Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

Re: Czego ostatnio słuchaliście?

#3376 Post autor: kiedyśgrześ » ndz mar 24, 2013 17:57 pm

Obrazek

Goldsmith – LINK, nabyłem płytkę od formowego kolegi, więc postanowiłem posłuchać cóż to ja w ogóle kupiłem w oczekiwaniu na przesyłkę :P Na otwarcie dostałem po uszach koszmarnymi syntezatorami z epoki i równie koszmarnym katarynkowo-dziecięco-cyrkowym tematem, a na zakończenie już wszystkie te koszmarki kochałem, w międzyczasie dostając po uszach najlepszymi action cue-sami ever, no może przesadzam, ale dobre były, tak to tylko Jerry potrafił :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3377 Post autor: Adam » ndz mar 24, 2013 18:47 pm

litości :P
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#3378 Post autor: kiedyśgrześ » ndz mar 24, 2013 18:59 pm

Adam pisze:litości :P
Nie ma litości, nie ma ucieczki przed Goldszmitem :!: :!: :!: :!: :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#3379 Post autor: Wawrzyniec » ndz mar 24, 2013 19:00 pm

Nie ma, ale nie wiem czy nawet nie mamy osobnego tematu dla niego.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3380 Post autor: Adam » ndz mar 24, 2013 19:01 pm

czy ten score na jakimś portalu w całej Drodze Mlecznej dostał kiedyś więcej niż 3/5? :P
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#3381 Post autor: kiedyśgrześ » ndz mar 24, 2013 19:03 pm

nie dostał, bo nikt nie dotrwał do połowy, ja dotrwałem do końca :!: :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#3382 Post autor: Kaonashi » ndz mar 24, 2013 19:13 pm

qnebra pisze:
Kaonashi pisze:
qnebra pisze:Chociaż "Roar!" było pierwsze
To dziękuj Ifukube.
http://www.youtube.com/watch?v=PDeU42u2s2Y jeden z moich ulubionych utworów muzycznych.
Najlepszy wykon tego tematu jaki słyszałem i jeden z moich ulubionych w ogóle. Aż dziw bierze, że taki power mają przy takiej skromnej orkiestrze.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#3383 Post autor: Marek Łach » ndz mar 24, 2013 23:28 pm

Gabriel Yared - Camille Claudel

Jestem na świeżo po seansie filmu. Szokująco piękna muzyka, Yared u szczytu. Pełne dramaturgii, wewnętrznej pasji i namiętności, klasyczne granie z cudownym wykorzystaniem sekcji smyczkowej. Jeśli ktoś lubi tego typu rzeczy (i np. podobała mu się Jane Eyre Marianellego), to score Yareda jest lekturą obowiązkową. Najpiękniejsza muzyka filmowa, jaką słyszałem od miesięcy.

5/5

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#3384 Post autor: Paweł Stroiński » ndz mar 24, 2013 23:58 pm

A ma to cokolwiek ponad 20 lat... Nie pamiętam, kiedy to wyszło dokładnie, a słuchałem tego przed wywiadem.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3385 Post autor: Adam » śr mar 27, 2013 21:23 pm

Adam pisze:
Mystery pisze:
Wawrzyniec pisze:Obrazek

Solidna ścieżka. Niby nic wielkiego, ale posiada dobry action score, coś się dzieje. Ma niestety trochę syndrom Briana Tylera i po pewnym czasie człowiek czuje się tym wszystkim przytłoczony. W każdym razie zdecydowanie lepsze to od debiutu pozaserialowego Morrisa, czyli "Immortals". Porządny score.

3,5/5
Myślę, że dla miłośników RCP jest to pozycja obowiązkowa, tych dzisiejszych jak i tych tych spod znaku "Media Ventures". Temat przewodni w duchu starego dobrego Hansa, a sama muzyka miło czerpie z akcyjniaków z lat 90. Początek jest bardzo w porządku, a 10 minutowe "White House: Ground Attack" robi nie małe wrażenie, szkoda, że po nim wszystko się rozdrabnia i mamy głównie taką tapetkę pod skradanie i na kolejną atrakcję będziemy mieli dopiero na końcu, fajne patetyczne "Day Break / We Will Rise / End Credits". Ocenie 3.5 nie mam nic przeciwko i sam taką daję, choć znacznie odchudzonemu materiałowi :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=1IcsehNTFMY
b.miłe zaskoczenie po koszmarku Jackmana. Młode RCP at his best, w stylu i brzmieniu jakie lubię najbardziej. fajnie się tego słucha, szkoda że Morris ma tak mało projektów, a większe od niego lamy ze stajni robią film za filmem... szkoda że nie ma tłoczonego, bo nawet bym na jakiejś promocji to zakupił. ot taki kolaż, naciągając, Hansa i Powella z lat 90 w ciut słabszym wydaniu. wszystko fajnie wykonane przez pepików i ich chór. 3,5/5 można dać.

