Ale fakt, poczekajmy do premiery

Bo może film oryginalnością nie grzeszy i John Williams poczuł dziwne deja vu?hp_gof pisze:Tiaaaaa, jak Williams, to można mu wybaczyć, bo to wina filmuA jak by to był kto inny, to już byłby hejt, że wiadomo było, bo nikt Dżonowi do pięt nie dorasta
Poza tym jak przy słabej nowej trylogii udało mu się zainspirować, to czemu Przebudzenie Mocy, które raczej jest pozytywnie oceniane miałoby nie inspirować?
Ale racja poczekajmy do premiery, zresztą ja sam to napisałem.hp_gof pisze:Ale fakt, poczekajmy do premiery
John Williams napisał kilka nowych tematów do tego filmu, w tym dla Rey, Kylo Rena, Poe Damerona oraz nowy marsz dla Ruchu Oporu i chóralne fanfary dla Snoke’a. Ten ostatni jest śpiewany przez męski chór składający się z 24 osób. Podobnie jak to miało miejsce w przypadku „Duel of the Fates” śpiewany tekst został przetłumaczony na sanskryt. Analogicznie jak wtedy, tekst to wiersz, tym razem Kiplinga.
Warto zauważyć, że na ścieżce dźwiękowej choć znajdują się w muzyce nawiązania do poprzednich filmów, zdecydowana większość to nowe utwory.
Sesji nagraniowych było w sumie pięć, od czerwca do listopada. Co ciekawe początkowo planowano polecieć do Londynu by nagrać tam muzykę w ciągu dwóch tygodni za jednym zamachem, ale jedną z osób, które się sprzeciwiały temu rozwiązaniu był J.J. Abrams. Ma trochę inne podejście do montażu, więc chciał go rozciągnąć w czasie. Tu warto wspomnieć, że wcześniej sugerowano, iż istotną rolę w nagrywaniu muzyki w Stanach miał wiek i stan zdrowia Williamsa. Być może wiedząc o tym Abrams specjalnie nalegał na inny tryb.
Williams rozpoczął komponowanie muzyki w grudniu zeszłego roku. Skończył je w połowie listopada. Dwa pierwsze tematy powstały jeszcze w grudniu i spodobały się Abramsowi. Reżyser podchodził dość entuzjastycznie do muzyki, zostawiając Williamsowi swobodę.
Nagrano w sumie 175 minut, z czego ponad godzina została odrzucona. Są tam zarówno wersje alternatywne jak i niewykorzystane utwory.
Ale przecież ja jeszcze tego nie oglądałemAdam pisze:Jak najwiekszy fanboj Star Wars w Polsce a może i w tej częście Europy