HANS ZIMMER - MAN OF STEEL (2013)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: HANS ZIMMER - MAN OF STEEL (2013)

#331 Post autor: Wawrzyniec » ndz gru 30, 2012 17:46 pm

Bates pewnie by rżnął z Zimmera, co już nie raz czynił. Ale w sumie to jestem ciekaw czy po "Man of Steel" Snyder wróci jeszcze do Batesa? :? W sumie nie jest to reżyser mojej bajki i Zimmer dalej powinien trzymać się Nolana, Howarda i Verbinskiego. I nie wiem czy do tego grona powinien w przyszłości dołączyć Snyder? :? Chociaż w sumie im więcej Zimmera tym lepiej.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#332 Post autor: Agent » ndz gru 30, 2012 21:05 pm

Wawrzyniec pisze:Jaki stary temat. Skoro twórcy jak najbardziej chcą się odciąć od czerwonoomajtkowego Supermana, to temat Williamsa, choć jest on wybitny odpada.

Zresztą sam Tomek napisał coś w stylu, że jak już ktoś ma tutaj dać radę z tym projektem to jest to właśnie Hans Zimmer. 8)
Nie mozna mowic, ze stary temat sie nie sprawdzi :)
Bo rownie dobrze, mozna powiedziec, ze muzyka Zimmera i ta cala jego pseudo elektronika, nie sprawdza sie w Trylogii Batmanow Nolana ;) a tak na dobra sprawe, kazda muzyka sprawdzi sie w kazdej konwencji danego filmu :) wystarczy, ze bedzie dobrze podlozona pod obraz :) muzyka odpowiada za klimat filmu :) i to jak sie odbierze dane sceny :) dlatego tak wiele scorow ciezko odbiera sie poza obrazem :) no ale to juz jest sztuka najlepszych kompozytorow :) aby muzyka dobrze wspolgrala z tym co sie dzieje w danej scenie :) i bez obrazu, sluchajac w zaciszu domowym na przyklad :)

melodyjnosc (czyli na przyklad temat Supermana Williamsa) sprawdzi sie w kazdej konwencji Supermana :) po prostu aranzacja tematu musi byc dopasowana do konwencji :) tak samo jak u Batmana :) i innych fanczyzach :) w Supermanach z Reevem i Routhem temat Supermana jest zagrany dostojnie i heroicznie na cala orkiestre :) nie widze problemu, aby w Man of Steel Snydera, temat Williamsa zagrac bardziej dynamicznie i mrocznie :) wykorzystujac do tego puzony i wiolonczele :) czy trabki o mroczniejszym brzmieniu :) a w skranym przypadku gitare elektryczna :) kwestia dopasowania instrumentow :)

nie wazne, jaka by to byla super melodia :) czy inny sfx (tutaj pozdro dla hansa ;)) :)

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#333 Post autor: kiedyśgrześ » ndz gru 30, 2012 21:33 pm

Ktoś policzył ilość smileyów :?: :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#334 Post autor: Agent » ndz gru 30, 2012 21:38 pm

W poprzednim moim poscie tutaj usmiecham sie do tych panienek z Twojego avataru :mrgreen:

8)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#335 Post autor: Wawrzyniec » ndz gru 30, 2012 22:18 pm

Agent jest najwidoczniej szczęśliwym człowiekiem dlatego tak się uśmiecha. :wink:

Ale pomijając te uśmieszki to odniosę się do tego co napisałeś i niestety nie mogę się zgodzić. Kiedy tworzymy rebooty, remake czy jak je zwą, ale obieramy zupełnie inne drogi w pewnych adaptacjach to błędem jest trzymać się przy już istniejących pracach nawet kiedy są one wybitne. I tematy Supermana Williamsa i Batmana Elfmana choć są arcywybitne nie miałyby prawa bytu w tych nowych filmach, które chcą być jak najbardziej inne.

Tak samo dla kompozytorów takie pisanie i aranżowanie już istniejących tematów to pójście na łatwiznę. Nie wspominając, że jestem ciekawe jakie byłyby rekcje, gdyby np. Zimmer przerobił motyw Elfmana do Batmana na swój sposób? :roll: Tak samo jak ja nie mam ochoty słyszeć motywu Williamsa w aranżacji Zimmera.

