Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Czego ostatnio słuchaliście?

#3826 Post autor: Wawrzyniec » czw sie 28, 2014 14:27 pm

Obrazek

"Sin City 2: A Dame To Kill For" Robert Rodriguez & Carl Thiel

Klimat swój ma, ale jest to trochę takie noir schematyczno-kliszowe, które pewnie w filmie się sprawdzi. Nawet nieźle mi to grało, ale nie za wiele pamiętam. Poza pierwszym i ostatnim utworem czyli tematem przewodnim. Nawet fajny, ale już nawet nie pamiętam, czy jest nowy, czy taki sam jak w pierwszej części z 2005 roku.
Na razie nie widziałem filmu, więc bez oceny.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#3827 Post autor: WhiteHussar » pt sie 29, 2014 11:20 am

"Cast Away "
"Winter's Tale"
"Tangled"
"Saving Mr. Banks"
"X-Men: Days of Future Past"

Najwięcej uwagi poświęciłem muzyce z " Saving Mr. Banks " - 5/5

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#3828 Post autor: lis23 » pt sie 29, 2014 14:34 pm

James Horner - "An American Tall" - bardzo lubię Hornera,ale jego prace do animacji są,moim zdaniem,słabsze od prac do filmów fabularnych. Przede wszystkim są one zbyt ilustracyjne i brakuje im tego czegoś,tej muzycznej ciągłości,która jest obecna w "normalnych" partyturach Jamesa. Ten problem dotyczy wszystkich ilustracji Hornera do animacji.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#3829 Post autor: Paweł Stroiński » pt sie 29, 2014 14:57 pm

Balto też? :)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#3830 Post autor: lis23 » pt sie 29, 2014 15:42 pm

Paweł Stroiński pisze:Balto też? :)
"Balto" słuchałem ale nie zapadł mi w pamięć,już lepiej ma się sprawa z " Land Before Time".
Muszę przyznać,że mam sentyment do tych prac Hornera,gdyż obie części "An American Tall","Balto" oraz "We're Back! A Dinosaur's Story" to pierwsze filmy z muzyką Hornera,jakie oglądałem.
No dobra,był jeszcze "Willow".

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#3831 Post autor: Wawrzyniec » ndz wrz 21, 2014 23:36 pm

Przesłuchałem, na razie tylko raz:

Obrazek

Porządne granie w tego typie gatunku, a w sumie nie chce mi się rozpisywać i tutaj akurat mogę zgodzić się z Southallem:

http://www.movie-wave.net/a-walk-among-the-tombstones/

Aż sam się kompozytor ucieszył, że go Southall zrecenzował. :)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#3832 Post autor: lis23 » sob wrz 27, 2014 21:07 pm

James Horner - " Cocon " - Bardzo fajna muza, jest w niej ta Hornerowska magia, którą lubię, piosenka jest zbędna.

James Horner - " Legends of the Fall " - 2CD - Świetny album ale wersja dwupłytowa zbędna, jest to zbyt rozwleczone, za mało w tym esencji, podstawowa wersja wystarczy.

James Horner - " Apollo 13 " - Byłoby bardzo dobrze, gdyby nie piosenki i dialogi z filmu, ostatnie utwory są najlepsze + start rakiety.

Michał Lorenc - " Przedwiośnie " - To już z mojej kolekcji, nie słuchałem tej płyty od jakiś 13 lat ... nie znam prac Lorenca :oops: , czy on często z tak fajnej etniki?, Co polecicie do przesłuchania?

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#3833 Post autor: lis23 » sob wrz 27, 2014 21:45 pm

Szczypior pisze:
lis23 pisze:[
James Horner - " Legends of the Fall " - 2CD - Świetny album ale wersja dwupłytowa zbędna, jest to zbyt rozwleczone, za mało w tym esencji, podstawowa wersja wystarczy.
Ale to chyba jakiś bootleg jest? :?
Tak, bootleg ;)

Awatar użytkownika
Marcin
Początkujący orkiestrator

#3834 Post autor: Marcin » sob wrz 27, 2014 22:00 pm

lis23 pisze:Michał Lorenc - " Przedwiośnie " - To już z mojej kolekcji, nie słuchałem tej płyty od jakiś 13 lat ... nie znam prac Lorenca , czy on często z tak fajnej etniki?, Co polecicie do przesłuchania?
Moja Święta Trójca Lorencowska:

Prowokator
Psy 2
Bandyta

Tego sobie posłuchaj :wink:

A co do etniki, muzyki orientalnej to polecam Ci te dwa albumy: DesOrient i DesOrient2, który zresztą niedawno wyszedł :wink: Mówiąc krótko: nie można się oderwać od słuchania 8)

Tutaj możesz przesłuchać świetny motyw z Dziecka Szczęścia (z DesOrient2):
http://www.youtube.com/watch?v=9SGlPs2OczE
Będę szczery, Tylko Jerry 8)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3835 Post autor: Mystery » ndz wrz 28, 2014 10:48 am

lis23 pisze:James Horner - " Apollo 13 " - Byłoby bardzo dobrze, gdyby nie piosenki i dialogi z filmu, ostatnie utwory są najlepsze + start rakiety.
Posłuchaj sobie tego:
http://filmmusic.pl/index.php?act=recki&id=143

Awatar użytkownika
WhiteHussar
Nominowany do Emmy
Kontakt:

#3836 Post autor: WhiteHussar » śr paź 01, 2014 13:27 pm

Assassin's Creed 4: Black Flag zbliżą się Unit ...