Music Composed by Trevor Morris ·
Executive in Charge of Soundtracks for Relativity Music Group: Jason Markey
Music Coordinator for Relativity Music Group: Ian Broucek
Score Produced by Trevor Morris
Score mixed at Trevor Morris Studios, Santa Monica, CA
Score Mi xed by James T. Hi ll
Additional Mi xing and Production by Phil McGowan
Music Team: Stuart Mi chael Thomas, Robert Lydecker, Steven Ri chard Davis, Steve Tavaglione, Mel Wesson, Todd Haberman
Featured Solo Trumpet: Chris Tedesco
Featured Guitarist: Aaron Kaplan
Featured Electric Cellist: Ti na Guo
Featured Piano: Trevor Morris
Music Supervisor: Selena Arizanovic ·
Technical Supervisors: Tyler Westen, Justin Thompson
Assistant to Composer: Shaina House ·
Orchestra & Choir: The Slovak National Symphony Orchestra, The Lucnica Chorale
Recorded by Peter Fuchs, Martin Roller ·
Orchestra Coordinator: Paul Talkington
Orchestrator, Conductor: Allan Wilson ·
Soundtrack Mastered by Stephan Marsh at Marsh Mastering
" I think everyone in the movie business must, to a certain extent, 'love' movies. It seems obvious to say, but it's not always apparent in this industry. Strange as it seems.

I bring it up because of the many things I discovered Antoine Fuqua and I have in common, is a deep seeded absolute unequivocal love for the movies. We're both constantly fans and professionals at the same time, and often talked in our score meetings about great movie moments we liked and connected with.

'Olympus Has Fallen' was a joy to work on, due largely to the captain and collaborator I found in Antoine. There was never a moment when we weren't both making the 'same movie' both working toward digging deeper to make the experience of Olympus both real and exciting. It was my kind of journey, one I am grateful to have been part of.

Antoine allowed and encouraged my musical concept of being both un-apologetically orchestral and (dare I say) 'old school' in it's melodic approach... and at the same time create something 2013, something hybrid, modern, something 'now'. To my ear, that blend is what makes the score to Olympus so unique.

We journey musically from a sweeping american flag and vistas, to the visceral attack on our White House (both air and land), into the 'subterranean' depths of the P.E.O.C. bunker and a dystopian White House, and back up to daylight again.

We found our way to a blend of aleatoric orchestral 'tension strands' over beds of deep, dark electronic layers to create the feeling of being captured and held hostage in a bunker that was designed to be a save haven. It gives the feel of constant unease and pulsating pressure that won't let you go.

Antoine loves music. It's something you can't fake. He connects with its energy and has immediate insight into how that music marries with the story and images on screen. It's a huge gift as a composer to have that in a director. We both talked about wanting to 'feel' as much as possible throught the movie. Our goal was to create a score, a film, that felt real, felt possible it could happen. We live in a post 9/11 world, so there isn't much disbelief to suspend for a movie like this.

I write this just as we finished watching the finished movie down for the first time before it goes to print. It's a great ride and hopefully this collection of music brings you back to the story and experience that was 'Olympus Has Fallen'.

Thanks for listening,
Trevor Morris "
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#3386 Post autor: Paweł Stroiński » śr mar 27, 2013 22:02 pm

OUR White House?

Morris chyba nie jest Amerykaninem :mrgreen:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3387 Post autor: Adam » śr mar 27, 2013 22:04 pm

przecież to Kanadyjczyk :P
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#3388 Post autor: Paweł Stroiński » śr mar 27, 2013 22:05 pm

Ale to wciąż nie jest JEGO Biały Dom w takim razie :mrgreen:

Trevor Morris to nie jest kompozytor, którego z zapałem śledzę, choć się sprawdzi Olympusa.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3389 Post autor: Adam » śr mar 27, 2013 22:07 pm

Paweł Stroiński pisze:Ale to wciąż nie jest JEGO Biały Dom w takim razie :mrgreen:
może już jest zarobas i dostał obywatelstwo albo kartę stałego pobytu :)
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#3390 Post autor: Paweł Stroiński » sob mar 30, 2013 12:48 pm

Wawrzyniec pisze:Jak nie. :? Toż właśnie Klaus Badelt i Trevor Rabin, ładnie widnieją jako: No more at Remote Control (or MediaVentures).
Za to Morris, nie jest nawet w Composers who have worked or occasionally work at Remote Control (or MediaVentures), ale znajduje się bezpośrednio w Composers, Musicians, Collaborators and Technical Team.

I tak niesie się wieść, że Trevor Morris jest członkiem RCP. Chociaż w sumie też sam nie za bardzo się stara z tym kryć, skoro teraz kopiuje "Pearl Harbor", a przy "Immortals" kopiował "Inception" i "Angel & Demons". :P
Dowiedziałem się, jak to było.

Morris BYŁ w RCP, formalnie. W latach 2001-2006. Dla Hansa pracował przy Spanglish i Last Samurai. Poza tym do tej pory przyjaźni się z Jablonskym i... chyba Raminem.

ODPOWIEDZ