Rise of the Guardians - Alexandre Desplat

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: Rise of the Guardians - Alexandre Desplat

#376 Post autor: hp_gof » ndz gru 09, 2012 18:18 pm

Choinka! :*
Ma być więcej za kilka dni. Super, te wywiady są świetne; promuj się, Olo, promuj, póki możesz :p

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#377 Post autor: Mystery » ndz gru 09, 2012 18:24 pm

hp_gof pisze:Choinka! :*
Ma być więcej za kilka dni. Super, te wywiady są świetne; promuj się, Olo, promuj, póki możesz :p
No, Olo ma w tym roku największą i najgłośniejszą kampanię z tymi Strażnikami, ciekawe jak zda to egzamin przy nominacjach :wink:

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#378 Post autor: Mystery » ndz gru 09, 2012 18:27 pm

Szczypior pisze:Jedną będzie miał na pewno.
To raczej tak, tylko za co, w tym roku nawet za Rust & Bones ma szanse :)

hp_gof

#379 Post autor: hp_gof » ndz gru 09, 2012 18:43 pm

Powinien dostać tylko za Strażników. Argo i Moonrise Kingdom się nie zakwalifikują (nie powinny), więc jedyne szanse ma jeszcze Zero Dark Thirty. Więc jeśli coś Akademikom odbije, to dostanie albo dwie (Strażnicy i Bin Laden) albo jedną - na fali filmu (Bin Laden), aczkolwiek liczę na sprawiedliwość boską i że dostanie jedną za Strażników właśnie.
Nie jestem aż takim entuzjastą piosenki, choć już do niej przywykłem i coraz bardziej mi się podoba, ale coś po kościach czuję, że będą jaja przy nominacjach :P Kto wie?
W każdym razie w wywiadach na każdym kroku powtarzają i piszą w pierwszym zdaniu każdego reportażu czy artykułu, że Desplat to najbardziej pracowity/twórczy/"proliferujący" kompozytor w filmówce, więc chyba zaczyna się tworzyć presja nagrodzenia go, tym bardziej że znowu miał niezły, obfity rok z zajebistą końcówką :) Zobaczymy.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#380 Post autor: Mystery » ndz gru 09, 2012 18:47 pm

Powinien dostać tylko za Strażników. Argo i Moonrise Kingdom się nie zakwalifikują (nie powinny), więc jedyne szanse ma jeszcze Zero Dark Thirty. Więc jeśli coś Akademikom odbije, to dostanie albo dwie (Strażnicy i Bin Laden) albo jedną - na fali filmu (Bin Laden), aczkolwiek liczę na sprawiedliwość boską i że dostanie jedną za Strażników właśnie.
Jeszcze skończy się jak rok temu i za nic nie dostanie :P :wink:

Templar

#381 Post autor: Templar » ndz gru 09, 2012 18:50 pm

A ja myślę, że dostanie jeszcze za Moonrise Kingdom albo Zero Dark Thirty, ewentualnie za oba :D

hp_gof

#382 Post autor: hp_gof » ndz gru 09, 2012 18:55 pm

Mystery pisze:Jeszcze skończy się jak rok temu i za nic nie dostanie :P :wink:
Wiesz, wszystko jest możliwe :mrgreen:
Templar pisze:A ja myślę, że dostanie jeszcze za Moonrise Kingdom albo Zero Dark Thirty, ewentualnie za oba :D
A propos Moonrise Kigdom, zastanawiam się jak mogli nominować Pana Lisa, skoro tam jest pełno muzyki/piosenek innych twórców?

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#383 Post autor: Mystery » ndz gru 09, 2012 19:06 pm

Desplat zawsze jest dziwnie nominowany i w tym roku pewnie będzie podobnie i jak dostanie nominacje, to tak jak to zwykle było, nie za najlepszą muzykę, a za najlepszy film, a w tym roku ma ich wyjątkowo sporo, Argo, Moonrise i Dark, bankowo będą nominowane w najważniejszej kategorii.

W 2010 miał Ghost Writera i Harry Pottera, a nominacja poszła za Oscarowego "Jak zostać królem".
Z 2009 niespodziewanie dostał za nominowany do Oscara "Fantastic Mr. Fox".
Z 2008 dostał też za Oscarowy "Ciekawy przypadek Benjamina Buttona".
Z 2006 miał Painted Veil, ale dostał za Oscarową "Królową".

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#384 Post autor: Adam » ndz gru 09, 2012 21:33 pm

nie wiem czy za film Bigelow dostanie, bo chyba nie ma nawet przykładowego 10-minutowego wydania FYC...
NO CD = NO SALE

hp_gof

#385 Post autor: hp_gof » ndz gru 09, 2012 22:08 pm

W tamtym roku Extremely loud & Incredibly Close weszło w limitowanej liczbie kopii do kin dopiero 20 grudnia i praktycznie nie liczyło się w stawce, a nominacja za najlepszy film była zaskoczeniem. Tutaj może być podobnie, chociaż ten film krąży i zdobywa już nagrody, wiec może być inaczej, a FYC nie ma dużo do rzeczy. Hurt Locker to było dno, którego się słuchać nie dało, a dostało nominację. Nie wiem jak to działa. Ważne że Desplat ma kontakty ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#386 Post autor: Wawrzyniec » ndz gru 09, 2012 22:38 pm

Mnie się wydaje, skoro Beltrami z Sandersem dostali za muzykę do Bigelow filmu, to dlaczego Alexandre Desplat miałby nie dostać. W "Rise of the Guardians" przykro mi hp_gofie nie wierzę, jeżeli chodzi o nominacje. Desplat vs. Araby - to się Akademii może spodobać. I obstawiam "Argo" i' Zabić Bin Ladena".
#WinaHansa #IStandByDaenerys

hp_gof

#387 Post autor: hp_gof » ndz gru 16, 2012 00:18 am

http://www.soundtracks.pl/reviews.php?ID=1057
Bardzo słuszna ocena, choć sam tekst tematu nie wyczerpuje, a nawet bym powiedział - zbytnio nie analizuje. Cała recenzja skupia się na porównaniach do Williamsa i rosyjskich kompozytorów. Ciekawostka fajna, ale brakuje analizy samej pracy. Tak czy siak Desplat ma znowu pecha, bo kolejna kapitalna praca indywidualnie nie zostanie należycie doceniona przy pokaźnym całorocznym dorobku. Nie wiem co on musi skomponować w kolejnych latach, żeby zachwycić bezapelacyjnie wszystkich, ale z pewnością czekam na to. Kolejne wyzwanie - go, Alexandre, go!

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#388 Post autor: Adam » ndz gru 16, 2012 09:03 am

co musi? skomponować taki score do porządnego i ambitnego filmu, a nie słabej i rozczarowującej bajeczki :P
NO CD = NO SALE

hp_gof

#389 Post autor: hp_gof » ndz gru 16, 2012 11:24 am

Nie widziałeś bajeczki i nie jest ona rozczarowująca ani słaba :mrgreen: Mnie się podobała ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#390 Post autor: Adam » ndz gru 16, 2012 11:25 am

ale powinna się podobać gdzie indziej i komu innemu żeby Olo miał jakieś szanse za nią :)
NO CD = NO SALE

ODPOWIEDZ