwiskami z obowiązku. tak to wyłacznie wtedy gdy mnie zainteresuje muza w filmie. jak nie to nawet nie zajrzę do płyty. i nie wykluczam że przez to tracę jakieś tam fajne scory :P ale nie da się obejrzeć i posłuchać wszystkiego :) i uprzedzając pytanie - gdybym nie znał Roomu i Brooklynu filmowo a posłuchał płytę gdy wyszły z 3 msc temu, to tak samo mi by się spodobały płytowo te scory.
#FUCKVINYL

Mefisto

#3944 Post autor: Mefisto » ndz lut 28, 2016 19:15 pm

Adam pisze:gdybym nie znał Roomu i Brooklynu filmowo a posłuchał płytę gdy wyszły z 3 msc temu, to tak samo mi by się spodobały płytowo te scory.
ta, jasne - przecież to plumkadła po całości

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3945 Post autor: Adam » ndz lut 28, 2016 20:37 pm

Właśnie że nie bo wielu Desplatom daleko do nich. Zresztą ja przecież kocham Barry'ego więc :)
#FUCKVINYL

ODPOWIEDZ