Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Templar

Re: Czego ostatnio słuchaliście?

#3166 Post autor: Templar » pt sty 18, 2013 15:36 pm

Koper pisze:
Mystery pisze:Django Unchained- przyjemny odsłuch, świetny score ("Giorni Dell'ira" Ortolaniego!), fajne piosenki, zbędne monologi i bardzo jestem ciekaw występowania tego wszystkiego w obrazie, szczególnie "Nicaragua" Goldsmitha. Film trwa coś około 3 godzin, więc pewnie to tylko niewielka część całej użytej tam muzyki, więc tak jak w przypadku Bękartów, trzeba będzie poczekać na kompletną listę utworów i jakieś samoróbki. Piosenka Morricone cudna, znakomity wokal.
W obrazie w sumie jakoś super szałowo nie jest. Nie wiem czy w przypadku któregokolwiek fragmentu można by rzec, że Tarantino wykorzystał go lepiej niż pierwotnie był użyty (choćby tytułowa piosenka w oryginalnym "Django" miała ciekawsze 'tło' na napisach początkowych). Niby wszystko (albo prawie wszystko) działa fajnie, ale jakoś nie ma to takiego efektu jak w "Bękartach...", utwory potrafią też być dość brutalnie urywane wraz ze sceną, niby w jakiś sensowny sposób, ale to raczej nie dodaje im roli w filmie. Tak samo jak fakt, że jest ich od cholery, zwłaszcza piosenek, które potrafią pojawiać się jedna po drugiej.
A sam film bardzo dobry, powinien zadowolić wszystkich fanów Quentina, choć nie jest to jego najlepszy obraz, ani na pewno nie jest to najlepszy western/spaghetti western (choć w kategorii western z głównym afroamerykańskim bohaterem, to chyba faktycznie nic lepszego nie było :) ). Tylko jak Waltz w kolejnym filmie Tarantino znów będzie grał elokwentnego Niemca, to już się stanie nudne. :P
W większości się zgadzam, choć mi się właśnie tytułowa piosenka najbardziej podobała w filmie, poza tym jeszcze fajne było Nicaragua Jerry'ego, reszta spoko, ale też nie zachwyca, zawiodłem się trochę przy Ancora Qui, mój ulubiony utwór na płycie, w filmie wypadł tylko "dobrze" :P

Co do filmu, bardzo mi się podobał, choć zgadzam się, że nie jest to najlepszy jego obraz, ale podobał mi się bardziej niż np. Bękarty. Waltz rewelacyjny, zasłużona nominacja do Oscara, Foxx również świetnie zagrał. Także polecam obejrzeć ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3167 Post autor: Koper » pt sty 18, 2013 20:29 pm

Templar pisze:W większości się zgadzam, choć mi się właśnie tytułowa piosenka najbardziej podobała w filmie
Ech, co Ty wiesz o spaghetti westernach:
http://www.youtube.com/watch?v=zIKTN9zJ_Xo

nie wysilił się Tarantino w ogóle.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Templar

#3168 Post autor: Templar » pt sty 18, 2013 20:34 pm

Nie powiedziałem, że było lepiej użyte niż w oryginale, tylko, że najlepsze w Django Tarantino :P

Mefisto

#3169 Post autor: Mefisto » pt sty 18, 2013 20:42 pm

a mi właśnie Nicaragua najbardziej kiksowała - po prostu słychać było, że to z napisów końcowych i pasowało jak pięść do nosa do tej konkretnej sceny; reszta muzyki już lepiej, choć parę dysonansów było.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3170 Post autor: Koper » pt sty 18, 2013 20:54 pm

a nie uważacie że trochę jako całość było to bezładne? Trochę motywów ze starych spaghetti-westernów, trochę współczesnych piosenek, trochę czego innego. A historia jak na Tarnatino bardzo spójna, stylistycznie jednorodna, lepiej by było chyba gdyby ten film miał specjalnie napisany score.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Mefisto

#3171 Post autor: Mefisto » pt sty 18, 2013 21:34 pm

No fakt, nie czuć było takiej spójności jak w poprzednich filmach QT, a i mam wrażenie, że w Django żaden utwór nie zyskuje takiej mocy, jak choćby prolog Bękartów, ergo nie dostaje drugiego życia. Niemniej jako całość wypada ta składanka nieźle.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3172 Post autor: Mystery » pt sty 18, 2013 22:03 pm

Świetny film, świetna muza w nim, świetny album, zaskoczył mi ostatni kawałek i nie mogę się od niego uwolnić, z jakiego to w ogóle filmu? Mi zastosowanie i Morricone i Goldsmitha się podobało, choć sam film nie dawał zbytnio warunków i nie zawierał jakichś specyficznych scen do popisania się muzyką, ale wszystkie kawałki z soundtracka były użyte fajnie, choć ewidentnie widać, że Quentin miał problemy z wstawieniem oryginalnych piosenek, dostał kilka fajnych songów, no i musiał je gdzieś upchnąć, toteż znakomite Ancora Qui naprawdę marnuje się w tej nijakiej scenie.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3173 Post autor: Koper » pt sty 18, 2013 22:34 pm

Mystery pisze:Świetny film, świetna muza w nim, świetny album, zaskoczył mi ostatni kawałek i nie mogę się od niego uwolnić, z jakiego to w ogóle filmu?
Przecież ostatni kawałek z filmu (ostatnia scena i początek napisów) masz na płycie - to song autorstwa Franco Micalizzi'ego, otwierający "They Call Me Trinity" - komediowestern z Budem Spencerem.

http://www.youtube.com/watch?v=o07jpKYNGRE

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3174 Post autor: Mystery » sob sty 19, 2013 12:37 pm

Dzięki, świetny kawałek fajnie kończący film, Quentin to ma jednak łeb do tej muzyki, że wynalazł takie cudeńko :wink:

Templar

#3175 Post autor: Templar » sob sty 19, 2013 14:43 pm

Olo znowu szaleje:

http://www.soundtracks.pl/reviews.php?op=show&ID=1064

Wawrzek to nie ma żadnych szans na tytuł najbardziej kontrowersyjnego recenzenta muzyki filmowej dopóki Olek robi recenzje :D

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#3176 Post autor: Ghostek » sob sty 19, 2013 16:15 pm

Olkowi chyba płacą za te teksty :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#3177 Post autor: Wawrzyniec » sob sty 19, 2013 21:06 pm

A mnie jest Olka trochę żal :( Jest jedyną osobą, która tam pisze recenzje i robi to naprawdę regularnie i dostaje za to krytykę. Może po prostu jest jakiś błąd w programie, z tym ciągłym 4,5/5 :?

Ale jakby co ja jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa. 8)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3178 Post autor: Koper » sob sty 19, 2013 23:06 pm

Żeby Oleczek nie czuł się osamotniony, to a propos Django, ja też będę kontrowersyjny, tyle że może w inną stronę ;)

http://www.filmmusic.pl/index.php?act=recki&id=1407

Templar

#3179 Post autor: Templar » sob sty 19, 2013 23:15 pm

E myślałem, że będzie 1, a tu 3, to gdzie Ty tu masz kontrowersyjność? :P Słuszna ocena i tyle :P

Templar

#3180 Post autor: Templar » sob sty 19, 2013 23:19 pm

A zapomniałeś zaznaczyć przy "Ancora Qui", że też została skomponowana specjalnie do filmu :P

ODPOWIEDZ