Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

Re: Czego ostatnio słuchaliście?

#3661 Post autor: lis23 » wt sie 06, 2013 12:30 pm

Vangelis: " 1492 Conquest of Paradise " - kiedyś, niecierpiałem tej muzy, teraz to dla mnie 5 / 5 ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#3662 Post autor: Kaonashi » wt sie 06, 2013 12:34 pm

True story bro, jeden z niewielu albumów, którym stawiam 5/5.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3663 Post autor: Mystery » czw sie 08, 2013 21:37 pm

Percy Jackson: Sea of Monsters
Po Journey 2 apetyt na fajny przygodowy score był, a tu głównie rozczarowanie, (action scorem, tematem przewodnim) szczególnie względem poprzedniej pracy Endrju i są to bardziej symfoniczne rejony pierwszej części Percy'ego spod ręki Becka, czyli posłuchać czego jest, kilka efektowniejszych tracków tu zastaniemy, ale ogólnie bez większych rewelacji i chęci do powrotu - 3/5.

Elysium
Ot takie RCP-braaawwwmmmowe granie, na nieco wyższym jednak poziomie z nawet niezłym klimatem i paroma zacniejszymi kawałkami, choć już Oblivion bardziej mi się podobał, ale kolejne szanse będą tu dane, póki co 3/5.

Caprica
Dla osoby nieznającej serialu te 2 CD to z pewnością za dużo i do tego jakieś zbędne piosenki i utwory stylizowane na źródłowe, ale posłuchać jest czego. Najbardziej podoba mi się chyba "Apotheosis", a "The Differently Sentient" to już w ogóle cacko. 3.5/5
http://www.youtube.com/watch?v=1AiDYEbUY3k

Only God Forgives (Deluxe Edition)
Dodane 23 minuty świetnej muzy, kto lubi tą muzykę niech koniecznie sięga, bo tylu atrakcyjnych utworów w regularnej edycji nie było.

Turbo
Speed Racer to nie jest, ale przyzwoity score na poziomie danym dla animacyjnego Jackmana, miły kolaż elektroniki i wielkiej orkiestry 3/5

Gargantia on the Verdurous Planet
49 kawałków ładnie płynącej muzyki 3.5/5

Mefisto

#3664 Post autor: Mefisto » sob sie 17, 2013 18:30 pm

Caravans - najlepsze co w tym roku słuchałem, bez dwóch zdań. Znakomity temat przewodni i jego wariacje, jak i cała, świetnie skrojona do 36 minut płytka, która wchodzi, jak w masło. Szkoda, że film jest tak strasznie zapomniany, że nawet na dvd nie warto go kupować, bo wydanie ponoć koszmarne. Tak czy siak polecam.

4,5 / 5

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#3665 Post autor: Kaonashi » ndz sie 18, 2013 17:47 pm

Fakt, temat pierwsza klasa :!:

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#3666 Post autor: Kaonashi » ndz sie 18, 2013 20:49 pm

Nawet Vanessa się "zaopiekowała" tym tematem:
https://www.youtube.com/watch?v=K9LWw7-VMm0

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3667 Post autor: Mystery » pn sie 19, 2013 13:08 pm

Mefisto pisze:Caravans - najlepsze co w tym roku słuchałem, bez dwóch zdań. Znakomity temat przewodni i jego wariacje, jak i cała, świetnie skrojona do 36 minut płytka, która wchodzi, jak w masło. Szkoda, że film jest tak strasznie zapomniany, że nawet na dvd nie warto go kupować, bo wydanie ponoć koszmarne. Tak czy siak polecam.

4,5 / 5
Zapodawało się kiedyś w zagadkach :wink:

A skoro już zabrałem głos

Robert Duncan - Last Resort
Muza z serialu, która obok Downton Abbey czy House of Cards dostała w tym roku muzyczną nominację do Emmy, co ze względu na to, jak mało popularny i nieszczególnie dobry to serial, już jest sporym osiągnięciem. Last Resort opowiada o łodzi podwodnej i nieco słuchać to w muzyce, gdzie obok ładnej liryki, panują Hansowe klimaty z lat 90 (anthemiki) i nie tylko (BRRRRRRRAAAAAWWWWRWRRRMRMRMMRMRMMMMM!!! :P ) Ogólnie mała, miła rzecz - 3/5

Tutaj do sprawdzenia najlepszy kawałek:
http://www.youtube.com/watch?v=a0ALu7sYM2g

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#3668 Post autor: Wawrzyniec » pn sie 19, 2013 15:57 pm

Couples Retreat - A.R. Rahman

Moja ulubiona praca Rahmana. Nie ma żadnych hinduskich naleciałości, za to ładne melodie i przyjemne miejscami hawajskie granie. Bardzo przyjemny score, który niestety przerósł wielokrotnie film. I w sumie jak dla mnie to niektóre tematy są aż zbyt ambitne i bardziej pasują do wielkich historii romantycznych, czy melodramatów niż do tak głupiutkiej komedii. Ale jako muzyka do samego słuchania, bardzo przyjemna i polecam inny.