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#336 Post autor: Agent » wt sty 01, 2013 18:27 pm

Wawrzyniec pisze:odniosę się do tego co napisałeś i niestety nie mogę się zgodzić. Kiedy tworzymy rebooty, remake czy jak je zwą, ale obieramy zupełnie inne drogi w pewnych adaptacjach to błędem jest trzymać się przy już istniejących pracach nawet kiedy są one wybitne. I tematy Supermana Williamsa i Batmana Elfmana choć są arcywybitne nie miałyby prawa bytu w tych nowych filmach, które chcą być jak najbardziej inne.

Tak samo dla kompozytorów takie pisanie i aranżowanie już istniejących tematów to pójście na łatwiznę. Nie wspominając, że jestem ciekawe jakie byłyby rekcje, gdyby np. Zimmer przerobił motyw Elfmana do Batmana na swój sposób? :roll: Tak samo jak ja nie mam ochoty słyszeć motywu Williamsa w aranżacji Zimmera.
Oczywiscie, najlepiej by byly gdyby reboot/remake mial odrebna muzyke. Jednak nie zmienia to faktu, ze temat muzyczny z poprzedniej wersji sprawdzilby sie w nowej konwencji. Kwestia podpasowania aranzacji do tonu filmu jak i calej konwencji (zmiana kilku instrumentow na mocniejsze w przypadku mrocznego klimatu filmu na przyklad).
Ale zgadzam sie tutaj, ze nowe podejscie do danej postaci filmowej/komiksowej powinno charakteryzowac sie nie tylko zmianami fabularnymi, jak i obsady, ale rowniez odpowiednim dopasowaniem muzycznym.
Jako ciekawostke moge powiedziec, ze Zimmer w TDK wykorzystal kilka nut z tematu Elfmana, podobnie jak w Batman Begins. Jest to subtelne, ale jednak, dla osoby, ktora zna te tematy na pamiec, uda sie wylapac te kilka smaczkow :)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#337 Post autor: Paweł Stroiński » śr sty 02, 2013 13:19 pm

Score Hansa wyda 14 czerwca (dzień premiery filmu) Watertower Music.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#338 Post autor: Wawrzyniec » śr sty 02, 2013 13:21 pm

Trza zacząć odliczanie. :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#339 Post autor: Adam » czw sty 03, 2013 17:25 pm

14.06 to dobra data - moje urodziny 8) jakby nie patrzyć, obok Iron Man 3 czy Star Treka 2 (13?) i Jacka Slayera najbardziej oczekiwany przeze mnie score na dzień dzisiejszy.
#FUCKVINYL

hp_gof

#340 Post autor: hp_gof » czw sty 03, 2013 19:14 pm

Ooooo, Adaś za niecałe pół roku czterdziestkę obchodzi! Czy to już 50-tka? :mrgreen: Po niektórych komentarzach skłaniałbym się ku temu drugiemu :P (tak, czysta złośliwość :twisted: )

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#341 Post autor: Adam » czw sty 03, 2013 19:16 pm

40 to już prawie 50, a 50 to już prawie 60, więc git majonez 8)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#342 Post autor: Wawrzyniec » czw sty 03, 2013 19:18 pm

Na moje urodziny akurat nic Zimmera nie wyjdzie, za wcześnie (16.01.). Ale fajny zbieg okoliczności i życzę, aby to był dobry prezent. :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#343 Post autor: Adam » czw sty 03, 2013 19:23 pm

nikt nie mówi że to będzie leżeć na półce :) najpierw trzeba sprawdzić czy na to zasłuży...
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#344 Post autor: Wawrzyniec » czw sty 03, 2013 19:25 pm

Oj, zasłuży zasłuży. :) Ja sam muszę odkładać pieniądze, gdyż już trzy soundtracki od Hansa mi się szykują do zakupu. :)

hp_gof

#345 Post autor: hp_gof » czw sty 03, 2013 19:38 pm

Gdybym ja kupował wszystko co Desplat wydaje każdego roku, to bym zbankrutował :P Ale jeśli sprawia Ci to przyjemność i nie mieszkasz przez swoje fanbojstwo w kartonie pod mostem albo na Berlin Hauptbahnhof - to świetna sprawa :)

Zablokowany