Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: Czego ostatnio słuchaliście?

#3916 Post autor: hp_gof » śr sty 13, 2016 20:30 pm

Chodziło mi bardziej o link do jakiegoś przykładowego utworu, nie całości, ale już sobie znalazłem. Faktycznie stylistycznie nieco podobne.

Mefisto

#3917 Post autor: Mefisto » pt sty 15, 2016 17:52 pm

Anomalisa - uciekać od tego daleko! Sama muzyka nawet sympatyczna, ale "album" zajebany dialogami i sfx-ami z filmu. Jakiś debil to wydawał. W skali 1-5 daję -2

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3918 Post autor: Mystery » pt sty 15, 2016 21:10 pm

Mefisto pisze:Anomalisa - uciekać od tego daleko! Sama muzyka nawet sympatyczna, ale "album" zajebany dialogami i sfx-ami z filmu. Jakiś debil to wydawał. W skali 1-5 daję -2
Zgadza się, dawno nie było takiego dziwadła, po prostu zgrana cała ścieżka dźwiękowa filmu wraz z dialogami itp

Awatar użytkownika
Funky
Gość od wnoszenia fortepianu

#3919 Post autor: Funky » sob sty 23, 2016 16:29 pm

Obrazek

Rewelacyjna ścieżka Jerry`ego, zdecydowanie lepsza od jedynki. No i Rambo Gizmo Theme jest epickie :D
"Te diabelskie autobusy nigdy nie zjawiają się wtedy, kiedy potrzeba, chyba że jadą w przeciwnym kierunku." - Raymond Chandler

Mefisto

#3920 Post autor: Mefisto » ndz sty 24, 2016 15:22 pm

L'homme de Suez - prześliczne, zapomniane dzieło Cosmy. Absolutnie polecam.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#3921 Post autor: Wawrzyniec » pt lut 05, 2016 15:58 pm

Obrazek

Muzyka Lisy Gerrard i Marcello De Francisci do filmu gdzie Padme, musi się bronić przed Obi-Wanem. Film powstawał w wielkich bólach i w sumie muzycznie też raczej to było przejście trochę w bólach. Są jaśniejsze fragmenty, ale raczej muzyka nastrojowa i trochę wymagająca od słuchacza. Pod koniec albumu wreszcie zaczyna się trochę dziać, a tak to raczej trochę po mnie spłynęła.
Może powinienem dać więcej szans, ale jakoś ochoty na razie nie mam.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3922 Post autor: Mystery » sob lut 06, 2016 12:10 pm

Obrazek
Made in France - Rob
Nowość od twórcy Maniac i Horns, więc trzeba było sprawdzić. Film, thriller o terrorystach we Francji, muza głównie elektroniczna, może jakoś szczególnie nie porywająca, przeważnie nastawiona na tworzenie atmosfery, ale dosyć świeża i parę tracków może się spodobać, a że pół godziny mija prędko, także 3 niech będzie.

Score na spotify, klipy do sprawdzenia
https://www.hmvdigital.com/releases/5055392

Awatar użytkownika
Funky
Gość od wnoszenia fortepianu

#3923 Post autor: Funky » sob lut 06, 2016 22:54 pm

Obrazek

Solidny Jerry i mimo że nie ma szału słucha się to bardzo przyjemnie. Goldsmith miał to coś że nawet jego średnie soundtracki sprawiają większą radość niż prace dzisiejszych młodych kompozytorów.
"Te diabelskie autobusy nigdy nie zjawiają się wtedy, kiedy potrzeba, chyba że jadą w przeciwnym kierunku." - Raymond Chandler

Awatar użytkownika
Marcin
Początkujący orkiestrator

#3924 Post autor: Marcin » sob lut 06, 2016 23:38 pm

Funky pisze:Solidny Jerry i mimo że nie ma szału słucha się to bardzo przyjemnie.
Zgadza się. Ostatnio sobie wróciłem do tej ścieżki i muzyka bardzo mi się podobała :) Temat przewodni to klasa, no i do tego kapitalny, ekscytujący, agresywny action score, zwłaszcza w utworze "On The Move - Runaway" 8)
Będę szczery, Tylko Jerry 8)

Mefisto

#3925 Post autor: Mefisto » ndz lut 07, 2016 19:01 pm

Elizabeth I: The Virgin Queen - przepiękne! Nie wiem jakim cudem umknęło mi wcześniej, ale jest to po prostu znakomite.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3926 Post autor: Mystery » wt lut 16, 2016 12:20 pm

Strangely in Love - Austin Wintory
Obrazek

Film to zdaje się romantyczna komedia czyli chyba najmniej interesujący gatunek dla dobrego scoru, ale nie tym razem.
Zdumiewająco eklektyczny i organiczny score bijący urokiem i oryginalnością, gdzie wyróżnia się przede wszystkim szerokie użycie harmonijki ustnej i klasycznej gitary, także sympatycy talentu kompozytora mogą śmiało się zaciekawić. To drugi w tym roku po "Mercury Plains" filmowy soundtrack od Austina, a ze świata gier czekają nas jeszcze dwa mocne tytuły, Banner Saga 2 i Abzu od twórcy Journey.

Dokument o muzie
https://www.youtube.com/watch?v=-wmgSkTTl-g

Wprowadzający w klimat ścieżki pierwszy utwór
https://austinwintory.bandcamp.com/trac ... ground-man

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3927 Post autor: Adam » wt lut 16, 2016 18:38 pm

gdzie to całe?
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3928 Post autor: Mystery » wt lut 16, 2016 18:49 pm

Ja słuchałem na spotify, można też tu:
https://austinwintory.bandcamp.com/albu ... ly-in-love

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3929 Post autor: Adam » wt lut 16, 2016 18:55 pm

jak Ci się to spodobało to posłuchaj sobie tego, harmonijka też jest - http://www.soundtrackcollector.com/titl ... en+Nagashi
NO CD = NO SALE

Mefisto

#3930 Post autor: Mefisto » czw lut 18, 2016 17:32 pm

The Zen Effect 1 i 2 - zbiór półgodzinnych suit z obu filmów (?). Klimacik jest, ale tylko w pierwszym utworze. Reszta to niestety... coś w rodzaju tła. Do czytania lub podobnych czynności to muzyka idealna, bo ją słychać, ale jest na tyle dźwiękowo nieangazująca, iż nie przeszkadza. Wszelkie pozostałe aspekty nie istnieją, raczej omijać.

ODPOWIEDZ