Armageddon - w większości słuchałem Complete Score, ale uważam, że jest zbyt długie a podstawowa wersja wcale nie jest gorsza pod względem zawartości...

Jak Wytresować Smoka 2 - znowu Smok 2. Soundtrack do którego wracam co najmniej raz w tygodniu

Szeregowiec Ryan - jeden z moich najulubieńszych scorów Williamsa. Chyba najczęściej przesłuchiwana płytka z całej kolekcji...

Miasto 44 muzyka na płycie porażająca nie jest, ale piosenka to magia. Nie pamiętam żebym kiedykolwiek tak strasznie męczył jedną piosnkę

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3837 Post autor: Mystery » wt paź 28, 2014 12:50 pm

Antonio Sanchez - Birdman
Wtf? Reżyser pisze o kompozytorze jako o jednym z najlepszych perkusistów świata, ale brzmi to jakby dla 5 letniego dziecka dano perkusję i kazano zagrać improwizowane utwory i tak poniekąd było, ale bez kontekstu nie sposób pojąć konceptu i ocenić tej pracy, mimo, iż jest on wytłumaczony jako rzeczy dziejące się w głowie głównego bohatera. Ciekawe też jak się będą miały do tego utwory klasyczne, które w filmie nie zagrają jako score, ale jako podkład do sztuki, w której gra główna postać. Ciekawe jak ten eksperyment zostanie potraktowany przy Oscarach, bo statuetkę za zdjęcia, po raz drugi z rzędu, Lubezki zdaje się mieć już w kieszeni, cały film jest nakręcony i zmontowany jako jedno długie ujęcie!

Whiplash - Justin Hurwitz, Tim Simonec
Kolejny tegoroczny faworyt do filmowych nagród, zwycięzca z Sundance, który jak głoszą słuchy, muzycznie wprost wymiata. Tu również daje o sobie znać perkusja, wszak film o perkusiście, ale gra ona już znacznie bardziej melodyjnie i wirtuozersko, mamy jazz, dialogi, trochę muzyki źródłowej i właściwy bardziej stonowany score i znów całość ciężko docenić bez filmu, ale nawet i bez niego jest to nawet przyjemny, klawo grający oldschoolowy albumik, choć myślałem, że będzie lepiej, a tak zbyt wielu kompozycji do słuchania i powracania tu nie ma.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#3838 Post autor: Wawrzyniec » wt paź 28, 2014 21:41 pm

Mystery pisze:Antonio Sanchez - Birdman
Wtf? Reżyser pisze o kompozytorze jako o jednym z najlepszych perkusistów świata, ale brzmi to jakby dla 5 letniego dziecka dano perkusję i kazano zagrać improwizowane utwory i tak poniekąd było, ale bez kontekstu nie sposób pojąć konceptu i ocenić tej pracy, mimo, iż jest on wytłumaczony jako rzeczy dziejące się w głowie głównego bohatera. Ciekawe też jak się będą miały do tego utwory klasyczne, które w filmie nie zagrają jako score, ale jako podkład do sztuki, w której gra główna postać. Ciekawe jak ten eksperyment zostanie potraktowany przy Oscarach, bo statuetkę za zdjęcia, po raz drugi z rzędu, Lubezki zdaje się mieć już w kieszeni, cały film jest nakręcony i zmontowany jako jedno długie ujęcie!
Dzięki za ostrzeżenie, od razu usunął bez słuchania. Znaczy się przesłuchałem klipy i to co jest dostępne i raczej mnie to odstraszyło. I właśnie co do pracy kamery i score'u to ta scena wszystko najlepiej pokazuje. Przy czym nie mogę tego oglądać, gdyż mnie ta perkusja w tle irytuje:

https://www.youtube.com/watch?v=0SnKH4n_nzE

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#3839 Post autor: qnebra » wt paź 28, 2014 22:09 pm

Czego ostatnio słuchałem? I słucham dalej.

Pewnego soundtracku zrobionego przez Joela Goldsmitha do pewnego serialu z 2009 roku. Edycja fanowska, całość wyciągnięta z odcinków i przycięta tak by pozbyć się dłużyzn i zapychaczy. To co zostało z całości, czyli jakieś 50 minut muzyki stanowi naprawdę dobry przekrój tego co zostało zrobione na potrzeby całości serialu i przy okazji dobry album.

Tyle, że w swej nadgorliwości do usuwania zbędnych fragmentów edytor pozbył się w paru utworach ważnych elementów.

1. Mamy fragment brzmiący jak "Bloodfest" z Hannibal, ale ciężko mówić o kopiowaniu utworu z 2014 roku w roku 2009-tym.
2. Muzycznie najlepszy jest odcinek "Light".

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3840 Post autor: Mystery » sob lis 01, 2014 10:20 am

Rob (Robin Coudert) - Horns
Już gdy oglądałem film "Maniac", ten francuski kompozytor swoim oldschoolowym elektronicznym scorem zwrócił na siebie moją uwagę, a teraz gdy zobaczyłem "Horns", zrobił to ponownie, tym razem, eleganckim, dramatycznym scorem, obdarzonym ładnymi melodiami, zacnym wykonaniem i stylem pijącym gdzieś do twórczości Glassa czy Badalamentiego. Druga po "Giver" tak zacna niespodzianka w tym roku i czekam na kolejne prace tego pana, jak i fajne, nietuzinkowe filmy do których komponuje. Cztery.

Temat przewodni:
https://www.youtube.com/watch?v=imvZ9ihAqYE

ODPOWIEDZ