4/5

Elizabeth: Golden Age - Craig Armstrong & A.R. Rahman

Dziwna to ścieżka. :? Niby słucha się jej całkiem dobrze, posiada parę dobrych tracków jak naturalnie "Storm". Ale jednocześnie razi z niej prostota i brak oryginalności, jak w i w sumie klimaty epoki. Plus w obrazie sprawdza się dość średnio. Zarówno kompozycja Hirshfeldera mną nie zachwyciła i tak samo jest i z tą. Podobnie jak i z obydwoma filmami Kapura, których największą zaletą jest Cate Blanchett.

3/5
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3669 Post autor: Adam » wt sie 20, 2013 21:53 pm

Wawrzyniec pisze:Couples Retreat - A.R. Rahman

Moja ulubiona praca Rahmana.
a słuchałeś People Like Us?
NO CD = NO SALE

Mefisto

#3670 Post autor: Mefisto » śr sie 21, 2013 01:45 am

do Couples Retreat nie ma startu

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3671 Post autor: Adam » śr sie 21, 2013 12:08 pm

no nie wiem :P dla mnie porównywalne :) kwestia gustu :P
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#3672 Post autor: Wawrzyniec » czw sie 22, 2013 00:06 am

Adam pisze:a słuchałeś People Like Us?
Jeszcze nie, ale w sumie bardzo liczę się ze zdaniem Mefisto, a skoro on twierdzi, że "Couples Retreat" lepsze to ja się z nim zgadzam :) Bardzo sympatyczny i pozytywnie nastrajający soundtrack.

Mefisto

#3673 Post autor: Mefisto » sob wrz 14, 2013 17:14 pm

jOBS - o dziwo nie takie złe. W sumie największym minusem jest metraż - ponad godzina to stanowczo za dużo. Ale poza tym Debney dał radę, jak na tak szybko przygotowaną biografię. Muzyka nie jest bezbarwna i założę się, iż wnosi trochę do filmu. Jakichś mega pamiętnych tematów co prawda nie ma, ale to nie ten typ kina. Ogółem jestem na tak, choć na razie bez oceny.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3674 Post autor: Mystery » ndz wrz 15, 2013 18:57 pm

Mark Bradshaw – Top of the Lake
Muza z miniserialu Jane Campion i po Bright Star kolejna współpraca z Bradshawem. Takie plumkadło i brzdękadło, zapodane w dodatku na zwolnionych obrotach, ale kurde, klimat to swój ma, choć za pierwszym razem przeszedłem obok tego zupełnie obojętnie. W obrazie tego niewiele i na 500 minut materiału, te 30 minut stanowi może i kompletny score, ale więcej muzyki ten serial nie potrzebował i to co jest świetnie oddawało ponury, chłodny i emocjonalny nastój, a i temat przewodni nie pozostawia obojętnym i mimo, iż może wydawać się prosty, to ma to coś:
http://www.youtube.com/watch?v=NwSVYPWXoBU

Graham Reynolds – Before Midnight
Kolejne krótkie plumkadło i brzdękadło i pozytywne tegoroczne zaskoczenie. Wydawałoby się, że taki film nie potrzebuje oryginalnego scoru, który zakłóciłby naturalizm scen, ale Linklater fajnie go sobie obmyślił i ten gra, aż miło, ogólnie ciepła, ładna, emocjonalna, głównie monotematyczna muzyka, a oto i owy temat przewodni:
http://www.youtube.com/watch?v=r7Pr9s8N-oM

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#3675 Post autor: Wawrzyniec » ndz wrz 15, 2013 18:58 pm

O widzę, że Mefisto i Mystery też poszli za Broxtonem i już bez ocen. Szanuję decyzję i pochwalam udzielania się w tym dziale.

ODPOWIEDZ